På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Apple TV har endelig blitt voksen
Brukte åtte år og fire generasjoner på å få appstøtte.
Innhold
- Innledning
- Endelig er appstøtten på plass
- Film og serier er fortsatt viktigst, men ...
- Kan en billig «spillkonsoll» ta rotta på de etablerte?
- Grundig testet på kortest mulig tid
- Vi går i dybden med nye Apple TV
- Hvilken vei er opp?
- Kjapp og fin å sette opp
- Tasting av passord kan bli slitsomt
- Likner på den gamle, men skinnet bedrar
- Flere likheter med iOS
- Flotte apper, rotete App Store
- Bred formatstøtte takket være Plex
- Musikk fortsetter å spille når du bytter app
- Kjøp et spill på iOS, last ned gratis på Apple TV
- Spillfremgangen din blir også med
- God kontroller, men ikke til alt
- Mørke skyer for konsollprodusentene
- Konklusjon
- En massiv oppdatering
- Rotete App Store, og ingen taleassistent
- Vinner over konsollene på enkelhet
- Har latt seg inspirere av Nintendos Wiimote
- Hva med Google Chromecast, da?
Innledning
Én, to, tre. På det fjerde skal det skje. Den nye Apple TV-boksen er på mange måter en historie om noe opplagt. Apples strømmedings har i åtte år, og gjennom tre generasjoner, spilt av video og vist bilder på en utmerket måte.
Den har logret og vært lydig. I hvert fall så lenge du har holdt deg innenfor Apples ganske trange gjerder.
Endelig er appstøtten på plass
Nå er Apple TV altså i sin fjerde generasjon, og trassalderen har satt inn. Den bryter ut av de tradisjonelle stengslene som tidligere har begrenset den til videospillertjeneste. Akkurat som iPhone i sin tid fikk, har boksen nå fått appstøtte. Men i motsetning til iPhone, som fikk støtten lagt til i første generasjon, har Apple TV slepet HDMI-kabelen etter seg på veien. Den har ikke hatt noe hastverk.
Dette er jo tross alt funksjonalitet vi brukere har ønsket oss omtrent siden dag én. Det har nesten vært litt rart at det har tatt så lang tid. I perioder der forrige generasjon har fått stå i ro en stund, har jeg rett og slett måttet klø meg litt i bakhodet; har virkelig ikke Apple TV apper ennå? Apple understreker jo hvor viktig appene er i hver eneste pressekonferanse. «There's an app for that», ofte etterfulgt av imponerende salgsstatistikk på iPhone og iPad. Tall for betalt innhold som andre plattformer ikke har klart å holde følge med.
La oss rydde det opplagte av veien først. Hvis du lurer på om den fortsatt kan underholde, spille film og vise bildene dine, er svaret kort og greit ja.
Film og serier er fortsatt viktigst, men ...
Da vi hentet boksen i Apples europeiske hovedkvarter i London ble det lagt vekt på at Apple TV har sitt utgangspunkt i TV, med film og ymse typer strømming i sentrum. Det er vi ikke uenig i. Samtidig er det også på mange måter det minst interessante med denne generasjonen. Det som er noen hakk mer interessant er hva den vil gjøre med konsollmarkedet.
Husker du den gangen vi alle trakk rundt på store kamera for å dokumentere hverdagen? Den gangen mobilkamera var for dårlig til å ta feriebilder med? Årene gikk, og de dedikerte kameraene er fortsatt vesentlig bedre enn mobilkamera. Begrensninger i fysikk lar seg vanskelig omgå. Men mobilkameraene har likevel blitt mer enn gode nok til at de dominerer statistikken på bildetjenester som Flickr.
At en speilrefleks, eller et speilløst systemkamera, er betydelig mer kompetent enn en iPhone på akkurat dette området finnes det ikke tvil om. Like lite som det finnes tvil om at en iPhone eller en god Android-mobil er tilstrekkelig for mange.
Kan en billig «spillkonsoll» ta rotta på de etablerte?
Slik kan det også være med Apple TV. Den er ikke en muskelbunt. Ikke engang sammenliknet med mobiltelefoner. De heftigste toppmodellene yter vesentlig bedre enn denne boksen, som har systembrikke med prosessorer og grafikkdel fra fjorårets iPhone 6.
