Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestTrippeltest av 15-tommere

MacBook, XPS og Spectre går i ringen, én står igjen som vinneren

«Makan» til luksus – disse maskinene er det artig å jobbe på!

Introduksjon og oppsummering »

Åkey, det er bare å innrømme det først som sist. I denne testen av 15-tommere finnes ingen tapere, kun vinnere og «mønstermaskiner» med små nyanser som skiller.

Det er imidlertid ikke spesielt rart, for i dag tester vi tross alt «crème de la crème» - fra Apple, Dell og HP. Maskinene, fra henholdsvis flaggskipseriene MacBook Pro, XPS og Spectre, er omtrent ikke nektet den ting, og kommer følgelig med superb byggekvalitet og en overdådig utstyrsliste.

Når det er sagt: Er du på utkikk etter en god 15-tommer er det bare å henge med videre, for disse tre maskinene henvender seg nemlig til folk med litt ulike bruksfelt og krav til ytelse.

Samtlige tre maskiner vi har tatt inn til test byr på høyoppløste 15-tommers paneler, noe som selvsagt også sier noe om størrelsen deres. Her er imidlertid ingen særlig tykkere enn typiske 13-tommere vi kjenner til og selv på vekten er det ingen som sender nåla over tokilosmerket. Du kan altså finne mer kompakte maskiner der ute, men ikke med 15-tommerspaneler.

Som vi ser av spesifikasjonstabellen nedenfor skiller det inntil 5000 kroner mellom våre tre utvalgte testmaskiner, og mens det selvsagt er disse spesifikasjonene – sammen med funksjonalitet og byggekvalitet – som danner grunnlag for hvilken karakter hver maskin står igjen med når det skal konkluderes, er det verdt å merke seg at samtlige fås i et vell av konfigurasjoner. Selv om ikke alle de nyeste komponentene er tilgjengelige hos alle produsenter, dog.

De største forskjellene mellom maskinene er selvsagt at Apples MacBook ut av boksen kjører siste versjon av MacOS (Sierra), fremfor Windows 10. Videre skilter Dell XPS 15 og HP Spectre med berøringsskjermer, men kun sistnevnte lar deg utnytte denne til det fulle med en 360-graders vridbar skjerm. For den som stiller svært høye krav til ytelse er det verdt å bite seg merke i at XPS 15 er testens eneste med både siste skrik av prosessor fra Intel og grafikk fra Nvidia. Du har faktisk ikke mulighet til å utstyre din MacBook med en Kaby Lake-prosessor eller din Spectre med GTX 10-serie-grafikk.

Vi sjekker ytelsen nærmere på neste side. Der ser vi også på design og byggekvalitet, og vi går i dybden på maskinenes skjermer, tastaturer og pekeplater, for å nevne noe. Oppsummeringen får du imidlertid like under.

Konklusjon

Innledningsvis nevnte vi at alle testens maskiner er vinnere, med kun små nyanser som skiller dem fra hverandre. Dette bærer selvsagt også konklusjonene og karakterene preg av.

Knallgod opplevelse for pengene

HP Spectre x360 (1GL99EA)

HPs Spectre 15 X360 er vår totalvinner i denne testen. Den har testens beste tastatur, en svært god pekeplate og skjerm, og kan smykke seg med en rå batteridriftstid på nesten 10 timer.

Spectre 15 x360 er også en virkelig flott maskin, med et eksklusivt design som skiller seg ut fra mengden. Kronen på verket for Spectre 15 x360s vedkommende er likevel muligheten for å brukes som et nettbrett. Berøringsskjermen lar seg nemlig dreie 360 grader, og enten du vil bruke den inkluderte e-pennen eller fingeren føles det overraskende bra å slenge seg på sofaen med maskinen i armkroken.

Med støtte for biometrisk innlogging gjennom Windows Hello kan du for øvrig holde inntasting av passord til et minimum.

