Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG/Google Nexus 5

Den mest komplette Nexus-en så langt

Rå ytelse og få mangler.

Design, skjerm og menyer

Nexus 5 til venstre, og Nexus 4 til høyre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Baksiden på Nexus 5 er i plast. Det gjør den hakket mindre knuselig enn Nexus 4, som har bakside i glass.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det knytter seg alltid voldsom interesse til Googles Nexus-telefoner. Siste utgave heter Nexus 5, og er den andre Nexus-en på rad som produseres av LG. Telefonen har kommet til Norge, men prisen har økt ganske mye i prosessen. Kan Nexus 5 forsvare en prislapp på rundt 4000 kroner, når den legger seg rundt 2500-3000 kroner andre steder i verden?

Ikke like knuselig

Vi starter, som vanlig, med det ytre. Der Nexus 4 hadde glass både på forsiden og baksiden, er det bare forsiden som er dekket av glass på Nexus 5. Baksiden har mer eller mindre samme design som Google-brettet Nexus 7.

Man kan kanskje si at plast er et mindre eksklusivt materiale enn glass. Samtidig er det ikke til å komme fra at telefoner med glass på begge sider har betydelig høyere sjanse for å knuse – ett eller annet sted, enn telefoner der bakside og ramme er bygget i plast.

Eksklusive ... knapper?

Av en eller annen grunn fokuseres det også litt på at knappene på Nexus 5 er keramiske. Med tanke på at knappene utgjør forsvinnende lite av telefonens overflate, og at vi strengt tatt har vært godt fornøyd med knapper i både plast og aluminium tidligere, ser vi ikke helt det store poenget med dette.

Når det er sagt, er knappene på Nexus 5 gode. De stikker nok ut av telefonen til å være veldig gode å trykke på, men ikke nok til at skjermen går på i ett kjør når du har mobilen i lommen.

God å holde

Plasten som er brukt gir godt grep, og midt på baksiden er "nexus" trykket med stor skrift.

Telefonen har også blitt tynnere enn forrige modell. Den er ikke oppsiktsvekkende kompakt, ettersom også konkurrentes produkter krympes i områdene rundt skjermen. Den føles likevel betydelig mer håndterlig enn Nexus 4.

Skjermen dekker mesteparten av forsiden, og rammen rundt er forholdsvis smal, sammenliknet med mobiler flest. LGs egen toppmodell, G2, har enda smalere rammer rundt skjermen, men så er den også en av de aller beste på denne fronten.

God skjerm

Det er en fem tommer stor full-HD-skjerm som står i Nexus 5. Den har IPS-teknologi, og god lysstyrke. Men, innsynsvinkelen på skjermen kunne vært noe bedre, og den lekker litt lys langs kantene, når du beskuer den fra siden.

Innsynsvinkelen påvirkes veldig av hvilke lysinnstillinger du har. På middels belysning og ned ser vi ingen nevneverdige forskjeller i fargegjengivelse, bortsett fra at skjermen er lysere helt ut mot kantene.

Det vi imidlertid ser, er at den mister lysstyrke, og på laveste innstilling blir skjermen så mørk at det ser ut som om telefonen er i ferd med å gå i hvilemodus når du betrakter den fra siden.

Med lysstyrken på full pinne blir svarte områder litt blasse sett fra siden. Det optimale her virker å være et sted rundt middels lysstyrke, siden skjermen ikke blir for mørk til å se på fra sidene, samtidig som sortnivået ikke ser ut til å påvirkes nevneverdig.

LG G2 har merkbart bedre skjerm enn Nexus 5. Den oppfører seg så godt som likt fra alle kanter, og den lekker heller ikke lys langs kantene av skjermen.

I daglig bruk tror vi likevel det ikke er så mange som vil ha noe særlig å utsette på Nexus 5-skjermen. Den er tross alt knivskarp og lyssterk – og avstanden mellom topp og bunn for de beste skjermene på markedet har krympet betraktelig de siste årene. Hvis innsynsvinkel er en kritisk egenskap for deg, anbefaler vi at du prøvekjører telefonen for du kjøper den.

Ny Android – gang på gang

Det er to svært viktige årsaker til at Nexus-produktene står så høyt i kurs blant mange. Den ene handler om raske oppdateringer. Nye Nexus-produkter brukes som lanseringsplattform for nye Android-versjoner, omtrent slik Apple bruker nye iPhone-modeller for slipp av nye iOS-versjoner.

Dermed vil nye Nexus-modeller så godt som alltid være aller først med neste utgave av Android. Men, du beholder fordelen, for Nexus-produktene er også de aller første til å få oppdateringer. Det skjer vanligvis svært kort tid etter at Google har lansert en ny Android-versjon.

