Til hovedinnhold
GuideBygg PC-en selv

Vi viser deg hvordan

Ikke bare er det lærerikt og morsomt, det er enkelt også!

Noen av komponentene vi nå skal montere sammen

Innledning

I 2007 skrev den tidligere redaktøren for Hardware.no guiden som følger på disse åtte sidene. Så godt som alt stoffet du kan lese på de neste sidene er fortsatt aktuelt, selv etter 2,5 år. En slik guide er alltid nyttig . Fremfor å bare publisere den på nytt, eller lage en mer eller mindre helt identisk sak med andre komponenter, falt vi på en mellomting. Over kan dere se en video som viser deg steg for steg hvordan du skrur sammen din egen PC, mens du finner dypere informasjon i tekstform på sidene som følger. Kos dere!

Hvorfor selvbygg?
Så hvorfor skal man bygge PC-en selv da? Ferdigmaskinene er vel blitt billige og bra etter hvert? Ja, det stemmer. Mens man i gamle dager (les: for fem år siden) kunne spare mange tusenlapper på å bygge selv, har konkurransen etter hvert presset ned prisene på ferdig-maskinene hardt.

Prisen er dermed ikke lenger det tyngste argumentet for å bygge selv, selv om du nok fortsatt kan spare en og annen krone.

Hva med ytelsen da? Tja, det kommer jo helt an på. Ferdig-maskiner finnes i alle fasonger og prisklasser, og svir du av nok gryn får du en ytelse deretter. Det er dermed ikke noen automatikk i at du får bedre ytelse med en selvbygd maskin.

Grunn 1: Fleksibilitet
Det du imidlertid får er full fleksibilitet. Du kan velge akkurat de komponentene du vil (så lenge de passer sammen) og få en maskin som passer perfekt til ditt eget bruk. Ved å bygge selv er du også garantert en maskin som holder seg til industristandardene - og som enkelt kan oppgraderes og utvides i fremtiden.

Grunn 2: Det er gøy!
Men de tyngste argumentene for selvbygg ligger nok i at det er lærerikt og morsomt. Det er spennende og gøy å kjenne innsiden til PC-en og hvordan de ulike komponentene fungerer sammen. Det er morsomt å bygge selv - du setter tross alt sammen en boks som kan utføre et hav av oppgaver og stadig får en viktigere plass i hjemmet.

Digger du å bygge modellfly, elsker du Technics-Lego eller har du en forkjærlighet for R/C? Ja, da vil du simpelthen elske å bygge en PC. Det å mestre avansert elektronikk er svært spennende.

Hva med ulempene da? Det finnes vel noen? Definitivt. Det er en grunn til at det finnes bedrifter som lever av å selge PC-er. Det handler om kvalitetssikring, support og garanti.

Ulempe 1: Kvalitetssikring
Store PC-produsenter som HP og Dell bruker store ressurser på å teste og kvalitetssikre maskinene sine, for å sørge for at de fungerer stabilt i alle situasjoner. De har et supportapparat som står parat når uhellet er ute og de tilbyr garanti på PC-ene sine.

Bygger du selv må du selv stå for testingen. Det er slett ikke sikkert at to komponenter fungerer bra sammen, selv om de i utgangspunktet skal være kompatible. Her må du selv gjøre undersøkelser på forhånd - gjerne ved å benytte deg av forumet vårt og anbefalingene våre.

Ulempe 2: Garanti
Dersom du bygger PC-en selv, har du garanti på hver enkelt komponent, og ikke på hele PC-en sett under ett. Dermed blir det straks verre om maskinen skulle slutte å fungere eller ikke fungerer ved oppstart etter montering. Da må du selv bruke tid på feilsøking, for å se om f.eks. minnemoduler eller prosessor kan være defekt.

Du har kanskje kjøpt komponentene hos ulike butikker også, slik at du ikke har ett enkelt sted å henvende deg med garantiforespørsler. Det hele blir straks mer komplisert når man er selvbygger.

Men det er nettopp det som er poenget med denne guiden - å forhindre at slike uhell skal skje. Helt sikker kan man aldri være, men ved å følge noen råd blir sjansen for å lykkes straks større.