Både Sony PlayStation 4 og Microsoft Xbox One kan kjøre i ring rundt denne lettvekteren når det kommer til rå ytelse. Men Apples lille sorte koster fra 1700 kroner. Siste generasjon PlayStation og Xbox starter på rundt 3000 kroner. Nesten det dobbelte.
Hvis du kan kjøpe en app eller et spill én gang på iPhone, iPad eller Apple TV, og samtidig eie den på de andre plattformene begynner det raskt å lukte fugl. Kan du lagre fremgangen din, og fortsette det vanskelige brettet fra bussturen hjem på storskjermen i stua blir det enda mer spennende. Alt dette er muligheter utviklere kan velge å legge inn.
Grundig testet på kortest mulig tid
Tar vi dessuten med at det er vesentlig flere av oss som spiller mest for å fordrive tid på bussen, enn det er av dem som har spill som omfattende hobby, blir parallellen til iPhone som feriekamera svært tydelig.
Vi har bare hatt siste generasjon Apple TV i litt over ett døgn ved publisering av denne testen. Vanligvis foretrekker vi å bruke noen dager på en slik test, men søvn er for pingler. For å raskest mulig få oversikt over alt som er nytt, og hvor godt det virker, har både boksen og undertegnede stått i maratontjeneste siden vi kom hjem til moderlandet. Lever nye Apple TV opp til forventningene? Forventningene er høye siden Googles Chromecast koster under en fjerdedel av prisen.
Det er vanskelig å tenke seg en mer underholdende og allsidig dings for 1700 kroner.
Fordeler
- +Like god som før på video
- +Apple Music er godt integrert
- +Mediesenterapps gir god formatstøtte
- +Kjøp app på iOS, last ned på Apple TV
- +Ta med deg spilldata fra iOS til Apple TV
- +... og tilbake igjen
- +Langt bedre fjernkontroll enn før
- +Høy kvalitet på appene som er tilgjengelig
- +Svært enkel å komme i gang med
- +Airplay gir fortsatt svært enkel innholdsdeling fra telefon og mer
Ting å tenke på
- —Støtter ikke 4K-innhold
- —Apples gamle fjernkontrollapp virker ikke
- —Tastatur og spillkontrollere må være godkjent
- —Litt rotete App Store
- —Siri er ikke tilgjengelig for norske brukere
- —Den nye utgaven har ikke lenger optisk lydutgang
- —Vi ønsker oss fjernkontroll med Touch ID
Vi går i dybden med nye Apple TV
Den nye Apple TV-boksen kommer som den forrige med en fjernkontroll i esken. Men den nye fjernkontrollen er ganske annerledes enn den gamle, og den er dermed første vi må bli vant til.
Hvilken vei er opp?
Fjernkontrollen har et glatt og blankt område nederst, og et matt berøringsfølsomt område øverst. Jeg holder støtt fjernkontrollen feil vei, med det blanke området øverst. Å trykke, eller sveipe, på det glatte området gjør naturligvis ingen verdens ting. Jeg bruker den feil.
Forklaringen kan være at jeg er aller mest vant til å traktere mobiltelefoner, der den blanke skjermen gjerne er det man trykker på, mens den av og til matte rammen rundt indikerer at her slutter moroa.
Det ble gradvis mer intuitivt å holde den riktig vei. Men treff hver gang ble det ikke før vi satte på håndleddsreimen som skal hindre fjernkontrollen i å fly ut av hånden og avlive TV-en din under hektiske spilløkter. Nintendo måtte i sin tid tilbakekalle flere millioner håndkontrollere for å unngå det samme.
Kjapp og fin å sette opp
Selve oppsettet går svært greit for seg. Idet vi skrur på Apple TV-en lurer den litt på hva slags land vi holder til i, og et par andre småting, før den spør om hvordan resten av oppsettet skal foregå. Her har nemlig Apple bygget inn noe veldig smart. Legger du en ferdig oppsatt iPhone oppå TV-boksen kan innstillingene dine overføres.
