Til hovedinnhold

Kumøkk skal redde liv

Oppfinneren av fremkomstmiddelet Segway, Dean Kamen, har nye ideer for å redde verden. Denne gangen vil han ta i bruk kumøkk og vannfiltrering.
Frykter verdens utvikling
Ifølge Cnet News talte han denne uken på seminaret Lux Executive Summit, enkonferanse som tar for seg hvordan teknologien kan hjelpe verdens utfordringer. På konferansen viste Kamen hvordan teknologien med enkle midler kan redde liv.
- Jeg blir livredd når jeg ser hvilken vei verden går. Den beste resursen for å løse problemene er å ha problemløsere, sa Kamen på konferansen ifølge Cnet News.
Han viste derfor frem det han selv mener kan være slike problemløsere.
Det er spesielt to aspekter Kamen mener det er essensielt å ta seg av. Forurenset vann og større bruk av fornybar energi. Kamen mener selv han har kommet frem til løsninger som kan redde millioner av liv og hadde med seg to svarte bokser til konferansen. Den ene svarte boksen var en filtreringsløsning som renser vann uten bruk av aktivisert kull, filter eller kemikalier. Boksen kan benyttes av tilsammen 100 personer og trenger en kilowatt energi for å fungere.


Tilgang til rent vann begynner å bli et problem i flere land i verden.
Vil redde verden med teknologi
Her kommer Kamen sin andre boks inn i bilde. På konferansen viste han nemlig frem et system hvor metangassen i kumøkk omgjøres til elektrisitet. Kamen selv mener dette systemet vil ha en dobbelt miljøgevinst siden metangass anses som en ekstremt skadelig gass. Kamen selv etterlyste investorer til prosjektene, boksene er så og si klare for masseproduksjon, men så langt er det få organisasjoner som har vist særlig interesse for de svarte boksene.
- De tror ikke at slike små bokser som dette er det store organisasjoner bør fokusere på. Det er ikke teknologien, men holdningen. Det 21. århundre har et stort lager med teknologi, men jeg tror det vil ta lang tid før de på toppen vil forstå at vi må endre handlemåte om vi skal nå ut til 4 milliarder mennesker, sa han på konferansen.


Oppfinner Dean Kamon mener teknologi kan løse verdens problemer.
Selv mener han teknologien vil kunne ha en enorm påvirkning både for miljø og sosiale forhold for fattige steder i verden.
Microchipper som holder deg frisk
Samtidig som Kamen finner opp teknologi som vil rense vann og skape fornybar energi, er det andre som skaper teknologi som tar seg av din personlige helse. Ifølge Engadget jobber ingeniører og forskere med å utvikle en microchip som måler din kropp kontirnuerlig og som kan si ifra eller gi deg medisiner når du tenger det. Denne microchippen skal kunne plasseres under huden for å gjøre hverdagen lettere for kronisk syke.
Det spørs om du tør å stole på en microchip for å dosere medisinen din, men for diabetikere vil utvilsomt en chip som overvåker blodsukkeret kunne ha en god effekt. Etter planen skal microchippene testes på mennesker allerede neste år.

Mer om
annonse