Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG/Google Nexus 5

Den mest komplette Nexus-en så langt

Rå ytelse og få mangler.

Design, skjerm og menyer

Nexus 5 til venstre, og Nexus 4 til høyre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Baksiden på Nexus 5 er i plast. Det gjør den hakket mindre knuselig enn Nexus 4, som har bakside i glass.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det knytter seg alltid voldsom interesse til Googles Nexus-telefoner. Siste utgave heter Nexus 5, og er den andre Nexus-en på rad som produseres av LG. Telefonen har kommet til Norge, men prisen har økt ganske mye i prosessen. Kan Nexus 5 forsvare en prislapp på rundt 4000 kroner, når den legger seg rundt 2500-3000 kroner andre steder i verden?

Ikke like knuselig

Vi starter, som vanlig, med det ytre. Der Nexus 4 hadde glass både på forsiden og baksiden, er det bare forsiden som er dekket av glass på Nexus 5. Baksiden har mer eller mindre samme design som Google-brettet Nexus 7.

Man kan kanskje si at plast er et mindre eksklusivt materiale enn glass. Samtidig er det ikke til å komme fra at telefoner med glass på begge sider har betydelig høyere sjanse for å knuse – ett eller annet sted, enn telefoner der bakside og ramme er bygget i plast.

Eksklusive ... knapper?

Av en eller annen grunn fokuseres det også litt på at knappene på Nexus 5 er keramiske. Med tanke på at knappene utgjør forsvinnende lite av telefonens overflate, og at vi strengt tatt har vært godt fornøyd med knapper i både plast og aluminium tidligere, ser vi ikke helt det store poenget med dette.

Når det er sagt, er knappene på Nexus 5 gode. De stikker nok ut av telefonen til å være veldig gode å trykke på, men ikke nok til at skjermen går på i ett kjør når du har mobilen i lommen.

God å holde

Plasten som er brukt gir godt grep, og midt på baksiden er "nexus" trykket med stor skrift.

Telefonen har også blitt tynnere enn forrige modell. Den er ikke oppsiktsvekkende kompakt, ettersom også konkurrentes produkter krympes i områdene rundt skjermen. Den føles likevel betydelig mer håndterlig enn Nexus 4.

Skjermen dekker mesteparten av forsiden, og rammen rundt er forholdsvis smal, sammenliknet med mobiler flest. LGs egen toppmodell, G2, har enda smalere rammer rundt skjermen, men så er den også en av de aller beste på denne fronten.

God skjerm

Det er en fem tommer stor full-HD-skjerm som står i Nexus 5. Den har IPS-teknologi, og god lysstyrke. Men, innsynsvinkelen på skjermen kunne vært noe bedre, og den lekker litt lys langs kantene, når du beskuer den fra siden.

Innsynsvinkelen påvirkes veldig av hvilke lysinnstillinger du har. På middels belysning og ned ser vi ingen nevneverdige forskjeller i fargegjengivelse, bortsett fra at skjermen er lysere helt ut mot kantene.

Det vi imidlertid ser, er at den mister lysstyrke, og på laveste innstilling blir skjermen så mørk at det ser ut som om telefonen er i ferd med å gå i hvilemodus når du betrakter den fra siden.

Med lysstyrken på full pinne blir svarte områder litt blasse sett fra siden. Det optimale her virker å være et sted rundt middels lysstyrke, siden skjermen ikke blir for mørk til å se på fra sidene, samtidig som sortnivået ikke ser ut til å påvirkes nevneverdig.

LG G2 har merkbart bedre skjerm enn Nexus 5. Den oppfører seg så godt som likt fra alle kanter, og den lekker heller ikke lys langs kantene av skjermen.

I daglig bruk tror vi likevel det ikke er så mange som vil ha noe særlig å utsette på Nexus 5-skjermen. Den er tross alt knivskarp og lyssterk – og avstanden mellom topp og bunn for de beste skjermene på markedet har krympet betraktelig de siste årene. Hvis innsynsvinkel er en kritisk egenskap for deg, anbefaler vi at du prøvekjører telefonen for du kjøper den.

Ny Android – gang på gang

Det er to svært viktige årsaker til at Nexus-produktene står så høyt i kurs blant mange. Den ene handler om raske oppdateringer. Nye Nexus-produkter brukes som lanseringsplattform for nye Android-versjoner, omtrent slik Apple bruker nye iPhone-modeller for slipp av nye iOS-versjoner.

Dermed vil nye Nexus-modeller så godt som alltid være aller først med neste utgave av Android. Men, du beholder fordelen, for Nexus-produktene er også de aller første til å få oppdateringer. Det skjer vanligvis svært kort tid etter at Google har lansert en ny Android-versjon.