Det er imidlertid rom for litt krøll her. Siden trådløst nettverk ikke var skrudd på på vår telefon, stanget prosessen i en feilmelding som ba oss skru på Wi-Fi. Da det var gjort hjalp det ikke lenger å holde telefonen inntil Apple TV, og meldingen vi hadde fått om å dele innstillinger dukket ikke opp på nytt. Først etter å ha låst skjermen og åpnet den igjen fikk vi igjen tilbudet om å gjøre det på den enkle måten. Da fungerte det også oppskriftsmessig.
Inntasting av tekst er imidlertid fortsatt et svare strev ved hjelp av fjernkontroll. Det er litt kjappere å sveipe mellom bokstavene i skjermtastaturet med den nye kontrollen, men å taste et komplekst passord på denne måten mange ganger ga oss veldig lyst til å koble til et tastatur i stedet. I første omgang slo vi av passordforespørsler, noe som neppe vil være gunstig i et hjem med mange brukere.
Tasting av passord kan bli slitsomt
Underveis forsøkte vi å koble til to ulike Bluetooth-tastatur, men ingen av dem ble oppdaget av Apple TV. Trådløse hodetelefoner basert på standarden dukket umiddelbart opp i oversikten over enheter, så her virker det som om Apple er litt kresne med tanke på hva som får lov til å koble seg til.
Ifølge Apple kan man koble løse spillkontrollere til nye Apple TV, men de må testes av Apple selv, og få et sertifiseringsstempel. Det kan virke som om også tastatur må utsettes for det samme. Denne praksisen kjenner vi fra mengder av iPhone-tilbehør, der Apple-stemplet maskinvare gjerne koster litt mer enn annen maskinvare.
Vi synes likevel det er litt besynderlig at Samsung-tastaturet som vi uten problemer kobler til iPhone ikke blir oppdaget av Apple TV.
Du tenker kanskje at Apples egen fjernkontrollapp er et alternativ. Det er den irriterende nok ikke. Den virker kun med forrige generasjon Apple TV og eldre. Vi regner med det kommer en oppdatering, men i skrivende stund er ikke den i App Store, og vi må pent snuble rundt i skjermtastaturet på storskjermen.
Likner på den gamle, men skinnet bedrar
Etter å ha satt opp Apple TV kommer vi til en startskjerm som likner litt på den vi kjenner fra tidligere versjoner. Men der de gamle modellene hadde et relativt rikholdig utvalg TV-tjenester i menyen fra første oppstart, og relativt lite annet å velge i, er menyen på vår dings nesten tom.
Utgangspunktet her er App Store, butikken der du kan hente ned apper for svært mange av de utbredte strømmetjenestene.
Apples egne innholdstjenester er naturligvis på plass, med filmleie fra iTunes og strømmetjenesten Apple Music i menyen allerede. Men vi tok i tillegg ned appene fra Netflix, HBO Nordic, Viaplay og NRK.
Flere likheter med iOS
Enkelt fortalt virker disse utmerket, og akkurat som forventet. Her er det meste mer eller mindre som før, bortsett fra at du kan sortere litt på måten det hele presenteres i Apple TV-menyene.
Akkurat som i iOS gjøres dette ved å trykke og holde inne markøren over appikonet. Da begynner det å sprelle litt på skjermen, og kan flyttes opp i topplinjen der det viktigste innholdet bor. Hver av disse appene får sin egen forhåndsvisning øverst på skjermen, og da jeg la til Netflix på denne linjen dukket det straks opp en oversikt over science fiction-innhold. Tilsynelatende basert på mine egne tittevaner.
Der Netflix stiller med en fullt navigerbar meny til toppen av skjermen, har HBO og Viaplay bare statiske bilder. Mulighetene for integrering i Apples nye tvOS benyttes altså litt ulikt av de forskjellige aktørene. Det er ikke alle apper det er like stor vits i å gi topplasseringen, når de likevel ikke gir deg noe ekstra der.
Spoling er forresten verdt å nevne. På ett vis foregår det som før. Der du kunne trykke på høyre eller venstre side av sirkelen med den gamle fjernkontrollen, trykker du nå bare langs høyre eller venstre side av berøringsfeltet. Det som er nytt er imidlertid at du kan styre spolingen presist ved å sveipe på berøringsfeltet under avspilling.