Takk til Netshop som har levert hovedkortet, prosessoren, minnet og skjermkortet vi har brukt i denne guiden.

Hvor begynner jeg?

Ok, du har etter grundige undersøkelser valgt deg ut noen komponenter. Pakken er hentet og komponentene er plukket ut av esken.

Sjekk at ingen varer har synlige skader, verken utenpå eskene eller selve produktene. Sjekk at alt er på plass. Dersom du finner noe muffens her, må du ta kontakt med butikken umiddelbart. Ikke vent med å gi beskjed om mulige feil og mangler - ta det umiddelbart, du har nemlig en undersøkelsesplikt. Før du setter i gang med skruingen bør du ta noen forhåndsregler.

Du husket kanskje å kjøpe en antistatisk armlenke? Det er å anbefale, selv om mange "hard-core" PC-byggere har klart seg fint uten en slik opp gjennom årene og nytteverdien kan være diskutabel. Minst like viktig er det nemlig å behandle komponentene riktig.

Armlenke: Kjekt, men ikke nødvendig

Dersom du ikke har en antistatisk armlenke er det viktig at du jorder deg selv. Dette kan du f.eks. gjøre ved å ta i noe som er jordet allerede, for eksempel et vannrør. Du trenger ikke å ta i det absolutt hele tiden, men det er smart å gjøre det innimellom.

Riktig håndtering
Du tar ikke direkte på komponentene på kretskortene, men holder de i ytterkantene - der det ikke er små, runde duppeditter eller andre komponenter. Du behandler komponentene forsiktig, legger de rolig fra deg og legger de for eksempel ikke oppå hverandre i en haug.

Forsiktig: Ikke ta direkte på elektronikken

Husk at du selv er en vandrende høyspentladning. Elektriske støt kan inneholde flere tusen volt, som kan skade eller ødelegge fintfølende elektriske komponenter. Ta derfor av deg raggsokkene fra bestemor og unngå å stå på det lekre flossteppet ditt i 100 % New Zealand-ull.

Det er heller ikke smart å bruke de antistatiske posene som underlag - yttersiden av disse kan nemlig lede strøm. Legg heller komponentene direkte på bordflaten, som naturligvis er ren og pen.

Hovedkort klart til mekking!

Sørg for å ha nødvendig verktøy tilgjengelig. Du kommer langt med en standard stjernetrekker - og den magnetiske sorten er kjekt for å unngå å miste skruene. I tillegg er det smart å ha tilgang på isopropanol - for å rengjøre prosessor og kjøler.

Oppdatert: Vi var i utgangspunktet vel krasse med tanke på bruk av magnetiske skrujern. Vi har tatt vekk vårt råd om å unngå slike.

Finn deg en egnet plass for å starte byggingen. Du bør ha godt med lys og god plass. Og sørg for all del å ha god tid. Det å montere og installere en PC tar gjerne lenger tid enn du tror. Hiv ut kone(r) og barn og sett over kaffen.

Ok, klar!

Ok - klar!

Så langt så bra. Vi foreslår at du begynner med hovedkortet. På bildet under har vi merket de vanligste kontaktene, de du trenger å bry deg om.

Sett på plass minnemodulene. De trykkes forsiktig ned på den ene siden først, så den andre. Du skal ikke bruke mye makt her, så sjekk at du har satt de riktig vei dersom det butter. Klikk på "hempene" på hver side - disse skal heller ikke være spesielt harde å få på plass.

Dersom du skal installere to moduler, noe som er det vanlige, er det viktig å dra nytte av doble minnekanaler for å få best mulig ytelse. Sjekk i manualen til hovedkortet her, noen ganger skal de settes i minneslotter med samme farge, andre ganger i slotter med ulik farge.

Så var det tid for prosessoren. Åpne spaken på hovedkortet og slipp prosessoren opp i sokkelen - sjekk bare at du får den på plass riktig vei. Heller ikke her skal du bruke makt. Lukk spaken.

