Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HTC Touch Pro 2

Touch Pro 2 er godt designet, om enn den er litt tung. (Alle foto: Einar Eriksen)

Design og brukervennlighet

HTC er blant de mest kjente produsentene av profftelefoner her til lands, og Touch Pro 2 er HTCs proffeste telefon. Her er det bare å skru forventningene i taket. 

Allerede ved første øyekast er det ingen tvil om at telefonen virkelig er en råtass. Skjermen på fremsiden er 3,6 tommer stor, og er selvsagt en trykkskjerm. Telefonen har også et stort fulltastatur.

Det neste du legger merke til, er at telefonen veier overraskende mye. Om lomma di tåler vekten, får du imidlertid en telefon som få andre telefoner kan sammenligne seg med.

Touch Pro 2 er bare litt større enn de fleste trykkskjermmobiler, men når du løfter den for første gang blir du nok overrasket over hvor tung den er. Med 178,5 gram er det bare å knyte shortsen godt rundt livet. Heldigvis er det mange gode grunner til at telefonen veier så mye. 

God kvalitetsfølelse

For eksempel er kvalitetsfølelsen svært god. Fremsiden gir inntrykk av god kvalitet, til tross for at skjermen er av den myke typen som kan trykkes inn med en pekepenn. Skjermoverflaten går i ett med resten av fremsiden. 

Rammen rundt fremsiden er i metall, og har en krom-overflate. Alt i alt ser fremsiden ganske så stilren og flott ut. 

Snur du telefonen, finner du en ramme i plastikk, et svært høyttalerdeksel i plastikk og en stripe med metall i midten, alt i tre forskjellige gråtoner i en avrundet form. Her er ikke øyet like fornøyd som med fremsiden, og baksiden kan kanskje virke litt grå og kjedelig. 

Skyver du skjermen til siden, åpenbarer det seg et fulltastatur med store taster, og skjermbildet legger seg horisontalt. Det er også mulig å vippe skjermen oppover til en vinkel på inntil 45 grader i forhold til bordoverflaten, slik at telefonen kan stå på bordet mens du skriver, mens du ser på film eller annet. Vi setter pris på at du selv kan velge vinkelen. Den runde baksiden gjør at telefonen virker litt ustødig når den ligger på bordet.

Tastesettet er ryddig og greit.

Store taster og god oversikt

Telefonen er som nevnt ganske stor, noe som gir enkelte fordeler. Tastene i fulltastaturet er større enn i de aller fleste fulltastaturmobiler, og de har også god høyde fra overflaten under slik at det er lett å kjenne seg frem med tomlene. For de med store tomler, kan dette fort bli den foretrukne fulltastaturmobilen. Vi synes tastaturet generelt fungerer svært bra, og tastene gir akkurat passelig mye motstand. 

Av/på-tasten er litt lett å komme borti.

Som vanlig har HTC plassert en tast på toppen av mobilen som slår av og på skjermen, eller av og på telefonen om du holder den inne. Denne gangen har de bommet litt på plasseringen. Når du bruker tastaturet på telefonen kan du komme borti tasten med innerste del av pekefingeren, slik at skjermen plutselig slår seg av eller at telefonen spør om du virkelig vil skru den av. 

Det går fort å skrive tekstmeldinger.

Telefonen har også skjermtastatur, slik at du kan bruke den horisontalt med én hånd om du vil.

Skjermen er stor og skarp.

Den 3,6 tommer store skjermen gir en oversikt i en helt annen liga enn forgjengeren Touch Pro, som har en 2,8 tommers skjerm. Oppløsningen er 480 x 800 piksler, altså WVGA. Her er det med andre ord ekte bredskjermsformat om du skyver opp skjermen og legger mobilen horisontalt. 