Et lite skår i gleden for filmfrelste er at boksen ikke støtter oppløsninger over 1920 x 1200 piksler. Skjermer og TV-er med 1440p eller 4K-oppløsning vil dermed ikke yte sitt maksimale detaljnivå sammen med Apple TV. Nå er det foreløpig ikke påtrengende mye innhold å få tak i med denne oppløsningen, men Apple selv la til 4K-opptak i årets nye iPhone-modeller. Bilder og video fra andre Apple-dingser skal jo nettopp kunne deles med andre. Dermed er det litt pussig at støtten ikke er der.
Flotte apper, rotete App Store
Men en støtte som altså nå har kommet, er muligheten for apper. Apple sier at tvOS kun har vært tilgjengelig for utviklerne siden lanseringen for et par måneder siden. Unntaket er noen få utvalgte utviklere som har fått se på produktet før den tid. Dette bærer også apputvalget litt preg av.
Appene som er her er ofte flotte og gjennomførte, men utvalget er ikke veldig stort. Apple kan heller ikke beskyldes for å ha gjort det veldig enkelt å navigere i de mange appene. Der App Store på iOS er en god miks av kategorier og fremhevede juveler, er App Store på tvOS først og fremst det siste. Det som ikke presenteres på forsiden må søkes etter.
Her kommer vi til et lite handicap for Apple TV i Norge. Det tok lang tid å få taleassistenten Siri hit, etter at engelsktalende land har hatt tjenesten lenge. Både Sverige og Danmark fikk tilgang før oss. Men det var på iOS og i Apples smartklokke. I Apple TV er derimot ikke støtten tilgjengelig i det hele tatt.
Dermed må vi klare oss uten det fine, talestyrte universalsøket som Apple viste frem under lansering. I stedet må vi tilbake til det håpløst treige skjermtastaturet. Igjen lurer vi veldig på hvorfor Samsung-tastaturet vårt virker utmerket på en iPhone men ikke på Apple TV. For ordens skyld, det andre tastaturet vi prøvde, men som ikke virket med den lille boksen, kom fra Sony.
Det er altså en kronglete ferd å finne frem i appene som tross alt finnes for Apple TV. Vi må gjette oss frem til hvilke klassikere eller kjente apper som er også i denne appbutikken. Deretter må vi etter beste evne begå et søk ved å sveipe oss frem og tilbake mellom bokstavene på skjermen. Her vil nok en bedre organisering tvinge seg frem så fort utvalget blir større.
Bred formatstøtte takket være Plex
En av de appene du kanskje drar kjensel på er imidlertid Plex. Appen har vært på Apple TV før, men da bare for de tidlige utgavene der programvaren lot seg «bryte opp». Det har fungert omtrent på samme måte som såkalte jailbreaks på iOS. Nå trenger du ikke å sysle med slikt for å bruke mediesenterappen på Apple TV. Dermed blir den tilgjengelig for mange fler enn før.
Jeg har en lagringsboks fra Synology i samme nettverk som den nye Apple TV brukes, så vi la inn Plex-serveren på den. Kort tid etter kom vi i gang med deling av medier og filer fra lagringsboksen. Får vi frem innholdet på storskjermen?
Visst gjør vi det! Plex fungerer faktisk over all forventning fra den treige boksen som egentlig bare har hastighet nok til å dele rene filer. Plex selv anbefaler en PC som avsender dersom innhold må kodes om. Men vi har befattet oss mest med innhold den faktisk skjønner. Mp3-filer og h.264-video spilles av uten problemer. Høy oppløsning og høye datarater er ingen hindring.
Vi merker først tregheter vi når vi forsøker å kjøre DivX-filer fra den lille boksen. Det vil virke. Apple TV laster inn startbildet, og klager ikke. Men de små minuttlange filene våre bruker mange minutter bare på å vise startbildet. Dette er som nevnt ikke Apple TVs feil. Boksen vi henter innhold fra er for treg til å oversette formater Apple TV ikke selv har noen støtte for. Har du en PC i andre enden kan du tilsynelatende mate Apples nye boks med nesten hva som helst.
Musikk fortsetter å spille når du bytter app
For musikk er det også verdt å nevne at Apple TV støtter multitasking. Etter å ha startet en spilleliste i Plex, kan vi hoppe ut igjen for å titte på bilder eller annet innhold. Musikken fortsetter. Det samme gjelder for Apples egne tjenester, men at det fungerer også for en så fleksibel plattform som Plex er betryggende.
