Google viste frem nye Android M for første gang

Gir bedre batteritid, har forenklet varslingssystem og lar deg velge tilgang for apper.

Google har i kveld vist frem de første delene av neste Android. Foreløpig er det fulle navnet navnet på Android-versjonen ukjent, men Google følger alfabetet og etter L, for Lollipop, følger M. Denne oppdateringen skal først og fremst handle om å heve den generelle brukeropplevelsen i Android.

Lar deg selv velge apptilgang

En av tingene mange Android-brukere har irritert seg over gjennom tidene, er måten apper tar seg til rette på telefonene. Frem til i dag har vi vært nødt til å akseptere omtrent alt en apputvikler har krevd av oss og telefonene våre. For noen har det vært irriterende å måtte gi tilgang på telefonboken bare for å kunne bruke Facebook-appen, for eksempel. Nå gir Google full mulighet til å styre dette.

Google klarte å øke batteritiden i Nexus 9 til det dobbelte. Foto: Skjermdump, Youtube/Google

I Android M får du ikke lenger spørsmål om hva du vil godta når du laster ned appen. I stedet kommer dette opp som en forespørsel idet du åpner appen. Gir du for mange tillatelser kan du senere gå tilbake for å skru av tilgang. Vi har sett fenomenet på en og annen telefon her og der, men dette har frem til nå vært funksjoner den enkelte produsent har lagt til, og ikke noe som har kommet fra Google selv.

Bedre batteritid

En annen del av vårt mobile liv handler om batteritid. Vi er nesten aldri langt fra en lader, og frustrasjonen melder seg fort om mobilen begynner å klage når vi ikke har anledning til å lade. Google har jobbet med batteritid gjennom flere utgaver av Android, men i neste versjon skal operativsystemet lytte til deg når det tapper strøm fra batteriet.

Slik fungerer den nye strømstyringen i Android M. Foto: Skjermdump, Youtube/Google

Telefonen skal nemlig automatisk følge med på hvor aktiv du er, og hvor mye du bruker den. Deretter baserer den sin egen aktivitet på disse dataene, slik at den ikke synkroniserer mindre viktige tjenester om den ikke vet at du er aktiv og sannsynligvis ønsker oppdateringene. Skulle det være noe som haster finnes et eget system for prioriterte meldinger, som sørger for at viktig informasjon kommer gjennom.

Google forenkler volumkontrollen ... igjen

Fra scenen i San Francisco spøkte de med at ikke alle likte endringen i varslinger i Android 5 Lollipop. En ny løsning er på vei i Android M. Foto: Skjermdump, Youtube/Google

I Android 5.x Lollipop dukket det opp en endring som ikke alle har vært like glade for. Borte var den gode gamle stillemodusen, og i stedet fikk vi et system med prioriterte kontakter og meldinger. Ber du om å ikke bli forstyrret i Android 5 vil du i de fleste tilfeller ikke bli forstyrret av noe som helst. Inkludert alarmen du selv har satt. I Samsung-enheter finnes fortsatt den gamle stillemodusen, men de fleste andre steder ble dette en ekstra ting å sette opp i en ny telefon.

Google gjør nå dette langt smartere. En ny volumkontroll lar deg velge volum for mange forskjellige tjenester og varsler på telefonen. Dermed kan telefonen settes helt i stillemodus, mens du har valgt 75 prosent lydvolum for dine egne alarmer. Dette er en oppdatering mange nok vil bli glade for, samtidig som prioriteringssystemet beholdes for de som ønsker å fininnstille varslingene sine. Tilsynelatende det beste fra begge verdener.

Ny Chrome og forbedret tekstvelging

Chrome kan nå bygges inn i en mengde apper, uten å bryte med den etablerte designen. Foto: Skjermdump, Youtube/Google

En annen nyhet i nye Android M er muligheten til å integrere nettleseren Chrome i andre apper. Dermed kan en utvikler velge å åpne en Chrome-fane med design fra sin egen app på telefonen din. På scenen i San Francisco ble dette demonstrert ved å åpne en lenke i appen Pinterest. Et øyeblikk etter åpnet det seg et nettleservindu som fulgte Pinterest-designen.

