Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLian Li PC-Q37

En Mini-ITX-drøm i glass og aluminium

Lian Lis nye minikabinett er en lekker og solid pakke.

Vegar Jansen, Tek.no

Lian Li PC-Q37

Hvis du synes det virker som en god stund siden du sist leste en test av et vanlig PC-kabinett på disse sidene er det ikke så merkelig – slikt hadde vi nemlig bestemt oss for å slutte med.

Men så var det dette med interessen da, som av og til gjør det vanskelig å si nei når en forespørsel kommer. Spesielt vanskelig er det når kabinettet er noe litt utenom det vanlige, og det mente vi da også Lian Li PC-Q37 var da vi først fikk se den på Computex i sommer.

Derfor får du nå en test av dette kabinettet, og kanskje vi også får se flere i samme kategori dersom det skulle være aktuelt.

Glass og aluminium

Lian Li PC-Q37 er åpenbart et kabinett for deg som ønsker litt mer enn en anonym plastkasse å skru inn PC-komponentene i. Ikke at dette kabinettet gjør så veldig mye ut av seg – det er hverken spesielt stort eller spesielt fargerikt – men kombinasjonen av rene linjer, aluminium og herdet glass får de fleste til å kikke en gang eller to ekstra.

Vegar Jansen, Tek.no

Noen klarer heller ikke å holde fingrene fra fatet, noe som på glass og børstet aluminium gjerne resulterer i fingermerker. Men sånn er det engang å ha noe lekkert.

PC-Q37 er dog ikke et kabinett som passer for alle, ettersom det er litt kresent på hva slags komponenter det kan benytte seg av. Det tar nemlig kun hovedkort i Mini-ITX-størrelse, og strømforsyningen må følge SFX-formfaktoren.

Samtidig er det langt fra like lite og trangt som Lian Li PC-TU100, der du omtrent må bruke et skojern for å klemme inn et dedikert grafikkort. PC-Q37 er ment å kunne ta skjermkort på opptil 32 centimeters lengde.

Hvis du nå er skuffet over at du ikke får plass til ditt nye hovedkort i ATX-format, vit at det finnes tilsvarende kabinett i større utgaver – bare ta en kikk på PC-O10.

Delt i to

Stil og eleganse er to nøkkelord ved PC-Q37, og da gjør det seg ikke at det ser ut som et takras innvendig – her er halve poenget at du skal ha komponentene på «utstilling». Derfor har Lian Li lagd hele kabinettet litt bredere enn normalt, slik at strømforsyning, disker og det meste av kabelsalaten kan gjemmes bak hovedkortet.

Bak aluminiumsdøra vil det etter hvert skjule seg en SFX-strømforsyning, disker og tilhørende kabler. Strømforsyningen trekker inn luft gjennom glipene i døra.
Vegar Jansen, Tek.no

Kabinettet har derfor en «todelt» stil med front og dør i glass på den ene siden, mens det går i sort aluminium på den andre.

Til å være et Mini-ITX-kabinett er det relativt godt med plass i PC-Q37. I bunnen av kabinettet er det mulig å montere opptil to vifter på 12 centimeter, eller én på 14 centimeter. Det er andre hull der også, som vi vil tippe kan brukes til å eksempelvis feste en vannpumpe.

For i dette kabinettet er det i tillegg godt med plass i toppen. Der er det rom for et par ekstra vifter – eller en radiator hvis du tenker at vannkjøling er noe for deg.

I så fall kan du putte inn en slik på 12 x 12 eller 12 x 24 centimeter. Foruten dette er det også plass til to vifter i bakkant, da på 8 centimeter – eller du kan montere en 2,5-tommers disk der.

Normalt sett vil du dog klare deg med diskbraketten i rommet bak hovedkortet, som tar én 2,5-tommer og to 3,5-tommere – eller tre 2,5-tommere dersom du bruker adaptere. Kombinert med at flere Mini-ITX-hovedkort enten tar en mSATA- eller M.2-SSD, bør du ha nok med plass.

