Guide

Én eller to minnemoduler?

Av og til utgjør det faktisk en stor forskjell.

Introduksjon

Stadig flere finner at de klarer seg med integrerte grafikkløsninger – altså at grafikkdelen som sitter i datamaskinens prosessor er god nok. For det er ingen tvil om at integrert grafikk har blitt både kraftigere og mer utbredt de siste årene.

I tillegg er det en trend at folk plukker seg en bærbar PC eller liten og søt stasjonær som uansett ikke har plass til et skikkelig grafikkort, og da har man jo heller ikke noe valg. Så får det heller lempes litt på detaljnivå og skjermoppløsning dersom det skulle være aktuelt med noe annet enn spilling i nettleseren.

Med begrensede grafikkressurser er det viktig å gjøre det meste ut av det du har, og i denne ganske enkle testen har vi sett litt på om det er nevneverdig forskjell på å ha én eller to RAM-moduler i din lille stasjonære eller bærbare PC.

Doble minnekanaler

Teorien bak problemstillingen har med maksimal teoretisk minnebåndbredde å gjøre. Enkelt og forenklet forklart er det slik at dataene som flyr mellom prosessoren og RAM-en går i bestemte kanaler. Disse kanalene har som så mye annet begrenset plass – tenk deg en motorvei – som setter et tak på hvor mye data som kan overføres. Dette er også kjent som båndbredden.

Da er det naturligvis langt bedre med to motorveier eller kanaler, ettersom dette gir plass til dobbelt så mye data. Dette kjenner vi som doble minnekanaler eller «dual channel memory».

Heldigvis er det slik at de fleste oppsett støtter flere minnekanaler, der én minnekanal er bundet til én minnemodulplass. For systemer med plass til to minnemoduler blir du med andre ord avspist med «halv» minnebåndbredde dersom du kun har én RAM-modul installert. Det gjelder for de fleste små datamaskiner og bærbare.

Av og til er to bedre enn én. Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no

Litt mer om båndbredde og minnekanaler kan du lese i denne gamle guiden.

Uansett er det viktig å huske at to kanaler kanskje høres dobbelt så bra ut som én kanal – men at dette kun er en av mange faktorer som sier noe om ytelsen på systemminnet. Og systemminnet er bare en av mange faktorer som sier noe om ytelsen til datamaskinen.

Bedre grafikkytelse?

Men hva har så minnebåndbredde med integrert grafikk å gjøre? Jo, det er slik at den integrerte grafikkdelen i prosessorene ikke har sitt eget minne, slik tilfelle er med dedikerte grafikkort. Integrert grafikk legger altså større «trøkk» på datamaskinens vanlige RAM, og da begynner det altså å bli et poeng med høyere minnebåndbredde.

I hvert fall er det slik i teorien.

For å se om det også er slik i praksis har vi testet ut fire forskjellige systemer med både én og to minnemoduler på plass. Resultatene var til dels overraskende.