Nexus 5 har gummiert bakside, og en størrelse som gjør at den er god å holde.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi merker oss at skjermen lekker litt lys langs kantene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Android 4.4 har fått et hakk friskere design enn tidligere utgaver.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hangouts samler lynmeldinger, meldinger til kretser på Google+, og SMS i en og samme app.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser den nye ringemenyen ut. Det øverste nummeret slo telefonen opp helt selv.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

My God, it's full of apps

Den andre viktige årsaken handler om mobilprodusentenes hang til å kaste alt mellom himmel og jord inn i tilpassede versjoner av operativsystemet. Det betyr menyer fulle av programvare – ofte tredjeparts lettversjoner, som du må kjøpe for å ha særlig nytte av.

Hvis vi krisemaksimerer kan dette nærmest ses på som en måte å holde brukerne som gisler på. Du blir nemlig stort sett ikke kvitt disse forstyrrende elementene i menyene, og de går ikke fra forstyrrende til nyttige før du åpner lommeboka. Føler man seg ikke like plaget av dette, kan de ekstra ikonene fremstå som velmenende forslag til nyttig funksjonalitet.

Blanke ark og mer plass

Uansett hva man måtte mene om den ekstra programvaren, så gjør den at du får mindre boltreplass på telefonen. Produsentene opplyser nemlig om innebygget lagringsplass uten å regne med sin egen programvare.

Nexus-produktene er forfriskende frie for alt det unyttige andre produsenter stapper inn i telefonene sine. Ulempen er at du heller ikke får de mange tingene som kan være nyttige i tilpassede Android-versjoner.

Android 4.4

Nexus 5 kjører altså aller nyeste Android-utgave, som er versjon 4.4 KitKat. Navnet er et Nestlé-varemerke, for en sjokolade som minner sterkt om Freias mer hjemlige Kvikk Lunsj.

Denne versjonen av Android kan virke noe skuffende med tanke på ny funksjonalitet. Mye av det som er nytt her, ligger godt gjemt under overflaten. Det betyr færre, store og synlige endringer i konkret funksjonalitet og design, enn man kanskje hadde ventet seg. Like fullt mener vi at det er en del grunner til å juble over denne oppdateringen.

Selv om Google ikke har gjort noe stort poeng av det, kommer du til å se designendringer her. Ikoner har endret seg, og blitt litt mer gjennomførte i designen. Tidligere Android-versjoner har vært preget av mørke farger, og nærmest minimalistisk design. I uttrykket nærmer Google seg nå en mellomting mellom det ren Android pleide å være, og det som produsenter som HTC og Samsung legger inn på telefonene sine.

Fersk design – samme struktur

Strukturen den samme, til tross for oppfrisket design. Det er lett å finne frem her. Nærmest uansett hvilken Android-telefon du tidligere har prøvd, vil du kjenne deg igjen i måten menyene fungerer på.

Android 4.4 får altså til å være annerledes, uten å være annerledes nok til at det tar tid å lære seg å bruke.

Mange av endringene i operativsystemet er der for å gi bedre flyt i både apper og menyer. Det er ikke godt å si hvor stor differansen er i praksis. Nexus-modellene har tradisjon for å være Android-verdenens svar på Formel 1-bilen, og å sette fingeren på hvor tregheter kunne dukket opp er ikke så enkelt.

Det vi iallfall kan si er at telefonen oppleves som særdeles rask i alt den gjør.

Hangouts samler SMS og lynmeldinger

I år har Google og Apple relativt mye til felles i måtene de har lansert hver sine siste operativsystemer på. Viktige deler av opplevelsen, er nemlig lansert som egenutviklede tilleggsapper. For Googles del er det kanskje først og fremst måten Google Hangouts griper inn i funksjonaliteten på som er verdt å nevne.

På en hvilken som helst Android-telefon kan du laste ned Hangouts-appen, og få den til å ta over SMS-funksjonaliteten din, ved siden av å være lynmeldingsklient. På Nexus 5 har du ingen annen SMS-app enn Hangouts. Det er like greit, siden løsningen har blitt veldig god.

Hangouts samler nemlig kontaktene du har på alle Google-relaterte tjenester, som Gmail og Google+. Her får du se om de er pålogget, og hvilken tjeneste de er knyttet til. De vanlige telefonkontaktene dine havner også i listen. Hvis du bruker Google+ aktivt, kan det også hende du ser monn i å sende meldinger til hele kretser.

Alt i alt fremstår tekstmeldingene nå som en slags utvidet versjon av Apples iMessage-løsning.

Flott ny ringemeny

Også andre grunnleggende ting har fått seg en overhaling. Da snakker vi spesielt om ringemenyen der det har skjedd store ting. Det er lenge siden sist Google rørte denne delen av Android i særlig grad.