Google har dessuten sørget for at Android M selv er i stand til å identifisere hvor innholdslenker hører hjemme. Dermed vil du få færre spørsmål om hvilken app du ønsker å bruke til å åpne en lenke. I stedet vil operativsystemet selv vite at Spotify-lenken din skal til Spotify-appen, og åpne den for avspilling.

I Android M vil tekstvelgeren hoppe ett og ett helt ord bortover når du trekker fingeren til høyre på skjermen. Trekk andre veien for detaljert valg, ett tegn om gangen. Foto: Skjermdump, Youtube/Google

En forholdsvis liten endring som ble trukket frem fra Google-scenen er en endret tekstvelger. Hvis du vil velge tekst for å kopiere til andre apper, vil Android M automatisk hoppe ett ord om gangen når du beveger markøren mot høyre. For presisjonsmerking trekker du bare markøren til venstre igjen. Da vil den hoppe ett og ett tegn. Fra scenen loves det at Android M vil ha mange slike små forenklinger.

Ny USB-variant og fingeravtrykk

Google forklarte i kveld at de har vært involvert i utviklingen av nye USB type C. Kontakten dukket imidlertid først opp på Nokias nettbrett, N1, og deretter på Apples knøttlille MacBook.

Med USB type C kan du koble to telefoner sammen, og velge hvilken vei strømmen skal flyte. For de fleste er det viktigst at kontakten kan settes inn begge veier. Foto: Skjermdump, Youtube/Google

Nå lover Google at kontakten som du kan sette inn begge veier snart kommer til å Android-telefoner nær deg, sammen med Android M. Sannsynligvis betyr det at kontakten debuterer i neste Nexus-modell.

I dag har flere av Android-modellene på markedet fingeravtrykkslesere. Du finner dem i telefoner fra gamle Motorola Atrix, til Samsung Galaxy S6. Også eldre Samsung-modeller, telefoner fra HTC og Huawei har liknende løsninger. Men de fungerer på forskjellig vis hvert sted.

Fingeravtrykk blir standardisert som sikkerhet i Android M. Foto: Skjermdump, Youtube/Google

Nå ønsker Google å standardisere løsningen som sikkerhet på Android-plattformen. Dette er dessuten koblet til betalingstjenesten Google Pay som det også ble annonsert store endringer for i dag.

I løpet av dagen/natten vil Google slippe en forhåndstitt på Android M for Nexus 5 og Nexus 6, samt nettbrettet Nexus 9 og mediespilleren Nexus Player. Den endelige versjonen blir tilgjengelig i løpet av årets tredje kvartal, og som vanlig er det nok en ny Nexus-modell og nyere Nexus-varianter på markedet som får tilgang først.

Google har i kveld lansert oppdateringer både til Android Wear og Google Android Pay. I tillegg har de sluppet et operativsystem for knøtteting (Internet of Things - IoT) og en helt ny skytjeneste for fotolagring og deling.

Nye funksjoner i Android M, i en listevisning som ser ut som en M. Hva synes du høres mest spennende ut? Foto: Skjermdump, Youtube/Google

Les om alle ryktene i forkant av Google I/O i denne saken.

Les også
Nå har Android M fått navn
Les også
Hackere stjal fingeravtrykk rett fra mobilsensoren
Les også
Slik sjekker Google etterslepet på Android-telefoner
Les også
Nå har Google gjort det enklere å velge riktig Android-telefon
Les også
Snart kan du trolig få tak i interaktive klær
Les også
Nå har det blitt enklere å styre Google-sikkerheten
Les også
Google tilbyr lynkurs i Android-utvikling
Les også
Spotify lager app for smartklokker
Les også
Google vil erobre alle slags smarte dingser
Les også
Du kan legge Android M på Nexus-mobilen din allerede nå
Les også
Nå får Googles karttjeneste langt bedre offline-funksjon
Les også
Slik blir Googles nye Apple Pay-konkurrent
Les også
Dette er verdens mest verdifulle selskaper
Les også
Google Nexus Player: Mediespiller med uforløst potensial
Les også
Microsoft lanserer stemmeassistenten sin til Android og iOS
Les også
Google: Sikkerhetsspørsmål er ikke sikkert
Les også
Spår skolevekst for Chromebook
Les også
Nordmann fikk overraskende appsuksess etter Microsoft-stunt
Les også
Intel vil rydde opp i Android-rot
annonse