En prosessor blir altså varm og krever en kjøler for å kvitte seg med varmen. Kjøleren er en viktig komponent i maskinen og kanskje en av de mest kritiske komponentene å montere.

Merk at du ikke MÅ bruke kjølepasta, men for best mulig kjøleytelse anbefaler vi det. I verste fall kan du bruke den medfølgende termiske pad-en - som gjerne medfølger boxed-kjølere, men ikke kom etterpå og klag på varm prosessor. Dersom du har seriøse planer om å overklokke, bør du uansett skifte ut "boxed"-kjøleren og bruke skikkelig pasta.

Undersiden av kjøleren med termisk pad

Dersom du velger å bruke kjølepasta, skal kjøleren være helt blank på undersiden og ikke ha noen "firkant" - såkalt termisk pad - på seg. Dersom den har det - fjern den! Her kommer isopropanolen inn i bildet. Gnikk og gnu litt, bruk gjerne en "sminkepad" eller noe annet som ikke loer og tørk av. Deretter kan du presse ut liten dose kjølepasta midt på prosessoren, omtrent som en liten ert. Merk at du ikke trenger å påføre kjølepasta på kjøleren - det holder at selve prosessoren har dette. Les mer om dette i vår guide.

Så setter du kjøleren på plass og fester den fast. Dette er en litt kritisk øyeblikk, for du må trolig brukt litt makt, men ikke for mye. Kjøleren festes typisk ved å trykke ned en og en av de fire "festetappene", for så å skru de fast. Hvordan dette gjøres varierer fra kjøler til kjøler, men prinsippet er noenlunde det samme.

Forsikre deg om at kjøleren har kontakt med CPU-en, gjerne ved å ta av kjøleren og se at den har fått et avtrykk av CPU-en på undersiden.

Kjøler på plass!

Husk å plugge i strømmen til viften på kjøleren. Denne settes gjerne i en kontakt merket "CPU Fan" på hovedkortet.

Bra! Da er vi klare til å montere hovedkortet i kabinettet.

Inn i kabinettet

Nøyaktig hvilken rekkefølge tingene nå gjøres i er litt opp til hver enkelt, men vi foreslår at du begynner med strømforsyningen, hvis den ikke allerede er ferdig montert i kabinettet. Denne festes som regel med fire skruer. NB: Vent med å plugge den til hovedkortet til du er ferdig med å montere alt annet.

Sett også på plass eventuelle kabinettvifter du planlegger å bruke, om disse ikke er på plass fra før av. Disse "klipses" som regel bare på plass.

Kabinett med PSU og vifter montert

Neste skritt er å montere harddisker og CD/DVD-enheter. Vi gjennomgår ikke dette her, da det varierer fra kabinett til kabinett, men prinsippet er at enhetene skal festes med fire skruer.

Det neste du gjør med kabinettet er å montere avstandsstykker. Disse skrues som regel på plass i forhåndsforrede hull - typisk merket ATX. Det holder å skru de fast med håndmakt.

Husk å plassere avstandsstykkene riktig i forhold til skruehullene på hovedkortet

NB: Pass på at du kun skrur inn avstandsstykker der hvor hovedkortet ditt har skruehull. Ellers risikerer du at et avstandsstykke får kontakt med hovedkortet på et sted den ikke bør og kortslutter det! Lukten av svidd elektronikk er verken god eller særlig morsom å oppleve.

Dytt så ut metallforingen i bakkant av kabinettet og trykk på plass dekselet (I/O-panelet) som følger med hovedkortet. Dekselet skal trykkes på plass fra innsiden.

I/O-panelet sett fra utsiden

Nå kan du forsiktig forsøke å montere hovedkortet. Hold det i kantene og lirk det på plass.

Det kan hende du må fjerne noen "metallbiter" fra I/O-dekslet nevnt over for at de eksterne portene på hovedkortet skal passe.

Så fester du hovedkortet med skruer som medfølger kabinettet. Det er smart å vente med å stramme skruene helt igjen til alle skruene er festet, slik at du får slitt "slakk" til å montere hovedkortet. Ikke skru igjen skruene så voldsomt hardt, det er også her bedre å bruke lite makt enn mye.

