Tek.no

Guide Slik installerer du Google Android M

Du kan legge Android M på Nexus-mobilen din allerede nå

... om du tar sjansen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
29 Mai 2015 09:19

I går viste Google frem sin nye versjon av operativsystemet Android, som enn så lenge er kjent under navnet Google M. Det spekuleres nå naturligvis i hva som gjemmer seg bak denne bokstaven, for selskapet har for vane å kalle opp sine nye versjoner etter søtsaker.

Les også vår sniktitt på Android M »

Den nye versjonen kan allerede lastes ned – forutsatt at du har en Nexus-mobil. Nedenfor ser du hvordan du går frem for å legge inn den nye versjonen. Før du begynner bør du lese advarselen som står nederst i artikkelen.

Bør jeg installere Android M allerede nå?

Det enkle svaret er nei. Hvis du føler deg usikker på om en tidlig og uferdig utgave av Android er for deg, kan det være lurt å la den ligge. Når det er sagt har vi brukt Android M på en Nexus 5 i noen timer sammenhengende, og vi har merket minimalt med bugs og uhumskheter. Vår ene rare opplevelse gikk ut på at telefonen byttet språk midtveis under første oppstart. Ellers har både dekning, WiFi og generell menyrespons virket svært polert.

Med ett lite unntak er det heller ikke store kontraster mellom ulike designfilosofier her. Det har vi tidligere sett i utviklerversjonen av Android 5.0 Lollipop, og i utviklerversjonene av Windows 10 for telefoner. Android Ms ene unntak er innstillingsmenyen, som kan få et svart fargetema om du besøker utviklermenyen. Et eget valg setter fargevalget til automatisk, noe som antakeligvis betyr at den veksler mellom mørkt om natten og lyst om dagen. Vi har kun hatt Android M i noen timer, så her spekulerer vi.

Hva skjuler seg i neste oppdatering?

Det er altså ikke noe åpenbart her som burde forhindre deg fra å installere Android M. I hvert fall ikke om du ellers er trygg på prosessene som skal til for å sette telefonen frem og tilbake mellom original stand og alternativ programvare.

Det du likevel bør tenke på er at utviklerversjonene av Android automatisk oppdaterer til neste versjon i samme serie. Du har altså for lengst forlatt de trygge oppdateringene, og kan når som helst få inn en oppdatering som fungerer vesentlig dårligere enn denne. Det har vi tidligere sett både for iOS-oppdateringer og på Windows Phone, der den første Windows 10-oppdateringen var brillefin, mens den neste var stappfull av bugs.

Denne typen programvare er altså ikke egentlig tiltenkt deg og meg, og bugs er en naturlig del av et utviklingsløp. Det uvanlige her er at utviklingsløpet er så åpent som det er.

På den annen side kan det tenkes at neste oppdatering er helt grei, og kun byr på aktivering av flere av de nye Android M-funksjonene.

Hvordan installere?

Hvis du har en av de tre siste Nexus-modellene kan du installere Android M. Det handler altså om Nexus 5 fra LG, Nexus 6 fra Motorola eller nettbrettet Nexus 9 fra HTC. Android M er i tillegg tilgjengelig for mediespilleren Nexus Player.

Her tar vi for anledningen utgangspunkt i Windows.

Nedlastingene med Android M finner du på Googles sider. For at du skal få dem installert behøver du også en del av Android SDK-en kjent som Fastboot. Den kan du enten skaffe deg ved å hente ned Googles utviklerverktøy for Android (mellom 250 og 900 MB avhengig av variant), eller du kan prøve en av de mange nedlastingene som tilbyr ADB (Android Debug Bridge) og Fastboot i en liten og nett pakke. Disse er det dog ikke Google som byr på, så her anbefaler vi deg å søke litt rundt, og å følge veldig godt med på sikkerhetsprogramvaren din etter nedlasting.

