Tek.no

Guide

Slik sikrer du filene dine

Ole Morten Knudsen
27 Mar 2009 06:00

Slik sikrer du filene dine

Sett at dataen din bli rammet av virus, at harddisken din plutselig tar kvelden, at noen stjeler maskinen din eller i verste fall at huset ditt brenner ned. Det er mange farer som truer din maskin og for de fleste er det krise om gamle bilder, videofilmer og viktige dokumenter forsvinner. Vi viser deg hvordan du blir litt tryggere.
Les også: Har du backup av bildene dine?

Lagring på ekstern harddisk

Det skal ikke mye jobb til for at du kan sikre dine data. Likevel er det mange som ikke tar seg bryet med nettopp dette. Det er en avgjørelse som vil svi den dagen uhellet faktisk er ute. Men det skal ikke mye til for å sikre dine filer, koste mye behøver det heller ikke.


Det alternativet de fleste ender med er lagring på ekstern harddisk. Med tiden har harddisker etterhvert blitt langt rimeligere enn tidligere og en disk på en terabyte koster ikke mye over tusenlappen. Dette er en lagringskapasitet som bør holde for de aller fleste. Det er også fullt mulig å kjøpe inn fler om det etterhvert blir fullt.
Les hos Mobilen.no: Slik tar du backup av mobiltelefonen.
De fleste eksterne disker kobles enkelt og greit opp mot din maskin via USB-inngangen. Disken kan så åpnes via maskinen og du kan så enkelt overføre dine filer ved å dra de over til disken. Det fins også eksterne disker som er spesialutviklet for å hjelpe deg med å ta backup. Med disse følger det med integrerte program som lar deg velge hva slags filer du ønsker å overføre. Programmet scanner så din maskin og henter ut de filene som sammenfaller med dine ønsker. Lignende program følger også med som standard via Windows Vista eller kan enkelt finnes via et nettsøk. Det kan nok være smart da å få med både bilder, musikk og film. Du må også huske på viktige dokumenter og at e-postene dine kan være gode å få med.

Slik kopierer du e-post

For å få med e-postene dine fra Outlook på din maskin må du åpne Outlook, trykke "fil" og så "importer og eksporter". I veiviseren som dukker opp klikker du "eksporter en fil" og velger "fil med personlige mapper". I neste steg velger du hvilke mapper du vil sikkerhetskopiere fra e-posten din. Det opprettes så en fil med informasjonen fra din e-post. Denne filen lagrer du på din maskin før du overfører den til ekstern lagringsenhet for sikkerhetskopiering. Denne filen kan du senere importere i Outlook på andre maskiner om du skulle trenge det.

Etter at du har overført alle eller kun de filene du syns er mest viktige er de viktig at du dobbeltsjekker at filene du har overført fungerer som de skal. Om de gjør de løser du så ut den eksterne harddisken fra din maskin. Men selv om den nye eksterne disken ser pen ut, bør du ikke sette den til utstilling i bokhylla ved siden av din maskin. Sikkerhetseksperter flest enes om at en sikkerhetskopi som lagres samme sted som originalen har liten verdi. Dette er fordi at ved innbrudd eller brann vil både maskin og sikkerhetskopien kunne forsvinne. Det er derfor viktig at du lagrer kopien et annet sted enn der du har selve maskinen. Du kan så hente frem sikkerhetskopien en dag om det skulle bli nødvendig.

Sikkerhetskopiering over nett

Bedrifter har lenge hatt mange muligheter til å lagre sine viktige filer over nett hos ekstrerne tjenesteleverandører. Nå begynner etter hvert flere å åpne dørene også for privatmarkedet. Dette kan være en nyttig løsning for viktige filer, men fullt ut erstatte lagring på eksterne disker kan de neppe. Til det blir lagringsplassen litt for liten.


