Til hovedinnhold

Slik virusbeskytter du mobilen

Det har lenge vært snakk om at virusfarene på mobil er økende, uten at vi har sett noen store virusepedimier. Ifølge statistikk fra F-Secure, var det i i fjor 432 kjente virustyper for mobil, hele 413 av disse var rettet mot operativsystemet Symbian.
Likevel viser det seg at få blir smittet. Vi tok en ringerunde til diverse mobilreparatører, og ingen av dem anså virus på mobilen som noe problem foreløpig. De fleste hadde faktisk nesten aldri opplevd å få inn virusinfiserte mobiler.

Les mer om behovet for antivurus på mobilen her.

Flere funksjoner

Samtidig er ikke virusbeskyttelse en veldig stor investering, det er snakk om noen hundrelapper i året, og da får du også beskyttelse mot at dine private filer kommer i feil hender hvis du mister telefonen.

Det nye mobile antivirusprogrammet til F-secure har for eksempel denne funksjonen der du kan sende en melding til din mistede telefon for å slette alt innholdet på den.

Dette kan jo være nyttig spesielt for bedriftsbrukere som sitter på sensitiv informasjon, og andre som helst ikke vil ha privatbildene sine spredd for alle vinder. Det bør for eksempel være noe å vurdere for Kåre Conradi, som fikk nakenbilder av seg og kjæresten på avveie da mobiltelefonen hans ble stjålet.

Er det mest å sikre bildene dine du er ute etter, finnes det en del egne alternativer for dette.


Ønsker du derimot et skikkelig antivirusprogram med brannmur og virusscanning, finnes det flere ulike alternativer. Det er imidlertid verdt å merke seg at disse programmene ikke kommer til alle typer mobiltelefoner.
Finnes det ikke antivirusprogram til din mobiltelefon, er det mest sannsynlig fordi det er liten risko for virus på denne modellen. Virus blir utviklet til de vanligste operativsystemene for å ramme flest mulig, og smarttelefoner er mest utsatt.

Slik gjør du
Å innstallere antivirus på mobilen er stort sett en grei sak og som å innstallere et annet program på telefonen din. Det finnes gjerne flere måter å gjøre det på.
En del mobilprodusenter har inngått avtaler med antivirusprogrammer som gjør at du gjerne finner en programfil på telefonen som er klar til å aktiveres. Enkelte mobiler kommer også med gratis prøveversjoner på for eksempel 30 dager.
Antivirusprogram er også du noe gjerne vil finne i applikasjonsbutikkene til de ulike mobilprodusentene, produktsjef Bjørn-Egil Brekke i Nokia forteller for eksempel at det snart vil dukke opp i Nokias Ovi Store.
Ellers kan du laste ned programvaren på datamaskinen, for så å overføre den til telefonen for innstallering. Du for eksempel overføre programmet til mobilen din via bluetooth. Da finner du programvaren i innboksen din og kan starte innstalleringen derifra.


Alternativt kan du overføre programvaren fra PC til mobil via et minnekort, og da finner du gjerne en innebygget innstallasjonsveileder ved å starte programmet.
Har du en Symbian-telefon, bør du derimot helst benytte deg av Nokia PC Suite og Nokia Software Updater for innstallering. Ved å høyreklikke på programmet på datamaskinen, får du gjerne opp valg som "Innstaller med Nokia programvare".
For Windows-mobiler, kan du bruke Microsofts Active Sync-program til å kopiere filen over til en mappe i din mobil og innstallere programmet derifra.

Ulike program
Vi har testet F-Secures nye antivirusprogram for mobil, som fikk ternigkast 5 hos oss. F-Secure 5 Mobile Security kommer til Symbian Series 60 eller Windows Mobile og koster 389 kroner for ett år eller 579 kroner for to år.
BullGuard Mobile Antivirus er en annen variant til 299 kroner. Her er det støtte for gratis trådløse automatiske oppdateringer, og du kan også laste ned en 14 dages gratis prøveversjon.


En litt billigere variant er Norton Smartphone Security til 30 dollar , altså litt under 200 norske kroner. Her kan du laste ned programvaren som også  skal passe på at ingen kan overvåke deg ved å ta kontroll over mobilens kamera.
Også Kaspersky Mobile Security 8.0 koster 30 dollar,. Her skal du få beskyttelse mot virusangrep, useriøse programmer og spam, i tillegg til at det beskytter data på telefonen hvis den blir mstet eller stjålet.
Programmet retter seg mot smarttelefoner, og du kan også få lastet ned en gratis prøveversjon hvis du ønsker å teste det ut.
Et annet gratis alternativ for virusbeskyttelse på mobilen er BitDefender Mobile Security. Her kan du laste ned en gratis prøveversjon. Programmet selges ellers for 20 dollar (130 kroner) og er laget for smarttelefoner og PDA-er. 
Har du en av McAfees antiviruspakker for beskyttelse av PCen, kan det også hende at du har antivirus til mobilen inkludert. Les mer om McAfees VirusScan Mobile her.

annonse