Til hovedinnhold

Disse mobilene stråler minst

På Mobilen.no har vi lenge hatt fokus på mobilstråling, og merker at det er en økende interesse rundt dette tema. I et forsøk på å finne sannheten om mobilstråling, kom vi fram til at det er vanskelig å påvise via forskning om stråling har en skadelig effekt på mennesker. Samtidig prøver stadig flere organisasjoner og interessegrupper å legge press på myndighetene til å ta mobilstråling mer seriøst.

For kort tid siden gikk også Barneombudet ut og krevde at stråleverdien på mobiltelefoner som selges i Norge bør synlig merkes. I dag er det nemlig vanskelig å vite hvor mye stråling din mobil gir fra seg.

Hvordan måles stråling?

Når du holder mobilen inntil øret når du snakker, absorberer hodet mikrobølgene som mobilen sender ut. Stråleverdiene måles i SAR, og for at en mobiltelefon skal godkjennes i Europa må radiofrekvensenergien den gir fra seg, kalt SAR-verdi, være på under to watt per kilo (W/kg).

I USA og Canada må SAR-verdien være under 1,6 W/kg for at mobiltelefonen skal bli godkjent. Det betyr at flere av mobilene som selges i Norge bare så vidt ville fått den nødvendige godkjenningen i disse landene. En modell ville også vært forbudt på det nordamerikanske markedet, nemlig Sony Ericsson T650 med en SAR-verdi på 1,8 W/kg.

(Artikkelen fortsettes.)

Ståleverstingene

Den lovlige grensen for SAR-verdi i Norge er altså 2,0 W/kg. Likevel ser vi at de aller fleste modellene som selges her til lands, har en SAR-verdi på under halvparten av det som er lovlig. Det gjelder imidlertid ikke alle modeller. Vi har plukket ut noen av de mobilene som er i butikkene nå, som har en strålingsverdi på over én watt per kilo, noe som er relativt høyt. Tallene – SAR-verdien – er hentet fra det tyske strålingsvernets nettsider.

Nokia E71 – 1,53

Nokia E66 – 1,37

Nokia N78 – 1,23

Nokia 1680 Classic – 1,19

Sony Ericsson W350 – 1,46

Sony Ericsson W890 – 1,38

Sony Ericsson C902 – 1,34

Sony Ericsson W660 – 1,27

 

(Artikkelen fortsettes.)


Nokia E71 stråler mer enn de fleste andre mobiler.
 

Ingen aktuelle modeller fra Samsung, HTC eller LG har en strålingsverdi på over 1,0 W/kg.

Hvor farlig eller ufarlig er egentlig mobilstråling? Diskuter i forumet!

Disse mobilene stråler minst

En mobil som stråler i underkant av 0,5 W/kg, anses å ha en lav strålingsfare. Det finnes en rekke mobiler som er under, eller i nærheten, av denne grensen på det norske markedet, og vi har plukket ut de mest aktuelle.

LG KF600 – 0,47

Nokia N95 8 GB – 0,47

Nokia 8800 – 0,50

Nokia 6300 – 0,57

Nokia N95 – 0,58

Samsung SGH-M110 – 0,28

Samsung SGH-F110 Mi Coach – 0,50

Samsung I900 Omnia – 0,67

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Samsung SGH-M110 er robust, og stråler i tillegg svært lite.

Sony Ericsson Z770 – 0,44

Sony Ericsson W760i – 0,53

Sony Ericsson W980 – 0,67

HTC Touch Diamond – 0,85.

Iphone 3G – 0,88

Statens strålingsvern

Det er Statens strålingsvern og Helsedepartementet som har det overordnede ansvaret når det gjelder mobilstråling i Norge. I NRK-programmet Brennpunkt i forrige uke, ble det antydet at myndighetene ikke tok mobilståling på alvor, blant annet fordi de ikke stiller krav til mobilprodusentene og merke mobiler med SAR-verdi.

- Folk er ikke opptatt av noe de ikke vet at de burde vært opptatt av. Det har vært for lite informasjon rundt dette fra de ansvarlige myndigheter, sier Dag Slettemeås i Statens institutt for forbruksforskning, til NRK.

Lav stråleverdi

Slettemeås sier videre at dersom lav SAR-verdi blir et viktigere kriterium for mobilkjøperne, vil også produsentene lage flere mobiler med lav stråleverdi. Selv om mobilprodusentene ikke har noe press på seg for øyeblikket, ser vi fra listen til det tyske strålingsvernet at flertallet av dagens mobiler har en nokså lav SAR-verdi.

Verstingen ser ut til å være Sony Ericsson, som har svært få mobiler med lav strålingsverdi.

Mer om
annonse