Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestiPad Pro 9.7

Endelig gir Apples iPad Pro mening

Fantastisk ytelse, enestående lyd og supert tastatur. Har iPad Pro 9.7 egentlig konkurrenter?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Innledning

Apples nye iPad pro er langt mindre enn sin navnebror. Originalen ble lansert i fjor høst, og har en skjerm på hele 12,9 tommer. Drøye tre tommer låter kanskje ikke så mye, men det kan blant annet oversettes til rundt vesentlig høyere vekt. Minste utgave veier 440 gram, mens den store varianten veier 713 gram. Det er en del for et nettbrett som helst skal være portabelt.

Det nye nettbrettet plasserer seg omtrent der gamle iPad Air 2 lå, samtidig som det har en mengde av funksjonene vi kjenner fra Apples største nettbrett. Og noen til.

Originalen var stor, tung og meget kostbar. Nå er ikke iPad Pro i 9,7 tommers størrelse spesielt billig den heller, men den bør passe vesentlig enklere inn i et ordinært dingsebudsjett. Den starter på 6999 kroner.

Forbløffende mye lyd

Designmessig er det ikke så lett å skille iPad Air 2 fra Pro-utgaven med 9,7 tommers skjerm. Antennefeltet på baksiden av nettbrettet er annerledes, og det har blitt plass til fire høyttalergriller her. Vi har alt sett iFixit plukke fra hverandre iPad Pro, og de konkluderte med at det var stappfullt under metalldekselet. Dermed er det heller ikke overraskende at høyttalerne ikke er symmetrisk plassert rundt brettet.

Det viktigste er uansett hvordan det låter. For ikke lenge siden ble vi kjempeskuffet av Acers forsøk på et liknende konsept i Predator 8-nettbrettet. Fire høyttalere er ikke ensbetydende med god lyd. Men selv uten å sette Hi-Fi-merkelapper på produktene klarer Apple å få forbløffende mye lyd ut av liten plass. De fleste vil klare seg helt greit med den innebygde lyden i iPad Pro 9,7. Den er vesentlig bedre enn fra mange bærbare PC-er.

Konstruksjonen kjennes som vanlig slitesterk og god ut. Hva den tåler av knall og fall er nok litt mer usikkert, men det gjelder også de fleste slike produkter.

Den nye iPaden kommer i rosa. Hvis du er opptatt av slikt. Men det er andre egenskaper som er langt viktigere.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fremtidens PC?

Apple mener at iPad Pro-brettene, inkludert den nye og kompakte varianten, skal være fremtidens PC-er. Vi har allerede protestert litt på det i vår test av iPad Pro 12,9. iOS er et flott operativsystem, men sammenliknet med Windows, fullblods Linux og OS X er det til tider svært begrenset i hva det kan gjøre.

I utgangspunktet er dette også noe som gjelder Googles Android-plattform.

Dette er mobile operativsystemer, og dermed egner de seg svært godt til mange ting skrivebords-systemer ikke er så gode på. Men de har altså sine svakheter. I testperioden gjør vi et forsøk på å bruke iPad Pro som hoveddatamaskin. PC-en er med den også. I tilfelle Apple-sjef Tim Cook har skrytt litt i overkant av nettbrettet.

Svært bra tastatur

Apple leverte et tastaturdeksel med testutgaven vår. Det er bestykket med amerikanske taster, men vi klarer oss fint likevel. En fin liten globustast lar oss velge mellom de tre favorittspråkene våre. Engelsk, norsk og emoji. Sistnevnte lar deg ikke gå bananas med emojier fra tastaturet, men henter i stedet opp et skjermtastatur fullt av mer eller mindre sprø smiley-varianter. Kjekt å ha for store og små.

Om enn muligens ikke så nyttig.

Når vi har kommet så langt er det på sin plass å si noen ord om hvordan denne testen er skrevet. Som forrige gang er første side skrevet på tastaturet som Apple leverte med. Men i motsetning til forrige gang er også resten av testen utført på samme verktøy.

Tastaturet kobles til i denne fysiske tilkoblingen. Dermed slipper du Bluetooth, lading og muligheter for ustabil tilkobling.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er påfallende hvor ålreit det lille tastaturet er å skrive på. Tastene har overraskende god vandring, og det er grei avstand mellom dem. Det er svært enkelt å skrive på uten å bomme. Det er på mange måter mer standard enn mange laptoptastatur, og dermed kom jeg i gang med skrivingen omtrent uten behov for tilvenning.

Både størrelse og vekt her er helt optimalt for jobbing på farten. Den totale vekten på brett og tastatur er lavere enn for store iPad Pro uten tilbehør.