Nexus 5 kan for eksempel slå opp hvem som ringer, hvis du ikke har nummeret i kontaktlisten. Dette fungerer foreløpig kun for bedrifter, men funksjonen vil utvides med personoppslag mot Google+ tidlig til neste år. Vi var usikre på om tjenesten ville fungere her til lands – men det gjorde den knirkefritt. Det tar et par sekunder fra nummeret dukker opp på skjermen, til det byttes ut med navnet på bedriften i andre enden.

Nexus 5 og Android 4.4 har flere nye funksjoner, i tillegg til mye vi kjenner fra før. Bli med oss til side to for for en gjennomgang.

Teknologi og funksjoner

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA/3G 850/900/1700/1900/2100 MHz, LTE/4G 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
Internetthastighet: LTE/4G 100/50 Mbps, UMTS (3G), HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS, EDGE, Dual Band WiFi a/b/g/n
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 + A2DP, NFC, Low Energy Mode/Bluetooth Smart
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Inntil 17 timer samtale, 12 døgn og 12 timer hviletid, 2300 mAh batteri
Maskinvare: Quad Core Krait 400 @ 2,3 GHz, Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800, Adreno 330 GPU, 2 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB
Minnekort: Nei
Nettleser: Chrome
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Lommebok, Energisparing, fullverdig Office-pakke, nettleser, kart, navigasjon
Synkronisering: Exchange Activesync, Gmail, Google+, Google Drive, Google Keep

Kort sagt:

Fullverdig Office

Svært kraftig maskinvare

NFC-støtte

Støtte for trådløs lading (Qi)

Lynrask på Wi-Fi og mobilnett

Kraftig forbedret e-postleser

Ikke støtte for minnekort

Litt mager lagringsplass

Den nye e-postklienten i Android 4.4 har samme design som GMail-klienten.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Endelig! Her kan vi zoome omtrent så langt ut som vi ønsker, og slipper dermed å scrolle sidelengs.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
E-posten din organiseres enten med fargekoder eller med bilde av avsenderen. Sistnevnte forutsetter telefonen finner avsenderen i kontaktlisten din på sosiale medier.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Chrome er rask og enkel i bruk. Her synkroniseres faner og bokmerker gjennom skyen, slik at du kan fortsette der du slapp når du kommer til en ny skjerm.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Alle Nexus-variantene som har kommet så langt har vært i toppklassen teknologimessig. Ikke alle har vært de aller heftigste i sin generasjon, men det har som regel ikke vært mye om å gjøre. Med Nexus 5 ser vi igjen en Google-telefon med spesifikasjoner fra aller øverste hylle.

Én viktig mangel

Det er betydelig enklere å nevne hva Nexus 5 ikke har, enn hva den har. Som sine forgjengere mangler den minnekortplass, og modellen som selges her til lands har kun 16 gigabyte intern lagringsplass. Etter at Android har tatt sitt, har du i overkant av 12 gigabyte å boltre deg på. Det kan bli litt magert for deg som vil ha med deg store mengder innhold på tur.

Fremveksten av skylagring og strømmetjenester har gjort behovet for intern lagring litt mindre, men samtidig er det ikke alltid man har dekning, eller raskt nok nett til å bruke skytjenestene effektivt. Derfor er det fortsatt mange som vil føle behov for litt romsligere lagringsplass enn det Nexus 5 byr på.

En annen mangel, sammenliknet med andre toppmodeller i markedet, er fraværet av en infrarød fjernkontrollport på toppen av telefonen. Vi betrakter ikke det som noen nødvendighet for en fullspekket smarttelefon i dag, men flere av de andre toppmodellene på markedet har dette.

Har det meste

De raske menyene drives av Qualcomms foreløpig siste generasjon systembrikke. Snapdragon 800 er hjernen i langt de fleste av de heftigste mobilene på markedet akkurat nå, og i Nexus 5 har den to gigabyte arbeidsminne til å hjelpe seg.

Telefonen har NFC, men betalingsfunksjonaliteten er koblet opp mot Google Wallet. Googles egen Tap and Pay-løsning er ikke rullet ut her til lands, men løsningen skal kunne snakke med betalingsterminaler som er koblet opp mot Mastercards systemer. Akkurat hvor godt dette vil virke, når de mange NFC-terminalene i butikker rundt om i landet aktiveres, vet vi foreløpig ikke.

Hvis du vil kan du også kjøpe en trådløs lader basert på Qi-standarden. Nexus 5 har innebygget støtte for dette, men leveres med en helt ordinær USB-lader.

