Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HTC Dream

Design og brukervennlighet

Takk til Aspiro for lånet av HTC Dream

En av de mest spennende tingene som skjer innen mobilbransjen nå fremover, er at de Linux-baserte Android-telefonene kommer på markedet - sakte men sikkert. Vi har fått tak i HTCs første Android-mobil. 

Denne Android-mobilen selges bare gjennom operatøren T-Mobile, så vel som til de som registrerer seg som programutvikler for Android. Med andre ord får du bare tak i en dersom du virkelig vil - men til gjengjeld har du da en telefon som få andre har. 

Telefonen går under fellesnavnet HTC Dream. Kjøper du den fra T-Mobile, heter den T-Mobile G1, og registrerer du deg som programutvikler og kjøper den fra Google, heter den HTC Android Dev Phone 1.

Android-telefonen på vår testbenk er utviklerversjonen, Android Dev Phone 1 (ADP1), som skiller seg fra den kommersielle versjonen ved at den er helt åpen - uten operatørlås og uten andre sperrer. I tillegg har denne fått et mønster på bakdekselet. Siden telefonene likevel er så like, bruker vi fellesnavnet HTC Dream. 

Noe av det beste med Android, er programvarebutikken. Denne har allerede et eksemplarisk utvalg av programmer. Google legger nemlig ikke en haug med begrensninger, slik som Apple gjør. 

Vi er spesielt fornøyde med å ha Last.fm på mobilen, som lar deg høre på en ubegrenset mengde med musikk over internett mens du er på farten. 

Ny design

Dream har en ganske spesiell design. Stor trykkskjerm som kan skyves til siden med fullt tastatur under, er noe vi har sett før. Men HTC har fornyet denne designen litt med en liten underleppe nederst på telefonen. Her finner du fem taster og et navigasjonshjul. 

Når du holder telefonen i horisontal modus og skyver opp skjermen, følger ikke underleppen med. En fiffig detalj er at skjermen ikke skyves i en rett linje oppover, men vipper også mot venstre og tilbake i en halvsirkel. Dermed er det ikke så lett å skyve opp skjermen ved et uhell. 

Baksiden er preget av et mønster som er svært iøynefallende, med en Android-robot plassert et sted blant systematiske streker. En liten kameralinse med en blank ramme er plassert ved siden av en høyttaler.

Baksiden på utviklerversjonen av Dream har et mønster. Det har imidlertid ikke T-Mobile G1. (Alle foto: Einar Eriksen)

Ellers er designen praktisk. De fem tastene er velplasserte og enkle i bruk. I tillegg finner du et navigasjonshjul i midten, som også fungerer som bekreftelsestast når du trykker på det. Rullehjulet er enkelt å bruke, og lar deg bla i menyer på vanlig måte eller bruke en musepeker i programmer som tillater dette. 

Fulltastaturet fungerer godt.

Fulltastaturet har taster med grei størrelse, slik at du kan skrive kjapt også om du har store tomler. Vi synes gjerne tastaturet kunne ha hatt piltaster, da rullehjulet er litt utilgjengelig når du bruker fulltastaturet.

Underleppa på telefonen stikker litt fremover.

Siden telefonen ikke opprinnelig er til salgs i Norge, blir det litt galt å klage på at bokstavene æ, ø og å ikke er å finne på tastaturet. Heldigvis kan du holde inne a eller o for å få en liste over tegn som ligner på disse bokstavene, deriblant de særnorske bokstavene. 

Skyvemekanismen er original.

Knirkete

Vi skal komme tilbake til at Google har gjort en sabla god jobb med operativsystemet sitt. Med dette i bakhodet er HTCs prestasjoner heller skuffende i Dream. Telefonen knirker, og kjennes generelt billig ut. 

Hele telefonen er laget i plastikk, med en matt farge. Det er for så vidt greit nok - det som ikke er greit er at bakdekselet virker å ikke sitte helt spikret, spesielt helt nederst på telefonen, og knirker dermed når du klemmer på telefonen eller trykker langt nede på skjermen. 

Skyvemekanismen kjennes likevel solid ut, og ser ikke ut til å bli preget av slitasje med det aller første. 

Når tastaturet er nede, snur menyene seg til horisontal modus.