Lian Li PC-Q37 er lagd med tanke på at luftstrømmen skal gå nedenfra og opp. Derfor setter vi også pris på at bunnen og toppen av kabinettet er utstyrt med avtagbare støvfiltre.

Det er for øvrig litt uvant med et kabinett som ikke har en eneste vifte inkludert, men det betyr altså at du ikke trenger å tenke på noe annet enn hva som er perfekt for ditt oppsett når du skal handle inn komponenter.

Vegar Jansen, Tek.no

Integrert i aluminiumspanelet i front sitter av/på-knapp, to USB 3.0-porter og minijacker for lyd inn og ut.

Enkel montering

Kabinettet kommer med skruer, et par kabler og monteringsanvisning. Denne anvisningen sier dog ikke noe om rekkefølgen du bør følge, så vi vil anbefale deg å begynne med hovedkortet – spesielt om denne skal ha en tredjeparts kjøleløsning.

Men det må i så fall ikke være av de større løsningene, da maksimumsgrensen ligger på 13 centimeter i høyden.

Kulehodefestene sørger for at toppanel og sidedøra i aluminium bare kan skyves på plass.
Vegar Jansen, Tek.no

Å få av dører og paneler er grei skuring og gjøres uten verktøy. Toppen og sidedøra i aluminium holdes som nevnt på plass med kulehodefester, mens tommelskruer fikser biffen for glasset.

Til å kun ta Mini-ITX er det godt med plass i kabinettet.
Vegar Jansen, Tek.no

Vi har ikke flust av Mini-ITX-oppsett liggende, så dersom du skulle dra kjensel på hovedkortet har nok dette noe å gjøre med at undertegnede har bygd PC med dette før, og at det siden den gang har hatt en slags libero-rolle.

Ettersom Lian Li PC-Q37 har såpass mye plass å var det veldig enkelt å få skrudd inn hovedkortet, og med dette på plass var det enkelt å se hvilke av de omliggende rektangulære metalldekslene vi måtte fjerne for å få koblet til strøm og ledninger.

De nevnte metalldekslene skjuler litt mindre standardåpninger å dra ledningene gjennom. Det er en elegant løsning så lenge de sitter påskrudd, men med tanke på at de fleste oppsett krever at brorparten skrus av likevel lurer vi på om det ikke hadde vært like greit å bare gå for gummidekte standardåpninger.

Holder rotet skjult

Kabinettet krever som nevnt en SFX-strømforsyning, som er mindre og typisk nok litt dyrere enn de med den vanlige ATX-størrelsen. Strømforsyningen kom lett på plass og henter inn luft gjennom perforeringen i sidedøra, som for øvrig også har støvfilter.

Med strømforsyning, en 2,5-tommers SSD og oppskriftsmessig kabelvas på plass.
Vegar Jansen, Tek.no

Fordelen med dette er at PSU-ens temperatur da i liten grad påvirkes av kabinettets andre komponenter. Ulempen er at PSU-ens vifte ikke hjelper til med luftgjennomstrømmingen, slik at det bli enda viktigere å få på plass en kabinettvifte eller to.

Diskbraketten kan ta to 3,5-tommere og har gummipakninger for å forhindre vibrasjoner. Plassen for 2,5-tommeren har ikke noe slikt, så her har nok Lian Li tenkt at det blir en SSD. Vi nøyde oss med en slik 2,5-tommers SSD da vi installerte våre komponenter.

Med Lian Li PC-Q37 er litt av poenget å hente inn kald luft nedenfra, mens varmen da finner veien oppover og ut. Vi skrudde derfor inn én 12-centimeters vifte i bunnen av kabinettet og lot den spinne på lav hastighet. Plassert rett under hovedkortet ble da dens oppgave å hjelpe til med å flytte luft oppover.

Under monteringen av vifta oppdaget vi for øvrig at det ene kabinettbenet kom i veien for det ene skruehullet, og uten spesialverktøy måtte vi da nøye oss med å feste den med tre skruer i stedet for fire.