God nettverksstøtte

Også på nettverkssiden er det godt med støtte her. Du får 4G på mange frekvenser, slik at teknologien virker de fleste steder i verden. Med dagens utlandspriser virker kanskje ikke det så veldig aktuelt, men med et lokalt kontantkort kan det likevel bli aktuelt å utveksle store mengder data på reisen. Er det ikke 4G der du befinner deg, støtter telefonen også raskeste 3G-standard, med hastigheter på inntil 42 megabit per sekund.

Støtten for trådløse nett er like god. Her får du den nyeste og raskeste standarden, kjent som 802.11 AC, i tillegg til alle de eldre, og mer velkjente, variantene. Telefonen støtter dessuten Wi-Fi både på 2,4 og 5 GHz. Dette er nyttig hvis du har en tilsvarende ruter, som deler to samtidige trådløse nett, med forskjellige bruksområder. Hvis det er mange trådløse nett i området, kan 5 GHz-båndet også være aktuelt å bruke for å komme seg unna støyen fra de andre nettverkene.

Google-støtte for Bluetooth Smart

Nexus 5 er en av de første telefonene der Bluetooth 4.0 LE, eller Bluetooth Smart, som teknologien også kalles, er støttet rett ut av esken. Støtten dukket opp i Android 4.3, men det er først nå oppdateringen til forrige Android-versjon er på vei ut til telefoner utenfor Nexus-serien.

Bluetooth Smart brukes til å koble til tilbehør som behøver å stå på lenge, uten at det trekker for mye strøm. Pulsbelter og smartklokker er eksempler på denne typen enheter.

Det er ikke første gang vi ser slik støtte i et Android-produkt, men tidligere har det vært opp til produsentene å legge inn denne støtten. Så langt har det vært svært få apper som har benyttet seg av disse løsningene, siden utviklerverktøyene for å ta den i bruk varierer fra merke til merke.

Uansett må det fortsatt litt tålmodighet til før dette fungerer helt slik man forventer. Det pleier nemlig å ta noe tid før apputviklere får oppdatert programvaren sin til å støtte slike nye funksjoner. Det viktige her, er at fra og med Android 4.4, har alle telefoner basert på operativsystemet lik støtte for Bluetooth Smart. Dermed er det langt mer sannsynlig at utviklerne vil ta den i bruk.

Foruten den irriterende mangelen på minnekortstøtte, og litt lite intern lagring, er altså Nexus 5 forholdsvis komplett på det tekniske. Så, hva med funksjonene? Også her har det skjedd veldig mye, siden Google og LG lanserte forrige Nexus.

Solid oppgradering av e-postleseren

E-poststøtten er ett eksempel på det. Analytikere kappes om å spå e-postens død, men med tanke på at de gode forferdelige gamle fax-maskinene fortsatt lever, regner vi med at e-post vil holde seg relevant for mange en god stund til. Det ser det ut til at Google også satser på.

Etter å ha gjort fint lite med den universale e-postklienten i Android i veldig lang tid, har den som følger med Android 4.4 KitKat fått seg en solid oppgradering.

Det er kanskje her vi finner den mest omfattende designendringen i Android 4.4. Innboksen er nå full av ansikter, for kontaktene du har på sosiale medier. Meldingene som ikke har fått bilde, har fått fargede merkelapper, slik vi alt kjenner fra den offisielle GMail-appen.

Hele strukturen i appen er endret. Nå finner du mappene dine øverst i innboksen, og kan enkelt bytte mellom dem. Hvis du har flere e-postkontoer veksler du mellom dem ved å trykke øverst til venstre. Da kommer det en meny inn fra venstre, som lar deg velge mellom innboksene. Her får du også den fullstendige mappeoversikten for alle kontoene.

Endelig slutt på sidescrolling

En endring vi setter veldig stor pris på, er at du nå kan zoome ut omtrent så mye som du vil. Dermed er endelig e-postvisningen i Android tilpasset de høyoppløste skjermene vi bruker i dag. Tidligere var vi prisgitt avsenderens formateringsvalg. Hvis meldingen var for bred, gikk ikke hele inn på skjermen samtidig, og vi måtte scrolle både vannrett og loddrett for å få lest den.

Alt i alt har den nye e-postklienten mye til felles med GMail-klienten, slik den har sett ut den siste tiden. Vi hadde kanskje håpet at søkefunksjonaliteten også hadde blitt forbedret, men den ser ut til å fungere akkurat som før.

Den nevnte GMail-appen ligger her fortsatt, og er et flott valg for deg som bare bruker Googles egen e-posttjeneste. Nå er det imidlertid nesten bare bedre søkeresultater som skiller de to appene.

Rask og funksjonsrik nettleser

Google Chrome er den eneste nettleseren som følger med Android 4.4. Det gjør ingenting, siden nettleseren er rask, funksjonsrik og enkel å bruke.

