Tek.no

Artikkel PC-bygging, del 5

– Alt du egentlig trenger er en stjernetrekker

I hvert fall så lenge du husker å ofre til datagudene.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen
16 Mai 2016 06:00

Utstyr og kabinettspørsmål

Over flere uker har jeg pratet om det rent teoretiske rundt dette å plukke de riktige datadelene til mitt og ditt behov, men datamaskinbygging handler naturligvis om mer enn teori og komponenter. Herligheten skal settes sammen også, og det er en prosess som i mine øyne er langt enklere enn å faktisk plukke ut alle komponentene.

I denne delen av min PC-byggeserie skal jeg sette sammen delene, men jeg kommer ikke til gjøre dette spesielt detaljert. For som flere av Tek.nos lesere allerede har påpekt i mine foregående artikler om emnet, finnes det allerede et vell av gode artikler og ikke minst videoer som tar for seg det rent praktiske.

Det betyr dog ikke at jeg er fullstendig enig med hvordan andre gjør ting, så jeg skal likevel gå raskt gjennom prosessen.

La oss starte med hva du egentlig trenger av utstyr.

Det du trenger... og ikke trenger

Nødvendig verktøy: Stjernetrekker.

Du trenger så avgjort noe som ligner på denne.
Vegar Jansen, Tek.no

En enkel stjernetrekkerer det eneste verktøyet du virkelig behøver. Hvis du på mirakuløst vis ikke allerede eier en stjernetrekker, holder det fint med en vanlig standardmodell. Du kan plukke opp en slik til et par tiere i detaljhandelen.

Ikke fall for fristelsen til å bruke en motorisert utgave med turbo og diskolys. Det er uansett ikke snakk om så mye skruing at du kommer til å bli sliten i armen, og direkte armkraft vil gi deg langt mer kontroll. Det er ikke akkurat en IKEA-bokhylle du skal sette sammen.

Kjekt ekstrautstyr: Bord/pult, termisk pasta, små buntebånd («strips»), kniv/saks, hodelykt og øl.

Det er veldig fint med et underlag, og en vanlig bordplate i en eller annen form for treverk fungerer utmerket. Ellers er det alltids kjekt med en liten kniv eller saks for å åpne esker og kutte teip, mens små buntebånd hjelper til å rydde litt i kabelrotet. Termisk pasta er godt å ha dersom du ikke skal bruke originalkjøleren.

Det er verd å få med seg at både termisk pasta og buntebånd pleier å følge med henholdsvis kjøler og kabinett, så du trenger ikke nødvendigvis handle inn slikt før du vet hva du mangler.

På bordplaten: buntebånd, kniv, pasta (ikke til å spise), stjernetrekker, hodelykt og gudeoffer.
Vegar Jansen, Tek.no

Hvis du ikke har spesielt god belysning, vil hodelykta hjelpe deg å se hva du driver med – spesielt viktig dersom du bygger i et trangt kabinett. En vanlig lommelykt fungerer også fint, men hodelykta gjør det enklere å bruke begge hendene samtidig som du lyser.

Ølet er der for å drikkes under jobbingen. Det naturligvis ikke være øl – en hvilken som helst drikk som slukker tørsten og blidgjør datagudene duger.

Antistatisk armbånd.
Shutterstock

Du trenger ikke: Antistatisk armbånd.

Beskyttelse mot statisk elektrisitet er utvilsomt et omdiskutert tema, men da hverken jeg eller andre i redaksjonen har klart å kveste en eneste datakomponent med statisk elektrisitet, mener jeg at du vil klare deg fint med generell forsiktighet.

Men bevares, hvis du ønsker å bruke dette skal jeg selvfølgelig ikke nekte deg det.

Slik gjør du det

Å sette sammen en PC er egentlig svært enkelt. Tenk på det som et lite byggesett med svært få deler, der delene til og med er lagd for å kun passe sammen på én bestemt måte.

Jeg liker å begynne med klargjøringen av kabinettet. Strengt tatt trenger du ikke et kabinett i det hele tatt, men det gjør jo alt så mye enklere og utvilsomt litt stiligere når komponentene ikke flyter utover skrivebordet.

Her i Tek.no driver vi for tiden ikke med tester av PC-kabinetter, men i anledning denne PC-byggeserien har maskinvareprodusenten NZXT likevel vært greie nok til å hoste opp et eksemplar av sitt nye kabinett Manta.

Den lille men fremdeles ganske store NZXT Manta med sidedørene av, ettersom det ellers blir veldig vanskelig å komme til det innvendige.
Vegar Jansen, Tek.no

Det blir ingen fullverdig test, men jeg kommer til å ta med litt om hvordan dette kabinettet oppleves å bygge i litt senere.

Med tanke på at Manta ikke har plass til større hovedkort enn Mini-ITX er det egentlig ganske digert – NZXT har nemlig tatt høyde for å bruke strømforsyning og grafikkort i full størrelse, samt gjort plass til flust av vifter og/eller radiatorer for vannkjøling.

Siden kabinettet heller ikke er noe smalere enn vanlige kabinetter er det godt med plass til tredjeparts prosessorkjøleløsninger også.

Men NZXT Manta vil ikke være førstevalget for deg som velger Mini-ITX kun på grunn av størrelsen, da vil eksempelvis et Lian Li PC-TU100 være et mer portabelt valg.

Strøm og jord

Med mindre det er noen gode grunner til å ikke gjøre det, begynner jeg helst med å feste strømforsyningen i kabinettet. Når denne da kobles til en jordet stikkontakt, vil metallet på kabinettet fungere som et «utladningspunkt» jeg kan ta på før jeg plukker opp komponenter som i teorien ikke er spesielt glad i statisk elektrisitet.

Med dette på plass føler jeg ikke noe behov for det nevnte antistatiske armbåndet.

Etter at PSU-en er festet og koblet til en jordet stikkontakt, fungerer kabinettet som et slags «utladingspunkt» for eventuell elektrisistet i kroppen.
Vegar Jansen, Tek.no

Å feste selve strømforsyningen er som regel en ganske smal sak – fire skruer er alt som skal til. I dette tilfellet benytter jeg meg for øvrig av en 550-watts sak vi hadde liggende i reserve. Denne er kraftig nok til å drive det jeg skulle klare å stappe inn i Mini-ITX-kabinett.

PSU-er er gjerne utstyrt med en vifte, og denne skal i de fleste tilfeller vende ned. Med strømforsyningen øverst i kabinettet, vil den da hjelpe til med luftgjennomstrømmingen. Er den plassert nederst i kabinettet, som jo tilfelle er med Manta, vil den ha fordelen av å kunne trekke inn kjøligere luft direkte utenfra.

Da er vi dog avhengige av en eller flere kabinettvifter for å få tilsvarende trekk gjennom resten av systemet.

Er du usikker på plasseringen, vil du som regel kunne få hjelp fra kabinettets medfølgende dokumentasjon.

I/O-skjoldet må inn denne veien.
Vegar Jansen, Tek.no

En annen ting som er greit å fort få på plass i kabinettet er «I/O-skjoldet», som jo lager litt mer stil rundt hovedkortets inn- og utganger. Denne platen følger med hovedkortet og dyttes enkelt på plass fra innsiden av kabinettet – som jo er grunnen til at den må festes før hovedkortet skal skrus fast.

Les også