God trykkskjerm

Skjermen i Dream er blant de bedre vi har vært borti. Størrelsen er 3,2 tommer, og oppløsningen er 480 x 340 piksler. Dette gir et svært skarpt bilde, selv om det finnes mange telefoner med bedre skjermspesifikasjoner, som HTC Touch HD

Det som er kult med skjermen i Dream, er at den er en såkalt kapasitiv skjerm. Det betyr at du ikke kan bruke pekepenn for å trykke på skjermen, men du må trykke med fingrene. Det betyr også at du ikke trenger å fysisk trykke inn skjermen, men at du bare trenger å berøre den for at telefonen skal reagere. Dette er med andre ord av samme type som du finner i for eksempel Apples Iphone og LG KM900 Arena. Fra HTC er dette den første skjermen av den typen. 

Disse skjermene er erfaringsmessig lettere å bruke med fingrene, siden fingeren glir bedre når du ikke må trykke skjermen inn. I nettleseren hadde vi likevel foretrukket å kunne bruke pekepenn, ettersom lenkene ofte er ganske små og vanskelige å trykke på med store fingre.

Fantastisk operativsystem

Det viktigste i Dream er virkelig ikke byggekvaliteten, spesielt siden telefonen ikke engang selges i Norge. Langt viktigere er det at operativsystemet holder mål, siden vi snart får se flere telefoner med det samme operativsystemet også her til lands. 

Du bytter skjermbilde ved å dra tommelen til venstre eller høyre.

I hvilemodus får du opp noen få snarveier og en klokke, og ved å dra fingeren over skjermen mot høyre eller venstre får du tilgang til to nye områder der du enkelt kan legge inn dine egne snarveier. En fiffig detalj er at bakgrunnsbildet panorerer når du bytter skjermområde. 

Menyen drar du opp med tommelen.

Nederst finner du skjermtasten for menyen, som du kan trykke på eller dra opp med fingeren. Her ligger alle programmene i telefonen plassert som ikoner, både standardprogrammer og de du har installert selv, i alfabetisk rekkefølge. Du kan dessverre ikke sortere disse i egne mapper selv, så alle applikasjonene du har i telefonen blir liggende her som et alfabetisk sortert kaos. 

Statuslinja drar du ned fra toppen av skjermen.

Øverst finner du en statuslinje, som viser klokke, batterilevetid og nye hendelser som e-post- eller tekstmeldinger. Denne linja kan du "ta tak i" og dra ned hele greia som en slags rullegardin. Her får du enkel tilgang den applikasjonen som vil ha oppmerksomheten din, som nye tekstmeldinger, nye e-post eller musikkspilleren. Statuslinja er tilgjengelig uansett hvor du er i menyene eller hvilke programmer du bruker. 

Når du drar fingeren for å få ned statuslinjen, få opp menyen eller bytte skjermområdet kan du enten dra sakte, eller gi nok fart til at de respektive tingene glir videre av seg selv. Dette fungerer svært bra, og gir en følelse av at menyene faktisk har en viss friksjon. Det føles veldig naturlig i bruk.

Android er er et smartoperativsystem, som åpner for å kjøre flere programmer samtidig. For å velge mellom forskjellige programmer holder du inne hjem-tasten i noen sekunder slik at du får opp en liste med åpne programmer. 

Dessverre er det faktisk ikke mulig å lukke programmer. Alle programmer du åpner, blir liggende i bakgrunnen. Dersom noen av programmene bruker Wi-fi eller GPS, bruker de ekstra strøm. Foreløpig er det ennå ikke utviklet noe program som retter opp i dette problemet. Dette er imidlertid en naturlig ting å rette på enten av Google selv i en nyere versjon eller av programutviklere i form av et eget program som gir en bedre oppgavebehandling. 

Det som er mest spesielt med Android, er at Google har laget en programvareportal som gjør det utrolig enkelt å installere nye programmer og spill, og det aller meste er gratis. 

Du kan lese mer om programvareportalen på side 2 »

Hva følger med?