Ytelsen gjør dessverre maskinen helt uaktuell for bruk til spill og svært tunge profesjonelle oppgaver, men som en typisk hjemme- og underholdningsmaskin leverer den varene. Ikke minst når en tar i betraktning prisen, som skiller seg positivt ut.

HP Spectre x360 (1GL99EA)
9.5
Imponerende
Best i test

HP Spectre x360 (1GL99EA)

sitatBeste «allrounder» med dreibar skjerm.

Fordeler

 • +
  Elegant og solid design
 • +
  God pris
 • +
  Best tastatur i testen
 • +
  Presis og jevn pekeplate
 • +
  God skjerm
 • +
  Fantastisk batteridriftstid
 • +
  Kan dreie skjermen 360 grader
 • +
  E-penn og etui medfølger
 • +
  Windows Hello

Ting å tenke på

 • Ikke kraftig nok for spill

Et lekkert ytelsesbeist

Dell XPS 15 9560 (CNX95604)

Dells XPS 15 står frem som testens definitive ytelsesbeist, takket være den relativt kraftige dedikerte GTX 1050-grafikkbrikken fra Nvidia. Sammen med testens sprekeste prosessor, fra Intels nyeste Kaby Lake-generasjon, leverer maskinen det som for mange vil kunne passere som grei spillytelse, enten slaget står i League of Legends, CS eller et annet forholdsvis lettdrevet spill.

Den gode ytelsen kommer til tross for at XPS 15 også er testens mest kompakte, med det som ligger nærmere en 13-tommer-formfaktor. Det skyldes den nærmest kantløse Infinity-rammen, som setter prikken over i-en på et ellers både stilrent og røft design. Takket være aluminium og karbonfiber er byggekvaliteten på topp, men om vi skulle sette fingeren på noe må det være noe lav lysstyrke på skjermen og et dårlig kalibrert panel. Batteridriftstiden er også svakest i testen, men med såpass sterke komponenter er godt over seks timer fortsatt akseptabelt.

Dell XPS 15 9560 (CNX95604)
8.5
Meget bra
Anbefalt

Dell XPS 15 9560 (CNX95604)

sitatEt kompakt arbeidsjern med grafikkmuskler.

Fordeler

 • +
  God prosessor- og grafikkytelse
 • +
  13-tommers formfaktor
 • +
  Nesten rammeløs skjerm
 • +
  Stilig og solid design
 • +
  Godt tastatur
 • +
  God pekeplate

Ting å tenke på

 • Noe svak batteridriftstid
 • Lav lysstyrke og dårlig kalibrert skjerm
 • En del støy under spilling

På jakt etter en solid 13-tommer i stedet? Les våre tester her:
Duell: MacBook Pro møter Dell XPS »
360-duell: HP Spectre x360 møter Asus UX360 »

Dypdykk og ytelse »

Byggekvalitet og design

Alle tre maskinene er dønn solid bygget, byr på premiummaterialer som aluminium og glass og har designdetaljer som gjør dem litt mer spennende enn resten av «røkla».

Spectre 15 x360 står spesielt sterkt på design, kanskje fordi den skiller seg ut i fargevalget og finishen, der den tør å ta et skritt bort fra sølv eller svart med sin matte og (fortsatt) mørke utførelse krydret med lekre kobberdetaljer som bindingsverk. Kobberdetaljene bidrar til å gi et inntrykk av eksklusivitet, mens den matte finishen nærmest eliminerer problemet med fingermerker. Selv overgangen mellom tastatur/pekeplate og den innvendige basen er elegant utført.

HP Spectre x360 i teltmodus.

Funksjonsmessig har Spectre 15 x360 en joker på hånden som ingen andre i denne testen kan matche. Den er nemlig en hybrid og byr på en dreibar skjerm. Spectre kan altså forvandles til et nettbrett på et par sekunder, noe som er en stor styrke ved at det innbyr til flere bruksområder og alternativ navigering.

