Tek.no

Nyhet

Nå sikres bildene dine

Ole Morten Knudsen
19 Mar 2009 11:00

Lagring av bilder på nett blir stadig vanligere, men samtidig er det her en betydelig sikkerhetsrisiko. Bildene kan både gå tapt ved uhell og du risikeres at de spres til resten av verden. Forbrukerrådet og fotobransjen har nå gått sammen om et felles avtaleverk for å sikre dine bilder på nett.

Sikrer dine bilder

Flere aktører tilbyr i dag lagring av dine bilder på nett. Dette både for at du skal kunne sikre dine bilder for fremtiden og for at du skal kunne dele de med andre. Derimot har det lenge vært usikkert om tjenestetilbyderne kan garantere at bildene ikke går tapt ved ulykker og menneskelig svikt og at sikkerheten mot at andre kan få tilgang til dine private minner har vært god nok. Forbrukerrådet og fotobransjen har derfor blitt enige om felles normer for hvordan sikker oppbevaring skal gjennomføres.

- Vi er svært godt fornøyde med å komme i havn med denne avtalen. Fotografier er det mest verdifulle og uerstattelige digitale innholdet vi lagrer, og det er særs viktig at man kan velge et trygt sted for sikkerhetskopiene, sier rådgiver Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Normen er utarbeidet i samarbeid med fotobransjen og IKT-Norge.

Må ha sikker lagring og sikker tilgang

I normen stilles det krav til at aktørene har både primær og sekundær lagring slik at om et system går ned så skal dine bilder fortsatt være tilgjengelige. Det stilles også krav til sikkerhet rundt innlogning og lagring av brukernavn og passord. Du som kunde skal til enhver tid kunne se logg over hvilke innlogninger som har vært foretatt. Om du som kunde velger å si opp abonnementet så skal dine filer slettes fullstendig fra systemet etter en karanteneperiode på 90 dager.

Tjenester som oppfyller disse normene kan pynte sine tjenester med et eget "Sikker lagring-stempel". Dette stempelet skal gi deg som kunde garanti for at tjenesten oppfyller de ovenstående krav til sikkerhet og personvern. Stempelet kan benyttes av alle tjenester som følger normen samme om tjenesten tar betalt eller ikke. For å sikre at normene oppfylles har IKT-Norge mandat for å utføre kontroller hos tjenestetilbyderne.

Foreløpig er det tjenestene Eurofoto og Album2 som kan smykke seg med stempelet da disse har fungert som testbrukere under utviklingen av normen, men Forbrukerrådet forventer at andre tilbydere kommer til etterhvert. De ønsker at stempelet også kan benyttes av andre aktører som tilbyr oppbevaring av andre filtyper som musikk, film og dokumenter.

Les også
En strekkode unna mobilmoro
Les også
Slik sikrer du dine kontakter
Les også
- Eurofoto kidnappet bildene mine
Les også
Symantec sikrer dine filer
Les også
Sniktitt - Expono bildelagring
Les også
Slik sikrer du filene dine
Les også
Kriminelle kidnapper filene dine
Les også
Har du backup av bildene dine?
Les også
Bruk hjemmemaskinen fra jobb
Les også
Test av Windows Live Mesh
Les også
Nettsamfunn danker ut e-post
Les også
Nordmenn bryter loven daglig
annonse

Les også