Vi fikk vår Dream rett i hånda - kun telefonen og en datakabel. Det som skal følge med er imidlertid: 

  • Lader
  • Hodesett med håndfri
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning
  • Minnekort, Micro-SD 1 GB

Slik får du tak i en Android-mobil

For å få tak i utviklerversjonen må du i utgangspunktet registrere deg som utvikler hos Google, noe som koster 25 amerikanske dollar, og deretter bestille telefonen til 399 dollar (totalt 2913 norske kroner pluss frakt). Dessverre er denne løsningen ikke tilgjengelig om du har adresse i Norge, og du trenger for eksempel en svensk venn for å hjelpe deg med dette.

Alternativet er å bestille den via Ebay, eller nettsider der du kan kjøpe brukte telefoner. De fleste telefoner som selges her er ulåste T-mobile G1-telefoner. 

Teknologi og funksjoner

Tonnevis av gratisprogrammer

Noe av det beste med Android, er at du kan laste ned tonnevis av programmer og spill via Android Market. Denne portalen kan sammenlignes med brukervennlige programvarebutikker som du finner i Nokias surfebrett som N810 og Apples App Store i Iphone

Men surfebrettene til Nokia er lite utbredt, og det finnes derfor få programmer til dem. Apple luker på sin side hissig ut alle programmene som kan konkurrere mot deres egne, som for eksempel musikktjenester som Last.fm eller nettlesere som Opera Mini. Google er på sin side langt mer liberale, og det er allerede mulig å laste ned både Last.fm og Opera Mini.

Det beste av alt er at så å si alle programmene foreløpig er gratis, og det er nærliggende å tro at mange programmer også i fremtiden vil være gratis. Utviklingsmiljøet rundt Android har nemlig mye til felles med utviklingsmiljøet rundt PC-Linux, der det aller meste av programvare har vært gratis i alle år. 

Nettleseren er absolutt brukbar, men ikke like god som Opera Mobile 9.5 til Windows Mobile.

Nettleseren når ikke helt opp

Nettleseren i Dream er blant de bedre, og er laget for å konkurrere mot nettlesere i toppsjiktet, som Safari til Iphone og Opera Mobile 9.5 og kommende Internet Explorer 6 til Windows Mobile. HTCs reklamer for den kommersielle versjonen av testtelefonen, sier: Alt du elsker med internett, nå i telefonen din. 

Her har Google gjort en god jobb. Nettleseren får 72 av 100 poeng i ACID3-testen, noe som betyr at den har god støtte for standarder spesielt innenfor Java. Det betyr igjen at den viser de fleste nettsider på en god måte. Erfaringene våre har samme resultatet, og de fleste nettsider blir vist akkurat som på PC-en.

Det nettleseren imidlertid ikke har god nok støtte for, er Flash. Det betyr at du ikke kan se videoer rett i nettleseren. 

Til gjengjeld har Google lagt inn en egen spiller for Youtube-videoer. Her får du en god oversikt over de mest populære, og kan i tillegg søke i videoene og spille videoer som er relatert til den du nettopp har sett. Trykker du på en link til en Youtube-video i nettleseren, kan du velge å åpne videoen i dette programmet. 

En annen ting nettleseren henger litt etter på, er faktisk brukervennlighet. Den er enkel å forstå seg på, men på mange måter litt for tungvint å bruke. Her er Opera Mobile 9.5 bedre. 

Nettleseren støtter flere vinduer om gangen. Men for å bytte mellom vinduene må du trykke på menytasten og velge "Windows", noe som er litt tungvint hvis du bytter vinduer ofte. 

Når du skal zoome må du trykke på skjermen for å få opp et ikon nederst, trykke på ikonet og deretter kan du dra det rundt på skjermen og slippe fingeren fra skjermen når du vil zoome inn. Opera Mobile 9.5 gir deg også langt enklere tilgang til zoom. Du dobbelklikker på skjermen for å zoome inn på et bestemt område, og dobbelklikker igjen for å få oversiktsbildet tilbake. 

Den beste surfemobilen mener vi altså fortsatt er HTC Touch HD, som har en langt større skjerm og en nettleser som er litt enklere å bruke - nemlig Opera Mobile 9.5. 

E-postleseren er oversiktlig.