I nettbrettmodus kommer berøringsskjermen til sin fulle rett, der den gjerne blir værende til «pynt» på tradisjonelle bærbare. Ettersom du holder et nettbrett nærmere deg enn en bærbar er det også lett å se hvorfor HP valgte å utstyre sin Spectre med en høyoppløst 4K-skjerm.

Med på kjøpet får du en e-penn, som med relativt stor nøyaktighet lar deg skrible notater i OneNote eller lignende programmer, eller lage skisser og tegninger på berøringsskjermen.

Det medfølger også et slankt og pent etui i imitert skinn for å transportere Spectre 15 rundt uten å risikere skrammer og søl.

XPS 15 har fortsatt den såkalte Infinity-skjermrammen på kun fem millimeter som sitt definitive designelement. Selv om flere konkurrenter i det siste også har slanket sine rammer, er for eksempel MacBook Pros og Spectre x360s skjermrammer jevnt over nesten dobbelt så tykke.

Nettopp Infinity-rammen er også grunnen til at Dell kan skryte av at XPS 15 har samme mål som en typisk 13-tommer, så du skal lete lenge for å finne en mer kompakt 15-tommer.

Vær oppmerksom på at Dell har flyttet webkameraet fra toppen av skjermen til nedre venstre halvdel på grunn av plassmangel. For å kompensere for plasseringen har Dell vinklet kameralinsen litt oppover, noe som har gitt kameraet det passende kallenavnet «Nose Cam»!

XPS er å få i sølv/sort utførelse. Du finner et minimalistisk og heldekkende aluminiumskall på utsiden, men dette er kastet til fordel for en mørk overflate av karbonfiber på innsiden. Karbonfiberen føles varmere, mykere og ikke minst mer behagelig enn aluminium for håndbakene dine, takket være det som må være et tynt lag silikon på toppen.

Apple-maskinen nederst, HP i midten og Dell øverst.

MacBook Pro: Vi kjenner jo godt til MacBook Pros minimalistiske utseende og ekstremt gode byggekvalitet fra tidigere. Det sølvgrå aluminiumdesignet har vært omtrent uforandret i «ørten» år, men ett og annet har Apple nå likevel endret på sin nyeste Pro. Maskinen vi nå sitter med er nemlig 14 prosent tynnere og 10 prosent lettere enn forrige års modeller. Vektreduksjonen sender Pro-en under 2 kg-merket, og maskinen er faktisk testens letteste med sine 1,85 kg.

Verdt å merke seg er også det at den ikoniske lysende eplelogoen nå er kastet på historiens skraphaug til fordel for en i sort aluminium. Grunnen er rett og slett den at skjermlokket nå har blitt så tynt at det ikke var plass til lyset lenger.

Av andre endringer har pekeplaten nesten doblet seg i areal, og som vi straks kommer inn på har Apple tenkt nytt når det kommer til porter.

Den nye berøringsstripen på MacBook Pro, Touch Bar, gir deg alternative måter å nå funksjoner på og tilbyr en viss form for tilpasning basert på hvilken applikasjon du bruker. Noe stort «must» er den imidlertid ikke. Det store salgsargumentet for en MacBook med Touch Bar er heller Touch ID-sensoren som ligger til høyre for den. Denne lar deg logge inn på Mac-kontoen din, installere programmer, gjøre systemendringer og foreta kjøp i iTunes Store med et enkelt fingersveip. Biometrisk autorisering er utrolig kjekt, og mens MacBook Pro har sin Touch ID, byr Spectre x360 på Windows-ekvivalenten som heter Windows Hello. Her brukes webkameraet for å gjenkjenne ansiktet ditt når du vil logge på maskinen eller apper. XPS 15 støtter dessverre ikke Windows Hello.