Nå er det imidlertid på tide å hente frem noen spill.
Selv om App Store er rotete på Apple TV, snubler vi i en gedigent positiv overraskelse. Apple har snakket litt om at apper kan fungere på tvers av enheter, og at utviklere kan velge å la deg kjøpe innhold én gang for iOS og tvOS. Men de gangene vi har spurt har vi ikke fått særlig gode svar på hva utviklerne faktisk velger å gjøre.
Kjøp et spill på iOS, last ned gratis på Apple TV
Den gledelige nyheten er at trenden allerede ser ut til å være et faktum. En av få kategorier vi kan velge i viser allerede kjøpte apper. Og den er allerede overraskende full, med tanke på hvor relativt lite innhold som har rukket å bli gjort klart for plattformen.
Asphalt 8 fra Gameloft er hjertelig til stede i oversikten. Det samme er Oceanhorn, et utforskerspill med elementer av action og gåteløsning. Andre titler som dukker opp er Beach Buggy Racing, Badland og King Oddball. Flere av titlene har gjennom lang tid vært blant de viktigere på iOS-plattformen. Nå dukker de også opp her.
Et spill jeg aldri har spilt før er Geometry Wars. Til 95 kroner frister det lite å kjøpe det to ganger. Umiddelbart etter at betalingen er utført på Apple TV, dukker sky-ikonet opp for appen på iPhone. Dermed er det bare å hente det ned også der.
Spillfremgangen din blir også med
La oss ta med en gledelig nyhet til. Du lurer kanskje på hvorfor vi nevnte Asphalt 8 over. Appen er vel gratis uansett? Joda, det er er den. Men innholdet er ikke alltid det, og dine timer med blodslit foran telefonen eller nettbrettet har jo også sin verdi.
Så fort vi starter Asphalt 8 på Apple TV ønskes vi velkommen av muligheten til å velge en helt fersk profil, eller den vi allerede har brukt litt tid på på telefonen. Likeledes varsler Geometry Wars på iPhone om at vi har fremgang fra TV-boksen som lastes inn. Dette er rett og slett strålende, Apple.
Når det kommer til selve spillopplevelsen er det også mye som taler for Apples lille boks.
Ved siden av knapper og berøringsfelt har fjernkontrollen også innebygde bevegelsessensorer. Dermed bruker du den omtrent slik du ville brukt en Wiimote fra Nintendo. Konseptet fungerer brillefint til enkle spill og til bilspill.
God kontroller, men ikke til alt
For mer hektiske spillopplevelser, så som Geometry Wars og Galaxy on Fire er vi mer usikre. Det kan hende det krever mer trening, men førsteinntrykket er at her bør du nok helst investere i en gamepad ved siden av. Foreløpig er det kun Steelseries Nimbus vi vet om som er sertifisert for boksen. Vi hadde ikke en slik tilgjengelig i testperioden, og gitt erfaringene med trådløse tastatur virker det lite trolig at kontrollere uten Apple-stempel vil virke.
Det er synd på en måte, siden man må kjøpe nytt utstyr for å spille noen av de heftigste spillene på Apple TV. Samtidig er det jo noe i Apples påstand om at man er garantert at det virker med eplelogoen på.
I det hele tatt synes vi Apple TV er særdeles underholdende å spille på. Det er noen av de beste spillene som har krysset over fra iOS til Apple TV først. Takket være kontrolleren som har så mye til felles med telefoner og nettbrett, passer flere av dem som hånd i hanske her.
Mørke skyer for konsollprodusentene
Vi hadde mistanken helt fra begynnelsen. Nå er den bekreftet. Nintendo og kanskje også Sony og Microsoft bør være redde for dette lille unikumet av en boks. Neivel, den er kanskje ikke fullt så gjennomført som en fullblods spillmaskin. Men den kan være vel så underholdende.
Enda viktigere — ingen av de andre konkurrentene har infiltrert lommene våre med Candy Crush-maskiner som plukkes opp i tide og utide. Joda, både Microsoft og Sony har telefoner. Begge støtter strømming av spill fra konsoll til andre enheter. Men å faktisk kunne spille, og fortsette på, det samme spillet på bussen? Der kommer de til kort.