Grei e-posttelefon

E-postleseren er oversiktlig og grei. Her har du en egen leser for Googles Gmail og en annen for andre e-postkontoer. Som standard laster den inn dine 25 siste e-post, og nederst i lista kan du trykke på "Load more messages" om du vil se flere. Du kan velge om e-posten skal sjekkes automatisk hvert femte, tiende, femtende, tredevte minutt eller hver time. Eller aldri, selvsagt.

Mange vil reagere på at telefonen ikke har støtte for Exchange-synkronisering. Dette vil senere komme som et eget nedlastbart program, men det kan tenkes at du må betale for programmet når det er lansert.

Dersom du bruker Gmail, kommer e-postene med én gang som en push-løsning, og du får beskjed om det på samme måte som tekstmeldinger.

E-postene som er ulest markeres tydelig med en grønn stripe foran, og e-post med vedlegg får en stor binders bak seg. E-postleseren leser ikke PDF, og viser heller ikke bildene rett i e-posten. Bildene må du altså åpne for seg, og du må laste ned en egen PDF-leser for å få vist PDF-filer. Noen støtte for Office-dokumenter er det heller ikke som standard. 

Android er en helt grei e-posttelefon, og vi setter spesielt pris på push-løsninga for Gmail-kontoen. Enda bedre er kalenderen. 

Kalenderen er alltid synkroniser med Google-kalenderen på PC-en din.

Kalenderen i Android-mobilen synkroniseres også fortløpende med Googles kalenderløsning på nett. Det betyr at så snart du setter opp et nytt gjøremål på PC-en, dukker den også opp på mobilen. Videre kan du synkronisere Googles kalender med Outlook for Windows-PC-er eller Ical for Mac, slik at PC-en og mobilen din har helt synkroniserte kalendere til enhver tid.

Kun Mini-USB

Av porter i Dream finner du én eneste Mini-USB-port. Gjennom denne både lader du telefonen, kobler den til PC-en for å overføre filer og plugger inn hodesett. Når du kobler telefonen til PC-en, lades den også samtidig. 

Dette er en grei løsning, men det er synd HTC ikke gjort plass til en 3,5 millimeters minijack-utgang. Dette ville åpnet for tilkobling av vanlige hodesett uten en egen overgang. Da ville det også vært mulig å lade telefonen mens du hører på musikk uten ekstrautstyr for dette. 

Standarden USB 2.0 støttes forøvrig, noe som åpner for rask filoverføring gjennom en USB-kabel. 

Dream har støtte for Bluetooth, og standarden som brukes er Bluetooth 2.0 med EDR-støtte, som sørger for gode hastigheter. 

Dessverre er ikke Bluetooth-støtten like god som i andre smarttelefoner. For eksempel er det foreløpig ikke mulig å bruke telefonen som modem, bruke filutforskeren for å se filene i Dream, eller i det hele tatt overføre filer. Dette skal ifølge Google være på vei, men inntil det skjer kan du bare bruke Bluetooth til trådløse håndfrier.

A2DP mangler også. Med andre ord kan du ikke sende stereolyd trådløst via Bluetooth, for eksempel til et trådløst hodesett.

Skikkelig prosessor

I likhet med de fleste nyere avanserte smarttelefoner, har Dream fått en prosessor med høy klokkehastighet. 528 MHz yter prosessoren som i brikkesettet av typen Qualcomm MSM7201A. Dette er samme brikkesettet som står i HTC Touch Pro og Touch HD. ADP1 har 192 MB minne tilgjengelig for brukeren.

Telefonen føles likevel mye raskere enn en HTC Touch Pro og Touch HD. Det virker som Android er bygget for å kreve langt mindre av maskinvaren, og de programmene du vil starte spretter opp på skjermen på kort tid. Vi opplevde heller ikke at telefonen kræsjet eller låste seg en eneste gang i løpet av testperioden. 

All teknologi du trenger

Med Dream får du de beste surfehastighetene overalt, både når du kan koble deg til trådløse nettverk og via mobilnettet. For å ta forkortelsene, har altså mobilen Wi-fi, Super-3G og Edge. 

Det er enkelt å koble deg til og fra trådløse nett, men det er kanskje litt tungvint at du må gå inn i innstillingsmenyen for å gjøre dette. En annen plagsom detalj er at du ikke kan få opp en liste med tilgjengelige nettverk, og du må med andre ord vite hva nettverket ditt heter for å koble deg til det.