Når det kommer til porter byr alle maskinene på fremtidsrettede porter, men én gjør det i langt større grad enn de andre og tar det kanskje et skritt for langt. Samtlige maskiner, med unntak av MacBook Pro 15, kommer nemlig med én Thunderbolt 3-port med USB Type-C-plugg. MacBook Pro kommer for sin del med hele fire av dem, og ingen andre porter foruten en lydutgang. Dette skaper behov for en rekke adaptere om du vil koble flere av dagens enheter til maskinen, noe som svært sjelden er praktisk om du ikke kun har den stående på hjemmekontoret.

For, en ting er fremtidsrettede porter. Om du også ønsker minnekortleser, tradisjonelle USB 3-porter eller HDMI-kontakt på maskinen din, uten bruk av diverse adaptere, er det kun XPS eller Spectre som gjelder for deg. Vi mener selv det er svært kjekt å ha minst en tradisjonell USB-port og en HDMI-kontakt i full størrelse tilgjengelig, men uansett om du er enig i det eller mener en like gjerne kan hoppe på Apples løsning først som sist, kan du se hele oversikten over tilkoblingene på førstesiden.

Fra venstre Apple, HP og Dell.

Best skjerm: MacBook Pro 15

MacBook Pro kan trygt slå i bordet med prisen for testens beste panel. Det skulle en kanskje ikke tro når en ser på spesifikasjonene. Likevel er det i praksis ikke mulig å se forskjell på normal arbeidsavstand mellom dens 2880x1800 piksler og konkurrentenes 4K-oppløsning.

Det er da lysstyrken kommer inn i bildet, og MacBook Pro-panelet formelig stråler! Vi måler det til hele 500 nits, noe som betyr at dette er en maskin du faktisk kan driste deg til å arbeide på utendørs nå og da. Så lenge ikke sola står rett på, da.

Videre tjener MacBook Pro-panelet et poeng for perfekt kalibrering fra fabrikk, noe som gjør MacBook-en ypperlig for profesjonelle bildebehandlere og lignende. Enda et poeng får maskinen for sitt 16:10-format, som gir plass til mer informasjon i høyden enn tradisjonelle 16:9-paneler – sistnevnte hvis vi da også finner på maskinens konkurrenter.

Over hos nevnte utfordrere er det lett å la seg imponere av XPS' rammeløse skjerm, og mens panelet klart leverer en god opplevelse – med livlige, sterke farger og høy oppløsning – er det ikke spesielt godt kalibrert (nøyaktig) og sliter med litt lav lysstyrke på maksimalt 280 nits. For normal innendørs bruk er ikke lysstyrken noe problem, men i et godt opplyst lokale eller ved mye vinduslys, vil du kunne slite med å se skjermen tydelig.

Spectre x360 føler vi tilbyr et hakket bedre panel enn XPS-en ved at det rett og slett leverer høyere lysstyrke og samme gode oppløsning og skarphet. Heller ikke HP kan skryte av at panelet er godt kalibrert, men her er i alle fall ikke fargene riktig så mettet som hos XPS 15.

Klikk for å se større bilde av fabrikkalibreringen.

Best tastatur: HP Spectre 15 x360

Spectre, i midten, har det jevnt over beste tastaturet, men knepent bak følger de to andre.

Hva angår tastaturene til våre testkandidater er det i første rekke hvor dypt hver enkelt tast kan trykkes ned som skiller dem fra hverandre. Her utmerker MacBook Pro seg med desidert kortest nedtrykk før XPS 15 og deretter Spectre x360 følger etter med henholdsvis lengre og mye lengre nedtrykk.

Dempingen er best i XPS' tilfelle, og også svært god hos Spectre, mens MacBook Pro her kommer dårligst ut takket være manglende plass til nettopp dette. Som en annen konsekvens av manglende demping støyer også MacBook Pro-tastaturet desidert mest av kandidatene i testen, i alle fall om du ikke er svært lett på labben. Som vi skrev i testen av nye MacBook Pro 13 med samme type taster er disse svært annerledes å bruke i starten, men de vokser enormt på deg i løpet av noen uker. De er med litt trening de aller raskeste tastene å bruke. Tastene må for øvrig ikke forveksles med dem Apple benytter på sin MacBook-linje, da disse er så grunne at vi ikke orket å skrive testen av maskinen på dens eget tastatur.

