Tek.no

Artikkel PC-bygging, del 3

Nå er prosessor, minne og hovedkort i hus

PC-komponenter kan med fordel kjøpes på billigsalg.

Tek.no
Vegar Jansen
25 Apr 2016 06:00

Introduksjon og prosessorkjøp

Det er nå gått et par uker siden jeg startet å skrive om innkjøp av datadeler, og etter i det minste å ha forsøkt forklare litt av det som foregår oppi skallen min i forkant, er det nå på tide å se på de faktiske innkjøpene.

For i gammeldags «fjernsynskjøkkenånd» har jeg jukset litt – faktisk startet jeg med å handle deler for flere uker siden siden. Jeg skal forklare hvorfor, men først skal jeg begynne med å si noen ord om det å handle på nett kontra det å gå i butikken.

På nett eller i butikk?

Det virker kanskje logisk å kjøpe alle delene til datamaskinen på samme sted og til samme tid. Av og til er også dette innlysende, ettersom du i en fysisk butikk eksempelvis kan få hjelp til å finne komponenter som fungerer sammen, og er du heldig går det an å be om en litt mer ålreit pris på totalpakka også.

Samtidig er det slik at noen butikker også har sleipe selgere, eller nesten enda verre: uvitende selgere – som ikke har noen betenkeligheter med å prakke på deg dyrere utstyr enn det du egentlig trenger. Men så er jo også det en del av jobben deres.

En fordel med butikker er at du kan tafse litt på varene. Men akkurat det hjelper sjelden ved komponentkjøp.
Vegar Jansen, Tek.no

Det betyr dog at du trenger kunnskap og vilje til å stå imot de mange fristelsene jeg nevnte i forrige del. Vet du ganske nøyaktig hva du skal ha, kan det derfor være en langt mer behagelig opplevelse å handle på nettet. Der vil du også ha større utvalg å plukke fra.

Mange datakomponenter er også gjerne hakket rimeligere når du handler fra en nettbutikk, men ikke glem å kalkulere inn fraktkostnadene dersom du kun bestiller en eller to ting.

En annen fin ting med å handle via internett er angreretten, som kort forklart gir deg mulighet til å angre på kjøpet i 14 dager etter at du har mottatt varen. Noe slikt har du egentlig ikke i butikken, men det skal jo sies at mange kjeder og butikker gir deg mulighet til heve et kjøp likevel.

Komponenter på tilbud

En annen god grunn til å handle varene over internett er at du relativt ofte kan finne en og annen PC-del på salg gjennom ukestilbud, shoppingtorsdag, fredagsgodt, superhelg, timesalg og så videre. Dette foregår med ujevne mellomrom gjennom hele året – og naturligvis på Black Friday – og det er ved slike anledninger at du kan gjøre et lite eller stort på en eller flere datakomponenter.

Jeg benytter meg gjerne av slike tilbud, som jeg da gjerne får nyss om på forumet og – interessant nok – gjennom reklamen på Tek.no. Teknisk sett er jeg jo egentlig Ekstra-medlem og kan skru av annonser, men jeg lar dem være på til dels på grunn av akkurat dette.

Intel Skylake for meg

Jeg bestemte meg ganske tidlig for at det skulle bli Intel Skylake i mitt neste PC-bygg, altså snakker vi om sokkel LGA 1151. Skylake kom i fjor høst og er Intels nyeste prosessorgenerasjon.

Broadwell-E er riktignok ikke så langt unna nå, men dette er Intels ekstremplattform for forbrukermarkedet. Både Broadwell-E og forgjengeren Haswell-E vil kunne by på råere ytelse, men med tilsvarende prislapp.

Regn med å måtte betale rundt 4000 kroner for den rimeligste prosessoren og i overkant av 2000 kroner for et passende hovedkort på disse plattformene. For øvrig har heller ikke prosessorene integrert grafikk, så her er du helt nødt til å ha et dedikert grafikkort i tillegg.

Et Skylake-bygg vil på sin side kunne komme på under 1500 kroner for prosessor og hovedkort sammenlagt.

Men det er da ikke det aller rimeligste jeg er ute etter. Da ville for øvrig for øvrig et bygg med AMD-prosessor vært vel så aktuelt.

Prosessor: et spørsmål om kraft og utholdenhet

Hvor mye kraft trenger jeg egentlig?
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Prosessorkjøp bør naturligvis baseres på hvor mye datamuskler du trenger, altså hva du har tenkt å bruke PC-en til. En Core i7-prosessor i en datamaskin som skal brukes til surfing, kontorprogrammer og medieavspilling er overkill – litt avhengig av andre forhold vil du egentlig kunne klare deg fint med en Celeron- eller Pentium-prosessor.