Som vanlig tilbyr Chrome synkronisering via Google-kontoen din. Det betyr at hvis du bruker Chrome på andre enheter, flyter bokmerker og åpne nettleserfaner mellom alle enhetene. Hvis du ikke rekker å lese ferdig en lang artikkel, slik som denne, foran PC-en kan du altså fortsette sømløst på Nexus 5. Chrome er imidlertid tilgengelig for alle Android-telefoner, så dette er ikke unikt for akkurat denne telefonen.

Fullverdig Office er standard

Nexus-enhetene har alltid levd opp til beskrivelsen "blanke ark". Du fyller dem med det akkurat du trenger. Ulempen er at de har hatt visse mangler rett ut av esken. En skikkelig Office-pakke har vært en av disse manglene. Slik er det ikke lenger.

Siden Google kjøpte Quickoffice har en av markedets beste kontorpakker både blitt gratis, og en del av grunnpakken i Nexus-telefonene. Det har en stund eksistert gratisløsninger for fullverdig Office på Android, men de har du måttet laste ned fra Google Play.

Med fullverdig Office inkludert i operativsystemet forsvinner behovet for å vurdere alternative eller dyre Office-applikasjoner helt. Hvis du ikke har veldig spesifikke krav til Office-løsningen, altså.

Funksjonaliteten er det ingenting å si på. Her får du skysynkronisering mot Google Drive, mulighet til å opprette nye PowerPoint-presentasjoner, og et rikholdig utvalg formateringsmuligheter. Ingenting av dette er selvfølger, men det er funksjoner som preger de beste Office-applikasjonene på markedet.

Multimedia

Multimedia:

Mediefunksjoner: Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister
Medieformater: MP3, eAAC+, WAV, MP4
FM-Radio: Nei
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB (HDMI/MHL-støtte), minijack 3,5 mm
Spill og underholdning: YouTube
Kameraoppløsning: 8 megapiksler, mekanisk stabilisert
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p, 30 fps)

Kort sagt:

God spillytelse

Bra kamera

God lyd

Lager videosnutter automatisk

Svake underholdningsapper

Elendig videostøtte

Videoer du legger på telefonen havner i galleri-appen. Det fins ikke noen løs videospiller her.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Selv om Nexus-telefonene alltid har vært godt utstyrte, har de hatt enkelte ulemper, litt avhengig av hvilken bruker du er. Hvis du ikke alt har et batteri av favorittapper, eller liker å tilpasse telefonen din, fins det bedre valg enn Nexus 5.

Er du av typen som elsker å tilpasse telefonen din, gjerne med minst mulig støy i menyene fra apper du ikke trenger, er Nexus 5 for deg.

Svak formatstøtte

Et eksempel på dette er at ingen av Nexus-telefonene så langt har hatt særlig god formatstøtte. Hverken for video eller for lyd. Heller ikke Nexus 5 og Android 4.4 har spesielt god formatstøtte i utgangspunktet.

Vi støter støtt på feilmeldingen "Kan ikke spille av denne videoen". Det skjer så ofte at den innebygde videospilleren er vanskelig å stole på før du skal på tur. Den enkleste måten å omgå dette på, er ved å laste ned en videospiller fra Google Play. Det fins mye å velge mellom.

Hvis du er av det tålmodige slaget, kan du alltids konvertere videoene dine til et format telefonen støtter. Men, det tar til dels store mengder tid, selv på raske datamaskiner.

Litt uoversiktlig

Som vanlig er det ikke noen egen videospiller i menyene her. Videospilleren er en systemfunksjon, som bare dukker opp når du forsøker å åpne videofiler fra galleriet på telefonen. Vi har et par høner å plukke med måten dette fungerer på.

For det første opplever vi det som litt rotete å blande videoinnhold inn sammen med bilder og video du har knipset med telefonen. At albumene du har lagret i skyen også blandes inn i miksen, gjør at ting blir mindre oversiktlige.

Vi synes dessuten at Galleri-appen gir forventninger om funksjonalitet som ikke faktisk støttes. I stedet for å tydelig markere videofiler som ikke vil virke, får du alt sammen opp i listen, enten det er støttet eller ei. Mange av filmfilene som ikke virker får likevel et forhåndsvisningsbilde. Først når du klikker på dem får du opp en feilmelding.

Fortsatt forbedringspotensiale

Dessuten er både navnet Galleri, og ikonet – en bilderamme, ting som leder en til å tro at funksjonen primært tar for seg stillbilder. Nå vil du finne videofilene dine i de fleste Galleri-appene på andre Android-telefoner også, men her finner du veldig ofte en løs videospiller i tillegg. Vanligvis har disse spillerne også bedre formatstøtte enn du vil finne her.

Selv om grunnleggende Android vokser seg stadig mer komplett, og funksjonalitet enkelt kan legges til, mener vi altså det fortsatt er noe forbedringspotensiale her.