Du kan velge at mobilen kan si ifra når den finner et åpent trådløst nettverk, slik at du kan surfe gratis på disse. 

Google Maps viser hvor du befinner deg. Dersom du er innendørs, brukes mobilnettet for å posisjonere deg.

GPS med kart og geomerking

GPS-mottakeren til Dream er presis, og bruker også GSM-nettet til hjelp for å finne posisjonen din raskere (AGPS). Når du er innendørs eller har deaktivert GPS, kan telefonen finne en nokså nøyaktig GPS-posisjon bare ved hjelp av mobilnettet.

Telefonen kommer med Google Maps forhåndsinstallert. Karttjenesten kan også gi deg anvisninger for å finne veien. Men dette er av enkleste sort, og er ikke den beste løsninga om du skal bruke mobilen som bilnavigasjon. 

Du får for eksempel bare vist ruta i 2D-modus, og får ikke enkle symboler på skjermen som forklarer hvor du skal føre bilen i neste rundkjøring eller kryss.

GPS-mottakeren åpner også for at du kan geomerke bildene dine. I kamerainstillingene kan du velge om bildene skal markeres med GPS-posisjonen din i det øyeblikket du tok bildet. Gjør du det, kan du enkelt laste opp bildene for eksempel på Flickr og bildene får rett geografisk posisjon automatisk. 

Telefonen har et elektronisk kompass som fungerer utmerket.

En bevegelsessensor er også med på lista over teknologier. Det åpner for å laste ned spill og programmer som drar nytte av en den, for eksempel spill der du vipper på mobilen for å styre. Et elektronisk kompass er også på plass i telefonen, men du må laste ned et kompassprogram for å bruke det. Kompasset opplevde vi som feilfritt med den kompassapplikasjonen vi prøvde, og den viste retningen like godt som vårt referansekompass av den magnetiske sorten.  

Telefonen er god på det grunnleggende, selv om den også er svært avansert.

God på det grunnleggende

Lydkvaliteten i samtaler er helt grei. Stemmen til motparten virker naturtro og åpen, og volumet kan stilles nokså høyt.  

Dersom du aktiverer høyttaleren på baksiden for å ha telefonen liggende på bordet mens du snakker, opplever du imidlertid fort at lyden er for svak.

Batterilevetiden i Dream er oppgitt til 5,8 timer taletid i 3G-nettet, eller 6,8 timer i GSM-nettet. Hviletiden skal være 16,8 døgn i 3G-nettet eller 13,3 døgn i GSM-nettet.

Kort oppsummert er dette veldig bra. Men har du programmer som bruker GPS eller Wi-Fi liggende i bakgrunnen, kan du regne med at det tar langt kortere tid å tappe batteriet. Siden du også enkelt kan laste ned programmer og spill, må du regne med at du kommer til å bruke telefonen mye. I praksis ladet vi telefonen hver tredje dag med moderat bruk.

Adresseboka er avansert, og støtter en rekke detaljer under hver kontakt. SMS-funksjonen er det heller ikke noe å klage på, og du får meldingene opp som en lynmeldingssamtale. Med andre ord ser du hele samtalehistorikken, og får oversikt over hva du og vedkommende har snakket om. 

Alt i alt må vi si at Dream både er full av teknologi, og alle funksjonene folk flest synes er viktig, som batterilevetid og lydkvalitet i samtaler, er gode.

Multimedia

Det er veldig vanskelig å gi Dream en rettferdig vurdering i multimedia-kategorien. Dersom du bare laster ned nok underholdningsprogrammer, blir telefonen skikkelig god på underholdning. 

Det er imidlertid mulig å laste ned programmer til alle smarttelefoner, så vi vil ikke gi ekstra poeng for de multimediafunksjonene som ikke er i telefonen i utgangspunktet. 

Ikke minijack

En ulempe er at Dream ikke har en 3,5 millimeters minijack-utgang. Dermed kan du ikke plugge til vanlige hodesett uten å ha en overgang til dette. 

