Test

HTC Dream

Design og brukervennlighet

Takk til Aspiro for lånet av HTC Dream

En av de mest spennende tingene som skjer innen mobilbransjen nå fremover, er at de Linux-baserte Android-telefonene kommer på markedet - sakte men sikkert. Vi har fått tak i HTCs første Android-mobil. 

Denne Android-mobilen selges bare gjennom operatøren T-Mobile, så vel som til de som registrerer seg som programutvikler for Android. Med andre ord får du bare tak i en dersom du virkelig vil - men til gjengjeld har du da en telefon som få andre har. 

Telefonen går under fellesnavnet HTC Dream. Kjøper du den fra T-Mobile, heter den T-Mobile G1, og registrerer du deg som programutvikler og kjøper den fra Google, heter den HTC Android Dev Phone 1.

Android-telefonen på vår testbenk er utviklerversjonen, Android Dev Phone 1 (ADP1), som skiller seg fra den kommersielle versjonen ved at den er helt åpen - uten operatørlås og uten andre sperrer. I tillegg har denne fått et mønster på bakdekselet. Siden telefonene likevel er så like, bruker vi fellesnavnet HTC Dream. 

Noe av det beste med Android, er programvarebutikken. Denne har allerede et eksemplarisk utvalg av programmer. Google legger nemlig ikke en haug med begrensninger, slik som Apple gjør. 

Vi er spesielt fornøyde med å ha Last.fm på mobilen, som lar deg høre på en ubegrenset mengde med musikk over internett mens du er på farten. 

Ny design

Dream har en ganske spesiell design. Stor trykkskjerm som kan skyves til siden med fullt tastatur under, er noe vi har sett før. Men HTC har fornyet denne designen litt med en liten underleppe nederst på telefonen. Her finner du fem taster og et navigasjonshjul. 

Når du holder telefonen i horisontal modus og skyver opp skjermen, følger ikke underleppen med. En fiffig detalj er at skjermen ikke skyves i en rett linje oppover, men vipper også mot venstre og tilbake i en halvsirkel. Dermed er det ikke så lett å skyve opp skjermen ved et uhell. 

Baksiden er preget av et mønster som er svært iøynefallende, med en Android-robot plassert et sted blant systematiske streker. En liten kameralinse med en blank ramme er plassert ved siden av en høyttaler.

Baksiden på utviklerversjonen av Dream har et mønster. Det har imidlertid ikke T-Mobile G1. (Alle foto: Einar Eriksen)

Ellers er designen praktisk. De fem tastene er velplasserte og enkle i bruk. I tillegg finner du et navigasjonshjul i midten, som også fungerer som bekreftelsestast når du trykker på det. Rullehjulet er enkelt å bruke, og lar deg bla i menyer på vanlig måte eller bruke en musepeker i programmer som tillater dette. 

Fulltastaturet fungerer godt.

Fulltastaturet har taster med grei størrelse, slik at du kan skrive kjapt også om du har store tomler. Vi synes gjerne tastaturet kunne ha hatt piltaster, da rullehjulet er litt utilgjengelig når du bruker fulltastaturet.

Underleppa på telefonen stikker litt fremover.

Siden telefonen ikke opprinnelig er til salgs i Norge, blir det litt galt å klage på at bokstavene æ, ø og å ikke er å finne på tastaturet. Heldigvis kan du holde inne a eller o for å få en liste over tegn som ligner på disse bokstavene, deriblant de særnorske bokstavene. 

Skyvemekanismen er original.

Knirkete

Vi skal komme tilbake til at Google har gjort en sabla god jobb med operativsystemet sitt. Med dette i bakhodet er HTCs prestasjoner heller skuffende i Dream. Telefonen knirker, og kjennes generelt billig ut. 

Hele telefonen er laget i plastikk, med en matt farge. Det er for så vidt greit nok - det som ikke er greit er at bakdekselet virker å ikke sitte helt spikret, spesielt helt nederst på telefonen, og knirker dermed når du klemmer på telefonen eller trykker langt nede på skjermen. 

Skyvemekanismen kjennes likevel solid ut, og ser ikke ut til å bli preget av slitasje med det aller første. 

Når tastaturet er nede, snur menyene seg til horisontal modus.

