Til hovedinnhold

Lager programvare som skal gjøre det umulig å printe pistoler

Dansk selskap vil gjøre 3D-printerne «tryggere».

DXLiberty/Youtube

3D-printere er svært fleksible produkter som kan lage alt fra mat til mikrobatterier. Den noe dystrere siden av medaljen er at de også kan brukes til å skrive ut våpen, noe som har gjort mange makthavere nervøse.

Det er i utgangspunktet svært vanskelig å hindre slik bruk av 3D-printere, men nå har et lite dansk selskap kommet opp med en løsning som kan gjøre bruk av 3D-printere noe tryggere. Det melder nettstedet TechCrunch.

Gjenkjenner våpendeler

Selskapet, som heter Create It Real, har nemlig utviklet en spesiell type programvare for 3D-printere som er i stand til å gjenkjenne digitale våpendeler. Dersom brukeren forsøker å printe disse ut, vil modelleringsprogramvaren til printeren simpelthen slå seg av.

Av sikkerhetshensyn ligger ikke selve våpendelene i programvaren. I stedet gjenkjenner programmet ulike egenskaper ved objektet som skal printes ut og sammenligner disse deretter med våpendeler i en database.

Tegningene til den mye omtalte Liberator-pistolen, som har blitt lastet ned i hopetall, skal allerede være lagt inn og selskapet planlegger å utvide antall våpendeler betraktelig.

Meningen er å tilby programvaren til produsenter av 3D-printere for å gjøre disse mindre ansvarlige for «ulovlig» bruk av printerne. Brukeren selv kan nok fremdeles printe ut våpen dersom funksjonen kan skrus av eller omgås, men det er uvisst om dette er mulig. Uansett kan idéen i alle fall hindre mange barn og unge i å lage våpen.

Å printe ut pistoler er foreløpig langt fra trygt:
Politiets 3D-printede pistol eksploderte under testing »

(Kilde: TechCrunch)

annonse