Minnekortet som følger med telefonen er på 1 GB, noe som åpner for å lagre en del musikk på telefonen. Dessverre kan du ikke uten videre spille video fra minnekortet. Da må du laste ned en egen videospiller.

Musikkspilleren er brukervennlig, men mangler lydutjevner.

God på musikk

Vi har dessverre ikke fått testet lydkvaliteten i musikkfunksjonen. Erfaringsmessig må du kjøpe en overgang til vanlig 3,5 mm minijack og bruke et skikkelig hodesett dersom du vil ha god lydkvalitet.

Erfaringer fra andre Dream-brukere på fora rundt i verden, tilsier at lydkvaliteten skal være god. Men forsterkeren i telefonen er ikke kraftig nok til å drive større hodesett, og dermed bør du holde deg til øreplugger eller ikke altfor krevende hodesett.

Fotoalbumet er ryddig og greit.

Den innebygde musikkspilleren har ikke lydutjevningsinnstilling, noe som gjør at nivået av bass i forhold til andre frekvensnivåer i musikken er avhengig av hvilket hodesett du bruker. I fremtidlig programvare vil du sannsynligvis få tilgang til en forsterker.

Maskinvaren i Dream støtter lydutjevner, slik at kvaliteten etter all sannsynlighet blir bedre her enn med vanlig programvarebaserte lydutjevnere. 

Telefonen har støtte for FM-radio, men du trenger et eget program for å utnytte den innebygde FM-antenna. 

Hør på internettradio

Det er også mulig å høre på radio over internett, men igjen må du laste ned et eget program. Vi kan anbefale Last.fm-programmet, som lar deg taste inn band du liker og som for eksempel kan spille musikk som ligner disse bandene eller bare ett spesifikt band. Denne tjenesten kan du også bruke på PC-en, enten du har Windows, Linux eller Mac OS. Da kan Last.fm også registrere hva du hører mest på, og tilpasse seg enda bedre.

Du kan også bruke Streamfurious som gir tilgang til internettradio sammen med programmet Shazam som forteller deg navnet på låta du hører på radioen til enhver tid. 

Trolig vil det også utvikles et Spotify-program i fremtiden, for deg som bruker det. Dette er imidlertid ikke tilgjengelig ennå. 

Les vår test av Spotify på farta »

Mange av spillene du kan laste ned utnytter bevegelsessensoren.

Ingen spill - men tilgang på mange

Dream har ikke noen spill innebygget. Men via Android Market kan du likevel laste ned en haug med forskjellige spill.

Mange av spillene bruker bevegelsessensoren, slik at du vipper på telefonen for å styre.

Dårlig kamera

Kameraet i Dream gir et elendig førsteinntrykk. Det eneste du kan stille inn, er om kameraet skal spørre deg om du vil lagre eller slette bildet du nettopp tok, og om telefonen skal geomerke bildene dine. 

Ingen mulighet til å stille hvitbalanse, velge makromodus eller andre innstillinger som faktisk har med bildekvaliteten å gjøre, altså. 

Kameraet har heller ikke fotolys eller blits, og dermed fungerer det dårlig innendørs. Autofokus er likevel på plass. 

For å si det som det er, fungerer dessverre kameraet nokså dårlig utendørs også. Fargene blir ofte blasse, og når du tar bilder der det er både et mørkt område og et lyst, blir det veldig vanskelig å skimte detaljer i begge to. 

Bilder tatt med kameraet i Dream:

Det er ikke ofte bildene får like skarpe farger som himmelen her.

Kameraet er med andre ord ikke noe å juble over. HTC har aldri laget en god kameratelefon, og Dream endrer ikke på den saken. Det hjelper ikke at telefonen heller ikke kan ta opp video.

Konklusjon

T-Mobiles versjon har "T-Mobile" påstemplet over skjermen.

Mobilen er laget av HTC. Menyene og programvaren er laget av Google, og er Linux-basert. Denne Android-telefonen er noe av det mest spennende som har skjedd i mobilbransjen den siste tiden. 

Telefonen går under flere navn, med fellesnavnet HTC Dream. Operatøren T-Mobiles versjon heter T-Mobile G1. Dersom melder deg som programutvikler hos Google kan du kjøpe Android Dev Phone 1 (ADP1), som er på testbenken vår. 