Selve videovisningen er upåklagelig når den virker, og skjermen egner seg utmerket til videotitting. Videospilleren gir imidlertid knapt noen valgmuligheter eller nyttige snarveier, slik vi ser på spillere fra for eksempel Samsungs eller LGs egne modeller.

Dette er valgmulighetene du har i videospilleren. De er kke så mange.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Mangelfull Google-sky

Musikkspilleren som følger med er naturlig nok også Googles egen. Den fungerer greit, men har ikke allverdens av ekstra funksjoner. Den viktigste funksjonen du får er equalizeren.

Play Musikk, som spilleren heter, bærer litt preg av å trives aller best i kombinasjon med Googles skytjeneste. Den er dessverre ikke tilgjengelig her til lands. Det føles litt klaustrofobisk å navigere rundt i en musikkspiller der en så stor del av funksjonaliteten ikke lar seg utnytte.

Spilleren har blant annet mulighet til å gi tommel opp, eller tommel ned til musikken du hører på. All den stund det er begrenset med plass på telefonen, og du ikke kan sette inn minnekort, antar vi at de fleste Nexus 5-brukere vil være ganske selektive i hva de tar med seg på telefonen i utgangspunktet.

Denne typen favorittmerking er ikke så fryktelig nyttig hvis du ikke har et tilnærmet ubegrenset utvalg å plukke fra.

Middels på musikk og video, men ...

Selv om appene som følger med for musikk og video må kunne kalles ganske skrale sammenliknet med de beste variantene fra de store produsentene, er det ingenting i veien med maskinvaren på disse områdene. Den høyoppløste skjermen gjør en flott jobb til videoinnhold. Det er også svært god lydkvalitet å finne i hodetelefonutgangen.

Som vi nevnte innledningsvis, er Nexus-telefonene i praksis blanke ark som du fyller selv. Med alternative musikk- og videospillere fra Google Play, kan Nexus 5 bli minst like god på dette som for eksempel LGs egen toppmodell, G2, eller storselgeren Samsung Galaxy S4.

Vi trekker litt for at løsningene som tross alt følger med godt kunne vært bedre. Vektet mot fordelene med alltid oppdatert Android, og at telefonen også mangler de ubrukelige appene vi ofte finner i menyene, er dette uansett et relativt ubetydelig trekk.

Spill

Nexus 5 fungerer godt å spille på, og drar selv de heftigste spillene. Her spiller vi Grabatron, som ikke er spesielt grafikkintensivt, men veldig gøy.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nexus 5 har krefter nok i massevis til å kjøre de mest avanserte spillene på markedet. Igjen er det litt tynt med lagringsplass på telefonen til at du kan dra med deg ubegrensede mengder med de aller heftigste spillene – men så er det heller ikke så veldig vanlig at spill fra Google Play tar mangfoldige gigabyte. Noen gjør det, de fleste holder seg under 500 megabyte.

Google har endelig lagt til støtte for å fjerne snarveisfeltene nederst på skjermen helt. Dette fungerer foreløpig med noen få av de medfølgende appene. Vi forventer at også spillutviklere vil benytte seg av muligheten med tiden, men som alltid vil det ta noe tid før mange av utviklerne får lagt inn støtte i appene sin.

Inntil den tid vil også Nexus 5 vise snarveisfelter under spilling, som gjør at det er fort gjort å gå ut av spillet i vanvare. Dette gjelder spesielt når det pågår mye samtidig på skjermen, og spillet er ekstra krevende. Da er det selvsagt også ekstra irriterende å falle ut av spillet.

Nexus 5 fungerer likevel godt som spilltelefon, og vil sannsynligvis fungere enda bedre med tiden, når utviklere begynner å benytte seg av mulighetene for fullskjerm i Android 4.4.

Ytelse

Av en eller annen grunn kommer Nexus 5 betydelig dårligere ut i AnTuTu enn i de andre to ytelsestestene vi kjørte.

Bra kamera

Kameraet i Nexus 5 har blitt betydelig bedre enn det som var i forgjengeren. Noe av dette kan skyldes at LG har satt inn den samme stabiliseringen som står i deres vanlige toppmodell.

Bildene blir relativt skarpe, også under litt vanskelige lysforhold. Fargegjengivelsen opplever vi som helt grei, men automatikken sliter litt av og til. Det fører til at noen bilder blir blir litt blasse.

Det virker også som om det skal forholdsvis lite til før telefonen sliter med det dynamiske omfanget. Det betyr gjør det den skal for å eksponere motivet riktig, blir lysere deler av bildet ganske lett overeksponert, slik at disse delene av bildet står igjen uten detaljer.

