Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple Watch Series 2

En fantastisk turkamerat

Men synkronisering av musikk gir meg grå hår.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Test og konklusjon

Apple Watch series 2 er det litt kronglete navnet Apple har valgt for den nye klokken sin. Du ser det ikke på utsiden at det er en oppgradering, men det er likevel det. En forholdsvis stor en også.

Jeg har brukt en rekke smartklokker, men jeg skal innrømme at jeg aldri virkelig har brukt dem. Jeg har benyttet deler av funksjonaliteten, så som bevegelsessporing, søvnovervåking og varslinger. Selvsagt har de også fungert som klokker når de likevel har dinglet på håndleddet.

Men hvordan er egentlig nye Apple Watch når jeg dykker litt lenger ned i materien?

Forskjellene mellom series 1 og series 2

Klokken har blitt testet ned en reim av typen Milanese Loop i testperioden. Dette var min favoritt på den forrige varianten, og da den nye dukket opp var det bare å flytte over. Har du Watch fra før passer altså tilbehøret fortsatt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple Watch series 2 har fått WatchOS 3, som gir langt flere muligheter og enklere navigasjon på klokken. Men det har også originalen fått. Samtidig er dette et av relativt få tilfeller der Apple også har oppdatert maskinvaren i den eldre modellen. For mobilene hender det seg de justerer lagringskapasiteten for fjorårsmodellen etter en nylansering, men oppgradering av selve maskinvaren utover det er ikke vanlig. Det har altså skjedd her.

Ved siden av at WatchOS 3 nå er mer effektiv og har gjort selv eldre klokker raskere, er altså det Apple selger som originalen nå raskere i seg selv. Dermed er det et forholdsvis lite, men viktig, knippe endringer som faktisk gjør seg gjeldende med series 2 over det som nå kalles Apple Watch series 1.

Dette er fordelene med series 2:

  • Har innebygget GPS
  • Dobbelt så lyssterk skjerm
  • Vesentlig mer motstandsdyktig mot vann. Tåler svømming der forgjengeren tålte sprut og regn.

Helt annerledes enn ved introduksjonen

Pulsmåleren fungerer middels bra når det er fuktig, og spretter av og til litt opp og litt ned i målingene. Hvis den ikke dynkes i svette fungerer den imidlertid bra til vanlig treningsbruk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Innledningsvis er det greit å begynne med å si at dette fortsatt er Apples aller minst polerte produkt. Mange kjøper iPhoner ut fra en forestilling om at dette er de aller enkleste telefonene å bruke. Forestillingen begynner å bli utdatert. Ikke fordi iPhone er vanskelig å bruke, men fordi kvaliteten har økt hos alle konkurrentene. Apples telefoner er altså fortsatt svært gode, og gir en følelse av at nesten alt er tenkt på. Det gjør ikke Watch series 2, selv om den har blitt mye bedre enn før.

Hastighetsøkningen er faktisk godt merkbar på alt man gjør på klokken. Den føles vesentlig kvikkere, og dødtiden mens man venter på at innhold skal åpne seg er så godt som borte for mange av funksjonene. For andre er det fortsatt litt venting involvert, men den er kortere og mindre irriterende enn før.

Bruker du en funksjon eller app ofte blir den liggende i bakgrunnen til neste gang du trenger den. Dermed åpnes den uten forsinkelse i det hele tatt. Apper du ikke bruker så ofte men likevel ønsker skal starte på et blunk kan du låse til oppgavedokken slik at de ikke kverkes automatisk når klokken trenger ressursene de opptar.

Både maskinvareoppgraderingen og hastigheten og oppgavedokken i watchOS 3 har til sammen sørget for at Apple Watch er et langt smidigere produkt nå enn i sin første generasjon. Men det er ikke alt som er like smidig.

Umusikalsk, for å si det mildt

Dokken som holder styr på appene du bruker mest er et utmerket tillegg i WatchOS 3.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det ble ytret en del ord som ikke egnet seg på trykk underveis i testingen av dette produktet. Det har sammenheng med klokkens litt mer avanserte funksjoner, og muligens med at Apple fortsatt forsøker å finne riktig vei i utformingen av musikktjenesten sin.