Oppløsningen er også høy nok til å gi et skarpt og klart bilde, og det eneste som kunne gitt bedre bilde ville vært bruk av AMOLED-skjerm. Med denne skjermtypen bruker skjermen mindre strøm, fargene blir klarere og sortfargen blir dypere. Foreløpig har imidlertid ikke HTC lansert noen mobiler med den nye skjermtypen. Her er det Samsung som leder på markedet, med I8910 Omnia HD og S8300 Ultra Touch

Under skjermen til Touch Pro 2 finner du et område du kan dra fingeren over for å zoome inn og ut i de applikasjonene som støtter det. For eksempel i nettleseren, bildegalleriet eller når du leser e-post. Dette gjør at du enkelt kan velge mellom god oversikt eller stor tekst.

Nederst er det fire hendige taster.
Både tastene og tastaturet lyser i mørket.

Resistiv skjerm

Skjermen er av den resistive typen, og reagerer ved at skjermflaten trykkes fysisk inn i motsetning til kapasitive skjermer som reagerer bare ved at du berører skjermen med fingeren. 

Fordelen ved dette er at du kan bruke medfølgende pekepenn eller hvilke som helst andre gjenstander for å få skikkelig presisjon når du trykker på skjermen. Ulempen er at du må trykke hardere på en resistiv skjerm av denne typen i forhold til en kapasitiv, og skjermen reagerer ikke bare på berøring. 

Dette opplevde vi som en tilvenningssak, og etterhvert som du har brukt skjermen en stund blir du vant til å måtte trykke hardere enn på for eksempel Apple Iphone, HTC Magic eller andre telefoner med kapasitive skjermer. Den resistive skjermen som er brukt i Touch Pro 2 er også svært følsom, så den er nesten like god å bruke som en kapasitiv skjerm. 

Touch Pro 2 gir deg en vibrasjonstilbakemelding når du trykker på skjermen, slik at du enkelt merker at telefonen registrerer skjermtrykkene dine. Denne brukes imidlertid ikke alle steder i menyene, men blant annet på skjermtastaturet.

Volumtastene er lett tilgjengelig.

En lyssensor ved høyttaleren i toppen av telefonen sørger for at skjermen demper belysningen når det er mørkt, og skrur den opp igjen når det er lyst. Lyssensoren brukes også under mobilsamtaler. Dersom du trenger å gjøre et notat eller annet på telefonen under samtale tar du bare mobilen bort fra hodet og skjermen skrur seg på. 

På andre siden av høyttaleren, er det en lysdiode som viser om du har noen nye meldinger, tapte anrop eller om du har lite energi igjen på batteriet. Lengst til høyre finner du et VGA-kamera for videosamtaler. 

På bunnen er det en Mini-USB-port som brukes til lading, dataoverføring og hodesett. I tillegg kan du bruke porten som TV-utgang. Kjøper du en kabel for dette kan du altså koble telefonen rett til TV-en for å se på video eller annet. 

På høyre side i hjørnet finner du pekepennen. Festemekanismen holder pekepennen godt på plass, og det virker som om den ikke kommer til å bli slarkete med det aller første. Tar du ut pekepennen, slår skjermen seg på. Tar du den ut under samtale, får du frem notisfunksjonen, noe som kan være veldig praktisk.

Nå får du Touch Flo 3D-menyene i fullversjon også i bredskjermmodus.

Endringer i menyene

Operativsystemet i Touch Pro 2 er Windows Mobile. Når du blar i menyene er det imidlertid ikke ofte du ser de velkjente Windows-menyene. HTC har som vanlig lagt på Touch Flo 3D, et grensesnitt som sørger for at du ikke trenger å bruke pekepennen så ofte. 

Du sveiper fingeren over menylinjen for å bla enklest mulig.

Her kan du styre det meste med tomlene. I hvilemodus finner du en rekke faner som gir enkel tilgang til samtalelogg, kontaktliste, tekstmeldinger, e-post, kalender, nettleseren, aksjekurser, kameraet, musikkavspilleren, værvarsel og innstillinger.

Kalenderen og aksjekurs-oversikten i Touch Flo 3D er nytt i den nyeste versjonen, og var ikke å finne i forgjengeren HTC Touch Pro. Spesielt kalenderen var etterlengtet, og den nye kalenderoversikten gjør at du uten pekepenn kan bla i kalenderen og få oversikt over avtalene dine. Når du oppretter en ny avtale kommer du imidlertid inn i det velkjente Windows-systemet for dette. 

Når du stiller inn alarmer får også opp et nytt brukergrensesnitt av den fingervennlige typen, slik at du slipper å knote med negler og pekepenn for å få til dette. I tillegg kan du sette opp ringelyd, koble til Bluetooth-enheter og gjøre en rekke andre innstillinger i nye og fingervennlige grensesnitt. 

Startmenyen har blitt forenklet til dette. For å se alle programmene trykker du på "Alle".

Ny startmeny

Den tradisjonelle startmenyen er helt borte. I stedet får du opp store ikoner for de programmene du bruker mest, og her kan du legge til og fjerne programmer selv. Innstillingsmenyen finner du under innstillinger i Touch Flo 3D-systemet når du trykker "avansert". Alle programmene finner du ved å trykke "start" og "alle". Her er det listevisning i alfabetisk rekkefølge.

Med det første savnet vi den vanlige startmenyen, men dette er en tilvenningssak og for en ny bruker av Windows Mobile er nok dette en enklere løsning. 

I fullversjonen av startmenyen er alle programmene alfabetisk sortert.

Som vanlig får du en oversikt over programmer som kjører i bakgrunnen ved å klikke på ikonet øverst til høyre når du ikke er inne i et program, og her ser du også hvor mye av telefonens minnekapasitet som er i bruk. I tillegg er det en snarvei for å lukke alle programmer. 

Nå har Touch Flo vært ute på markedet siden HTC Touch kom i juni 2007. Og det er ingen tvil om at fingervennligheten har blitt stadig bedre siden den tiden. Windows Mobile regnes ofte som et avansert og vanskelig operativsystem, men Touch Flo 3D gjør at Touch Pro 2 kan regnes som en brukervennlig telefon til daglig bruk. 

I tillegg er Touch Pro 2 rimelig rask i menyene, og det er minimalt med ventetid når du starter programmer eller gjør andre ting som krever mye av maskinvaren. Telefonen har en prosessor med klokkehastighet på 528 MHz, i likhet med de fleste Windows Mobile-telefoner nå for tiden. 

De eneste plagsomme treghetene vi la merke til, er at nettleseren ofte nektet å starte på en skikkelig måte, og vi måtte trykke frem noe annet på skjermen og trykke "start nettleser" på nytt for å få den frem på skjermen. Dette er en åpenbar programvarefeil, som vi antar vil bli rettet i en programvareoppdatering veldig snart. 

Under kan du se en visuell gjennomgang av de nye menyene på video.

Teknologi og funksjoner

Med tanke på at Touch Pro 2 er den råeste HTC-telefonen, er spesifikasjonsliten omtrent overfylt. 

Telefonen har GPS for navigasjon, Wi-Fi for å koble til trådløse nettverk og både Super-3G (HSDPA). Makshastighet for super-3G er 7,2 Mbps nedlastingshastighet og 2 Mbps opplastingshastighet (HSUPA).

Toych Pro 2 har også Edge for grisgrendte strøk uten 3G-dekning. 

Ikke bilnavigasjon inkludert

GPS-en utnyttes ikke med noe egen steg-for-steg-navigasjon, men Google Maps er forhåndsinstallert i Touch Pro 2 slik at du ser hvor du er på kartet, kan finne adresser og interessepunkter og kan få enkle kjøreanvisninger. Erfaringsmessig fungerer Google Maps helt utmerket til fots, men er litt ufullstendig om du sitter bak rattet. 

