Til hovedinnhold

Windows får full støtte for 3D-printere

Neste versjon av operativsystemet har alle nødvendige drivere.

Makerbot

Under gårsdagens store presentasjon av Microsofts neste oppgradering av Windows – Windows 8.1 – annonserte selskapet at operativsystemet vil få like bred støtte for 3D-printere, som det har for vanlige printere i dag.

Det gjør det langt enklere for folk flest å ta i bruk en 3D-printer. Med full støtte i operativsystemet trenger du bare å trykke på «print ut» for å få prosessen i gang, fremfor å gå via ett eget sett med programvare.

Stort potensiale

Mange mener at 3D-printere kan bli starten på en ny industriell revolusjon, og at de kan få like stor betydning som dampmaskinen og samlebåndet. Disse printerne fungerer som en limpistol med avanserte motorer. De «printer ut» med et spesielt plastmateriale, og ved hjelp av egne datategninger printer de lag på lag for å skape forskjellige gjenstander.

Om teknologien utvikler seg rett vei er det ikke mye i veien for at du ikke trenger å gå til butikken lenger, eller at noe må produseres på den andre siden av kloden for å så fraktes til Norge. Trenger du et nytt leketøy laster du nemlig bare ned en egen datafil – en tegning – for så å printe ut leketøyet i ditt eget hjem.

Mulighetene teknologien byr på er enorme. Anerkjente The Economist mener at 3D-printing kan fri oss fra tøylene til tradisjonelle fabrikker, og tillate oss å lage produkter som før ville blitt alt for kostbare. Med en 3D-printer i de tusen hjem kan samfunnet eliminere massive kostnader og negative miljøeffekter.

Men ingenting av dette vil skje før folk flest, mannen på gata, kan ta i bruk teknologien uten å tenke over det – og her kommer Windows 8.1 inn.

Langt lettere

Du har kanskje glemt hvordan det var, men da de tradisjonelle printerne kom på markedet var det skikkelig klønete å få satt de opp til å fungere knirkefritt. Slik er det fortsatt til en viss grad i dag, men at Windows nå har en veldig bred støtte for printere har gjort situasjonen langt enklere.

Flere år med knoting er hva Microsoft ønsker å unngå ved å gi operativsystemet full støtte samme år som 3D-printerne ser ut til å slå igjennom på massemarkedet. De har inngått et samarbeid med en rekke store 3D-selskaper, blant annet Makerbot, Autodesk 3D Systems, Form Labs og mange flere. Drivere fra disse selskapene vil være på plass ved lansering, og flere skal tilføyes fortløpende.

3D-printere kan ikke bare skape hyggelige ting:
Dette er verdens første 3D-printede skytevåpen »

(Kilde: Microsoft)

annonse