Tastaturet er stabilt nok i massevis til å fungere fint på fanget, som en hvilken som helst ekstremt kompakt laptop. Vi skulle gjerne hatt lys i tastene, men da er vi kanskje litt storforlangende. Det hadde økt både vekt, pris og strømforbruk.

En iPad Pro er fortsatt en iPad. Menymessig betyr det på mange vis en forvokst iPhone. Og den har sine begrensninger for proffbruk. Blant annet mangler den et fullverdig filsystem, men ved hjelp av riktige apper, for eksempel Dropbox, kan man etter hvert klare seg noenlunde greit uten slike ting bygget inn.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvem er nettbrettet laget for?

Det lille proffbrettet har fått kameraet fra Apples nyeste iPhone-modeller. Det tar ganske ålreite bilder.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kombinasjonen av funksjoner iPad Pro har å by på i denne størrelsen og prisklassen gir dessuten mer mening enn i den store. Den opplevde vi som litt ufokusert. Hvem er den egentlig for? Gigantpris, gigantskjerm og fire kraftige høyttalere. En liten haug tilbehør som nærmest var obligatorisk for å få full nytte av brettet, eller sørge for at ergonomien holdt.

Det var litt som å bruke et spesialisert verktøy som tidvis skrek ut at det også var verdens beste underholder. Vi vil jo ha underholdningen, men vil vi betale ekstra for funksjonalitet som i hovedsak arkitekter og designere setter pris på?

I liten størrelse henger dette mer sammen. iPad Pro 9.7 er først og fremst en knallgod underholder men trenger du det vokser den med deg. Og du behøver ikke å legge den igjen hjemme fordi den er for tung. Den er rett og slett smidig.

iPad Pro 9.7 har dessuten fått det samme 12 megapiksel-kameraet som ellers er å finne i siste generasjon iPhone-modeller. Noen testbilder fra nettbrettet ser du i bildegalleriet under.

Apple iPad Pro 9.7" 32GB
9
Imponerende

Apple iPad Pro 9.7" 32GB

9
Imponerende
sitatDet beste titommers nettbrettet du kan kjøpe, men det koster.

Fordeler

  • +
    Så god lyd at den ikke trenger ekstra høyttalere
  • +
    Lett og enkel å ta med seg
  • +
    Perfekt reisekamerat med Smart Keyboard-dekselet
  • +
    Lynende rask
  • +
    God til spill og underholdning
  • +
    Støtter en av markedets aller beste skjermpenner
  • +
    Har knapt konkurrenter
  • +
    God kvalitetsfølelse
  • +
    Ålreit kamera

Ting å tenke på

  • Fortsatt ganske dyr
  • Tilbehøret er også svindyrt
  • iOS kan ikke alt som OS X eller Windows kan
  • Proprietære løsninger - som alltid

Praktisk bruk og konklusjon

9,7-tommersutgaven av iPad Pro er rask. Den kjører den samme A9X-brikken vi kjenner fra gamle iPad Pro, men at skjermen har litt lavere oppløsning betyr også lavere arbeidsbelastning for maskinvaren. I hvert fall i enkelte tilfeller. Samtidig har den bare to gigabyte RAM i stedet for den store modellens fire.

Gjør det godt i ytelsestestene

I ytelsestester legger den seg omtrent på nivå med den store, og i opplevd ytelse er det ikke enkelt å merke forskjell på de to brettene.

Ytelsen er uansett i det heftige hjørnet uansett i utgangspunktet. Vi snakker om en brikke som nærmer seg Intels laveffekts Core i5-brikker i ytelse. Joda, det er et lite stykke igjen opp dit, men så er det store størrelsesforskjeller her og. Tenk på iPad Pro-variantene som en Microsoft Surface med en svært annerledes innfallsvinkel til programvaren. Det skal sies at med en startpris på 6999 kroner for modellen med 32 gigabyte lagring og Wi-Fi må man nesten forvente såpass. Du får en respektabelt spesifisert PC for denne pengehaugen.

Under ser du ytelsen i iPad Pro 9.7 målt mot iPad Pro 12.9 og en rekke andre viktige enheter.

Som vanlig får du med Apples kontorapplikasjoner i iWork-serien, og disse er spesielt gode matcher til en iPad med tastatur som tilbehør. Det aller meste av denne testen er skrevet i Pages-applikasjonen fra samme programvarepakke.

Gratis Microsoft Office kun til 9,7-tommeren

Egne apper for presentasjoner og regneark hører dessuten til. Skulle du ha en forkjærlighet for Microsofts dominerende Office-pakke har iPad Pro 9.7 en stor fordel over storebror. Den er liten. Office-pakken er nemlig gratis i bruk for alle nettbrett med skjermer under 10,5 tommer. Dermed sklir iPad Pro 9.7 enkelt gjennom nåløyet, mens største Pro-padde krever at du betaler for deg.