Det tastaturet vi totalt sett liker aller best å skrive på er Spectre x360s. Dette byr som nevnt på lang aksjon for tastene og god demping, men er også mer kontant enn XPS 15 sitt. Dessuten sørger overflatefinishen og «trampolineeffekten» av dempingen for at fingrene dine nærmest hopper videre til neste tast. Hos XPS 15 er det vanskeligere å oppnå den samme flyten.

Ellers har alle tastaturene følgelig bakbelysning og en rad funksjonstaster for justering av lysstyrke, musikkavspilling og lignende.

Best pekeplate: MacBook Pro 15

Når det kommer til pekeplaten har Apples MacBooker alltid tatt med seg gullmedaljen der den har vært mulig å hente. Det gjør den også denne gang, ettersom vi med MacBook Pro 15 får samme presise, jevne og kapable flerberøringsflate som vi er vant med. Nå dessuten i en massiv versjon som er omtrent dobbelt så stor som vi kjenner den fra 2015-modellene og tidligere.

Noe vi også liker godt er muligheten til å trykke ned på den hvor du måtte ønske og oppleve samme gode respons, være seg i topp eller bunn av plata. Force Touch-funksjonaliteten er ikke noe vi i Tek-redaksjonene har brukt særlig mye, men vi klager likevel ikke på at dens ekstra nedtrykksnivå ligger der og tilbyr litt utvidet funksjonalitet andre pekeplater ikke kan skilte med.

Tett opptil MacBookens pekeplate legger HPs Spectre seg. Her imponerer HP, som de har gjort med alle sine siste maskiner i Spectre-serien. Overflaten er glatt og behagelig, noe som sender musepekeren av gårde på rene luksusreisen uten hverken humper eller uplanlagte avstikkere fra ruten. Presisjonen hjelpes på ved at platen skjønner når du holder på med pirkearbeid, og dermed setter ned «DPI»-en. Flerfingerbevegelser som forstørring og veksling mellom aktive programmer fungerer strålende og med silkemyke animasjoner.

Ikke at det ødelegger særlig for Spectre, men vi forstår ikke helt hvorfor pekeplaten har fått en såpass bred utforming. Greit nok at denne da speiler 16-9-skjermen, men spesielt ved tofingerrulling blir den nesten for kort, og det er tross alt langt oftere du ruller eller navigerer nedover enn bortover.

XPS 15 har på sin side en mer tradisjonell form på sin pekeplate. Her skal det nevnes at pekeplaten på vår testmodell er defekt i den grad at sporingen av bevegelsene våre kan stoppe midtveis i prosessen. Dette klarte vi ikke å løse opp i verken med nullstilling, nye drivere eller fastvareoppdatering av selve maskinen. Dette er selvsagt uheldig, og mens vi har bedt Dell om en forklaring på problemene etter at de har undersøkt maskinen vår er ikke dette noe som vil ødelegge for maskinen i denne testen.

Når pekeplaten fungerer, fungerer den nemlig også prikkfritt, helt på linje med Spectre sin strålende pekeplate og akkurat som enkelte kanskje kjenner den fra XPS 13.

Best ytelse: XPS 15

Alle maskinene i vår test er mer enn spreke nok til å drive vanlige applikasjoner og blir selvsagt ikke trege av trivielle saker som mange åpne nettleserfaner eller typisk bildebehandling i Photoshop.

Når du stiller større krav, kanskje fordi du ønsker å drive med profesjonell bilde- eller filmbehandling, modellering eller 3D-applikasjoner og lignende, skal vi imidlertid se at forskjellen mellom kandidatene i testen blir svært stor.