Siden det er Windows Mobile 6.1 som sitter i bunnen på Touch Pro 2, er det imidlertid ingen problem å installere dine egne kartprogrammer fra for eksempel GPS-produsenter som Tomtom eller Garmin. Dette må du imidlertid betale ekstra for. 

Vi vil snart teste Tomtom Navigator 7 for Windows Mobile

Nettleseren er enkel å starte fra Touch Flo 3D-menyene.

Knallbra surfemobil

Noe som imidlertid utnyttes godt er internetthastighetene, både over Wi-Fi og HSDPA. Stadig flere bruker mobilen til å surfe på, og en trykkskjermmobil bør derfor har en dugelig nettleser. Touch Pro 2 har derfor fått Opera Mobile 9.5.

Denne nettleseren er suverent god å bruke, og er helt på høyde med Safari i Apples Iphone-telefoner og langt bedre enn den nettleseren du finner i Nokias trykkskjermmobiler. 

Adresselinjen er lett tilgjengelig, og det tar bare et øyeblikk å taste inn en adresse. Med raske internetteknologier blandet med en rask nettleser tar det også kort tid å laste inn nettsider. Du får se nettsidene i full bredde, og kan enkelt zoome inn der du vil lese nærmere ved å dobbelklikke på skjermen eller å dra fingeren over zoome-området under skjermen. Teksten du fokuserer på tilpasses i skjermens bredde, og det hele fungerer suverent bra.

Opera Mobile 9.7 Beta fungerer utmerket på Touch Pro 2.

Dersom du surfer mye kan vi imidlertid anbefale å oppdatere nettleseren til Opera Mobile 9.7 så snart denne kommer ut, eller du kan laste ned en prøveversjon allerede nå. Vi har nemlig prøvd den nye nettleseren litt, og setter stor pris på Turbo-funksjonen. Dette gjør at nettsidene komprimeres på en server på nettet før de lastes inn på mobilen, akkurat som Opera Mini, og gjør dermed surfingen raskere og billigere. Vær obs på at du må aktivere Turbo-funksjonen under innstillinger.

Suveren e-postleser

Windows Mobile 6.1 har utvilsomt en av markedets mest avanserte e-postlesere. Den støtter selvsagt både POP3, IMAP (med SSL-sikkerhet) og Exchange, og passer dermed like godt til e-postkontoen du bruker på fritiden som den du bruker på jobb.

Du kan selvsagt også surfe i bredskjerm med både Opera Mobile 9.5 og 9.7.

E-postkontoen er enkel å sette opp, og innstillingene legges inn på minimalt med tastetrykk. I tillegg kan du angi mange avanserte innstillinger. Du kan selvsagt velge hvor nye e-post du vil motta, hvor ofte du vil at telefonen skal sjekke etter ny e-post og hvor store e-postmeldinger du vil motta på telefonen. Som standard mottar du kun emnetittel og litt øvrig informasjon, og kan deretter laste ned de e-postmeldingene du vil lese på farten.

E-postleseren fungerer helt utmerket.

E-postmeldingene du har liggende på serveren lastes ned på kort tid, og du har deretter full oversikt. Du har også mulighet til å søke etter e-post i innboksen din.

Telefonen støtter e-post i html-format direkte, og kan i tillegg by på egne lesere for PDF- og Office-dokumenter. 

I Touch Pro 2 må du klare deg med minnekort, ettersom det innebygde minnet er altfor spinkelt for de fleste.

Prosessor og minne

Touch Pro 2 har en 32-bits prosessor av typen Qualcomm MSM 7201a, en brikke med to kjerner og en oppdateringsfrekvens på 528 MHz. Dette utmerker seg ikke spesielt, og samme brikke finnes i blant annet forgjengeren HTC Touch Pro, så vel som i HTC Touch HD og Android-telefonene HTC Dream og Magic

Prosessoren er likevel rask og leken, og gjør absolutt jobben sin. Til å være en telefon med Windows Mobile 6.1 er ikke Touch Pro 2 treg i menyene, og Touch Flo 3D-systemet har fått god ytelse. Å tilpasse systemet til et nytt brikkesett ville vært mye jobb og kunne ført til barnesykdommer, så da kan det være like greit at HTC kjører på en løsning man vet fungerer så lenge telefonen ikke har noe nytt som krever høyere hastighet.