Apples egen Pages følger med nettbrettet, men siden et er under ti tommer stort, kan du også bruke Microsoft Office uten å måtte betale.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Uansett hva du foretrekker er iPad Pro et utmerket arbeidsverktøy sammen med det fysisk tilkoblede tastaturet. Samtidig. Det finnes en mengde trådløst tilkoblede tastatur til de vanlige Air- og Mini-iPadene også, og man behøver strengt tatt ikke all denne ytelsen bare for å produsere tekst.

Det sagt er det jo slik at en ekstra sterk og kompetent iPad kan være en fordel i mange sammenhenger. Reiser du litt når du skal jobbe med presentasjoner og tekst? Kanskje er det typiske inn-og-ut-turer du drar på? Du finner knapt noe mer fleksibelt å legge i håndbagasjen, og du skal bruke veldig mange penger på PC før du har noe som låter like bra til den lille nedetiden du har på hotellrommet. Bluetooth-høyttaler? Pøh. Legg den igjen hjemme. Du risikerer dunking fra naborommet med iPad Pros fire høyttalere alene.

Supert til spill og moro

iPad Pro 9.7 er helt utmerket til å spille Goat Simulator på. Er du ikke i humør til å leke Michael Bay med ei sinna geit finnes det heldigvis en haug andre titler du kan installere. Og dette brettet er såpass kraftig at det bør kunne trekke det meste også langt inn i fremtiden. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og hva med spillytelsen, og den avsindige mengden spill som finnes for iOS-plattformen? iPad Pro er den fødte underholder. Tar du med deg en spillkontroller med Apples mFI-merking har du i praksis et ekstremt arbeidsverkøy, en surfeplate, et stereoanlegg og en spillkonsoll med deg. Selv til vesentlig høyere pris enn Apple krever for iPad Air 2 begynner det faktisk å smake fugl av den lille iPad Pro-modellen.

Og det er før vi nevner Apple Pencil, og alt det andre du kan bruke Pro til som du ikke kan med Air-modellene.

Vi lot en tegner få prøve seg med Apple Pencil og det store nettbrettet da det var inne til test. Resultatet ser du i denne artikkelen »

På det området fungerer iPad Pro 9.7 akkurat som den største modellen. Den største forskjellen her er enkelt og greit skjermstørrelsen. Apper for pennen finnes i rikt monn og bryr seg stort sett ikke så mye om skjermen er 12,9 eller 9,7 tommer stor.

Justerer fargetonene på skjermen

To nye egenskaper ved iPad har kommet til i denne omgangen. Den ene er faktisk unik for den minste modellen, ettersom den krever en fysisk sensor ved siden av skjermen. Funksjonen har Apple kalt True Tone, og går ut på at skjermen i iPad Pro tilpasser seg ikke bare mengdene lys rundt, men også fargetonene i dette lyset.

Målet er at skjermen skal vise mest mulig naturlige bilder hele tiden. Slik at skrift tar seg ut som om den var skrevet på papir, eller bilder ser ut som faktiske foto. For å få til dette justerer fargetonene i skjermen seg hele tiden.

Et par funksjoner er nye i iPad Pro 9.7. Spesielt gjelder det True Tone-funksjonen som krever sensorer og den spesielle skjermløsningen som er valgt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple sier selv at det viktigste ved funksjonen er at den gjør det den gjør i bakgrunnen, slik at man slipper å anstrenge øynene så mye. Det er vanskelig å se det faktisk skje, uten å skru av og på funksjonen løpende mens man bruker padden.

Mitt første instinkt var å begynne å myse etter synlige sensorer i skjermrammen rundt iPad Pro. Det var ikke så enkelt å se øyet som tar seg av justeringen. Under første demonstrasjon av nettbrettet fikk jeg et lett fårete lykke til fra Apples representanter som skulle vise frem nyvinningen. Greit. Så var den ikke så enkel å se.

Apper er 90 prosent av moroa med en iPad. Og det begynner etter hvert å finnes et solid arsenal apper for nettbrettene, både til lek og til jobb.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den andre nyheten derimot er ganske lett å se. Og dersom du har brukt appen f.lux på en Jailbreaket iPad tidligere vil du både sette pris på og kjenne igjen funksjonen.

Det handler om å redusere det skarpe, blå lyset fra skjermen. Konseptet er at det skal være mindre anstrengende for øynene sent på kvelden, og at det muligens kan gjøre en forskjell når kroppen skal produsere melatonin - hormonet som gjør mennesker trøtte om kvelden.

