Til hovedinnhold

Nordmenn slurver med sikkerheten

Datasikkerhet har kommet sterkt i fokus de siste årene. Aldri har det strømmet så mye spammeldinger over nett, andelen ondsinnet programvare har blitt mangedoblet og nasjonal sikkerhetsmyndighet melder stadig om nye norske nettsider som infiserer sine besøkende. Likevel er norske databrukere dårlig informert om hvordan de kan sikre sine data.
Les også: Slik beskytter du deg gratis.
Svært få tar sikkerhetskopi
En undersøkelse utført av TNS Gallup på vegne av forbrukerrådet viser at nordmenn har spesielt lite kjennskap til hvordan de kan sikkerhetskopiere sine data. Ikke minst hvorfor de bør gjøre det. Forbrukerrådet mener butikkene som selger maskinene har et ansvar om å opplyse forbrukeren om dette. Det er det derimot få som gjør. Kun 23 prosent av de i undersøkelsen som hadde kjøpt maskinen i butikk hadde fått informasjon om sikkerhetskopiering.
- Vi er overrasket over at selgerne ikke er flinkere til å opplyse om relativt enkle grep som gjør det tryggere å bruke pc-en og sikrer at familiebildene ikke forsvinner, sier rådgiver Ragnhild Olin Amdam i Forbrukerrådet, ifølge Forbrukerportalen.
Undersøkelsen viser at det var en noe større andel som fikk råd om brannmur og antivirusprogrammer. Derimot medfører informasjonsmangelen at mange databrukere ikke sikrer sine data. Kun halvparten av de forespurte tar sikkerhetskopi av sine data. Om maskinen eller harddisken blir stjålet, så vil det hjelpe lite med oppdatert antivirus installert.


En ekstern harddisk koster ikke mye og lagrer dine filer trygt.
Les også: De farligste virusene.
Store mengder data går tapt
Hos Elkjøp tar de ifølge kommunikasjonsrådgiver Christian Brekke dette problemet svært seriøst. De opplever stadig at kunder sliter med data som går tapt.
- Vi har egne PC-klinikker i vår butikker. Her er det to hovedproblemer som går igjen, brukere som har fått virus eller ondsinnet programvare på maskinen, og data som går tapt på grunn av dette. Det går utrolig mye data tapt som en følge av at folk har dårlig kunnskap om backup. Vi er nøye på at alle våre kunder skal få informasjon om hvordan de kan ta sikkerhetskopi, forteller han til Teknofil.
Han legger samtidig til at selv om de tar ansvaret, så er det vanskelig å ettergå i sømmene. Men i prinsippet skal alle kunder hos Elkjøp få informasjon om sikkerhetskopiering til DVD eller ekstern harddisk når de kjøper ny data, påpeker han. Også ved kjøp over nett skal kundene få informasjon om dette.
Vil jobbe med bransjen
Selv om Elkjøp etter eget utsagn er seg sitt ansvar bevisst er det tydelig at nordmenn flest er lite opptatt av sikkerhetkopiering. Det kan fort medføre store problemer senere om viktige filer går tapt. Forbrukerrådet vil derfor jobbe tettere med bransjen for å påse at informasjonen til kundene kommer ut.
På den positive siden er nordmenn godt opplyst om antivirusprogrammer. Ifølge Forbrukerrådets undersøkelse har ni av ti installert antivirus på sine maskiner og holder denne oppdatert.

Mer om
annonse