Minnekapasiteten for brukeren er 288 MB, eller egentlig 279 MB siden deler av minnet brukes til filsystemet. I tillegg er det et hurtigminne for programmer på 188 MB. Dette er helt godkjent for å bruke operativsystemet og installere noen programmer, men så snart du begynner å knipse bilder og laste musikk inn på telefonen kan de bli altfor lite. Vi synes det er merkelig at HTC ikke har lagt inn mer minnekapasitet til musikk og annet.

Vi legger imidlertid ikke veldig mye vekt på dette, siden telefonen har støtte for minnekort av typen Micro-SD. Dermed kan du kjøpe deg et 16 GB stort minnekort, som holder til en hel del musikk.

God batterilevetid

Touch Pro 2 har et batteri på 1500 mAh, som kan tynes i 19 dager i hvilemodus med 3G-tilkobling eller 4,5 timer samtaletid. Deaktiverer du 3G får du 7 timer taletid, mens hviletiden går ned til 14,5 døgn. Dette er oppgitte verdier, og vil oppleves noe lavere under normalt bruk. Vi kunne imidlertid fint bruke telefonen hardt i en halv uke uten at telefonen trengte lading, så du kan regne med en ukes batterilevetid med normal bruk. 

Talekvaliteten er også god, og du kan stille lyden høy nok til at du kan høre hva motparten sier til tross for all støy og ulyder fra busser og trikker som raser rundt i byen. Motpartens stemme er klar og naturtro, og vi kunne sitte i lange samtaler uten å merke noen ulumskheter i lydkvaliteten. 

God lydkvalitet i en mobil i denne klassen er jo bare å forvente. Det som er hakket mer imponerende er konferansesamtale-funksjonen. Her kan du enkelt og greit legge telefonen på bordet med skjermen pekende nedover, og telefonen settes automatisk som konferansetelefon.

Legger du telefonen med skjermen ned, fungerer Touch Pro 2 automatisk som en utmerket konferansetelefon.

Baksiden er dekket av et stort høyttalerdeksel, men likevel er det bare to små høyttalere som skjuler seg bak – en på hver side av kameraet. Høyttalerne gir god lydkvalitet, som enkelt kan fylle et større møterom. Dette er den beste konferansehøyttaleren vi har vært borti i en mobiltelefon, om vi ser bort ifra Bang & Olufsen Serenata som vi testet i 2007.

På baksiden av telefonen er det en egen mikrofon som brukes for å kansellere støy i konferansesamtaler. Dermed bør ikke tromming med penner, tripping med beina eller stoler som glir over gulvet komme altfor godt frem. Dette fungerer bra, selv om ikke all støy fjernes helt. Så lenge ingen fysiske møtedeltakere snakker i munnen på hverandre kan en tredjepart eller flere delta i møtet uten problemer.

På baksiden er det også en tast for å slå av mikrofonen, slik at de fysiske møtedeltakerne kan diskutere ting som de i telefonen ikke får med seg. Da lyser tasten rødt for å illustrere at mikrofonen er avslått.

For proffbrukere kan det være gull verdt å ha med seg en konferansetelefon i lomma på denne måten, og ringer du til andre som har samme telefon kan du på sett og vis koble to møter sammen. 

Alt i alt har Touch Pro 2 mye teknologi, og alt fungerer helt topp. Vi skulle ønske telefonen hadde hatt et eget GPS-program med steg-for-steg-navigasjon slik for eksempel HTC Touch Cruise 2 har, men telefonen holder seg til forventningene og leveret totalt sterkt i kategorien teknologi og funksjoner.

Multimedia

Profftelefoner som Touch Pro 2 pleier ofte ikke å være de beste til multimedia. Vi har egentlig ikke helt sett noen god grunn til at forretningsmenn ikke skal kunne se film, høre på musikk med god lydkvalitet eller ta like gode bilder som andre mobilbrukere. Nokia så heller ingen grunn til å utelukke disse funksjonene da de lagde Nokia N97 med fulltastatur og skikkelige multimediafunksjoner. 

Spørsmålet da er om HTC har klart det samme. 

Ikke minijack

Vi begynner med et veldig negativt punkt. HTC har ikke brukt nok fornuft til å spandere litt plass til en 3,5 millimeters minijack-utgang for vanlige hodesett. Her må du enten skaffe deg en egen overgang, eller finne deg i å bruke det medfølgende hodesettet.

De medfølgende ørepluggene er vi alt annet enn fornøyde med. Vi opplevde at det falt ut av ørene konstant når vi brukte telefonen som MP3-spiller, og vi måtte sitte dønn i ro for at det skulle holdes på plass. 

Lydkvaliteten i ørepluggene er ikke noe å skryte av. Hele lydbildet kommer med, og det er grei dybde i bassen. Men lyden er flat og gørrkjedelig.

Et annet viktig punkt er at det ikke følger med noe minnekort. Dermed må du ut og handle deg et minnekort av typen Micro-SD om du skal ha plass til noe særlig med musikk, bilder eller video. 

Sjekk priser på Micro-SD-kort i prisguiden

Med en stor skjerm som kan stilles i 45 graders vinkel, fungerer telefonen bra til å se film.

God på video

Med en skjerm på 3,6 tommer og et batteri på 1500 mAh, er det ingen tvil om at telefonen er god på å vise video. Her kan du fint meske deg med TV-serier eller spillefilmer mens du sitter i båten, hytta eller campingvogna i sommer. 

Skjermen duger godt til videovisning, men det skal nevnes at AMOLED-skjermer som du finner i for eksempel mange av Samsungs nyeste trykkskjermmobiler egner seg enda bedre.

Ut fra esken støtter Touch Pro 2 kun formatene WMV, ASF, MP4, 3GP, 3G2, M4V og AVI. Den mangler støtte for DivX, og sannsynligheten for at du må konvertere videoene dine er til stede. 

Slik konverterer du video

Radio eller ikke radio?

Spesifikasjonslisten sier at Toych Pro 2 har radio, men det stemmer bare delvis. Telefonen har mottaker for FM-radio med RDS-støtte, og bruker hodesettet som antenne, men det finnes ingen forhåndsinstallerte programmer som utnytter dette. I denne tråden på XDA Developers finner du en .cab-fil som gir deg en fungerende radio-applikasjon til telefonen.

Altså har telefonen radio kun dersom du selv installerer et program som utnytter denne maskinvaren. 

Musikkspilleren er oversiktlig og god. Her kan du sortere etter artistnavn, albumnavn eller navn på spor, og du kan lage egne spillelister. Lydutjevner er også på plass, slik at du selv kan velge lydnivået i forskjellige frekvensområder. 

Bevegelsesspill

Touch Pro 2 har fått spillet Teeter, mer kjent som Labyrint på norsk, som bruker bevegelsessensoren i mobilen. Her skal du styre en kule gjennom en labyrint til mål, og unngå at kula faller ned i hullene på veien. Spillet viser at bevegelsessensoren er presis og god, og er undeholdende.

Ellers finner du de vanlige spillene Bubble Breaker og Kabal fra Microsoft, som har vært i hver bidige Windows Mobile-enhet i hvert fall siden år 2003. Vi har dermed nådd å bli grundig lei av disse spillene, men har du ikke hatt Windows Mobile før kan det tenkes at de er underholdende. 

Kameralinsen er knøttliten, og telefonen har ingen blits.

Ingen kameratast

Touch Pro 2 har ingen egen kameratast, og kameralinsen er knøttliten på baksiden av telefonen. Blits eller fotolys er heller ikke på plass. Her er det med andre ord bare å temme forventningene. 

At telefonen mangler kameratast, betyr at du ikke får valgt hvor du skal fokusere i bildet på vanlig måte. Det fokuseres automatisk i midten, og bildet knipset så snart telefonen har funnet fokus. Heldigvis har telefonen fått berøringsfokus, slik at du først kan velge fokusområde og deretter trykke på utløserknappen på skjermen som fører til at telefonen fokuserer og knipser bildet. Du kan alternativt velge å fokusere på "gjennomsnittet" i bildet.

Resultatet er ikke spesielt bra. Bildene tatt innendørs blir veldig kornete, og fargene blekner. Dermed får du grå og kjedelige bilder. Konklusjonen er klar: Noen kameramobil er Touch Pro 2 ikke, og dette er ikke telefonen for deg som vil hobbyfotografere med mobilen. 

Likevel har du et vell av innstillingsmuligheter, som hvitbalanse, lysstyrke, ISO-verdi og selvutløser. Du kan også velge lukkelyd, effekter eller få telefonen til å legge til tidsstempler på bildene. 

Dette hjelper imidlertid ikke veldig når bildekvaliteten er så dårlig som dette:

Du kan også ta opp video med Touch Pro 2. Her kan du velge mellom VGA-oppløsning (640 x 480 piksler) eller en egen MMS-video der størrelsen settes til 176 x 144 piksler og lengden på videoen begrenses til det du får plass til i en MMS-melding (24 sekunder).

Videokvaliteten blir helt OK. Videoen hakker ikke, men får heller ikke så klare farger at det gjør noe.

For å oppsummere multimedia-kategorien, er det viktig å få med at Touch Pro 2 har potensiale til å bli en grei MP3-spiller dersom du skaffer et minnekort og hodesettovergang. Den kan også bli en god videoviser om du konverterer videoene dine eller skaffer deg programvare som gjør at telefonen støtter andre formater. I tillegg har telefonen støtte for TV-ut, dersom du kjøper deg en kabel for dette. Den har også radio, dersom du laster ned et program for dette. 

Vi sitter da igjen med et spørsmål: Hvorfor kan ikke telefonen være alt dette rett "ut av esken"? De aller fleste som kjøper telefonen kunne fått mye mer nytte av den hvis det i det minste var et minnekort og en hodesettovergang inkludert, og all erfaring tyder på at få tar seg bryet med å kjøpe dette i ettertid.

Konklusjon

Touch Pro 2 er HTCs proffeste telefon, noe som ikke sier så rent lite ettersom det kun er profftelefoner som pøses ut av HTC-fabrikkene.

Telefonen har fått en gigantisk trykkskjerm, et stort fulltastatur, alt av teknologier under panseret og et vell av proffunksjoner. I tillegg føles telefonen skikkelig solid.

Likevel er telefonen bare omtrent like stor som for eksempel Apples Iphone, men en god del tykkere og tyngre.

Tastaturet er blant de største på markedet, noe som gjør det enkelt å skrive e-post og tekstmeldinger i en fei. 

Herlig skjerm

Skjermen måler hele 3,6 tommer, og har en oppløsning på 800 x 480 piksler. Dette gir et skarpt og detaljrikt bilde med god oversiktlighet. 

Det meste styres ved hjelp av grensesnittet Touch Flo 3D, som gjør det enkelt å bruke tommelen i de fleste funksjonene i telefonen. Grensesnittet har blitt oppdatert, og det har nå blitt enklere å blant annet starte programmer, se i kalenderen og stille alarmklokken. 

Operativsystemet Windows Mobile 6.1 fra Microsoft ligger i bunnen, og sørger for at Touch Pro 2 er en fullverdig smarttelefon inn til beinet. 

Alt dette gjør at telefonen både er brukervennlig i de funksjonene du bruker til daglig, samtidig som den er svært avansert og har alle de mulighetene som selv de mest kresne kan ha behov for.

Teknologi opp til ørene

Touch Pro 2 har alt av teknologier du kan tenke deg å finne i en profftelefon. GPS åpner for at du kan bruke telefonen til å blant annet finne frem på storbyferie, Wi-Fi sørger for at du kan surfe på nett i trådløse internettsoner, og de raskeste tilkoblingene til mobilnettene gjør at du fint kan bruke nettbanken og sjekke aksjekurser på campingplassen. 

Telefonen er helt suveren til e-post og surfing. E-postmottakeren er avansert, og støtter HTML-e-post i tillegg til at du kan åpne PDF- og Office-dokumenter som er vedlagt. Nettleseren er Opera Mobile 9.5, som gir en skikkelig god surfeopplevelse med enkel og oversiktlig navigasjon. 

Kalenderen, e-posten og kontaktlisten kan selvsagt også synkroniseres med proffløsningen Exchange. 

Touch Pro 2 har også en innebygget konferansetelefon. Legger du telefonen på bordet med skjermen ned under en samtale, slår de to konferansehøyttalerne på baksiden seg på automatisk. På baksiden er det også en mikrofon for støykansellering og en vanlig. Resultatet er god lydkvalitet som åpner for å at en tredjeperson får med seg møtet uten å være fysisk til stede. 

På proffunksjoner er det ingen tvil – Touch Pro 2 er en svært god telefon til avansert bruk. 

Feiler på multimedia

Touch Pro 2 er likevel ikke en telefon med bare sterke sider. Multimediadelen ser ut til å være laget på overtid, og virker halvferdig. Telefonen har likevel potensiale til å bli god på multimedia som avspilling av musikk og film, men da må du selv ta ut fingeren. 

Mottaker for FM-radio er for eksempel innebygd i telefonen, men det finnes ingen programmer som støtter dette. Det må du laste ned selv. 

Hodesettet som følger med har ikke særlig god lyd og sitter dårlig i ørene, og inngangen i telefonen er Mini-USB i stedet for standard 3,5 millimeters minijack. I tillegg følger det ikke med noe minnekort, og telefonen har lite minneplass innebygget. Dermed må du handle inn overgang til vanlige hodesett og et minnekort før telefonen er noen dugbar MP3-spiller. 

Touch Pro 2 er suveren til video, med tanke på den store skjermen. Men den støtter ikke alle vanlige formater ut av esken, så du må enten installere programvare som gir bedre videostøtte eller finne deg i å konvertere filmene og TV-seriene på PC-en først før du sender de til mobilen. 

Kameraet i telefonen er ikke noe for de som vil hobbyfotografere med mobilen. Bildene blir fargeløse og kornete, og egner seg ikke spesielt godt i fotoalbummet.

Suveren for målgruppen

Alt i alt synes vi HTC godt kunne lagt med en overgang til vanlige hodesett eller i beste fall installert en 3,5 millimeters standard hodesettutgang i Touch Pro 2. Og når telefonen har så lite som 288 MB minnekapasitet for brukeren, bør det følge med et minnekort i pakken. Den koster faktisk 6000 kroner og oppover. 

Men når Touch Pro 2 er så god på det den skal være god på, nemlig e-post, nettleser, kalender og andre proffunksjoner, er ikke fallhøyden så stor.

Touch Pro 2 er nemlig et godt kjøp for de som bruker telefonen mye i forretningssammenheng, og vil ha best mulig e-postleser, nettleser og andre proffunksjoner. 

Dersom du ikke trenger fulltastatur på mobilen, men vil at den skal være like avansert, kan vi anbefale å se på HTC Touch Diamond 2 som koster halvannet tusen kroner mindre. Vil du ha noe som er bedre på multimedia kan vi anbefale Nokia N97 som er en komplett underholdningsmobil med fulltastatur.

annonse