Uansett viste denne løsningen seg god nok for et slikt oppsett med en 65-watts Intel Skylake-prosessor uten dedikert grafikkort.

Det holder fint med en vifte i bunnen av kabinettet for å kjøle et vanlig oppsett uten dedikert grafikkort.
Vegar Jansen, Tek.no

Etter dette stappet vi også inn et lite Zotac GTX 660 Ti. Da ble det straks klart at dersom du skal ha på plass et grafikkort her, vil det være en fordel å ha strømkontaktene vendt i en annen retning enn rett mot glassdøra.

Eller i det minste fleksible kabler, som vi heldigvis hadde.

Vi skulle gjerne hatt grafikkortets strømkontakter på kortsiden, slik at ledningene ikke ble klemt mot glassdøra.
Vegar Jansen, Tek.no

Foruten dette ble det åpenbart at å ha grafikkortet rett over kabinettets eneste vifte (foruten CPU-vifta) naturlig nok betyr en generell temperaturøkning i kabinettet. Én grunn til dette var at skjermkortet vi brukte ikke kaster ut all varmen bak – en annen grunn var at luftstrømmen nå ble mindre optimal.

Bevares, temperaturene var fremdeles akseptable, selv etter en halvtimes kjøring av 3DMark. Men nå var det da også et helt annet tempo på viftene, og høyere tempo betyr høyere lydnivå. Støyallergikere vil nok være nødt til å ta grep med flere langsomtgående vifter og/eller vannkjøling dersom dette kabinettet skal brukes til en spill-PC.

Det er plass til lenger grafikkort enn det kompakte fra Zotac også – mange av de nyere skjermkortene vil kunne få plass. Faktisk fant vi at kortets kjøleløsninger og bredde hadde mer å si enn lengden. Et Nvidia GTX «Founders Edition» var uproblematisk å få på plass, mens et MSI GTX 1080 «Gaming X» ikke fikk plass.

Godt kjølingspotensiale

Det er uhyre vanskelig å si noe bastant om temperaturer på kabinetter av dette kaliberet – det kommer som sagt uten vifter av noe slag, og det er en kjensgjerning at folk stapper inn vidt forskjellige komponenter med forskjellig varmeutvikling i sine PC-bygg.

I tillegg er det jo slik at moderne hovedkort er smarte nok til å kjøre opp hastighetene på viftene etter hvert som temperaturen øker, så med mindre vi setter opp et fullstendig statisk og urealistisk oppsett vil eventuelle målinger ikke være sammenlignbare med andre kabinetter.

Men vi kan si noe om potensialet til god kjøling, og med Lian Li PC-Q37 er vi fullstendig ubekymret selv om kabinettet ikke har en eneste vifte i front.

Det er faktisk god plass til radiator og vifter i toppen av kabinettet, men med et langt grafikkort må du være kreativ med plassering av tank og pumpe. En lukket «ferdigløsning» kan derfor være å foretrekke. For ordens skyld nevner vi at radiatoren på bildet har en lengde på 29 centimeter.
Vegar Jansen, Tek.no

Å hente inn luft fra bunnen i stedet kan nemlig være like greit, og ser på kabinettets sider er det også godt med perforeringer for dette nederst. Med med plass til opptil seks vifter og vannkjøling er det dessuten gode muligheter for å styre luft og varme slik at de gir best effekt. At det meste av kabler gjemmes unna er heller ingen ulempe.

Strømforsyningens lufting går altså i et lukket system, og det samme vil gjelde for grafikkort som blåser ut varmen bak. At grafikkortene får muligheten til å bruke helt «fersk» luft fra bunnen av kabinettet er en ekstra fordel, enten de står for viftene selv eller er passivt kjølte.

Men samtidig vil et grafikkort ligge såpass nærme en vifte i bunnen at den øvrige luftflyten kan forstyrres. Vi ser dog ikke det som noe problem ettersom det er plass til flere vifter i dette kabinettet.

