Tek.no

Nyhet

Google gir deg gratis og ubegrenset fotolagring

Google Photos med så mange bilder du vil i inntil 16 megapikslers oppløsning.

Skjermdump, Youtube/Google
Finn Jarle Kvalheim
28 Mai 2015 21:51

Under Googles årlige I/O-messe fikk vi i kveld presentert haugevis av nyheter. Stjernen i showet var naturligvis Android M. Googles operativsystem er snart klart for neste generasjon, og i kveld fikk vi en tidlig titt på hva vi kan forvente oss. Men Android M var langt fra alene. Google Photos er en annen nyhet mange kanskje vil sette pris på.

Google har gjennom mange år forsøkt å få oss til å lagre bildene våre hos dem. Hellet har så langt vært vekslende. En moderne Android-telefon vil ønske å synkronisere bildene dine både til Googles skylagring og til den Google-tjenesten Picasa, for å nevne noe. Skylagring har imidlertid to viktige begrensninger. Gratisvariantene er som regel begrenset i hvor mye du kan lagre, og det som finnes av bildetjenester begrenser ofte oppløsningen på bildene, slik at de ikke kan brukes til så mye fornuftig etter at de er lastet opp.

Her er de viktigste nyhetene fra kommende Android M

Inntil 16 megapiksler, og så mange du vil

Google Photos endrer på begge disse to tingene. Her kan bilder på inntil 16 megapiksler lastes opp og du kan laste opp så mange som du gidder. Dette kan på sett og vis være et GMail-øyeblikk for skylagring av bilder, der du bare laster opp og søker i en stadig større database av innhold.

Video er også støttet inntil 1080p-oppløsning, men Google sa ikke noe om hvorvidt også denne delen vil være ubegrenset. Her tar innholdet tross alt vesentlig mer plass enn bildene gjør. Bilder og video som har for høy oppløsning blir skalert ned til tjenestens maksimale oppløsninger.

Anil Sabharwal er sjef for Googles nye fototjeneste, og benyttet anledningen til å lansere med en selfie, som ble brukt i demonstrasjonen. Foto: Skjermdump, Youtube/Google

Stadig større mengder innhold, og lite tid til å gå gjennom alt, ble fremhevet som viktige årsaker til lanseringen av den nye tjenesten.

– Vi trodde at å ta flere bilder ville gjøre det lettere å gjenoppleve øyeblikk. Vi tok feil. Det store volumet alene gjør det nær umulig å se gjennom alt, forklarte Google Photos-sjef Anil Sabharwal under IO.

Den nye tjenesten skal kunne skille mellom en rekke ulike ting som dukker opp i bilder. Her har Photos-sjefen søkt etter en snøstorm i Toronto. Foto: Skjermdump, Youtube/Google

Google Photos skal altså hjelpe oss med å sortere denne selvskapte informasjonsflommen. Som nesten alle Google-produkter vil tjenesten bli tilgjengelig på tvers av alle plattformer, den skal organisere innholdet ved hjelp av Googles programvare og dessuten gjøre det enkelt å dele bildene etterpå.

Google lanserte store endringer i betalingstjenesten sin i kveld. Les mer om Google Android Pay i denne artikkelen.

En ny måte å bla i bilder på

Det første vi fikk se av appen, var en snedig løsning som tillot knipezooming inn og ut av en tilnærmet eviglang tidslinje. Avhengig av hvor mye du zoomer inn får du se bildene dine fordelt på dag, uker, måneder eller år. Dermed kan du navigere bildene dine akkurat på samme måte som du navigerer et elektronisk kart, med gradvis innzooming etter hvert som du nærmer deg (tids)området du er på jakt etter. Snedig.

Selve appen navigeres også med sveip, der du går ut av apper og hopper mellom funksjoner ved å trekke fingeren over skjermen.

Tjenesten kategoriserer selv bildene. Finner den fryktelig mange bilder av familiemedlemmene dine, får hver av dem sine kategorier, slik at du lett kan bla gjennom bildene av de som står deg nærmest. Den lager de samme kategorivisningene både for steder og ting. Du slipper å gjøre noe selv, og tjenesten deler ingenting før du ber den om det.

Gjenkjenner samme person gjennom et helt liv

Google Photos skal faktisk kunne automatisk gjenkjenne den samme personen gjennom hele levetiden. Dette ble demonstrert ved å vise en tidslinje for Sabharwals niese, som strakk seg hele veien fra hun ble født og frem til ungdomsalderen. Selv om ansiktet har endret seg mye gjennom årene, vil likevel alt organiseres sammen. Om dette krever kontinuerlig fotografering av de samme personene, eller om appen kan gjenkjenne barndomsvenner du først treffer igjen tjue år senere, sa Google lite om.

Ansiktsgjenkjenningen er såpass avansert at den fungerer hele veien fra spedbarn til ungdom. Om du må ta løpende bilder for at den skal henge med sa ikke Google noe om. Foto: Skjermdump, Youtube/Google

Du får dessuten automatisk organisert bildene dine etter andre typer innhold. Under lanseringen ble det forsøkt å søke på snøstorm i Toronto, og appen hentet gladelig frem bilder av nedsnødde biler i Torontos forstadsgater.

Appen inneholder også redigeringsverktøy som lar deg stille på bildets egenskaper, eller beskjære det. Du kan også manuelt organisere bildene, dersom du ønsker. En egen assistent kan redigere bilder eller koble dem sammen i grupper for deg, slik at alt du behøver å gjøre er å akseptere et forslag, og så er albumet klart. Appen fungerer også fint med video.

Enklere deling

Så godt som alle apper tillater deg å dele innhold i dag. Noen av dem maser så ettertrykkelig på deg om dette, at de rett og slett går i veien. Dermed høres det kanskje ikke så spennende ut når Google sier at de skal gjøre deling enklere.

Men en liten og viktig del av appen, er måten valg av mange samtidige bilder foregår på. Ved å holde nede fingeren på ett av bildene, får du opp flervalgsfunksjonen. Så fort den er aktiv trekker du bare fingeren videre over de andre bildene du vil ha med, og så er alle valgt. Ett enkelt trykk for å velge mange bilder, med andre ord. Det virker vesentlig enklere enn mange delefunksjoner er i dag.

Google Photos skal dessuten kunne dele til så godt som alle plattformer. Er ikke den du vil dele med på en av plattformene dine, kan du hente ut en lenke som du sender i e-post eller over andre kanaler. Da får mottakeren opp en oversikt over det du har delt fra Google Photos' nettside, i full kvalitet.

Tjenesten blir tilgjengelig i løpet av de kommende timene, og apper for Android og iOS er tilgjengelige. I tillegg er tjenesten tilgjengelig som webapplikasjon på adressen photos.google.com.

Vi har prøvekjørt nye Google Photos. Sniktitten finner du her »

Se nyhetene i Googles nylanserte Android M i denne artikkelen.

Les også
Full sky-krig om bildene dine
Les også
Nå har Google gjort det enklere å velge riktig Android-telefon
Les også
Spotify lager app for smartklokker
Les også
Slik blir din neste Android-mobil
Les også
Slik blir Googles nye Apple Pay-konkurrent
Les også
Google viste frem nye Android M for første gang
Les også
Dette tror vi Google kommer med i dag
annonse

Les også