Nexus 5 har gummiert bakside, og en størrelse som gjør at den er god å holde.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi merker oss at skjermen lekker litt lys langs kantene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Android 4.4 har fått et hakk friskere design enn tidligere utgaver.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hangouts samler lynmeldinger, meldinger til kretser på Google+, og SMS i en og samme app.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser den nye ringemenyen ut. Det øverste nummeret slo telefonen opp helt selv.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

My God, it's full of apps

Den andre viktige årsaken handler om mobilprodusentenes hang til å kaste alt mellom himmel og jord inn i tilpassede versjoner av operativsystemet. Det betyr menyer fulle av programvare – ofte tredjeparts lettversjoner, som du må kjøpe for å ha særlig nytte av.

Hvis vi krisemaksimerer kan dette nærmest ses på som en måte å holde brukerne som gisler på. Du blir nemlig stort sett ikke kvitt disse forstyrrende elementene i menyene, og de går ikke fra forstyrrende til nyttige før du åpner lommeboka. Føler man seg ikke like plaget av dette, kan de ekstra ikonene fremstå som velmenende forslag til nyttig funksjonalitet.

Blanke ark og mer plass

Uansett hva man måtte mene om den ekstra programvaren, så gjør den at du får mindre boltreplass på telefonen. Produsentene opplyser nemlig om innebygget lagringsplass uten å regne med sin egen programvare.

Nexus-produktene er forfriskende frie for alt det unyttige andre produsenter stapper inn i telefonene sine. Ulempen er at du heller ikke får de mange tingene som kan være nyttige i tilpassede Android-versjoner.

Android 4.4

Nexus 5 kjører altså aller nyeste Android-utgave, som er versjon 4.4 KitKat. Navnet er et Nestlé-varemerke, for en sjokolade som minner sterkt om Freias mer hjemlige Kvikk Lunsj.

Denne versjonen av Android kan virke noe skuffende med tanke på ny funksjonalitet. Mye av det som er nytt her, ligger godt gjemt under overflaten. Det betyr færre, store og synlige endringer i konkret funksjonalitet og design, enn man kanskje hadde ventet seg. Like fullt mener vi at det er en del grunner til å juble over denne oppdateringen.

Selv om Google ikke har gjort noe stort poeng av det, kommer du til å se designendringer her. Ikoner har endret seg, og blitt litt mer gjennomførte i designen. Tidligere Android-versjoner har vært preget av mørke farger, og nærmest minimalistisk design. I uttrykket nærmer Google seg nå en mellomting mellom det ren Android pleide å være, og det som produsenter som HTC og Samsung legger inn på telefonene sine.

Fersk design – samme struktur

Strukturen den samme, til tross for oppfrisket design. Det er lett å finne frem her. Nærmest uansett hvilken Android-telefon du tidligere har prøvd, vil du kjenne deg igjen i måten menyene fungerer på.

Android 4.4 får altså til å være annerledes, uten å være annerledes nok til at det tar tid å lære seg å bruke.

Mange av endringene i operativsystemet er der for å gi bedre flyt i både apper og menyer. Det er ikke godt å si hvor stor differansen er i praksis. Nexus-modellene har tradisjon for å være Android-verdenens svar på Formel 1-bilen, og å sette fingeren på hvor tregheter kunne dukket opp er ikke så enkelt.

Det vi iallfall kan si er at telefonen oppleves som særdeles rask i alt den gjør.

Hangouts samler SMS og lynmeldinger

I år har Google og Apple relativt mye til felles i måtene de har lansert hver sine siste operativsystemer på. Viktige deler av opplevelsen, er nemlig lansert som egenutviklede tilleggsapper. For Googles del er det kanskje først og fremst måten Google Hangouts griper inn i funksjonaliteten på som er verdt å nevne.

På en hvilken som helst Android-telefon kan du laste ned Hangouts-appen, og få den til å ta over SMS-funksjonaliteten din, ved siden av å være lynmeldingsklient. På Nexus 5 har du ingen annen SMS-app enn Hangouts. Det er like greit, siden løsningen har blitt veldig god.

Hangouts samler nemlig kontaktene du har på alle Google-relaterte tjenester, som Gmail og Google+. Her får du se om de er pålogget, og hvilken tjeneste de er knyttet til. De vanlige telefonkontaktene dine havner også i listen. Hvis du bruker Google+ aktivt, kan det også hende du ser monn i å sende meldinger til hele kretser.

Alt i alt fremstår tekstmeldingene nå som en slags utvidet versjon av Apples iMessage-løsning.

Flott ny ringemeny

Også andre grunnleggende ting har fått seg en overhaling. Da snakker vi spesielt om ringemenyen der det har skjedd store ting. Det er lenge siden sist Google rørte denne delen av Android i særlig grad.

Nexus 5 kan for eksempel slå opp hvem som ringer, hvis du ikke har nummeret i kontaktlisten. Dette fungerer foreløpig kun for bedrifter, men funksjonen vil utvides med personoppslag mot Google+ tidlig til neste år. Vi var usikre på om tjenesten ville fungere her til lands – men det gjorde den knirkefritt. Det tar et par sekunder fra nummeret dukker opp på skjermen, til det byttes ut med navnet på bedriften i andre enden.

Nexus 5 og Android 4.4 har flere nye funksjoner, i tillegg til mye vi kjenner fra før. Bli med oss til side to for for en gjennomgang.