Kun på ett punkt ser vi for oss at du må passe litt på, og det er dersom du fyller opp med både konvensjonelle harddisker og ellers har et ganske hett oppsett. Harddiskbrønnen sitter skjermet bak hovedkortet, og det er et sted hvor det ikke er en vifte eller naturlig vifteplass i sikte.

Men det er dugelig med perforeringer i bunnen av kabinettet og ved siden av diskbrønnen. Ettersom varme stiger og kabinettet ellers har muligheter for en jevn luftstrøm, vil det være en naturlig utskifting av luft her. Vi vil derfor tro at det ikke vil være noe problem for de aller fleste.

Under våre kjøringer av 3DMark viste det seg i hvert fall at SSD-en hadde kabinettets laveste temperatur.

Konklusjon

Lian Li PC-Q37 har en ren og minimalistisk stil i glass og aluminium som ikke gjør noe særlig mer av seg enn du bestemmer selv. Her står du fritt til å fortsette den relativt anonyme stilen, eller du kan illuminere litt hvis du i større grad vil ha komponentene i rampelyset.

Uansett gjør linjene og valget av materialer at dette kabinettet gir et godt inntrykk av eksklusivitet og kvalitet. Det er gjennomført, føles med få unntak svært gjennomtenkt og virker godt satt sammen.

Med et todelt kabinett er det lagt opp til at du enkelt kan skille rot og orden. Det gjør hele sulamitten litt større enn det ellers hadde trengt å være, men det gjør det også enklere å bygge i – noe som slett ikke er en ulempe når vi snakker om Mini-ITX.

At kabinettet kun tar de minste hovedkortene trenger ikke være så veldig begrensende, for PC-Q37 er lagd for å huse nok av vifter, og skulle du ønske det har den plass til en radiator for vannkjøling også.

Interesserte bør dog merke seg at kabinettet kun tar SFX-strømforsyninger, som har en tendens til å koste mer enn tilsvarende PSU-er i vanlig ATX-størrelse. Kombinert med prisen på selve kabinettet – omtrent 2000 kroner – snakker vi da om en viss investering. Men at det koster å være velkledd er da ikke noe nytt.

Med tanke på at PC-Q37 kun tar Mini-ITX-hovedkort og SFX-PSU, kommer helt uten vifter og koster godt over det et vanlig kabinett gjør, er det klart at Lian Li PC-Q37 ikke er ment for nybegynnere.

Men er du en kreativ bygger som er ute etter både subtil stil og mange muligheter, burde PC-Q37 stå på lista di over ekstra interessante kabinetter.

Uheldigvis ser det ikke ut til at denne modellen vil bli tilgjengelig i Norge før medio april neste år, men da har du jo noen måneder å spare opp et par tusenlapper på.

Lian Li PC-Q37
8.5
Meget bra

Lian Li PC-Q37

8.5
Meget bra
sitatEt lekkert kvalitetskabinett for den litt erfarne PC-byggeren.

Fordeler

  • +
    Lekker design
  • +
    Solid bygget
  • +
    God plass og mange muligheter
  • +
    Eget rom for PSU, disker og kabelrot

Ting å tenke på

  • Krever SFX-PSU

Bilder

Støvfilterne holdes på plass med magnetlister.
Vegar Jansen, Tek.no
Farget glass kan gi godt med refleksjoner.
Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen, Tek.no
Direkte sollys gjør alt litt klarere... og mer støvete.
Vegar Jansen, Tek.no
Lian Li PC-Q37 med radiator og lite grafikkort.
Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen, Tek.no
Lian Li PC-Q37
8.5
Meget bra

Lian Li PC-Q37

8.5
Meget bra
sitatEt lekkert kvalitetskabinett for den litt erfarne PC-byggeren.

Fordeler

  • +
    Lekker design
  • +
    Solid bygget
  • +
    God plass og mange muligheter
  • +
    Eget rom for PSU, disker og kabelrot

Ting å tenke på

  • Krever SFX-PSU
annonse