Jeg hadde så store problemer med å få overført musikk til klokken at jeg rev meg kraftig i håret underveis i testen.

Å flytte over 49 spor fra iPhone til Apple Watch tok flere timer, og til dels betydelig feilsøking etter prøv og feil-metoden siden ingen av produktene forteller tydelig hva som er galt.

Når den svært lite intuitive prosessen så endelig rapporterte at den var ferdig, ble likevel bare halvparten av musikksporene spillbare på klokken.

Innen jeg var ferdig med å legge ut om mine erfaringer med dette, var musikkdelen av denne omtalen så lang at den tok opp hele lengden til en vanlig kort test, og ville overskygget alt annet. Siden dette likevel er en liten del av klokkens funksjonalitet, er den biten flyttet ut til side 2, der du kan lese mer om mitt første møte med musikk på Apple Watch.

Funksjonene Apple lover skal fungere bør gjøre nettopp det og dermed er dette et trekk, men med tanke på hvor godt, eller til dels dårlig, mange andre smartklokker virker er det heller ikke grunnlag for å slakte Apple Watch. Den fungerer meget godt på andre områder.

Skjerm og batteritid

Når du først har fått lyden over på Apple Watch er det helt fortreffelig å la telefonen ligge igjen hjemme, med bare klokken og hodetelefoner som utstyr på tur.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selv om den gamle Watch-modellen har vesentlig svakere skjerm enn den nye hadde jeg for vane å skru ned lysstyrken grundig. Jeg har aldri hatt særlige problemer med å lese skjermen på Apple Watch, og lav lysstyrke gir lenger batteritid. Det er viktig når dette er et produkt som ikke loves å vare lenger enn ett døgn med vanlig bruk.

Med den forrige klokken pleide jeg å få nærmere to døgns forsiktig bruk ut av pakken. I den nye klokken har jeg stilt skjermen til to tredeler av maksimal lysstyrke, altså det i seg selv over det maksimale den forrige kunne levere. Likevel tikker batteriprosenten ganske sakte nedover.

På grunn av mye testing den siste uken har ikke klokken fått lov til å tikke helt ned til null, så noen definitiv oversikt over batteritiden er det vanskelig å gi. Men i skrivende stund har den vært i drift i 18 timer, med tidsvisning, varslinger og en halvtimes musikkavspilling fra klokke til Bluetooth-hodetelefoner. Utforsking av enkelte apper og litt bevegelseslogging har den også måttet tåle. Batterimåleren viser 77 prosent.

Antakeligvis skulle klokken klare seg fint forbi to døgn nå, med litt forsiktig bruk og lav lysstyrke. Vi snakker fortsatt om en av markedets svakere batteritider for et slikt produkt, men det ser ut til å komme seg, selv om Apple ikke har sagt så mye om akkurat denne biten. De lover fortsatt bare 18 timer aktiv bruk for klokken.

GPS-funksjon på tur

Våt pulssensor gir av og til lav registrert puls ...
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Forrige generasjon eller series 1-klokken må ha følge med en iPhone på de første treningsrundene for å kunne si noe særlig fornuftig om hvor langt du har gått. Skrittelleren finjusterte resultatene den viste ved å bruke GPS-informasjon fra telefonen. Watch series 2 har innebygget GPS, og det gjør at den ikke bare vet hvor langt du har gått, men også hvor du har gått.

Systemet virker meget godt, og GPS-en får tak omtrent helt umiddelbart. Det er imponerende hvor kjapt den nye klokken begynner å spore presis avstand sammenliknet med den forrige som av og til kunne bruke litt tid på å oppdatere seg, og ofte beregnet litt mindre enn faktisk avstand og et svært konservativt antall skritt.

Ikke bruker den særlig mye strøm på strabasene heller. Etter to timer med blandet aktivitet hadde strømreservene gått fra bare 70 til 50 prosent. Disse timene inkluderte blant annet GPS-logget rask gange og svømming, i tillegg til vanlig skrittelling. Vi kan også ta med at Bluetooth-hodetelefoner og musikkavspilling ble brukt i en halvtime av denne tiden.

... og noen ganger langt høyere registrert puls.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er fortsatt litt slik at vi må måle Apple Watch mot seg selv, for det finnes smartklokker der ute med bedre batteritid, men det er vanskelig å tenke annet enn at Apple selv har vært ganske forsiktige i oppgitt batteritid for denne tassen her.

GPS-en er forresten aktiv også når du svømmer utendørs, men presisjonsnivået går noe ned. På kartet etter min lille svømmerunde i Steinbruvann blir den gode sporingen av og til erstattet av prikker der klokken ikke har godt nok presisjonsnivå eller vet akkurat hvor den er. Det er også forståelig, ettersom klokken tidvis er en meter under vann. I det hele tatt er det imponerende at det fungerer såpass bra som det gjør.

Klokken kan imidlertid ikke veksle automatisk mellom treningsvarianter, og den kan heller ikke kombinere ulike treningsvarianter i samme økt. Det sagt kan den kjøre vanlige apper nå for tiden, og den har maskinvaren til burde kunne gjøre det gitt riktig app.

Du holder oversikt over det meste fra telefonen. To apper gjelder, nemlig aktivitetsappen, og den som bare heter Watch.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Noen små irritasjonsmoment

Apple Watch gjør en god jobb med å varsle om oppnådde mål og det som måtte foregå på telefonen din.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det var imidlertid et par små ting som plaget meg. Skjermen har en vannmodus der den ikke kan aktiveres ved uhell, men når du skrur av vannmodusen lager klokken et forbannet leven for å blåse vann ut av høyttalerporten. Hvis du hadde håpet å få svømme noen runder i fred og ro, kan du være rimelig sikker på at du blir lagt merke til når flyalarmen på håndleddet ditt går av.

Det andre er at skjermen tidvis er direkte uresponsiv bare den er litt fuktig. Så i en relativt grei stund etter en badeøkt er det til dels vanskelig å bruke klokkefunksjonene. Men, vann er det ingen som riktig får til i kombinasjon med berøringsskjermer. Noen får det til bedre enn dette, men det føles likevel feil å trekke for mye for dette. Du bør likevel være klar over det dersom du skal bruke klokken mye til svømming.

En annen ting er at Apple skrur av pulsmåleren under svømming, ettersom den ikke virker skikkelig i vann. Også den blir litt uforutsigbar rett etter en runde i vannet, og kan hoppe mellom 60 og 150 slag i minuttet øyeblikkene etter. Igjen et vannproblem som det kan være litt vanskelig å gjøre noe særlig med.

Litt masete

Jada, masa. Jeg husker stort sett å puste. Dette kan du heldigvis skru av hvis du vil.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som tidligere er det slik at klokken tyter og maser i ett kjør om at man må reise seg. Nytt av året er at den også skal ha deg til å puste. Klokken har tydeligvis fått sin egen lille yogatrener bygget inn. Han bedriver tiden sin med å tappe deg forsiktig på armen, for å be deg om å puste ut. Takker du ja til påminnelsen får du se en pulserende ting på skjermen som du skal forsøke å følge mens du senker skuldrene og roer ned livet bittelitt.

Er du riktig heldig tapper klokkens innebygde personlige trener deg på håndleddet rett etterpå med beskjed om at du ikke har fullført dagens treningsmål. Så mye for den roen.

Hvis du liker slikt kan du selvsagt beholde det på, men det er veldig trivelig at det også går an å skru av. Spesielt for perioder der man faktisk ikke kan adlyde beskjedene som tikker inn støtt og stadig, så som på fly eller i bilen.

Konklusjon

De nyeste iPhone-modellene tåler å bli senket i vann, mens nye Watch tåler en svømmetur. Dermed kan begge trygt være med når du vet det blir vått.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple Watch series 2 koster fra 4000 kroner. Det gjør den ikke billig, men på den annen side har det generelle prisnivået på dingser, og også klokker, økt i takt med både dollarkurs og krav om kvalitet og design. Vi snakker fortsatt om en av de mer påkostede variantene her, men kontrasten er ikke like vanvittig som da Watch for første gang ble introdusert.