Denne typen problemer er ikke uvanlige i dagens kameratelefoner. Men, relativt fine bilder innendørs og i svak belysning trekker opp.

Dette er ikke et kamera som kan true de aller heftigste mobilkameraene på markedet, men det gjør likevel en veldig respektabel jobb. Spesielt er kvalitetshevingen imponerende med tanke på at tidligere Nexus-er virkelig har skuffet på akkurat denne fronten.

Et eget bildegalleri er koblet opp mot Googles skytjenester, og tar seg også av automatisk korringering av bilder, og redigering av små videosnutter. Dette skjer automatisk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Auto Awesome

En funksjon Google har snakket om en stund, men som vi strengt tatt ikke har merket så mye til ennå er "Auto Awesome". Dette er ikke en funksjon som automatisk forfatter Apple-keynotes (Youtube.com) for deg, men snarere en funksjon som automatisk flikker på bilder og video du har tatt med telefonen.

Funksjonen ble lansert i mai i år, og nå er funksjonaliteten bakt inn Google+ og Android.

Det betyr på sett og vis at telefonen lever sitt eget liv fra tid til annen. Undertegnede tok med seg Nexus 5 på konsert, og tok noen bilder underveis. Omtrent ett døgn senere, og helt uten forvarsel, dukket det opp en melding i nedtrekksmenyen ett døgn senere. En ny video med "awesome" effekter er tilgjengelig, sa den.

Etter å ha trykket på meldingen får vi opp et ferdig klippet sammensurium av bildene og videoene vi tok under konserten, med spretten pianomusikk oppå.

Det er fullt mulig å lagre den foreslåtte videoen, men du kan også gjøre endringer i både innhold og musikk selv. Det ser imidlertid ikke ut til å være mulig å bruke egne musikkfiler.

Krever ingen innsats

Like fullt – resultatet ble artig, og i motsetning til de fleste liknende funksjoner vi vet om, krever ikke Auto Awesome noen innsats fra deg i det hele tatt. Du behøver ikke en gang å starte prosessen, og du merker heller ikke at den pågår.

I dette ligger også automatisk bildeflikking, som skal kunne gjøre bildene bedre. Dette må imidlertid aktiveres i "Bilder"-appen.

Kvalitetsendringene er ikke alltid like voldsomme, men for noen bilder kan den gjøre en del forskjell. Uansett handler svak bildekvalitet ofte om data som rett og slett ikke fins i bildet. Da blir det også litt begrenset hvor voldsom kvalitetshevingen kan bli.

Konklusjon

Helt fra starten har Google samarbeidet med ulike mobilprodusenter for å lage referansemodeller med Android. Nexus 5 er foreløpig siste av disse, og er produsert av LG. De laget også den forrige Nexus-modellen. Det har tatt noen uker fra lansering til Nexus 5 traff det norske markedet, men nå er den endelig her.

Som de andre Nexus-modellene sparker også denne godt fra seg med spesifikasjoner. Den eneste viktige mangelen vi finner her er at den ikke støtter minnekort – men det er også en ganske stor mangel, når du bare har rundt 12 gigabyte å rutte med i intern lagringsplass.

Ligger godt i hånden

Nexus 5 er en forholdsvis kompakt telefon til å være utstyrt med så stor skjerm som den er. Størrelsen og den gummierte baksiden gjør at telefonen ligger svært godt i hånden. Den oppleves ikke som glatt, slik noen av dagens toppmodeller gjør.

Skjermen er fem tommer stor og har full-HD-oppløsning. Den er skarp og har god lysstyrke. Skjermen kommer litt til kort på innsynsvinkel, sammenliknet med sine argeste konkurrenter, og LGs egen toppmodell, G2. Det er likevel en av de bedre skjermene på mobilmarkedet i dag.

Mange forbedringer

Noe av det viktigste for Nexus-kjøpere er muligheten til å alltid ha siste utgave av Android. Nexus 5 er den første telefonen som leveres med Android 4.4 rett ut av esken.

Her finner du en rekke forbedringer sammenliknet med tidligere Android-utgaver. Vi nevner i fleng; oppdatert design, helt ny ringemeny, Google Hangouts tar over for den gamle meldingsappen, e-postleseren har blitt betydelig forbedret, og du får endelig en fullverdig Office-pakke med i operativsystemet.

Alt dette opplever vi som viktig. Forbedringene er nemlig, nesten uten unntak, gjort i apper og funksjoner som har måttet vente lenge på en finpuss.

Det har også skjedd en hel del saker under menyene. Flesteparten av disse funksjonene er der for å gjøre Android raskere og mindre krevende å kjøre. Dermed er dette tillegg som fungerer på sitt beste når du ikke merker noe til dem. Den eneste gangen Nexus 5 tok seg en liten pustepause, var da vi skulle lagre en video den hadde laget helt på egen hånd.

