Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestTrippeltest av 15-tommere

MacBook, XPS og Spectre går i ringen, én står igjen som vinneren

«Makan» til luksus – disse maskinene er det artig å jobbe på!

Introduksjon og oppsummering »

Åkey, det er bare å innrømme det først som sist. I denne testen av 15-tommere finnes ingen tapere, kun vinnere og «mønstermaskiner» med små nyanser som skiller.

Det er imidlertid ikke spesielt rart, for i dag tester vi tross alt «crème de la crème» - fra Apple, Dell og HP. Maskinene, fra henholdsvis flaggskipseriene MacBook Pro, XPS og Spectre, er omtrent ikke nektet den ting, og kommer følgelig med superb byggekvalitet og en overdådig utstyrsliste.

Når det er sagt: Er du på utkikk etter en god 15-tommer er det bare å henge med videre, for disse tre maskinene henvender seg nemlig til folk med litt ulike bruksfelt og krav til ytelse.

Samtlige tre maskiner vi har tatt inn til test byr på høyoppløste 15-tommers paneler, noe som selvsagt også sier noe om størrelsen deres. Her er imidlertid ingen særlig tykkere enn typiske 13-tommere vi kjenner til og selv på vekten er det ingen som sender nåla over tokilosmerket. Du kan altså finne mer kompakte maskiner der ute, men ikke med 15-tommerspaneler.

Som vi ser av spesifikasjonstabellen nedenfor skiller det inntil 5000 kroner mellom våre tre utvalgte testmaskiner, og mens det selvsagt er disse spesifikasjonene – sammen med funksjonalitet og byggekvalitet – som danner grunnlag for hvilken karakter hver maskin står igjen med når det skal konkluderes, er det verdt å merke seg at samtlige fås i et vell av konfigurasjoner. Selv om ikke alle de nyeste komponentene er tilgjengelige hos alle produsenter, dog.

De største forskjellene mellom maskinene er selvsagt at Apples MacBook ut av boksen kjører siste versjon av MacOS (Sierra), fremfor Windows 10. Videre skilter Dell XPS 15 og HP Spectre med berøringsskjermer, men kun sistnevnte lar deg utnytte denne til det fulle med en 360-graders vridbar skjerm. For den som stiller svært høye krav til ytelse er det verdt å bite seg merke i at XPS 15 er testens eneste med både siste skrik av prosessor fra Intel og grafikk fra Nvidia. Du har faktisk ikke mulighet til å utstyre din MacBook med en Kaby Lake-prosessor eller din Spectre med GTX 10-serie-grafikk.

Vi sjekker ytelsen nærmere på neste side. Der ser vi også på design og byggekvalitet, og vi går i dybden på maskinenes skjermer, tastaturer og pekeplater, for å nevne noe. Oppsummeringen får du imidlertid like under.

Konklusjon

Innledningsvis nevnte vi at alle testens maskiner er vinnere, med kun små nyanser som skiller dem fra hverandre. Dette bærer selvsagt også konklusjonene og karakterene preg av.

Knallgod opplevelse for pengene

HP Spectre x360 (1GL99EA)

HPs Spectre 15 X360 er vår totalvinner i denne testen. Den har testens beste tastatur, en svært god pekeplate og skjerm, og kan smykke seg med en rå batteridriftstid på nesten 10 timer.

Spectre 15 x360 er også en virkelig flott maskin, med et eksklusivt design som skiller seg ut fra mengden. Kronen på verket for Spectre 15 x360s vedkommende er likevel muligheten for å brukes som et nettbrett. Berøringsskjermen lar seg nemlig dreie 360 grader, og enten du vil bruke den inkluderte e-pennen eller fingeren føles det overraskende bra å slenge seg på sofaen med maskinen i armkroken.

Med støtte for biometrisk innlogging gjennom Windows Hello kan du for øvrig holde inntasting av passord til et minimum.

Ytelsen gjør dessverre maskinen helt uaktuell for bruk til spill og svært tunge profesjonelle oppgaver, men som en typisk hjemme- og underholdningsmaskin leverer den varene. Ikke minst når en tar i betraktning prisen, som skiller seg positivt ut.

HP Spectre x360 (1GL99EA)
9.5
Imponerende
Best i test

HP Spectre x360 (1GL99EA)

sitat"Beste «allrounder» med dreibar skjerm."

Fordeler

 • Krysse av
  Elegant og solid design
 • Krysse av
  God pris
 • Krysse av
  Best tastatur i testen
 • Krysse av
  Presis og jevn pekeplate
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Fantastisk batteridriftstid
 • Krysse av
  Kan dreie skjermen 360 grader
 • Krysse av
  E-penn og etui medfølger
 • Krysse av
  Windows Hello

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke kraftig nok for spill

Et lekkert ytelsesbeist

Dell XPS 15 9560 (CNX95604)

Dells XPS 15 står frem som testens definitive ytelsesbeist, takket være den relativt kraftige dedikerte GTX 1050-grafikkbrikken fra Nvidia. Sammen med testens sprekeste prosessor, fra Intels nyeste Kaby Lake-generasjon, leverer maskinen det som for mange vil kunne passere som grei spillytelse, enten slaget står i League of Legends, CS eller et annet forholdsvis lettdrevet spill.

Den gode ytelsen kommer til tross for at XPS 15 også er testens mest kompakte, med det som ligger nærmere en 13-tommer-formfaktor. Det skyldes den nærmest kantløse Infinity-rammen, som setter prikken over i-en på et ellers både stilrent og røft design. Takket være aluminium og karbonfiber er byggekvaliteten på topp, men om vi skulle sette fingeren på noe må det være noe lav lysstyrke på skjermen og et dårlig kalibrert panel. Batteridriftstiden er også svakest i testen, men med såpass sterke komponenter er godt over seks timer fortsatt akseptabelt.

Dell XPS 15 9560 (CNX95604)
8.5
Meget bra
Anbefalt

Dell XPS 15 9560 (CNX95604)

sitat"Et kompakt arbeidsjern med grafikkmuskler."

Fordeler

 • Krysse av
  God prosessor- og grafikkytelse
 • Krysse av
  13-tommers formfaktor
 • Krysse av
  Nesten rammeløs skjerm
 • Krysse av
  Stilig og solid design
 • Krysse av
  Godt tastatur
 • Krysse av
  God pekeplate

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noe svak batteridriftstid
 • Bytt
  Lav lysstyrke og dårlig kalibrert skjerm
 • Bytt
  En del støy under spilling

På jakt etter en solid 13-tommer i stedet? Les våre tester her:
Duell: MacBook Pro møter Dell XPS »
360-duell: HP Spectre x360 møter Asus UX360 »