En batteritid som tross å ikke være oppdatert av Apple, likevel virker vesentlig bedre, er positivt. GPS og musikkspilling via Bluetooth er også kjekke ting å ha, selv om synkroniseringen av musikk er litt håpløs å ha med å gjøre. Sannsynligvis er dette en vesentlig bedre opplevelse om du bruker Apple Music eller lokalt lagret musikk jevnlig. Jeg gjør det ikke, og dermed ble opplevelsen på akkurat denne fronten heller dårlig.

Klokken er mye raskere enn den var før, og dokken der apper legger seg under bruk er praktisk til å beholde apper og funksjoner man bruker ofte. De som ligger her åpnes helt uten forsinkelse.

Det finnes en rekke reimvalg til Apple Watch-modellene etter hvert. Til høyre er ett av sportsbåndene i polyuretan, og til venstre er stoffvarianten som følger med sportsutgaven. I midten er den mer påkostede, og kostbare, Milanese Loop.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

At du nå kan svømme med den og at skjermen lyser så godt som den gjør på full styrke er også store fordeler. Spesielt når sola virkelig skinner om kapp med klokken.

Alternativer

Bør du kjøpe Apple Watch series 2? Vel, det er fryktelig vanskelig å svare på. Den o store «killer-funksjonen» har vi fortsatt ikke sett noe til. Men klokken fremstår som et betydelig mer modent produkt enn det var i starten, og kan du leve med at litt småknuff gjenstår i programvaren er dette en av markedets beste valg.

Igjen er det slik at vi ser til Samsung for å finne nærmeste konkurrent. Gear S2- og den nye og kommende Gear S3-modellene er knallgode å bruke, de ser mer ut som klokker og de er billigere. Samtidig har de ikke det voldsomme app-økosystemet rundt seg som Apple har, der nærmest enhver iOS-app man kan tenke seg kommer med en tilhørende klokkeapplikasjon.

Apple Watch Series 2 42mm
8
Meget bra

Apple Watch Series 2 42mm

8
Meget bra

Fordeler

  • +
    GPS fungerer veldig bra på tur
  • +
    Spiser overraskende lite strøm i bruk
  • +
    Fungerer som musikkspiller på tur
  • +
    Rask!
  • +
    Vanntett for svømming
  • +
    Lyssterk skjerm
  • +
    Lar deg «låse» appene du bruker mest

Ting å tenke på

  • Trøblete synkronisering av musikk
  • Skjermen kunne fungert bedre i fuktige omgivelser
  • Lager mye lyd etter bruk i vann

Musikk på Apple Watch

Apple Watch har 5 gigabyte innebygget lagring, og det skal være mulig å overføre musikk til den, ved siden av appene som legges inn .Det har vært mulig å overføre musikk til klokken hele veien, men sammen med den nye GPS-en skal dette utgjøre en totalpakke der du er mindre avhengig av å ta med deg telefonen på tur.

Derfor hadde jeg også tenkt å fylle opp de to gigabytene jeg fikk lov til å fylle med musikk. Hvorfor ikke? Enda mer fleksibilitet er en fin ting.

Både klokke og telefon har mest lyst til å styre utvelgelsen av musikk selv. Det er ikke mulig å sende enkeltlåter til klokken på samme måte som du gjør fra iTunes til telefonen. I stedet er det hele spillelister som overføres. Dermed kan du styre enkeltlåter ved å opprette en ny liste, og overføre innhold til den. Det er litt kronglete og ikke veldig intuitivt, men det funker greit nok. Lytter du mye til vanlige musikkfiler kan telefonen automatisk overføre de siste låtene du har lyttet til, kjøpt musikk, eller noen av de andre autogenererte spillelistene du måtte ha.

