GuideBygg PC-en selv

Vi viser deg hvordan

Ikke bare er det lærerikt og morsomt, det er enkelt også!

Noen av komponentene vi nå skal montere sammen

Innledning

I 2007 skrev den tidligere redaktøren for Hardware.no guiden som følger på disse åtte sidene. Så godt som alt stoffet du kan lese på de neste sidene er fortsatt aktuelt, selv etter 2,5 år. En slik guide er alltid nyttig . Fremfor å bare publisere den på nytt, eller lage en mer eller mindre helt identisk sak med andre komponenter, falt vi på en mellomting. Over kan dere se en video som viser deg steg for steg hvordan du skrur sammen din egen PC, mens du finner dypere informasjon i tekstform på sidene som følger. Kos dere!

Hvorfor selvbygg?
Så hvorfor skal man bygge PC-en selv da? Ferdigmaskinene er vel blitt billige og bra etter hvert? Ja, det stemmer. Mens man i gamle dager (les: for fem år siden) kunne spare mange tusenlapper på å bygge selv, har konkurransen etter hvert presset ned prisene på ferdig-maskinene hardt.

Prisen er dermed ikke lenger det tyngste argumentet for å bygge selv, selv om du nok fortsatt kan spare en og annen krone.

Hva med ytelsen da? Tja, det kommer jo helt an på. Ferdig-maskiner finnes i alle fasonger og prisklasser, og svir du av nok gryn får du en ytelse deretter. Det er dermed ikke noen automatikk i at du får bedre ytelse med en selvbygd maskin.

Grunn 1: Fleksibilitet
Det du imidlertid får er full fleksibilitet. Du kan velge akkurat de komponentene du vil (så lenge de passer sammen) og få en maskin som passer perfekt til ditt eget bruk. Ved å bygge selv er du også garantert en maskin som holder seg til industristandardene - og som enkelt kan oppgraderes og utvides i fremtiden.

Grunn 2: Det er gøy!
Men de tyngste argumentene for selvbygg ligger nok i at det er lærerikt og morsomt. Det er spennende og gøy å kjenne innsiden til PC-en og hvordan de ulike komponentene fungerer sammen. Det er morsomt å bygge selv - du setter tross alt sammen en boks som kan utføre et hav av oppgaver og stadig får en viktigere plass i hjemmet.

Digger du å bygge modellfly, elsker du Technics-Lego eller har du en forkjærlighet for R/C? Ja, da vil du simpelthen elske å bygge en PC. Det å mestre avansert elektronikk er svært spennende.

Hva med ulempene da? Det finnes vel noen? Definitivt. Det er en grunn til at det finnes bedrifter som lever av å selge PC-er. Det handler om kvalitetssikring, support og garanti.

Ulempe 1: Kvalitetssikring
Store PC-produsenter som HP og Dell bruker store ressurser på å teste og kvalitetssikre maskinene sine, for å sørge for at de fungerer stabilt i alle situasjoner. De har et supportapparat som står parat når uhellet er ute og de tilbyr garanti på PC-ene sine.

Bygger du selv må du selv stå for testingen. Det er slett ikke sikkert at to komponenter fungerer bra sammen, selv om de i utgangspunktet skal være kompatible. Her må du selv gjøre undersøkelser på forhånd - gjerne ved å benytte deg av forumet vårt og anbefalingene våre.

Ulempe 2: Garanti
Dersom du bygger PC-en selv, har du garanti på hver enkelt komponent, og ikke på hele PC-en sett under ett. Dermed blir det straks verre om maskinen skulle slutte å fungere eller ikke fungerer ved oppstart etter montering. Da må du selv bruke tid på feilsøking, for å se om f.eks. minnemoduler eller prosessor kan være defekt.

Du har kanskje kjøpt komponentene hos ulike butikker også, slik at du ikke har ett enkelt sted å henvende deg med garantiforespørsler. Det hele blir straks mer komplisert når man er selvbygger.

Men det er nettopp det som er poenget med denne guiden - å forhindre at slike uhell skal skje. Helt sikker kan man aldri være, men ved å følge noen råd blir sjansen for å lykkes straks større.

Takk til Netshop som har levert hovedkortet, prosessoren, minnet og skjermkortet vi har brukt i denne guiden.