Til hovedinnhold

Dette tror vi Apple lanserer på mandag

Montasje, Tek/Apple

Ryktene i forkant av hva Apple skal vise frem på utviklerkonferansen WWDC er mange. Og for en gangs skyld handler det faktisk om maskinvare i det som først og fremst har tradisjon for å være et programvaresirkus. At vi får en smakebit på neste generasjon iOS og MacOS er rimelig sikkert, men hva mer kan vi forvente?

Apples utviklerkonferanse, WWDC (Worldwide Developers Conference), går av stabelen mandag 5. juni 19:00 norsk tid.

Følg lanseringen på Tek.no direkte her »

Her et raskt blikk på alle ryktene som går i forkant:

Nye versjoner av iOS og MacOS

  • Hva tror vi? Sikkert
Nye versjoner av operativystemene til mobiler og Macer er nesten garantert å vises frem på mandag.

Du kan nesten stille klokken etter de årlige beta-slippene av mobilprogramvare. Med høstlanseringer fra både Apple og Google har det etter hvert blitt slik at våren og forsommeren brukes til å teste ut programvaren som skal komme i ferdig drakt sammen med en ny referansemobil, enten den heter iPhone eller Nexus Pixel.

Dagens iOS er på versjon 10.3.2, og dermed er det iOS 11 eller en mellomoppdatering vi venter på. Den endelige versjonen av iOS 11 må vi nok uansett vente litt på, mens det er en tidlig beta-smaksprøve som antakeligvis dukker opp på mandag. Blant nyhetene det hviskes om er et mulig sosialt nettverk og oppdateringer som er iPad-spesifikke i forbindelse med maskinvaren som kanskje dukker opp samme sted.

Vi kan også få en kombinasjon av de to løsningene, med en mindre oppdatering med funksjoner for en eventuell ny iPad, samtidig som en beta for neste storoppdatering slippes.

Akkurat som iOS har nye utgaver av MacOS, eller OS X som det het før, pleid å dukke opp under WWDC. Versjonsnummeret vi venter på er 10.13 - om dagens navne- og versjonsfølge fortsetter, eller MacOS 11 dersom det er snakk om en større oppdatering.

Foreløpig går det en del spekulasjoner rundt navnet, som visstnok skal begynne på M. Akkurat hva det blir er høyst usikkert, men MacWorld foreslår Mojave, Micky eller Monterey Bay, for å nevne noen.

Ellers er det svært lite som er konkret om eventuelle nye funksjoner. Det snakkes om mulig gruppechat-funksjon i Facetime, og kanskje også stikkordsaktivert Siri, slik at du slipper å trykke på en knapp for å vekke taleassistenten. Men dette er foreløpig ikke engang konkrete rykter, snarere noe nettstedet 9to5mac ønsker seg.

Les testen vår av den siste Apple-maskinen:

Nye versjoner av watchOS og tvOS

  • Hva tror vi? Sannsynlig

Det snakkes en del om at Watch OS, operativsystemet som kjører på Apple Watch, vil få seg en oppdatering i samme slengen. Ryktene omkring en oppdatering av tvOS som driver nyeste blad Apple TV går også, selv om de virker noe mindre sikre enn resten.

En oppdatering av disse to produktene virker uansett naturlig, ettersom spesielt Apple Watch og watchOS er spesielt tett knyttet til iOS og økosystemet rundt iPhone. Apple TV er kanskje ikke fullt så tett koblet, men har også bindinger, i form av at mange apper deles på tvers mellom iOS og tvOS.

Hvor store disse oppdateringene blir er stadig vekk også uklart, men det er snakk om Apples store, årlige programvarefest dette, så at de dukker opp er svært sannsynlig.

Les våre oppdaterte tester:

iPad Pro 2 (eller Series 2)

Hva tror vi? Sannsynlig

Illustrasjon av hvordan nye iPad Pro kan se ut.

Én av dingsene som ryktes er en ny og forbedret iPad Pro. Aller første utgave var en gigant på 12,9 tommer som ble lansert i slutten av 2015, mens den som er aktuell for folk flest er 9,7 tommer og den er drøyt ett år gammel nå. Det er denne vi venter på en oppdatering til.

Ifølge ryktene handler en av de viktigste nyhetene om at skjermstørrelsen nå øker til 10,5 tommer. Samtidig skal ikke størrelsen på selve dingsen øke. Måten dette skjer på er ved krymping av skjermrammene, ifølge Fortune.com - en teknikk og designregning vi har blitt godt kjent med på mobilfronten de siste årene.

Ifølge samme nettsted skal produksjonen av brettene alt være igang, med rundt en halv million enheter i måneden for øyeblikket, og den er ventet å øke noe i månedene som kommer.

En ny utgave av den store 12,9-tommeren skal også være på vei, men foreløpig er det lite snakk om den i forbindelse med WWDC.

Det er analytikeren Ming Chi Kuo fra KGI Securities som har spådd lanseringen av de to nye modellene, og ryktene forsterkes nok noe av at samme spådom også inneholdt den enklere, vanlige iPad-modellen som kom tidligere i år. Analytikeren er forøvrig en nokså treffsikker ringrev i ryktebørsen. For eksempel spådde han, ganske så riktig, at iPhone 5S skulle få fingeravtrykksleser før den kom i salg. Han traff også riktig på de nye iPhone-størrelsene i forkant av iPhone 6-lanseringen.