Ingen av utgavene er å få tak i her i landet, og må bestilles fra utlandet. Til gjengjeld er dette en telefon som veldig få andre har. 

Det skal først og fremst nevnes at ikke HTC har gjort en helt plettfri jobb. Telefonen knirker nemlig litt når du trykker på skjermen, og den kjennes generelt litt billig ut. Til gjengjeld er menysystemet veldig bra.

Ikke bare for nerdene

Selv om Dream er basert på Linux, er den ikke bare en telefon for teknologifantasten. Den er svært enkel å bruke, og ikke minst er det en telefon du ikke blir lei av med det første. 

Telefonen har en stor trykkskjerm av samme typen som for eksempel Apple Iphone, der du kun kan bruke fingeren for å styre og ikke pekepenn.

Menyene er animerte og morsomme å bruke. Med den skarpe skjermen, er menyene som godteri for øyet. 

Noen få barnesykdommer kan vi likevel sette fingeren på, som at det ikke er mulig å sortere programmer i hovedmenyen i egne mapper og at det er umulig å avslutte programmer.

Les mer om menyene »

Skyver du skjermen til side, finner du et fullt tastatur. Det gjør at du kan skrive tekstmeldinger og e-post i høy hastighet. 

Programmer til alle

Det beste med Android er den gode programvareportalen. Her får du tilgang til et eksemplarisk utvalg av programmer og spill du kan laste ned. Med bare noen få skjermtrykk har du installert et nytt program, og på den måten er det enkelt å skreddersy telefonen til ditt eget bruk. 

Les mer om programvareportalen »

Proff synkronisering

En annen stor fordel med Android, er at telefonen til enhver tid er synkronisert med Googles tjenester på nett. Telefonen lar deg imidlertid ikke åpne Office-dokumenter eller PDF-filer, og har heller ikke Exchange-støtte. Dermed trenger du egne programmer for dette. 

Er du interessert i underholdning, tillatter programvareportalen deg å laste ned en haug med spill og underholdningsprogrammer. Mange av spillene styrer du ved å vippe på telefonen, siden den har en innebygget bevegelsessensor. 

Vi hadde store forventninger til nettleseren i Dream. Dessverre er den ikke like god som forventet, og må se seg slått av Opera Mobile 9.5 til Windows-telefoner.

Les mer om nettleseren »

God på det grunnleggende

Det er ingen tvil om at Dream er god til normalt bruk. Ikke bare er batterilevetiden god, men også lydkvaliteten i samtaler er god. Dette toppes med en brukervennlig adressebok og andre funksjoner du bruker til daglig.

Telefonen har både Wi-fi, super-3G og Edge, slik at du får høy internetthastighet uansett hvor du er. GPS gjør at du kan se hvor du er i verden, og med Google Maps forhåndsinstallert kan du også navigere med telefonen. 

Dårlig på multimedia

Sjelden har vi brukt en så morsom telefon som Dream, med muligheter for å laste ned utallige underholdningsprogrammer og spill. At telefonen har full støtte for Youtube, skader heller ikke. 

Likevel er den ikke god på multimedia. Kameraet er dårlig, og har nesten ingen innstillingsmuligheter. Telefonen har heller ikke utgang for vanlige hodesett, så om du skal bruke mobilen til å høre på musikk må du investere i en overgang. 

Se bilder tatt med kameraet, og les mer om multimediafunksjonene »

Alternativer

Med en prislapp på rundt 3000 kroner, er Dream en imponerende telefon. Den er suverent morsom å bruke, og særlig programbutikken Android Market med det store utvalget er lett å sette pris på. Den har også støtte for alt av teknologier, samtidig som den både har god batterilevetid, god lyd i samtaler og er brukervennlig. 

En tilsvarende telefon er rett og slett ikke mulig å få tak i for denne prisen. Om du derimot bryr deg mer om kamera, må du se etter noe annet. Vil du samtidig ha trykkskjerm, er Nokia 5800 Xpressmusic å anbefale, og den koster bare litt i overkant av Dream. 

Er du villig til å binde deg til en bestemt operatør og til å betale litt mer, kan du se på Apple Iphone. Denne har også menyer som er morsomme i bruk, og en god nettleser. 

annonse