Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGoogle Nexus Player

Mediespiller med uforløst potensial

Googles Nexus Player med Android Lollipop for TV har foreløpig overraskende lite å by på.

Introduksjon

Har du en nyere smartmobil er det store sjanser for at den inneholder teknologi som lar deg overføre skjermbildet til en TV. Mange Android-mobiler kan kobles trådløst til TV-en ved hjelp av Chromecast, en liten mottaker som er plugget direkte til en HDMI-inngang på TV-en din.

Et motstykke til Apple TV

Har du en iPhone har kunnet gjøre det samme ved hjelp av en Apple TV. Denne er litt større enn en Chromestick, men kan til gjengjeld kjøre egne apper. Du trenger altså ikke en mobiltelefon for å ha glede av Apple TV. Ved hjelp av appene kan du se for eksempel NRK eller TV2 Sumo.

Nexus Player har mye til felles med Apple TV. Også dette er en liten boks du plasserer i nærheten av TV-en, og kontrollerer enten med en egen fjernkontroll, eller ved hjelp av mobiltelefonen. Den har egne apper, og den kan gjøre alt det Chromecast gjør.

En rund skive som du kan plassere bak på TV-en

Nexus Player til venstre, Apple TV til høyre.

Størrelsen på Apple TV og Nexus Player er ikke så ulik. Apple TV er firkantet, mens Nexus Player er rund. Formen er antakelig gjort slik for å unngå beskyldninger om å kopiere Apple TV. De to enhetene skiller seg også på andre områder. Nexus Player har verken inngang for kablet nettverk, eller optisk lydutgang.

Til gjengjeld er fjernkontrollen basert på Bluetooth, og ikke Ir. Det betyr at du ikke må ha fri sikt til spilleren når du betjener den med fjernkontrollen. Du kan skjule Nexus Player inne i en TV-benk eller bak TV-en, om du måtte ønske det.

Spillkonsoll

Mens alle apper på Apple TV handler om avspilling av lyd og bilde, er Nexus Player i tillegg en spillkonsoll. Så da burde vi kanskje være såre fornøyd?

Jo, da. Mye er bra med Nexus Player. Men etter å ha brukt den en stund sitter vi likevel igjen med spørsmålet; var det alt?

På neste side kan du se hva vi liker ved Nexus Player, og hva vi ikke er like fornøyd med »

Asus Google Nexus Player
6
Helt greit

Asus Google Nexus Player

6
Helt greit
sitatDu får antakelig bedre funksjonalitet ved å koble mobiltelefonen rett på TV-en

Fordeler

 • +
  Enkelt brukergrensesnitt
 • +
  Kan skjules ved plassering
 • +
  God stemmestyring
 • +
  Fungerer som enkel spillkonsoll
 • +
  Stort potensiale med Android-apper
 • +
  Spiller mediefiler som er delt i nettverket
 • +
  God fjernkontroll

Ting å tenke på

 • Mangler støtte for kablet nettverk
 • Svært dårlig utvalg av apper
 • Støtter ikke minnekort
 • Ingen optisk utgang

Brukergrensesnitt, funksjoner og konklusjon

Det er svært enkelt å komme igang med Nexus Player. Den kobles til et strømuttak og til en HDMI-port på TV-en. HDMI-kabel følger med, det samme gjør selvsagt strømadapteren. Sistnevnte er relativt liten, med omformeren plassert i en liten klump du setter i stikkontakten. Mange har kabelkaos bak TV-en, og i så måte hadde det nok vært å foretrekke at selve transformatoren var plassert inne i spilleren, som på Apple TV. Men på den annen side unngår du på denne måten at varmeutviklingen fra transformatoren påvirker komponentene inne i spilleren.

Fine og enkle Android-menyer

HDMI, micro-USB og strømtilkobling. Micro-USB-porten fungerer som vert for tilbehør.

På TV-en dukker det opp en meny som leder deg gjennom arbeidet med å sette opp spilleren. Du får gode forklaringer på hva du må gjøre, og den eneste du trenger utenom det du finner i esken er en TV, en stikkontakt og et trådløst nettverk. Menyene har enkel og pen grafikk, med mye til felles med Lollipop-versjonen av Android for mobil.