Hvorvidt dette faktisk funker eller ei er et godt spørsmål. Mange har trykket f.lux-appen til sitt bryst, samtidig som en del forskere også hevder placeboeffekt er det eneste man kan hente fra en slik funksjon. At det er mange som synes f.lux og liknende er en god ting er heller ikke nødvendigvis grunn god nok til å ta påstandene rundt løsningen for utmerket fisk. Det finnes mange mennesker som tror på alt fra chemtrails til eloverfølsomhet også

Når det er sagt oppleves det gulaktige lyset som skjermen gir fra seg i denne modusen som en del mer behagelig å se på når øynene ellers er vant til svak belysning i et mørkt rom. Om ikke annet hjelper det litt på følelsen av å bli blendet.

iPad Pro kan være helt supert å jobbe på. Hele denne testen er skrevet på nettbrettet. Men det er når du legger til et helt arsenal av underholdningsfunksjoner det virkelig smaker fugl. Blant annet går volumet til 11, og vel så det.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Konklusjon og alternativer

Så hva blir konklusjonen for nye iPad Pro 9.7?

Apple

Ser vi tilbake til iPad Pro 12.9 trakk vi godt for den voldsomme prisen totalpakken lå på. Ikke bare starter brettet et par tusen opp fra den mindre varianten, men også tilbehøret er svindyrt. Bare to passive deksel til iPad Pro 12.9 koster rundt 1500 kroner, og der man kanskje kunne se for seg å klare seg uten med et mindre og lettere brett, er dette så godt som obligatorisk tilbehør for storebror.

Til sammenlikning koster skjermdekseltastaturet for iPad Pro 9.7 1600 kroner. Med en inngangspris på 7000 kroner for iPad Pro 9.7 lander pakken på drøye 8500. Det er ikke noen voldsomt billig kombo av nettbrett og tastatur, men svindyrt er det heller ikke, sammenliknet med andre utgaver når de skal kombineres med tastatur.

Kombinasjonen av krefter, lydtrykk og muligheter er rett og slett unik for iPad Pro 9.7. At ekvipasjen er såpass god å bruke er smått utrolig. Får du flere dingser rullet inn i én til en lavere pris og en lavere vekt enn iPad Pro 9.7 med tastatur? Sannsynligvis ikke. Vi vet i hvert fall ikke om Ultrabooks med Core i5-ytelse, så godt tastatur som dette og en vekt på 750 gram med både deksel på baksiden og Smart Keyboard-deksel på forsiden.

Med alt tilbehøret veier den altså såvidt mer enn det den store iPad Pro-utgaven gjør uten noe av det.

Så hva mister du kontra en PC? Vel, iOS er fortsatt et begrenset operativsystem. Det er svært godt å ha når du skal kjøre appene dine. De finnes det mange hundre tusen av for plattformen, og det kommer stadig nye.

Noe skikkelig filsystem får du fortsatt ikke, selv om skytjenester som iCloud og Dropbox kan gjøre delvis nytte som det.

Få konkurrenter

Den er med andre ord litt dyr, og litt begrenset. Men viktigst av alt er vekten. Når det i praksis ikke finnes PC-er eller hybridnettbrett som kan konkurrere med denne vekten og størrelsen, blir det vanskelig å unngå de store ordene og heftige karakterene. Kunne tastatur og Pencil vært litt billigere? Tja, joda. Men det er også nesten det eneste vi har å utsette på en Pro i denne størrelsen.

Det og at det finnes en iPad Air 2 som fortsatt er i salg, og som er langt billigere. Den kan ikke gjøre alt det samme, men for mange vil det være nok.

Trenger du en knallgod skrivemaskin, og foretrekker Android, kan Sonys Xperia Z4 Tablet være et godt alternativ. Den er langt billigere, og nettbrettet er dessuten vanntett. Minnekort har den også plass til.

Apple iPad Pro 9.7" 32GB
9
Imponerende

Apple iPad Pro 9.7" 32GB

9
Imponerende
sitatDet beste titommers nettbrettet du kan kjøpe, men det koster.

Fordeler

  • +
    Så god lyd at den ikke trenger ekstra høyttalere
  • +
    Lett og enkel å ta med seg
  • +
    Perfekt reisekamerat med Smart Keyboard-dekselet
  • +
    Lynende rask
  • +
    God til spill og underholdning
  • +
    Støtter en av markedets aller beste skjermpenner
  • +
    Har knapt konkurrenter
  • +
    God kvalitetsfølelse
  • +
    Ålreit kamera

Ting å tenke på

  • Fortsatt ganske dyr
  • Tilbehøret er også svindyrt
  • iOS kan ikke alt som OS X eller Windows kan
  • Proprietære løsninger - som alltid
annonse