I forrige del nevnte jeg at min nåværende «hovedprosessor» er en seks og et halvt år gammel Intel Core i5-750. Selv tilbake i 2009 gikk denne prosessoren for å høre til «mellomklassen», så påstanden om at dette faktisk kan holde selv i dag ble møtt med en viss skepsis.

Men denne CPU-en har altså holdt til mitt bruk. Så skal det riktignok sies at jeg heller ikke har noen skjerm med 144 Hz oppfriskningsrate å ta hensyn til, og jeg driver ikke spesielt mye med konvertering av filmer eller annet tjafs.

Men dette er uansett ved siden av selve poenget, som er at du ikke trenger å velge fra aller øverste hylle for å ha en datamaskin som kan tjenestegjøre i mange år.

Vidt bruk

Bruksområdene og kravene til ytelse vil endre seg med tiden. Nå vet vi ikke helt hva den fjerne fremtiden vil bringe, men vi kan se litt av hvilke trender og behov som kommer. I tillegg kan det være at du har spesifikke ønsker om bruk.

Hvis datamaskinen skal kjøles passivt, er det viktig å plukke en prosessor som ikke utvikler så altfor mye varme.
Vegar Jansen, Tek.no

For min del er ett av kravene at min nye PC med tiden skal kunne gjøre tjeneste som en lydløs stue-PC. Det vil si at prosessoren ikke må bli for varm – maks 65 watt TDP.

Den må da også kunne gi meg 4K-oppløsning ved hjelp av kun den integrerte grafikkløsningen, og her er det ganske greit med Skylake: Samtlige prosessorer klarer å kjøre en oppløsning på opp til 4096 x 2304 piksler med 60 Hz oppfriskningsrate. Men da må selvfølgelig også hovedkortet støtte dette.

På Haswell og eldre plattformer måtte vi for øvrig ha en Core i3-prosessor for å få 4K-støtte med den integrerte grafikkløsningen.

Prosessoren må også takle spill. Hvis du uansett ikke har råd til et veldig godt grafikkort, vil du for øvrig også komme langt med en Intel Pentium for spilling. En Core i3 er bedre, men dyrere, og har i hovedsak tre fordeler sett mot en Pentium: Hyper-threading (parallellprosessering), instruksjonssettet AVX 2.0 (tenk «bedre» SSE) og noen prosessorteknologier som i første rekke er rettet mot businessmiljøet.

Av dette er det i hovedsak Hyper-threadingen som hjelper for spillytelse, men dette vil naturligvis aldri bli like effektivt som fire ekte prosessorkjerner. Sånn sett vil en Core i5 være enda bedre igjen. Core i5 kan også by på turbomodus og instruksjonssettet TSX-NI, som åpner for bedre muligheter til å fordele arbeidet over de tilgjengelige kjernene.

VR-klar?

En annen faktor er at jeg ønsker å ta høyde for virtuell virkelighet (VR), som jo i disse dager manifisterer seg i form av HTC Vive og Oculus Rift. Begge disse to lister en relativt oppgående Core i5 (eller tilsvarende AMD for HTC Vive) som minstekrav til CPU. Jeg ser for meg at jeg i hiver meg over et VR-sett i løpet av året, og da blir det naturligvis dumt å gå for en svakere prosessor.

Kjøpt på salg: Intel Core i5-6500.
Vegar Jansen, Tek.no

Uheldigvis har en svekket krone hevet prisen på prosessorer – for noen år siden kunne du få en Core i5 til litt over 1500 kroner og en Core i7 noen hundrelapper over 2000 kroner. I dag må du vanligvis regne rundt 2000 kroner for en Core i5 og minst 3000 kroner for en Core i7.

Siden jeg ikke driver med videokonvertering eller andre oppgaver som krever tyngre kalkulasjoner, så jeg derfor at det var mulig å spare en tusenlapp ved å ikke gå for toppmodellen. Vi har jo også målinger som viser at en Core i7 ikke nødvendigvis gir merkbart høyere ytelse i spill, som sammen med VR trolig vil være det tyngste jeg skal bruke denne prosessoren til.

Således endte jeg opp med en sjettegenerasjons Intel Core i5 på handlelista mi, og så var det bare å holde øynene halvt oppe for aktuelle tilbudsmuligheter. Tilbudspriser på prosessorer er for øvrig ikke hverdagskost, så jeg ble meget positivt overrasket av å kunne plukke opp en Core i5-6500 til 1599 kroner under et timesalg tidligere i våres.

Les også