Til hovedinnhold

Slik får du e-post på mobilen

Apple gjorde det med Iphone plutselig veldig enkelt å få e-posten din på telefonen. I hvert fall hvis du har e-post fra Gmail, Yahoo, Microsoft Exchange, MobileMe eller AOL. Her ligger nemlig allerede innstillingene lagret, slik at du bare kan taste inn brukernavn og passord for å kunne begynne å bruke kontoen. Det er i tillegg lagt opp til at du kan legge inn så mange ulike e-postkontoer du ønsker.
Har du en annen konto enn disse utvalgte mailtilbyderne, eller har du en annen mobiltelefon enn Iphone, er det derimot litt mer du må vite for å få i gang mailkontoen din. Det er likevel ikke en så stor sak som mange tror.
Stadig flere mobiltelefoner kommer også med slike ferdige e-postoppsett som Iphone, slik at du enklere kan få igang bruk av vanlige e-postkontoer. På Android-mobiler med Googles operativsystem, er for eksempel innstillingene til Gmail på plass når du får telefonen.

Ulike valg
Akkurat hvordan du setter opp kontoen vil variere fra mobil til mobil, og litt fra den ene e-posttilbyderen til den andre. Det er også verdt å merke seg at ikke alle e-posttilbydere støtter en slik videreføring av inngående og utgående e-post. Skal du sette opp en jobbmail-konto, er det gjerne også egne innstillinger som gjelder, og det kan uansett da alltid være greit å rådføre seg med arbeidsgiver først.
De aller fleste mobiler som selges i dag har en innebygget e-postklient som muliggjør e-post på mobilen. Du bør helst også ha minst EDGE eller 3G for at det ikke skal ta evigheter å laste ned e-post. Husk da på at du betaler for internettrafikk. Aller best er det også hvis du har en mobil med Wifi, så du kan logge deg på et trådløst nett når det er mulig.

Selv om mye varierer fra mobil til mobil, er det også mye som er felles uavhengig av mobilmerke og e-postkonto. Her er det du trenger å vite for å få i gang den mobile e-posten:

Oppskriften

Det første du må gjøre er å forsikre deg om at mobilen din er klar for å komme på internett. Har du ikke brukt internett på mobilen før, kan det hende at du må laste ned et oppsett for å komme i gang med det. Oppsettet får du enkelt fra din mobiloperatør.
Her er oppsettet for Telenor og Netcom.
Innstillingene for å sette opp mobilen til e-post finner du på de fleste mobiler under meldinger. Sammen med innboks for tekstmeldinger og slikt, finner du gjerne også et valg for e-post. Ved å klikke deg inn på dette finner du som regel også valg for å legge til en ny e-postkonto. Eventuelt kan det hende at du finner det under innstillinger.
Det kan lønne seg å på forhånd logge deg inn på mailen din via PC-en for å sjekke innstillinger for e-posten din. Du må for eksempel vite om e-postkontoen er av typen POP3 eller IMAP.
Forskjellene på disse er ikke så store, men IMAP skal være laget for bruk på flere maskiner, mens POP3 egentlig er tiltenkt bruk på én maskin. POP3 er likevel den enkleste og mest vanlige løsningen.
I tillegg må du vite adressen til e-posten. Denne begynner gjerne på mail. Det kan for eksempel være mail.teknofil.no.

Så må du legge inn brukernavnet og passordet til kontoen. Dette er det samme som når du logger deg inn for å sjekke e-posten til vanlig. Det kan imidlertid hende at du må ta med også det som står etter @ på brukernavnet. Det vil si at i stedet for å bare bruke for eksempel Elin som brukernavn, må du ta med hele elin@teknofil.no.

På en del mobiler, for eksempel en del modeller fra Samsung og Sony Ericsson, får du også noen flere valg å ta stilling til. Her må du foreksempel krysse av for SSL under sikkerhet/kryptering, og du må gjerne sette opp port for inngående og utgående post. Hos Sony Ericsson er det for eksempel 995 som inngående og 465 som utgående port.

Deretter må du på de fleste mobiler sette opp en utgående e-posttjener. Dette kan for eksempel være smtp.gmail.com, men du kan også ofte bruke mobiloperatøren din om du har en annen e-postleverandør. Med Telenor blir det da smtp.online.no, og med Netcom smtp.netcom.no.

Mer er det egentlig ikke, nå kan du som regel bare lagre innstillingene og begynne å bruke e-post på telefonen. Skulle det ikke virke, bør du kontakte support for enten mobilen eller e-postkontoen din for å finne feilen.

annonse