Vi brukte ikke mange sekunder på oppsettet, og så var det tid for å se på funksjonene.

Nexus Player er produsert av Asus, men det er likevel et Google-produkt, i likhet med andre produkter som bærer Nexus-navnet. Den kjører selvsagt Googles Android, og den har applikasjonsbutikken Google Play. Så langt er alt bra.

Men hvor er alle appene?

Men hvor er alle appene? De er i alle fall ikke i Google Play på Nexus Player.

Det er først når vi går til Google Play og ser hvilket innhold Google har å by på at skuffelsen kommer snikende. Applikasjonsbutikken til Nexus Player er like velfylt som en russisk brødbutikk under Sovjet-tiden. Det hjelper ikke hvor mye du søker i menyer eller Google Play – sammenliknet med en hvilken som helst Android-mobil er Google Play virkelig, virkelig handicappet. Hvorfor det? Her er Android operativsystem, en kapabel prosessor, internt minne, Wi-Fi og en diger skjerm. Så hvorfor kan den bare kjøre et lite knippe applikasjoner?

Det er riktig nok mulig å bruke Nexus Player som en trådløs skjerm-adapter. Da kjører appene på mobilen din, mens bildet vises på TV-en. Men til dette kan du like gjerne bruke en Chromecast til under 300 kroner.

Alternativ lasting av apper via nettet

Vi fikk lastet ned NRK-appen via nettleseren på en PC.

Det pussige er at noen av appene vi savner i Play Store faktisk kan lastes ned og kjøres på Nexus Player likevel. Da snakker vi ikke om såkalt sideloading, men om apper du kan finne ved å søke i Google Play fra en nettleser. Når du har funnet en app du vil kjøre på Nexus Player sjekker du om den er kompatibel. Er den det, så er det bare å starte nedlastingen fra nettleseren.

Men appen til TV2 Sumo er foreløpig ikke kompatibel med Nexus Player.

Blant appene du kan laste inn på denne måten er nettleseren Chrome. Med denne ombord får du også tilgang til nettbaserte apper, og med ett blir Nexus Player langt mer anvendelig. Skaff deg mus og tastatur med Bluetooth, og du kan fikse mange enkle PC-oppgaver fra TV-stolen.

NRK og Viaplay, men ikke TV2

Fra nettet kan du også installere både Viaplay og NRK-appen, men ikke TV2 Sumo. Nå har du antakelig NRK på TV-en fra før, men med appen får du enkel tilgang til alt det andre innholdet NRK deler via nettet. Netflix er blant appene som ligger på Nexus Player når du kjøper den.

Appene for Dropbox, Spotify, Wimp, HBO, Facebook, Messenger, Instagram eller Office Mobile er ikke kompatible med Nexus Player. Det er heller ikke Googles egen skytjeneste, Google Drive. Mange av disse funksjonene kan du likevel få tilgang til via nettleseren Chrome.

Kjøpe innhold fra Google

Facebook på Nexus Player? Ikke ennå. Svært mange apper virker ikke på denne enheten.

Hvorfor Google har gjort det så kronglete å finne frem til apper som virker med Nexus Player kan vi bare spekulere i. Muligens er det for å få flere til å bruke Googles egne film- og musikktjenester, som du må betale for.

Om vi ser bort fra alle appene Nexus Player ikke kan kjøre, står vi igjen med en liten underholdningsboks for film og spill. Det er flere filmtjenester på Nexus Player når du kjøper den, men langt de fleste er lite interessante for oss nordboere. Netflix og Youtube er selvsagt greie, og du kan kjøpe film eller abonnere på musikk med Googles film- og musikk-tjenester.

Det finnes også apper som lar deg spille av innhold fra kilder du har delt i hjemmenettverket ditt.

Spill dominerer i Google Play for Nexus Player

Nexus Player er en grei spillkonsoll for Android-spill, og med en trådløs spillkontroll blir den et enda bedre underholdningsprodukt.

Når det gjelder spill, er utvalget større. Asus selger også en trådøs håndkontroll som du kan bruke for å gjøre spilloplevelsen mer komplett. Denne kontrollen minner svært mye om den du får til Playstation eller Xbox. Du kobler den opp med Bluetooth, og den fungerer bra. Mange av spillene kan du også betjene ved hjelp av fjernkotrollen som følger med.