Det er med andre ord gode grunner til å legge merke til påstandene fra denne herren.

Vi digget den forrige proff-iPaden fra Apple:

Siri-høyttaler

  • Hva vi tror: Sannsynlig
Amazon Echo kan få en Apple-konkurrent.
Amazon

Et annet rykte som stadig vekk går er omtalen av en liten flyttbar høyttaler med taleassistenten Siri bygget inn. Også her har analytikeren Ming Chi Kuo uttalt seg, og mener det er en 50 prosent sjanse for at høyttaleren dukker opp ved årets WWDC.

Ryktene er uansett ikke helt ferske, så alt tyder på at Apple faktisk brygger på et slikt produkt. Allerede for ett år siden ble det meldt at et slikt produkt kunne være på vei.

Og det er strengt tatt på tide. Apples Siri er antakeligvis den mest omfattende taleassistenten på markedet når det kommer til språkstøtte, og den eneste av dem som fullt ut støtter bruk med de nordiske språkene. Dermed kan dette være gode nyheter for deg som egentlig vil ha en Amazon Echo, men uansett har føttene plantet i Apples økosystem.

Ryktene går ut på at den vil være delvis basert på Beats-teknologi, altså hodetelefon- og høyttalerprodusenten Apple kjøpte opp for noen år siden.

I Macworld spekuleres det i at høyttaleren blir presentert nå, under WWDC, men først slippes for salg rundt september.

Der vises det forøvrig til en annen kjent Apple-lekker, nemlig Sonny Dickson, som hevdet at designen på høyttaleren var ferdig i slutten av april. De referer imidlertid også til Time som har hevdet at Apple ikke ønsker å binde Siri til noen bestemt enhet, og at høyttaleren ikke passer inn i selskapets strategi. Akkurat hva det betyr, om det skulle stemme, er vanskelig å si.

Med konstellasjonen av Apple og Beats på siden av hverandre, kan det tenkes at ryktene omhandler et Beats-produkt, og at samtlige involverte i denne delen av ryktemøllen har sine ord i behold. I så fall kunne Apple hevdet at de fokuserer på en annen strategi selv.

«Nye» Macer

  • Hva tror vi? Sannsynlig
Apple

Et rykte som er av forholdsvis fersk dato er at Apples bærbare vil få ny innmat, med oppdaterte Intel-prosessorer og nye valg for RAM-størrelser. Det hevdes at MacBook Pro-variantene nå skal kunne velges med 32 gigabyte RAM, mens det for lille MacBook på tolv tommer ryktes at en variant med 16 gigabyte RAM skal dukke opp.

Ellers er det naturligvis siste generasjon Intel-brikker man venter på, ettersom disse foreløpig ikke er på plass i de eksisterende produktene.

Flere steder hevdes det også at den ofte nedprioriterte MacBook Air vil få en oppdatering i denne omgangen.

Designendringer har vi så langt ikke hørt om, men hele MacBook-serien foruten Air er relativt nylig oppdatert eller lansert. MacBook Pro fikk ny design nå i fjor høst, og den vanlige MacBook-modellen er bare et par år gammel i dagens design.

Det er på MacBook Air skoen trykker med tanke på designendringer, ettersom den ikke har endret seg utseendemessig på lang tid. Samtidig har også ryktene de siste årene gått ganske tett om at Apple ville skrote Air-modellen sin til fordel for vanlige MacBook. Det har så langt ikke skjedd, og med ryktene om oppdatering av innmaten også her, skjer det kanskje ikke denne gangen heller.

I utgangspunktet er ryktet om ny maskinvare såpass ferskt at det virket litt mindre sannsynlig enn resten. Men gitt at flere medier nå melder om forsinkelser på levering fra Apple Store, og at ett av spørsmålstegnene ved lanseringen av ny design i fjor var hvorfor maskinene ikke kjørte siste og beste Intel-plattform, virker det rimelig sikkert at noe skjer. Om ikke nå, så relativt snart.

iPhone SE 2 (eller SE series 2)

  • Hva tror vi? Usikkert
Slik ser det lekkede bildet fra Weibo ut, som angivelig viser den nye iPhone SE 2.
Weibo

Et rykte som har avtatt i den senere tid handler om en oppdatert iPhone SE. Om den vil hete SE2 eller få etternavnet series 2, slik Apple Watch i siste utgave har, er uvisst. Og det vil jo sannsynligvis komme en slik dings med tiden, men fokuset på denne har gått noe ned i ryktemøllen i det siste, og det er stadig flere som melder at utgaven heller vil dukke opp sammen med de andre nye iPhone-modellene som kommer senere i år.

Ett av de heteste tipsene ryktebørsen har å komme med i denne sammenhengen, er at designen blir endret. Dagens iPhone SE ser ut som en iPhone 5S, og har i praksis mange av de samme delene, noe som blant annet er merkbart ved at den har et rimelig elendig frontkamera sammenliknet med telefoner som er utviklet fra a til å med nyere datostempling.

Ser vi en komplett redesign av telefonen, slik at den passer inn sammen med inneværende og kommende utgaver av de større iPhonene kan det også hende vi bare snakker om en SE-modell i ånden, og et produkt som både heter og er en mindre iPhone 7S, eller 8, eller X, eller hva nå enn ryktebørsen faller ned på innen høstens lansering går i gang.

(Kilder: The Verge, Macrumors, Forbes, Gsmarena, Appleinsider, Macworld UK)

annonse