Hovedkort montert!

Bra! Så var det på tide å sørge for at av-/på-knappen virker og at diverse aktivitetslys i kabinettet virker som de skal. Her må du rett og slett se i manualen - for hvilke tilkoplinger som skal hvor.

Tilkoblinger for frontpanel på plass

Nå kan du også plugge til kabinettvifter og eventuelle USB/Firewire-tilkoplinger. Sett også på plass signalkablene til optiske enheter og harddisker. Vent med strømkablene, dem tar vi til slutt.

Hovedkort med kabler

Ikke så mye som mangler nå! Men skjermkort må vi ha. Dagens skjermkort har grensesnitt av typen PCI Express x16. Plugg skjermkortet på plass og knepp på "sikringen". Som vanlig gjelder det å ikke bruke mye makt. Til slutt låser du skjermkortet med en skrue, med mindre du har et kabinett av den skrueløse sorten.

Skjermkort montert!

Dette kommer seg! Dersom du har flere utvidelseskort, f.eks. lydkort, kan du montere disse nå. Prinsippet er det samme som med skjermkortet, bare at du bruker en annen port - typisk PCI-porten.

Så gjenstår det bare å kople til strømforsyningen. Hovedkortet skal typisk ha to plugger i seg, 24-pins (ATX) og 4/8-pins (CPU), og enheter som skjermkort, harddisk og optiske enheter må også tilføres strøm.

Systemet ferdig montert!

Slik! Forsikre deg om at alt sitter der det skal. Plugg inn strømkabelen, skjermkabel, tastatur og mus og du er klar til å starte opp maskinen.

Første oppstart

Første gangen du starter opp systemet er det smart å gå inn i BIOS. Dette gjøres som regel ved å trykke delete-knappen ved oppstart. I BIOS kan du gjøre en rekke innstillinger på systemet, bl.a. stille klokke og dato, og mer avanserte ting som ulike frekvenser og spenninger. Les mer om dette i vår BIOS-guide.

Sjekk at alt ser bra ut i BIOS

Du bør også sette opp systemet til å først lete etter oppstartsmedium på CD/DVD-spilleren, slik at du får installert operativsystemet. Sjekk også at ting ser bra ut med tanke på at harddisken er detektert, at riktig minnemengde er detektert osv.

Forsikre deg om at prosessoren opererer på riktig frekvens og minnet likeså. Ellers trenger du ikke å bruke så mye tid på å gjøre fininnstillinger nå - dette kan gjøres senere.

Vi anbefaler så at du kjører gjennom noen runder med memtest86, eller tilsvarende programmer, for å sjekke at systemet er stabilt. Det finnes ferdige image-filer som kan brennes til CD/DVD, slik at systemet kan starte opp programmene uten å måtte gå via noe annet operativsystem først. Et tips her er å sjekke ut Ultimate Boot CD, som inneholder en rekke testprogrammer.

Dersom alt virker stabilt - og temperaturer er innenfor det akseptable (CPU bør ikke særlig over 60 grader og helst mye lavere) er det bare å kjøre på videre med installasjon av OS.

Når Windows (eller andre OS) er ferdig installert, er det som regel noen standarddrivere man må legge inn. Disse inkluderer brikkesett-, skjermkort-, nettverk- og lyddriver. Driverne følger med på CD-er med hovedkort og skjermkort, men det kan være smart å sjekke på nettet etter nyere versjoner.

Hjelp - intet liv!

Hva hvis systemet ikke starter?

Dette er jo selve skrekk-scenarioet. Mange har nok opplevd at deres nyinnkjøpte topp-komponenter ikke har latt seg bringe til liv. Det viktige er å holde hodet kaldt - ikke fortvil - iallfall ikke enda.

Svart skjerm - hva gjør jeg?

Så maskinen er helt død. Ingen vifter går. Null respons. Sjekk at alle kabler sitter der de skal. Spesielt sjekk at de nevnte tilkoplingene til kabinettet (på/av, reset etc) er riktig satt opp og at strømforsyningen er riktig koblet til hovedkortet. Dersom du har en knapp på strømforsyningen må naturligvis også den være påslått.