Det sagt virker det også åpenbart at Apple har latt seg inspirere, og da især av Nintendo. Helt ned til den tidligere nevnte håndleddsreimen som festes i Lightning-kontakten bak på kontrollen.
Det er vanskelig å tenke seg en mer underholdende og allsidig dings for 1700 kroner.
Fordeler
- +Like god som før på video
- +Apple Music er godt integrert
- +Mediesenterapps gir god formatstøtte
- +Kjøp app på iOS, last ned på Apple TV
- +Ta med deg spilldata fra iOS til Apple TV
- +... og tilbake igjen
- +Langt bedre fjernkontroll enn før
- +Høy kvalitet på appene som er tilgjengelig
- +Svært enkel å komme i gang med
- +Airplay gir fortsatt svært enkel innholdsdeling fra telefon og mer
Ting å tenke på
- —Støtter ikke 4K-innhold
- —Apples gamle fjernkontrollapp virker ikke
- —Tastatur og spillkontrollere må være godkjent
- —Litt rotete App Store
- —Siri er ikke tilgjengelig for norske brukere
- —Den nye utgaven har ikke lenger optisk lydutgang
- —Vi ønsker oss fjernkontroll med Touch ID
Konklusjon
Apple har brukt lang tid på å oppdatere en etter hvert gammel Apple TV. Mange har ventet på både fersk maskinvare og appstøtte. Vi har klødd oss i bakhodet lenge over denne tydelige mangelen på noe som har blitt så viktig og uadskillelig fra iOS-opplevelsen på iPhone og iPad.
Nå er ventetiden over. Nye Apple TV er på vei ut til nordiske kunder hvert øyeblikk, og med noen få unntak mistenker vi at kjøperne vil bli svært fornøyde.
En massiv oppdatering
Nye Apple TV er en massiv oppdatering sammenliknet med de eldre modellene. Vi vil gå så langt som å si at dette er noe helt nytt. Både i kraft av det enorme økosystemet den nå har blitt en del av, og hvor vellykket overgangen fra iOS til storskjerm har blitt for appene som hører til i det.
Ved siden av dette gjør den en vel så god jobb som mediespiller som den gamle. Vel så god fordi den endelig har god støtte for tredjeparts medisenterløsninger som Plex. Og fordi utviklerne av apper så som Netflix nå har mer moro å boltre seg med enn før. Bruker du ikke filmleie fra iTunes så mye? Sett fokuset på Netflix i stedet, og få anbefalinger fra ditt bruksmønster rett på startskjermen.
Rotete App Store, og ingen taleassistent
Det er enkelt å sette opp Apple TV, og menyene er intuitive. Det er imidlertid én viktig ting vi ikke liker så godt her. Appene som alt er tilgjengelig for Apple TV har klart overgangen godt, men App Store har det egentlig ikke. Foreløpig er den nærmest uten organiseringsmuligheter, og du må nesten vite navnet på appen du er på jakt etter for å søke etter den.
Foreløpig er ikke Siri tilgjengelig for Apple TV-kunder i Norge, selv om taleassistenten fungerer på andre Apple-dingser. Det er synd, ettersom funksjonen spiller en svært viktig rolle på Apple TV i andre land.
Skal vi nevne en negativ ting til, så er det at Apple TV er svært kresen på tilbehør. Tastatur og spillkontrollere må ha Apples velsignelse og stempel for å virke her. Selv ikke variantene som vi ellers får til å virke med iOS-dingser vil snakke med boksen. Hva dette skyldes vet vi ikke helt. Den gamle fjernkontrollappen for iOS fungerer heller ikke med fjerde generasjon Apple TV.
Men det var egentlig det negative vi hadde å melde. For Apple.
Vinner over konsollene på enkelhet
For Nintendo og konsollprodusentene, derimot, er det mørke skyer på himmelen. Har du et spill på iPhone? Fortsett på den lagrede fremgangen din på Apple TV. Syntes du spillet var litt kostbart? Ingen grunn til bekymring. Har du kjøpt det én gang, vil du sannsynligvis allerede finne det i listen over kjøpte apper på Apple TV. Det er bare å laste det ned på nytt.
Den nye fjernkontrollen krever litt tilvenning. Den har et glatt felt nederst og et matt felt øverst, der det øverste er berøringsfølsomt. Noen knapper har det også blitt plass til. I en hverdag der mobilen har inntatt en dominerende rolle, føles det litt unaturlig at berøringsfeltet ikke er den glatte delen av kontrollen.