Grafikken er grei nok, selv om den ikke kan måle seg med det du får på rene spillkonsoller. Utvalget av spilltitler er på ingen måte enormt, men det er litt å velge blant innen de fleste sjangere. Her er også et ganske greit utvalg av spill for barn.

Muligheten for å spille spill er noe av det som skiller Nexus Player fra Apple TV.

Smart funksjon for stemmesøk

Fjernkontrollen kan brukes i spill. Mikrofonen sitter på toppen.

En fin detalj med Nexus Player er mikrofonen som er bygget inn i fjernkontrollen. Du aktiverer den med et trykk på fjernkontrollen, før du leser inn hva du vil søke på. Nexus Player forstår norsk, og henter villig frem en oversikt over innhold som svarer til spørsmålet ditt.

Spør du etter musikk av David Bowie, dukker det opp treff fra YouTube og Googles musikktjeneste, samt et par spilltitler som ikke har noe med David Bowie å gjøre i det hele tatt.

Du kan foreløpig ikke bruke mikrofonen til å føre samtaler over tjenester som Skype, all den tid Nexus Player ikke støtter slike apper.

Savner en del

Det er en del vi savner på Nexus Player. Den støtter ikke minnekort, og har bare 8 GB lagringsminne. Den kan heller ikke uten videre lese standard USB-minne, om du har filene dine lagret på slike. Det er ingen noen inngang for kablet nettverk, og om du vil kjøre lyden over hjemmekinoanlegget ditt må du enten bruke HDMI. Her er ingen linjeutgangen med standard 3,5 millimeter minijack, og Nexus Player har heller ikke noen optisk utgang.

Vi får legge til at du kan bruke eksternt minne og kablet nettverk over micro-USB, men da trenger du altså en overgang.

Lyden over HDMI er forøvrig ekstremt høyt justert. Vi måtte skru TV-volumet ned til et minimum for å få volumet ned på et akseptabelt nivå

Det finnes andre alternativer

Om du trenger Nexus Player? Det avhenger av hva du forventer at Nexus Player skal være. Om du vil gjøre TV-en din smartere får du antakelig bedre funksjonalitet ved å koble mobiltelefonen rett på TV-en. Om du har en ellers grei telefon som har ødelagt skjerm, vil du få en bedre mediespiller om du taper fast denne bak på TV-en og kober den til en HDMI-kontakt. Har du en Chromecast skal du vite at det foreløpig ikke er så mye ekstrafunksjonalitet å hente fra Nexus Player.

Nexus Player fungerer utmerket til de filmtjenestene den støtter, og forhåpentligvis vil det etter hvert bli flere slike. Tar du deg bryet med å legge inn apper som ikke finnes i Google Play for Nexus Player, kan du utvide funksjonaliteten betraktelig. Bruker du iPhone eller iPad, vil Apple TV være et mer naturlig valg.

Det finnes også andre mediespillere med Android, som den atskillig dyrere Probox2, som vi har testet tidligere. Enkelte TV-er har også Android innebygget. Da trenger du ikke Nexus Player. Med en prislapp på rundt 1000 kroner er den Nexus Player litt dyrere enn Apple TV. Vil du ha med spillkontroll koster denne litt under 500 kroner.

Slik kan du få mer ut av Chromecast >> (Tek Ekstra)

Asus Google Nexus Player
6
Helt greit

Asus Google Nexus Player

6
Helt greit
sitatDu får antakelig bedre funksjonalitet ved å koble mobiltelefonen rett på TV-en

Fordeler

 • +
  Enkelt brukergrensesnitt
 • +
  Kan skjules ved plassering
 • +
  God stemmestyring
 • +
  Fungerer som enkel spillkonsoll
 • +
  Stort potensiale med Android-apper
 • +
  Spiller mediefiler som er delt i nettverket
 • +
  God fjernkontroll

Ting å tenke på

 • Mangler støtte for kablet nettverk
 • Svært dårlig utvalg av apper
 • Støtter ikke minnekort
 • Ingen optisk utgang
annonse