Hva hvis viftene går, det lyser osv., men jeg ikke får bildet på skjermen? Sjekk skjermkortet. Sitter det som det skal, godt på plass nede i sokkelen? Er kabelen koblet til og skjermen skrudd på? Husk for all del å trekke ut strømkabelen av strømforsyningen når du holder på med dette.

I alle tilfeller kan du forsøke å nullstille BIOS-en. Dette gjøres som regel med en jumper på hovedkortet (se i manualen). Det som da skjer er at standardinnstillinger for hovedkortet lastes inn. Skru av strømmen til hovedkortet når du gjør dette.

Ellers kan du forsøke å ta vekk en og en komponent. Fjern lydkort og andre tilleggskort som strengt tatt ikke er nødvendige. Fjern en minnemodul. Det kan være konflikter eller defekte komponenter som fører til problemer.

Et siste tips kan være å ta hele maskinen fra hverandre og sette den sammen igjen. Det kan være ett eller annen man har oversett, en komponent som sitter løst, en strømkabel som manglet e.l.

Systemet er ustabilt

Hjelp, systemet er ustabilt!

Ikke like kjedelig som når systemet ikke starter opp, men det er likevel uholdbart når PC-en slår seg av midt i favorittspillet. Skjer dette, er det bare å begynne å feilsøke.

Hender det samme i alle spill eller bare det ene spillet? Hvis sistnevnte, se etter patcher eller oppdateringer til spillet. Skjer det i alle mulige spill og situasjoner, bør du gå mer systematisk til verks.

Begynn med å sjekke temperaturen på prosessoren. Dersom den er faretruende høy (>70C) rett etter at systemet krasjer, må du gjøre noe med kjølingen i systemet. Sjekk også temperaturen på grafikkprosessoren (f.eks. ved bruk av Rivatuner).

Forsikre deg også om at du ikke har minneproblemer, med å kjøre et testprogram som memtest86. Får du feil her, kan du forsøke å rokkere om på minnemodulene, justere ned frekvensen på de i BIOS eller øke arbeidsspenningen). I verste fall kan det tenkes at minnemodulene ikke fungerer godt med hovedkortet og må byttes ut.

Sjekk også at du har installert nyeste versjon av alle drivere, f.eks. Intels Inf-driver, skjermkort-drivere m.m.

Prøv også å ta ut alle unødvendige utvidelseskort, f.eks. lydkort.

I verste fall kan det være defekte komponenter som fører til ustabilitet. Har du mulighet til å teste med en annen strømforsyning, andre minnemoduler etc - gjør det.

Det kan også være verdt å forsøke å installere operativsystemet på nytt. Kanskje er det kluss med drivere eller andre programmer som fører til systemkrasj.

Ellers gjelder som vanlig "regelen" med å forhøre seg på forumet. Her finnes drøssevis av folk med data-kompetanse i bøtter og spann!

Oppsummering

Det å sette sammen sin egen PC er ingen stor kunst. Ved å følge denne guiden samt støtte seg til andre ressurser bør alle få det til.

Imidlertid hender det at man støter på problemer, og da gjelder det å holde hodet kaldt. Se våre tips til feilsøking og benytt deg aktivt av forumet.

Fordelene ved å bygge sin egen PC er at man får akkurat den maskinen man vil ha, og den kan trolig enkelt oppgraderes i fremtiden (følger industristandarder). I tillegg er det morsomt og lærerikt! Ulempene er at det blir noe trøblete når komponenter går i stykker, og du må regne med å gjøre feilsøkingen selv. Man har ingen garanti på hele maskinen under ett - men på en og en komponent.

Det finnes en rekke ressurser innen bygge-PC-temaet på forumet. Vi kan anbefale en titt på følgende forumtråder:

Da gjenstår det bare å ønske lykke til med byggingen - og ikke nøl med å bruke forumet vårt om du lurer på noe.

Dine tips

Dersom du har noen gode tips når det gjelder PC-bygging, er du naturligvis velkommen til å dele de med oss andre i forumtråden nedenfor.

annonse