Vi begynner med å ta for oss prosessorytelsen. Her ser vi at XPS 15, med sin Intel Kaby Lake-baserte i7-7700HQ, tar en god ledelse over MacBook Pros Intel Skylake-baserte i7-6700HQ, som i hovedsak er klokket mellom 200 og 300 MHz lavere. Langt bak disse to sprinterne finner vi Spectre 15 x360 med sin Kaby Lake-baserte Intel i7-7500U-prosessor.

I forhold til de raskere prosessorene i kandidatene fra Dell og HP, har denne «U»-prosessoren en TDP på 25 watt, ned fra 45 watt for i7-7700HQ. I tillegg er busshastigheten halvert og 2 MB mellomlagring strøket. Her har altså HP prioritert strømsparing foran den aller gjeveste hastigheten, noe som ikke merkes under daglig bruk, men til gjengjeld godt når en starter svært krevende applikasjoner.

Om du er ute etter å spille på farten anbefaler vi generelt å gå for en skikkelig spillbærbar med minst et Nvidia GTX 1060-grafikkort, ettersom tradisjonelle bærbare sjelden tilbyr noe særlig til grafikkløsning.

Når det er sagt imponerer imidlertid Dells XPS 15, som leveres med GTX 1050-grafikk basert på Nvidias nyeste og svært energieffektive Pascal-arkitektur. Dette gjør sitt til at Dells kompakte 15-tommer faktisk kan brukes for spilling dersom du ikke er veldig kresen når det kommer til grafikkinnstillinger eller absolutt må spille helt rykende ferske stortitler. Vi nevner LOL, Minecraft, CS:GO og Overwatch, men lista er selvsagt lenger.

Vi måler hele 125 FPS i vårt middels tunge testspill, The Talos Principle, på middels grafikkinnstillinger. Det er hele 82 prosent høyere ytelse enn nestemann på lista, MacBook Pros AMD-baserte Radeon Pro 450-grafikk, klarer å levere. Det er også tre ganger høyere ytelse enn HPs Spectre 15 x360 kan vise til i samme test.

XPS 15 tar altså storeslem i 3D-målingene våre, og vinner dermed samtlige viktige ytelsestester.

Dells XPS 15 får seg imidlertid en liten en på nesa når det gjelder lagringsytelse. Samtlige kandidater byr helt etter boka på jevnt over rask PCIe-basert SSD-lagring, men det er Apples maskin som er aller raskest.

Ettersom XPS 15 viste seg å være den klart raskeste av maskinene i testen vår ventet vi også at den ville slite med høye temperaturer og mer støy enn øvrigheten. Det er imidlertid ikke helt riktig, for selv om XPS 15 under full last støyer en del, legger den seg også på en pen plassering i vår temperaturmåling. Kanskje ikke så rart når viftene tross alt kjører på, men med såpass mye kraftigere grafikkløsning enn konkurrentene fryktet vi et enda høyere støynivå fra maskinen.

Prisen for lavest støynivå og aller best temperatur er det MacBook Pro som stikker av med. Faktisk klarte vi aldri plukke opp støyen fra Apples maskin over vårt luftesystem, noe som er svært imponerende tatt i betraktning grafikkytelsen som tross alt leverte mye bedre enn Spectre 15 x360 , hvis vi målte til 43 dBA.

Til slutt lar vi HPs Spectre 15 x360 takke av med testens desidert beste batteridriftstid der den kommer ut med pene 9 timer og 45 minutter på en fullading. Dette er omtrent 1 time og 20 minutter mer enn vår MacBook Pro 15 strekker seg til. Normalt ligger Apples maskiner helt i teten i våre batterimålinger, og mens resultatet fortsatt er svært god,t tenker vi det er naturlig at en MacBook med et dedikert grafikkort ikke oppnår fullt like gode resultater som en modell med integrert grafikk.

Den relativt spreke grafikkløsningen til XPS 15 krever også sitt av batteriet, og sørger for at Dells kandidat kommer mye svakere ut enn konkurrentene i denne deltesten. Med 6 timer og 15 minutter skal likevel ikke XPS 15 være flau over målingen.

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse