Tek.no

Guide

Slik utnytter du din nye monster-PC

Det er mye spennende du kan bruke spillbeistet ditt til.

Anders Brattensborg Smedsrud

Det er en herlig følelse å åpne pakkene du har bestillt med ny maskinvare, om det så er for å bygge en ny, kraftig spillrigg, eller bare for å oppgradere et litt slitent eller ikke lenger helt tilstrekkelig komponent. Men, etter ritualet det er å låse de trygt på plass inne i maskinen og ha sjekket hvor mye bedre ytelsen ble i det nyeste og mest intensive storspillet, er det likevel fort gjort å returnere til å sjekke YouTube, spille enkle Facebook-spill eller drodle rundt på Internett.

Programmer som Word, Paint og Spotify fungerer også som de gjorde tidligere, og det er kanskje ikke uhørt å etter hvert stille spørsmålet:

Hva kan du egentlig gjøre med den nye toppspesifiserte maskinen din, full av splitter nye komponenter, som du ikke kunne gjort på jobbens trofaste Dell Inspirion?

Skryte av den, selvsagt

Overklokking er en populær hobby for de med spreke maskiner.

En stadig populær, men kanskje noe sær hobby for komponentglade gutter og jenter, er benchmarking og gjerne overklokking. Når du først har brent av tusenvis av kroner for flere megahertz eller den nyeste kjøleren, hva annet er bedre enn å bryne seg mot andre likesinnede i konkurransen om å tyne mest mulig ekstra datakraft ut av prosessoren eller grafikkortet?

Dette kan du enkelt gjøre ved å slippe måleprogrammer som 3DMark til på maskinen din, og ved å overklokke kan du selvsagt få en ennå høyre poengsum. Ikke bare får du da en høyere poengsum i måleprogrammene, men du kan også høste inn litt heder og ære fra diverse skrytestatistikk om du er flink, eller heldig med komponentene for den saks skyld.

Selv om Word og Minesveiper virker akkurat som før, hører det for en velspekket rigg skjeldenhetene til å se det velkjente timeglasset eller den grønne fremdriftsindikatoren i programmer som faktisk krever litt ekstra av maskinen. Om du er en ivrig hobbyfotograf og liker å leke deg i Photoshop – med høyoppløste bilder og et lass med lag og effekter – kan en kraftig datamaskin være forskjellen på om du elsker det du driver med, eller gir opp bare ved tanken på å åpne bildebehandlingsprogrammet.

På samme måte er videoredigering stadig en jobb for krafthusene. Rendering av HD-video kan ta både dager og netter om du ikke har de rette komponentene, og med 4K-video på trappene økes systemkravene igjen om du vil ha noe som helst håp om å ferdigstille prosjektet ditt før skjegget når gulvet. Med en ny kraftig Intel-prosessor er du dog godt på vei, og kan slippe å vente til jenteungen er voksen før dåpsfilmen er klar til kinovisning.

Sett konsollene på hylla

Klassikeren Super Mario World i sving på Snes9x-emulatoren. Foto: Nintendo

Du er helt sikkert klar over at datamaskiner har muligheten til å emulere gamle spillkonsoller. Mange har nok derfor en eller annen gang moret seg med en eller to SNES- eller Commodore-klassikere: Det er alltid nostalgisk å se igjen gamle spill som du kanskje ikke har andre muligheter til å spille, men siden kalenderen tross alt viser 2014 er det begrenset hvor lenge selv de største 90-tallsperlene klarer å holde på oppmerksomheten vår.

Om du sjekker komponentene som sitter i gamle konsoller vil du finne at samtlige datamaskiner du har eid det siste tiåret har vært kraftigere enn disse. Men det hjelper lite at datamaskinen din er sterkere enn en konsoll den skal emulere gamle slagere på, den må nemlig være enormt mye sterkere for å få det til.

Grunnen til at spesifikasjonene ikke kan være like eller bare litt bedre, kommer av den enkle grunn at spillene du forsøker å emulere er skrevet spesifikt for maskinvaren du finner i konsollen. En konsoll hadde nemlig før helt andre komponenter​, med ulik prosessorarkitektur, minne og grafikk enn datamaskinen.

Datamaskinen din må dermed være så sterk at den kan oversette fremmede instruksjoner til et noe den forstår på direkten – ellers ender du opp med dårlig bildeflyt og en heller laber opplevelse. Som eksempel legger emulering av én enkelt Nintendo Wii-instruksjon beslag på mellom to og 100 klokkesykluser hos en datamaskin-prosessor.

I tillegg til en kryptisk oversettelsesjobb skal vi heller ikke glemme at datamaskinen din stadig må kjøre både operativsystem og andre tjenester i bakgrunnen, i tillegg til emulatoren, noe enhver konsoll med svakere maskinvare slipper.

Krever et beist

Har du derimot et beist av en datamaskin åpner dørene seg litt, om enn ikke helt på vidt gap. Mens du på 2000-tallet måtte nøye deg med å emulere Super Nintendo, kan du med dagens maskinkraft kose deg med spill laget for den sjette og syvende generasjonen med konsoller, da henholdsvis Dreamcast, Playstation 2, Gamecube og Nintendo Wii.

The Legend of Zelda Twillight Prinsess ser ut som et nytt spill på Dolphin-emulatoren. Her i full sving med full-HD og kantutjevning.Foto: Nintendo

Selv med en rå maskin spiller selvsagt også selve emulatoren og spillet inn på ytelsen, og om vi tar utgangspunkt i den hittill nyeste konsollen fra Nintendo anbefales det minst en Intel Core i5-2500k-prosessor. En enda bedre prosessor er påkrevd om du vil være sikret god bildeflyt i alle spill. Når det kommer til grafikkort er det AMDs Radeon HD 6850 eller hvassere som gjelder for å skru opp teksturoppløsningen og legge på ulike filtre som kantutjevning og lignende.

Det er likevel nesten aldri noe som heter å ha for mye kraft når det kommer til emulering, da de fleste emulatorer som regel lar deg oppleve spillet med mye bedre grafikk enn den originale konsollen gjorde. Hovedregelen er derfor som følger: Jo sterkere maskin, jo bedre bildeflyt og grafikk får du servert.

Det er viktig å huske på at mens emulering i seg selv er helt lovlig – til tross for at mange har prøvd å endre akkurat det – er det straffbart å skaffe til veie kopier av spill som du ikke selv eier.

Ny sjanse i ny drakt

Det er ikke alltid gode minner er nok til at du bør begynne å spille en gammel favoritt igjen. Skuffelsen ligger nemlig ofte på lur under støvhaugen som har samlet seg på spillene du vokste opp med. Skuffelsen, som ikke tar fem øre for å hoppe ut i form av elendige animasjoner og lavoppløst grafikk så snart du realiserer ønsket om å gi favoritten en sjanse i maskinen din igjen.

Innen ti minutter forstår du sannsynligvis at noe må gjøres for å frembringe den gode opplevelsen du husket fra da spillet var nytt, og om du er riktig så heldig kan det være at andre tilhengere allerede har løsningen klar for deg.

Selv de fæleste spillene og største skuffelsene kan nemlig gjenopprettes til sin tidligere storhetsform ved hjelp av nyoppussede teksturer som lidenskapelige privatpersoner snekrer sammen på fritiden – som regel helt gratis – og bare av dyp kjærlighet til spillet.

Fysikken, animasjonene og spillmotorens begrensninger vil alltid ligge i veien, men spillverdenene du en gang syntes var så flotte og levende kan likevel gjøres mange hakk mer realistiske, høyoppløste, detaljerte og mer verdige med de riktige teksturene.

Uvirkelig

Høyoppløste teksturer kan gjøre underverker.Foto: Unreal

Se bare hva en modder, som kaller seg selv Unreal, har fått til ved å kombinere mange forskjellige mods til PC-utgaven av fjorårets store rollespill, The Elder Scrolls V: Skyrim.

Den ivrige modderen har visstnok over 800 grafiske modifikasjoner installert, men benytter seg kun av om lag 100 stykker om gangen for å ta bildene og videoene.

Selvfølgelig fører den tunge moddingen til et betraktelig fall i bildeoppdatering, og selv med et virkelig beist av en maskin skal du altså slite godt for å gjøre spillet spillbart, noe som etter alt å dømme er målet. Det er altså bare å lesse på med tre – fire kraftige grafikkort og en prosessor av barskeste sort, starte å installere mods og se hvor langt det bærer.

Kraftig maskin

De mange spillene satt til Tamriel-verdenen har spesielt godt ry på seg for sine ivrige modifiseringssamfunn rundt omkring på nettet. Både Morrowind, Oblivion og Skyrim har fått en drøss med teksturmodifikasjoner opp gjennom årene.

Unreal kjører spillet på en overklokket Core i5-2500k og med grafikkortet GeForce GTX 670. Dessverre har han ikke holdt styr på akkurat hvilke modifikasjoner som har vært i bruk for bildeknipsingen, noe som gjør det vanskelig å reprodusere bildene.

Fanproduserte teksturer er høyoppløste, men krever mer av systemet ditt.Foto: Skyrim HD, Beteshda

Teksturer krever ofte sitt både når det kommer til prosessorkraft og grafikkort, men det er gjerne grafikkminnet som blir flaskehalsen for de fleste, da høyoppløste teksturer, som ofte er mellom to og åtte ganger de originale, skal brettes ut over spillverdenen.

Under har vi listet opp en samling teksturmodifikasjoner til gamle klassikere og nye stortittler som er verdt å sjekke ut om du planlegger å vende tilbake til dem en dag og ikke vil bli skuffet:

Omringet av piksler

Full kontroll!Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Om du ikke er så interessert i gamle spill, har du heldigvis stadig nye storproduksjoner å se frem til som gir deg det ypperste av animasjoner, effekter og andre visuelle nyvinninger.

Kanskje du kan makse enkelte av spillene på en forholdsvis rimelig maskin, men hva om du har høyner innsatsen med tre gode 120-hertz spillskjermer? En silkemyk panoramareise inn i spillverdenen krever sitt av maskinen, og litt avhengig av spillet er det svært sannsynlig at du må stifte bekjentskap med skjermkortteknologier som SLI eller CrossfireX.

Hvorfor nøye seg med tre egentlig?Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Vi har allerede testet et virkelig gromt oppsett med tre av Nvidias råeste grafikkort, nemlig GTX Titan, i en rekke nye spilltitler over tre skjermer. Målingene våre bekreftet at et slikt oppsett ikke er noe for hvermannsen, og du må virkelig ha en topprigget maskin for å kunne nyte opplevelsen fullt ut, uten å ende opp med en hikke av dimensjoner.

Hitman Absolution med grafikkinnstillinger satt til ultra med DirectX 11 og 8 ganger kantutjevning aktivert resulterte for eksempel i snaue 41 FPS når skjermoppløsningen meldte om 5760 x 1080 piksler i aksjon. Det populære FarCry 3 legger seg ikke langt unna med 42 FPS, mens det Metro 2033 disket opp med 52 FPS, på høye innstillinger her også.

For moro skyld sjekket vi også hvordan et enkelt kort, i form av et GTX 690, stod seg mot våre tre HD-skjermer. Dette gikk ikke gikk så bra, og i Hitman og Metro 2033 ble vi ikke akkurat skjemt bort med de omtrent 8 FPS-ene de klarte å lire ut av seg. Likevel var dette som på skinner å regne i forhold til de 3,5 FPS-ene som ventet oss da FarCry 3 stor for tur.

Bekjemp sykdom

Foto: Wikimedia

Om du selv ikke har bruk for all datakraften din, kan du gi den bort til forskning på ymse sykdommer – deriblant Alzheimers, AIDS og kugalskap. Ved å bruke en spesiell programvare kan forskere ta i bruk ledig datakraft hos deg, og således få fortgang i sakene.

Det mest kjente initiativet rundt dette er nok Folding@Home som har over 330 000 bidragsytere. En interessant sak er at disse menneskene også har samlet seg i lag og konkurrerer innbyrdes i å låne bort mest datakraft. Nordens største lag er Team Hardware.no, som i skrivende stund ligger på en åttendeplass på den offisielle verdensrankingen.

Synes du dette høres interessant ut får du her en grundig innføring i hvorfor og hvordan du kommer i gang med Folding@Home.

Er ikke sykdomsforskning din greie, finnes det også andre ting du kan donere maskinkraft til. Du kan for eksempel bruke programvaren BOINC, som gir deg en rekke prosjekter å velge mellom.

Start din egen gruvedrift

Foto: Shutterstock/ 82376821

Mens noen liker å gi, er det andre som synes at den beste gaven er den du gir deg selv. Og hva er bedre å gi enn penger? Bitcoin er en digital valutta basert på hash-algoritmer, som du bruker kraften i datamaskinen din til å grave ut ved at den løser matematiske problemer og regner ut SHA2-nøkler. Valutaen har i motsetning til andre valutaer en forhåndsbestemt grense av antall enheter, som ikke kan endres i etterkant av en sentralbank.

Av totalt 21 millioner bitcoin-er er omtrent halvparten av disse ute i markedet i dag, men den resterende halvparten blir gradvis tilgjengeliggjort ved at de graves frem av gravere.

Om den stasjonære arbeidskameraten din likevel stadig står og durer under skrivebordet bør den jo bare være glad for å få bryne seg på noen regneoppgaver ved siden de dagligdagse kontorapplikasjonene.

For å grave etter Bitcoins på egenhånd må du først opprette en Bitcoin-lommebok og bli med i et Bitcoin-nettverk. Et par tips er å oppdatere til nyeste driver av OpenCL, og fortrinnsvis bruke et AMD Radeon-skjermkort, ikke Nvidia. Grafikkort fra den røde leiren er nemlig mye mer effektive til å løse matteoppgavene som kan gi deg klingende mynt i kassa, for prosessoren din kan du bare glemme, og Nvidia kommer til kort når det gjelder OpenCL-ytelse.

Selv med et gromt grafikkort er det ikke gitt at du kan vente deg gull og grønne skoger bare ved å starte å grave, men du kan uansett lese mer om mulighetene i vår egen artikkel om bitcoin-graving.

En kraftig PC bruker mye strøm:
Finn ut hvor dyr din er i drift »

Les også
Nå får du enda bedre spillgrafikk rett i Firefox
Les også
Hvor lekker grafikk kan du få i GTA 4?
Les også
Så mye penere kan du gjøre grafikken i Skyrim
Les også
Se de ubrukelige produktene som floppet totalt
Les også
Uten kontakter som dette ville PC-en din aldri vært som den er
Les også
Du savner neppe kabelkaoset disse lagde
Les også
Kina slår Titan ned fra tronen
Les også
Vi har testet Norges råeste spill-PC
annonse

Les også