Vanskelig å få klokke og telefon til å snakke

Det er veldig mye å like ved nye Apple Watch series 2, men musikkhåndteringen derimot ...
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men å faktisk få pakken iPhone og Apple Watch til å snakke sammen om denne musikken er nok til å få den mest sindige bruker til å rive seg i håret. Jeg er ikke Apples sindigste bruker.

Watch-appen på telefonen som tar seg av synkroniseringen varsler støtt om at den «Venter på å synkronisere» musikken. Hvorfor den venter? Det må man som regel gjette seg frem til.

I mitt tilfelle ventet den i en halvtime uten å gjøre noe, før den i det hele tatt begynte. Det var med både Watch og telefon tilkoblet hver sin lader og med all musikken lokalt på telefonen. Etter en restart av både telefon og klokke skjedde fortsatt ingenting. Først da jeg trakk ut laderen fra telefonen begynte den å overføre musikk. Himmelropende ulogisk.

Jeg fortsatte å trekke i tråden jeg alt hadde begynt på. Kan jeg kombinere musikk fra Apple Music-abonnementet mitt med den lokale musikken? Joda, det skulle gå helt fint, men da måtte jeg kombinere den lokale musikken med den som alt lå i iCloud-biblioteket mitt. Fint, mesteparten av den lå der uansett, tenkte jeg, mens jeg la til tre låter fra Apples tjeneste til listen min.

Ikke god til å forklare hva som er galt

Igjen ventet klokke og telefon på å begynne synkroniseringen. I første omgang kom det heller ikke ytterligere forklaring på hvorfor prosessen sto i bero.

Ytterligere en omstart av alt. Jeg koblet til og fra lader på både klokke og telefon, uten at noe skjedde. Til slutt lastet jeg ned en oppgavebehandler, bare for å se om telefonen stadig, en halvtime etter at låtene ble lagt til, jobbet med synkronisering av spillelisten mot skyen. Nettverksaktiviteten viste kun sporadiske hopp her og der. For alle praktiske formål var telefonen i hvilemodus.

Noen omstarter av telefon, app og klokke senere begynte den gradvis å overføre. Den kom nesten i mål flere ganger, før den stoppet opp ved 97 prosent og hoppet tilbake til 89 prosent.

Ferdig ... men likevel ikke helt

Til slutt ble den imidlertid ferdig ifølge seg selv. Da hadde den på rundt fire timer overført spillelisten min med 49 sanger og rundt en halv gigabyte. Å prøve å fylle de to gigabytene jeg hadde til rådighet virket ikke gjennomførbart uten å ha veldig god tid til testen.

På klokken er det imidlertid kun rundt halvparten av sporene som faktisk er spillbare, og låtene fra Apple Music er ikke engang i listen.

Det kan hende dette fungerer bedre for deg som faktisk bruker Apples musikktjeneste mye, men forholder du deg mest til en annen strømmetjeneste som Spotify, Google Play Music eller Tidal, kan det være like greit å avvente slik bruk til tjenesten du faktisk bruker kan laste ned musikk til klokken.

Dette ble veldig mye fokus på en liten del av klokkens funksjonalitet. Og i rettferdighetens navn er det veldig lite her som virker like kranglete. Generelt sett byr Apple Watch på en veldig god opplevelse, og det føltes ikke rettferdig at musikkproblemene som kan oppstå skulle fylle hele testen. Vær likevel klar over at ikke alt er plankekjøring foreløpig.

Og som du ser på side 1, så liker vi denne klokken ganske godt »

Apple Watch Series 2 42mm
8
Meget bra

Apple Watch Series 2 42mm

8
Meget bra

Fordeler

  • +
    GPS fungerer veldig bra på tur
  • +
    Spiser overraskende lite strøm i bruk
  • +
    Fungerer som musikkspiller på tur
  • +
    Rask!
  • +
    Vanntett for svømming
  • +
    Lyssterk skjerm
  • +
    Lar deg «låse» appene du bruker mest

Ting å tenke på

  • Trøblete synkronisering av musikk
  • Skjermen kunne fungert bedre i fuktige omgivelser
  • Lager mye lyd etter bruk i vann
annonse