God trykkskjerm

Skjermen i Dream er blant de bedre vi har vært borti. Størrelsen er 3,2 tommer, og oppløsningen er 480 x 340 piksler. Dette gir et svært skarpt bilde, selv om det finnes mange telefoner med bedre skjermspesifikasjoner, som HTC Touch HD

Det som er kult med skjermen i Dream, er at den er en såkalt kapasitiv skjerm. Det betyr at du ikke kan bruke pekepenn for å trykke på skjermen, men du må trykke med fingrene. Det betyr også at du ikke trenger å fysisk trykke inn skjermen, men at du bare trenger å berøre den for at telefonen skal reagere. Dette er med andre ord av samme type som du finner i for eksempel Apples Iphone og LG KM900 Arena. Fra HTC er dette den første skjermen av den typen. 

Disse skjermene er erfaringsmessig lettere å bruke med fingrene, siden fingeren glir bedre når du ikke må trykke skjermen inn. I nettleseren hadde vi likevel foretrukket å kunne bruke pekepenn, ettersom lenkene ofte er ganske små og vanskelige å trykke på med store fingre.

Fantastisk operativsystem

Det viktigste i Dream er virkelig ikke byggekvaliteten, spesielt siden telefonen ikke engang selges i Norge. Langt viktigere er det at operativsystemet holder mål, siden vi snart får se flere telefoner med det samme operativsystemet også her til lands. 

Du bytter skjermbilde ved å dra tommelen til venstre eller høyre.

I hvilemodus får du opp noen få snarveier og en klokke, og ved å dra fingeren over skjermen mot høyre eller venstre får du tilgang til to nye områder der du enkelt kan legge inn dine egne snarveier. En fiffig detalj er at bakgrunnsbildet panorerer når du bytter skjermområde. 

Menyen drar du opp med tommelen.

Nederst finner du skjermtasten for menyen, som du kan trykke på eller dra opp med fingeren. Her ligger alle programmene i telefonen plassert som ikoner, både standardprogrammer og de du har installert selv, i alfabetisk rekkefølge. Du kan dessverre ikke sortere disse i egne mapper selv, så alle applikasjonene du har i telefonen blir liggende her som et alfabetisk sortert kaos. 

Statuslinja drar du ned fra toppen av skjermen.

Øverst finner du en statuslinje, som viser klokke, batterilevetid og nye hendelser som e-post- eller tekstmeldinger. Denne linja kan du "ta tak i" og dra ned hele greia som en slags rullegardin. Her får du enkel tilgang den applikasjonen som vil ha oppmerksomheten din, som nye tekstmeldinger, nye e-post eller musikkspilleren. Statuslinja er tilgjengelig uansett hvor du er i menyene eller hvilke programmer du bruker. 

Når du drar fingeren for å få ned statuslinjen, få opp menyen eller bytte skjermområdet kan du enten dra sakte, eller gi nok fart til at de respektive tingene glir videre av seg selv. Dette fungerer svært bra, og gir en følelse av at menyene faktisk har en viss friksjon. Det føles veldig naturlig i bruk.

Android er er et smartoperativsystem, som åpner for å kjøre flere programmer samtidig. For å velge mellom forskjellige programmer holder du inne hjem-tasten i noen sekunder slik at du får opp en liste med åpne programmer. 

Dessverre er det faktisk ikke mulig å lukke programmer. Alle programmer du åpner, blir liggende i bakgrunnen. Dersom noen av programmene bruker Wi-fi eller GPS, bruker de ekstra strøm. Foreløpig er det ennå ikke utviklet noe program som retter opp i dette problemet. Dette er imidlertid en naturlig ting å rette på enten av Google selv i en nyere versjon eller av programutviklere i form av et eget program som gir en bedre oppgavebehandling. 

Det som er mest spesielt med Android, er at Google har laget en programvareportal som gjør det utrolig enkelt å installere nye programmer og spill, og det aller meste er gratis. 

Du kan lese mer om programvareportalen på side 2 »

Hva følger med?

Vi fikk vår Dream rett i hånda - kun telefonen og en datakabel. Det som skal følge med er imidlertid: 

  • Lader
  • Hodesett med håndfri
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning
  • Minnekort, Micro-SD 1 GB

Slik får du tak i en Android-mobil

For å få tak i utviklerversjonen må du i utgangspunktet registrere deg som utvikler hos Google, noe som koster 25 amerikanske dollar, og deretter bestille telefonen til 399 dollar (totalt 2913 norske kroner pluss frakt). Dessverre er denne løsningen ikke tilgjengelig om du har adresse i Norge, og du trenger for eksempel en svensk venn for å hjelpe deg med dette.

Alternativet er å bestille den via Ebay, eller nettsider der du kan kjøpe brukte telefoner. De fleste telefoner som selges her er ulåste T-mobile G1-telefoner.