Godt kamera

Funksjonen "Auto Awesome" er nemlig også ganske ny, og for første gang en ferdig integrert den av Android. Dermed vil du fra tid til annen få varsel om at telefonen har redigert ferdig video og bilder til små snutter. Nytteverdien er kanskje ikke så stor, men vi synes likevel dette er et festlig tillegg. Andre mobilprodusenter har liknende funksjoner, men så godt som alle krever en eller annen innsats fra deg.

På kamerafronten opplever vi Nexus 5 som forholdsvis gjennomsnittlig sammenliknet med andre toppmodeller. Det betyr at du får et svært godt mobilkamera her, men det er et lite stykke opp til de aller beste på markedet. Tidligere Nexus-modeller har utmerket seg som relativt svake på denne fronten, men Nexus 5 er derimot omtrent på linje med det vi forventer fra en såpass toppspesifisert telefon.

Svake underholdningsapper

Android 4.4 KitKat, som er operativsystemets fulle navn, er mer komplett enn noen tidligere Android-versjon har vært. Mobilprodusentene har lagt på mye funksjonalitet selv for å kompensere for dette. Det behovet blir stadig mindre. Likevel opplever vi forbedringspotensiale på noen områder.

Musikkspilleren er middels god, og forutsetter egentlig Googles egen strømmetjeneste for at du skal dra full nytte av funksjonaliteten. Den er ikke tilgjengelig her på berget.

Heller ikke videospilleren er noe å juble for. Den har ikke sin egen plass i app-menyen, men nås i utgangspunktet bare fra Galleri-appen. Spilleren er helt strippet for avanserte funksjoner. Formatstøtten her er også relativt svak, og vi irriterer oss over at appen får til å forhåndsvise innholdet i filer den ikke får til å spille av.

Med god skjerm og absolutt godkjent lydkvalitet, er likevel ikke Nexus 5 noen dårlig underholdningstelefon. Hvis du tar deg tid til å laste ned alternative spillere fra Google Play, kan du få både meget bra formatstøtte og mange funksjoner. På den positive siden er Googles forsiktighet med å lesse på nye funksjoner også årsaken til at du ikke finner spesielt mye unyttige apper i menyene her.

Forbedrede basisfunksjoner

En nyhet i Android 4.4 vi setter svært stor pris på er automatiske nummeroppslag. Foreløpig fungerer funksjonen kun for bedriftsnummer, men over nyåret skal søket kobles opp mot Google+, slik at det også vil virke for deg og meg – forutsatt at vi godtar å være søkbare på tjenesten.

Når du skal sende tekstmeldinger er det Google Hangouts som gjelder. Appen kan ta litt tid å bli vant med, men den gir et vell av muligheter, ettersom den er koblet opp mot alle Googles tjenester. Dermed kan du sende lynmeldinger til folk som er pålogget GMail-kontoen sin, eller sende massemeldinger til hele kretser på det sosiale nettverket Google+.

Til slutt

Av en eller annen grunn er Nexus 5 betydelig dyrere her i Norge enn den er enkelte andre steder. Vi skal ikke spekulere i årsakene til dette, men det må også bemerkes at til nesten akkurat 4000 kroner, er det knapt noen bedre spesifisert telefon på markedet.

Med tanke på at flere av årsakene til å kjøpe en Nexus-modell heller ikke har med rene spesifikasjoner å gjøre, blir plutselig ikke prisen så avskrekkende likevel.

Det viktigste alternativet til Nexus 5 kommer også fra LG, og heter G2. Telefonen ligger i akkurat samme prisklasse, og har veldig lik innmat. Den viktigste fordelen med LG G2 er den massive batteritiden, som for mange vil holde i nærmere to døgn. Dobbelt så stor lagringsplass, enda litt bedre skjerm, og hakket kvassere kamera er heller ikke å forakte.

Også Samsungs Galaxy S4 starter på rundt 4000 kroner for den vanlige modellen. En ny og raskere versjon er på vei inn i markedet. Like fullt er den originale Galaxy S4-modellen fortsatt en meget god telefon, der det meste av funksjonalitet er på stell. Samsung er dessuten ekstremt gode på underholdningsfunksjoner.

Ønsker du også at telefonen skal være vanntett kan Sony Xperia Z1 være et alternativ, men i skrivende stund koster den rundt 1300 kroner er enn Nexus 5. Men, her snakker vi om en telefon som praktisk talt har alt.

Felles for alternativene er at de kommer med flere innebygde funksjoner enn Nexus 5, men siden ikke alle trenger den samme funksjonaliteten, vil det også være mye overflødig her. Det er heller ingen av dem som får oppdateringer i samme tempo som Nexus-modellene.

annonse