Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLian Li PC-TU100

Elegant knøttekabinett med plass til en spillmaskin

Ekstra lite kabinett fra Lian Li kan ha plass til mye.

Introduksjon

Lian Li er en gammel ringrev innen kabinettproduksjon, og har levert kvalitetsprodukter gang på gang. Denne gangen skal vi titte på noe av det minste vi har sett fra selskapet noen gang, nemlig PC-TU100.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Dette kabinettet er ekstremt lite, og er på størrelse med en mellomstor veske. Veskesammenligningen kan gjerne trekkes videre, for PC-TU100 har også et bærehåndtak.

Grunntanken bak dette kabinettet er å få en minst mulig spillmaskin, som du skal kunne ha med deg på farten. Her er det bare plass til det absolutt mest nødvendige, og du finner for eksempel ingen plasser for normale harddisker.

Likevel er det plass nok til en kompakt spillmaskin, med både én SSD og en 2,5-tommers harddisk, samt et optisk drev.

Vi kunne selv beskue hvordan dette kabinettet ble produsert, da vi besøkte Lian Lis fabrikk tidligere i år » (Ekstra)

Bla om til neste side, så kikker vi nøyere på hva PC-TU100 kan by på »

Spesifikasjoner: Lian Li PC-TU100 -
MaterialerAluminium
FargerSort
KjølemuligheterFront: 1 x 120 mm
Utvidelsesplasser1x 5,25" slim line, kan eventuelt brukes til en 2,5-tommers SSD 2 x 2,5"
Ekspansjonsspor2
Støttede hovedkortMini-ITX, Mini-DTX,
Eksterne tilkoblinger2 x USB 3.0 Mikrofon og hodetelefon
StrømforsyningSFX
DimensjonerHøyde: 27,7 cm Bredde: 17 cm Dybde: 25,2 cm
Vekt1,77 kg
PrisCa. 700 kroner

Takk til Lian Li som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Ekstremt lite og søtt

Produktesken til PC-TU100 er så liten at man nesten ikke skulle tro at det var noe særlig på innsiden, aller minst et fullverdig kabinett. Likevel, på innsiden av esken finner vi et lekkert lite kabinett, med bærehåndtak på toppen.

Fronten er preget av en smalt spor helt øverst, og på innsiden av dette kan du plassere et optisk drev av slimline-typen. Alternativt kan du droppe det optiske drevet, og heller bruke plassen på en SSD.

Ingen omstartsknapp

Rett nedenfor dette sporet har du oppstarsknappen, men ingen omstartsknapp. Det er faktisk ikke én eneste omstartsknapp på maskinen, og det synes vi er litt dumt og ikke minst underlig.

På fronten finner vi også luftinntaket for kabinettets eneste vifte. Utover denne er du avhengig av at strømforsyningen greier å dytte ut litt varmluft, samtidig som luften kan flyte inn eller ut av den relativt solide perforeringen som vi finner på kabinettets venstre side.

Ellers gjør kabinettet lite ut av seg, og de andre kantene er rimelig rene og glatte. På baksiden finner vi dog to spaker vi ikke har sett før. Det viser seg at dette er utløserne for sidedørene. Sidedørene har nemlig ingen form for skruer, eller steder der fingrene kan få tak.

Du er helt avhengig av å skyve på en av utløserne, så spretter sidedøren av. Det som holder sidedøren fast til vanlig er Lian Lis klassiske kulehodefester.

Trang innside

Med sidedøren åpen kommer innsiden frem i lyset, og der er det ikke mye å se på, bokstavelig talt. Den ene viften i front dominerer, til tross for at den bare er en vifte på 12 centimeter.

I bunnen av kabinettet ser vi plass til to SSD-er, eller tilsvarende harddisker, i tillegg til at vi finner de nødvendige kablene til frontpanelet. Hvordan det skal være mulig å montere maskinvare når det er så lite plass fremstår nesten som en gåte.

Se hvordan det ble når vi puttet komponenter inn i kabinettet »

Installasjon

Skrujern må til

Vi skal nå montere litt maskinvare i kabinettet, for å se hvordan det er å bygge i. Som oftest begynner vi med hovedkortet, og denne gangen var intet unntak. Distanseskruene er av metall, og er boltet fast i kabinettrammen fra fabrikk. Dermed var det en enkel prosess å sette inn hovedkortet.

Deretter var det på tide å klø seg litt i hodet, for vi innså at så snart strømforsyningen kom på plass ville den blokkere for ganske mye på hovedkortet, samt gjøre alt av kabelføring vanskeligere. Det er derfor lurt å vente med å montere strømforsyningen helt til slutt.

Vibrasjonsdempet oppheng for SSD-ene

For å feste en SSD eller en tilsvarende harddisk i dette kabinettet må du først skru inn fire skruer i hver enhet. På disse skruene må du huske på å sette en gummiforing. Så snart skruer og foringer er på plass kan du helt enkelt presse SSD-en på plass, i et spor i bunnen av kabinettet.

Så snart SSD-en var på plass begynte vi å planlegge kabelføringen, noe som er veldig viktig i et så lite kabinett. Her er det null plass til kabler bak hovedkortbrettet, og alt må tilpasses, spesielt slikt som tykke strømkabler til hovedkortet.

Med kablene på plass satte vi inn strømforsyningen. På enkelte hovedkort bør du koble til strømkabelen før du setter inn strømforsyningen, alt etter hvor kontakten er plassert. I verste fall må du nemlig ut med strømforsyningen igjen for å få koblet på hovedkortet.

Det er i utgangspunktet plass til et skjermkort i dette kabinettet, eller en annen form for ekspansjonskort. Ulempen er at kortet må være relativt kort – faktisk maksimalt 19,3 centimeter, ifølge Lian Li. Det er ikke mange spillkort som er såpass korte, men Asus har en serie med tilnavnet DirectCU Mini, og disse kortene vil passe.

Termiske egenskaper

Lian Li PC-TU100 kommer bare med én vifte installert. I tillegg er det et område med perforeringer på siden av kabinettet, der frisk luft kan komme inn.

Utover de to inngangene er du prisgitt strømforsyningens egenskap til å dytte luft ut av kabinettet.

Når det er skrevet så er det ikke så mye maskinvare du får plass til på innsiden av kabinettet, og dermed er vi ikke spesielt bekymret med tanke på temperaturen.

Som du kanskje har lagt merke til har vi her montert et eget oppsett som vi ikke har brukt til testing tidligere, med et mini-ITX-hovedkort og en SSD. Det er slik maskinvare kabinettet er laget for, og det er derfor vi har valgt å montere dette.

Da vi ikke har brukt dette før eller testet lignende kabinetter, har vi ingen testdata å sammenligne kabinettet med. Det er grunnen til at vi ikke har med resultater for temperaturene i denne testen – men vi kan legge til at vi aldri så på temperaturene vi opplevde i testperioden som gale, det meste føltes behagelig lunkent.

Heng med over på siste side, så avlegger vi en dom »

Konklusjon

Lian Lis PC-TU100 er en sjarmerende liten rakker. Dette er kabinettet som lar deg ta med datamaskinen overalt, uten at du trenger å være spesielt sprek eller sterk for å få det til.

Kabinettet følger tradisjonell Lian Li-stil, med børstet aluminium i enten svart eller naturfarget finish. Byggekvaliteten er god, og vi føler aldri at dette er et produkt som vil falle sammen etter kort tids bruk.

Du får lett assosiasjoner til en koffert eller en veske med PC-TU100, en assosiasjon som understrekes av bærehåndtaket. Vi merker oss også forsterkninger i hjørnene, lik de du finner på aluminiumskoffertene til kvalitetsleverandøren Rimowa.

Ekstremt trangt

På innsiden av kabinettet er det naturlig nok noe begrenset med plass. Du kan likevel klemme inn relativt kraftig maskinvare, en SSD eller to samt et optisk drev. Legg likevel merke til at du må ha et kort skjermkort, Lian Li oppgir 19,3 centimeter som maksimal lengde. Det er ikke mange spillkort som er såpass korte, men Asus har en serie med tilnavnet DirectCU Mini, og disse kortene vil passe.

Siden plassen er begrenset er det også rimelig tungvint å montere maskinvare i kabinettet. Det er greit nok å montere et hovedkort, men når du begynner å legge til flere SSD-er, skjermkort og en strømforsyning blir det straks verre.

Du må også holde tungen rett i munnen, siden en komponent til en viss grad umuliggjør tilgang til andre komponenter. Vi måtte for eksempel ut med strømforsyningen en rekke ganger for å koble til nødvendige kabler på andre komponenter.

Det er ingen mulighet til skjult kabelføring i kabinettet, og det fører til enda mer rot og kaos. Med vårt testoppsett hadde ikke dette så mye å si på temperaturen, siden vi ikke hadde et passende skjermkort, men om du bruker et skjermkort blir det desto viktigere med ryddig kabelføring.

Sympatisk pris

Prisen er vesentlig hyggeligere enn vi er vant til fra Lian Li. Drøye 600 kroner må du ut med for å sikre deg et eksemplar. Den lave prisen henger sammen med størrelsen på kabinettet, det er ikke mange kilogram med kabinett du får. Med lav vekt og volum blir også fraktkostnadene lavere per kabinett, og det merkes på sluttprisen.

Totalt sett blir dette et kabinett for de spesielt interesserte, men er du ute etter et minikabinett for en mobil spillmaskin kan det være midt i blinken.

Noensinne lurt på hvordan Lian Li lager kabinettene sine? Vi har besøkt fabrikken og tatt en rekke bilder » (Ekstra)

+ Lekker design
+ Solid bygget
+ Grei kjøling
+ Bærehåndtak
+ Grei pris


- Ekstremt trangt
- Ingen mulighet for skjult kabelføring

Blir PC-TU100 for smått? Sjekk ut Fractal Designs Arc XL »

annonse