Ved lagring over nett skal du kunne være trygg på at dine filer er trygt forvart hos en ekstern leverandør og du slipper selv å passe på filene. Dette alternativet er derimot sjeldent gratis. Her i Norge er det flere aktører som har tilbud her. I Norge tilbyr både Telenor, Mamut og React slike løsninger. Prisene varierer noe. Hos Telenor må du betale 69 kroner i måneden for 50GB lagring, Mamut på sin side tar 186 kroner per måned for sine løsninger med 5GB lagring mens React tar 2.985 kroner per år for 50GB lagring. Flere av løsningene kommer med innebygd komprimering slik at du i realiteten kan lagre mer enn det som står på papiret.

Gratislagring fra Microsoft

Det fins samtidig noen gratistilbud på markedet. Microsofts løsning Windows Live Skydrive tilbyr gratis lagring av opp til 25GB med filer. Dette kan være greit å ha om du har viktige filer som du gjerne vil ha tilgang til via Internett. Du får neppe plass til hele familiealbumet med denne løsningen. Vær også oppmerksom på at hver enkelt fil må være under 50MB.

For å lagre via nett må du først finne den tjenesten du mener passer best til din lommebok og dine behov. Du signerer deg så opp for å bruke tjenesten. Opplastning av filer varierer noe fra tjeneste til tjeneste, noen tjenester benytter egne programmer og ber deg passordbeskytte dine opplastninger, hos andre holder det derimot å logge deg inn via nett. Her er det viktig å påpeke at det enkle ikke alltid er det beste.

Husk på sikkerheten

Ved bruk av slik lagring via nett må du være oppmerksom på at det finnes en del risikomomenter. For det første kan filene snappes opp av uvedkommende i det de overføres. For å unngå dette må tjenesteyter sikre overføringen via kryptering og det er det nok desverre ikke alle som gjør. Pass også på at tjenestetilbyder sikrer dine filer med både primær- og sekundærlagring og at de filene du laster opp ikke kan sees av andre utenom hvis du tillater det. Forbrukerrådet og IKT-Norge har utviklet egne normer for sikker lagring og om tjenestetilbyder oppfyller kravene som stilles her kan de pryde seg med et eget stempel.

Om tjenesten du bruker har dette stempelet skal du kunne være sikker på at dine filer er lagret trygt. Om du ikke ser et slikt stempel er det viktig at du går gjennom tjenestens brukervilkår og ser om sikkerheten er i orden i det minste på papiret. Søk gjerne rundt på nettet etter tjenesten for å se om andre kanskje har erfaringer.

Fordelen ved å lagre via nett hos eksterne leverandører er at du selv slipper å tenke på lagringen pluss at sikkerhetskopiering kan gjennomføres gjennom noen få tastetrykk. Likevel er det lite trolig at du vil få plass til alle bilder og filmer du har på maskinen i slike tjenester om du ikke velger å betale veldig dyrt. En god idé da er å lagre det mest elementære på eksterne disker mens du også legger en sikkerhetskopi på nett med de viktigste dokumentene dine. Disse dokumentene kan du så kjapt få tak i samme hvor i verden du måtte befinne deg så lenge du har nettilgang.

Ta kopi jevnlig

Om du nå har foretatt en sikkerhetskopiering av dine data må du likevel vente litt før du kan slappe helt av. Sikkerhetskopien er nemlig ikke bedre enn den siste kopien som ble gjort. Trolig legger du daglig til nye data på din disk i form av bilder eller dokumenter. Du bør derfor planlegge jevnlig sikkerhetskopiering av nye data eller data som har blitt endret siden siste sikkerhetskopiering. En slik kopiering bør gjennomføres så hyppig som mulig og en gang i måneden er ikke et dårlig utgangspunkt. I tillegg bør du gjennomføre fullstendig kopiering en gang i blant

Om du klarer dette vil du kunne smile stort neste gang maskinen din går i stykker. Dataene mistet du i det minste ikke.

Les stor guide til mobilbackup hos Mobilen.no her.

Les også