Du vil dessuten behøve Googles rene Android-drivere som lar deg kommunisere med telefonen når den er i såkalt «fastboot mode». Denne aktiverer du ved å skru av Nexusen din, og å skru den på igjen mens du holder inne begge volumknappene. Koble den så til PC-en med USB-kabel.

Åpne en ledetekst

Hvis du har fått tak i filen Fastboot.exe kan du nå åpne ledeteksten i Windows (kjør -> cmd.exe -> trykk linjeskift) og taste inn «fastboot devices». Litt avhengig av hvordan du har installert Fastboot og ADB kan det hende du må befinne deg i samme katalog som filen Fastboot.exe. Hvis alt virker skal du få opp en tallkode i såkalte heksadesimaler (16-tallsystemet, går fra 0 til F), etterfulgt av ordet Fastboot.

Herfra skal du bare behøve å pakke ut filen med Android M. Filen er lagret i et pakkeformat som er litt uvanlig for Windows-brukere, så om du ikke har for eksempel Winrar fra før, kan dette være til hjelp med utpakkingen.

Den medfølgende filen flash-all.bat er kjørbar og skal for de fleste fikse biffen med installering. Skulle den mot formodning avslutte med en feilmelding, er det ganske enkelt å installere Android M manuelt.

Dette gjør du om installasjonen feiler

Inni filen du først lastet ned finnes det nemlig enda en filpakke, og inni denne skjuler systemavbildningene seg. Pakk ut disse, og installer dem én etter én. Installasjonen gjøres forholdsvis enkelt ved at du går gjennom alle navnene i fillisten etter denne modellen; «fastboot flash system system.img». Bytt ut system med boot, og system.img med boot.img og fortsett til du er ferdig med de som skjulte seg inni den siste filpakken. Vær obs på at du må gjøre nesten det samme for en fil som lå utenfor. Filen som heter «bootloader-hammerhead-HHZ12h.img» har litt bokstavsalat på slutten som ikke korresponderer med hvor Fastboot skal legge den. Denne installeres altså slik; «fastboot flash bootloader bootloader-hammerhead-HHZ12h.img»

Også filen som heter «radio-hammerhead-M8974A-2.0.50.2.26.img» må installeres på samme måte, der du fjerner alt fra og med bindestreken og ut i den første referansen, men beholder hele filnavnet i den siste. Rekkefølgen du gjør dette i virker ikke å være av betydning, så lenge du går gjennom alle sammen.

Når du er helt ferdig kan du restarte telefonen ved å taste fastboot reboot i tekstfeltet ditt, og vente på at telefonen starter på nytt. Ved første oppstart kan det ta flere minutter før telefonen kommer i gang. Undertegnede tittet på oppstartanimasjonen i rundt regnet fem minutter før telefonen viste tegn til å gå videre.

Pass på!

Det er temmelig sikkert at denne guiden har mangler. Operativsystemet er helt nytt og vi har brukt det bare i timer. Vi har ikke prøvd det på tvers av ulikt utstyr, og heller ikke rukket å installere det fra for eksempel Mac OS X eller en Linux-variant. Dermed er ikke guiden dekkende for alle, og siden bugs av og til oppstår kan vi ikke garantere at guiden dekker din feilmelding. Vi anbefaler derfor at du er svært forsiktig med å legge ut på denne reisen hvis du ikke har en viss formening om hvordan du ror deg ut av den igjen. Å få reparert en telefon som ikke virker etter en feilet installasjon er IKKE dekket av garanti eller reklamasjon, og du må påregne å måtte betale for operasjonen hos et verksted.

Vil du lese mer om alt Google lanserte under I/O i går? Trykk på lenkene under:

Les også
Nå er ikke største Nexus for stor lenger
Les også
Nå har Android M fått navn
Les også
Ta full kontroll over Windows 10-oppdateringene
Les også
Spotify lager app for smartklokker
Les også
Slik blir din neste Android-mobil
Les også
Google viste frem nye Android M for første gang
Les også
Skal LG lage nok en Nexus?
annonse