Etter noe tid begynner vanen å synke inn, og vi slutter å plukke opp fjernkontrollen feil vei. En håndleddsreim som festes i Lightning-kontakten i bunnen av kontrolleren gjør det ekstra tydelig hva som er opp og hva som er ned.
Har latt seg inspirere av Nintendos Wiimote
Sa vi kontroller? Ja, det gjorde vi faktisk. Fjernkontrollen er velegnet til en rekke av spillene du kan laste ned. Ved siden av knapper og berøringsfelt har den bevegelsessensorer. Den funker kort sagt omtrent slik en av Nintendos Wiimoter gjør.
Det er riktig nok en del spill i App Store som er hektiske nok til at vi ville kjøpt en ordinær spillkontroller ved siden av. Foreløpig er det kun én vi vet om som støtter Apple TV, men vi blir overrasket om ikke flere er på vei.
Uansett er noe av det viktigste med denne dingsen at Apple allerede har en liten trojansk hest i lommene på mange. De mange Candy Crush-maskinene som bæres rundt på av mobilbrukere i Norge, og resten av verden, har allerede langt på vei garantert for Apple TVs suksess. Ingen av konkurrentene lar deg bytte så sømløst mellom dingser, og likevel fortsette på det du holdt på med, eller slippe å betale for det på nytt.
Dette er Apple TVs sterkeste egenskap, ved siden av de tradisjonelle bruksområdene.
Hva med Google Chromecast, da?
Så hvilke alternativer har vi til Apple TV? Det er naturlig å tenke seg Googles Chromecast som en av konkurrentene. Det er både riktig og feil samtidig. Joda, du kan til en viss grad spille spill fra mobilen din til Chromecast. Men da vi testet enheten virket støtten litt halvferdig. Det var ikke i nærheten av like gjennomført eller like gøy. Spillene med støtte for de nye funksjonene var dessuten av en annen kvalitet enn de som er tilgjengelig fra start med Apple TV.
Her må vi ta et lite forbehold for raske endringer også i Googles økosystem, og forbedringer i form av Android 6.0 Marshmallow.
Oppsiktsvekkende nok gjør faktisk en del av appene som er tilgjengelig for Apple TV den langt mer åpen for alternative innholdskilder enn det Googles Chromecast er. Chromecast støtter direktestrømming, men det kan gi problemer med forsinkelser og nettverk som krangler. Skal du ha den beste opplevelsen på Chromecast strømmer du rett fra Google, Spotify eller andre. Apple TV har tilsvarende løsninger, men pakken er langt mer omfattende både på spillsiden og på innholdssiden. Og du trenger ikke en telefon for å sette i gang showet.
Vi sier ikke at Chromecast er et dårlig produkt. Så langt derifra. Men vi var litt skeptiske til den relativt høye prisen Apple TV har i forhold. Vi kan bare konkludere med at Apple har laget et produkt som føles som ekstremt mye for pengene. Vi setter kryss i taket og tildeler anbefaltstempel uten en eneste skruppel.
Lurer du på hvordan Google Chromecast er i forhold? Testen av Googles «strømmepuck» finner du her »
Det er vanskelig å tenke seg en mer underholdende og allsidig dings for 1700 kroner.
Fordeler
- +Like god som før på video
- +Apple Music er godt integrert
- +Mediesenterapps gir god formatstøtte
- +Kjøp app på iOS, last ned på Apple TV
- +Ta med deg spilldata fra iOS til Apple TV
- +... og tilbake igjen
- +Langt bedre fjernkontroll enn før
- +Høy kvalitet på appene som er tilgjengelig
- +Svært enkel å komme i gang med
- +Airplay gir fortsatt svært enkel innholdsdeling fra telefon og mer
Ting å tenke på
- —Støtter ikke 4K-innhold
- —Apples gamle fjernkontrollapp virker ikke
- —Tastatur og spillkontrollere må være godkjent
- —Litt rotete App Store
- —Siri er ikke tilgjengelig for norske brukere
- —Den nye utgaven har ikke lenger optisk lydutgang
- —Vi ønsker oss fjernkontroll med Touch ID