Tek.no

Test

HTC Touch Pro 2

Touch Pro 2 er godt designet, om enn den er litt tung. (Alle foto: Einar Eriksen)
1 Juli 2009 14:47

Design og brukervennlighet

HTC er blant de mest kjente produsentene av profftelefoner her til lands, og Touch Pro 2 er HTCs proffeste telefon. Her er det bare å skru forventningene i taket. 

Allerede ved første øyekast er det ingen tvil om at telefonen virkelig er en råtass. Skjermen på fremsiden er 3,6 tommer stor, og er selvsagt en trykkskjerm. Telefonen har også et stort fulltastatur.

Det neste du legger merke til, er at telefonen veier overraskende mye. Om lomma di tåler vekten, får du imidlertid en telefon som få andre telefoner kan sammenligne seg med.

Touch Pro 2 er bare litt større enn de fleste trykkskjermmobiler, men når du løfter den for første gang blir du nok overrasket over hvor tung den er. Med 178,5 gram er det bare å knyte shortsen godt rundt livet. Heldigvis er det mange gode grunner til at telefonen veier så mye. 

God kvalitetsfølelse

For eksempel er kvalitetsfølelsen svært god. Fremsiden gir inntrykk av god kvalitet, til tross for at skjermen er av den myke typen som kan trykkes inn med en pekepenn. Skjermoverflaten går i ett med resten av fremsiden. 

Rammen rundt fremsiden er i metall, og har en krom-overflate. Alt i alt ser fremsiden ganske så stilren og flott ut. 

Snur du telefonen, finner du en ramme i plastikk, et svært høyttalerdeksel i plastikk og en stripe med metall i midten, alt i tre forskjellige gråtoner i en avrundet form. Her er ikke øyet like fornøyd som med fremsiden, og baksiden kan kanskje virke litt grå og kjedelig. 

Skyver du skjermen til siden, åpenbarer det seg et fulltastatur med store taster, og skjermbildet legger seg horisontalt. Det er også mulig å vippe skjermen oppover til en vinkel på inntil 45 grader i forhold til bordoverflaten, slik at telefonen kan stå på bordet mens du skriver, mens du ser på film eller annet. Vi setter pris på at du selv kan velge vinkelen. Den runde baksiden gjør at telefonen virker litt ustødig når den ligger på bordet.

Tastesettet er ryddig og greit.

Store taster og god oversikt

Telefonen er som nevnt ganske stor, noe som gir enkelte fordeler. Tastene i fulltastaturet er større enn i de aller fleste fulltastaturmobiler, og de har også god høyde fra overflaten under slik at det er lett å kjenne seg frem med tomlene. For de med store tomler, kan dette fort bli den foretrukne fulltastaturmobilen. Vi synes tastaturet generelt fungerer svært bra, og tastene gir akkurat passelig mye motstand. 

Av/på-tasten er litt lett å komme borti.

Som vanlig har HTC plassert en tast på toppen av mobilen som slår av og på skjermen, eller av og på telefonen om du holder den inne. Denne gangen har de bommet litt på plasseringen. Når du bruker tastaturet på telefonen kan du komme borti tasten med innerste del av pekefingeren, slik at skjermen plutselig slår seg av eller at telefonen spør om du virkelig vil skru den av. 

Det går fort å skrive tekstmeldinger.

Telefonen har også skjermtastatur, slik at du kan bruke den horisontalt med én hånd om du vil.

Skjermen er stor og skarp.

Den 3,6 tommer store skjermen gir en oversikt i en helt annen liga enn forgjengeren Touch Pro, som har en 2,8 tommers skjerm. Oppløsningen er 480 x 800 piksler, altså WVGA. Her er det med andre ord ekte bredskjermsformat om du skyver opp skjermen og legger mobilen horisontalt. 

Oppløsningen er også høy nok til å gi et skarpt og klart bilde, og det eneste som kunne gitt bedre bilde ville vært bruk av AMOLED-skjerm. Med denne skjermtypen bruker skjermen mindre strøm, fargene blir klarere og sortfargen blir dypere. Foreløpig har imidlertid ikke HTC lansert noen mobiler med den nye skjermtypen. Her er det Samsung som leder på markedet, med I8910 Omnia HD og S8300 Ultra Touch

Under skjermen til Touch Pro 2 finner du et område du kan dra fingeren over for å zoome inn og ut i de applikasjonene som støtter det. For eksempel i nettleseren, bildegalleriet eller når du leser e-post. Dette gjør at du enkelt kan velge mellom god oversikt eller stor tekst.

Nederst er det fire hendige taster.
Både tastene og tastaturet lyser i mørket.

Resistiv skjerm

Skjermen er av den resistive typen, og reagerer ved at skjermflaten trykkes fysisk inn i motsetning til kapasitive skjermer som reagerer bare ved at du berører skjermen med fingeren. 

Fordelen ved dette er at du kan bruke medfølgende pekepenn eller hvilke som helst andre gjenstander for å få skikkelig presisjon når du trykker på skjermen. Ulempen er at du må trykke hardere på en resistiv skjerm av denne typen i forhold til en kapasitiv, og skjermen reagerer ikke bare på berøring. 

Dette opplevde vi som en tilvenningssak, og etterhvert som du har brukt skjermen en stund blir du vant til å måtte trykke hardere enn på for eksempel Apple Iphone, HTC Magic eller andre telefoner med kapasitive skjermer. Den resistive skjermen som er brukt i Touch Pro 2 er også svært følsom, så den er nesten like god å bruke som en kapasitiv skjerm. 

Touch Pro 2 gir deg en vibrasjonstilbakemelding når du trykker på skjermen, slik at du enkelt merker at telefonen registrerer skjermtrykkene dine. Denne brukes imidlertid ikke alle steder i menyene, men blant annet på skjermtastaturet.

Volumtastene er lett tilgjengelig.

En lyssensor ved høyttaleren i toppen av telefonen sørger for at skjermen demper belysningen når det er mørkt, og skrur den opp igjen når det er lyst. Lyssensoren brukes også under mobilsamtaler. Dersom du trenger å gjøre et notat eller annet på telefonen under samtale tar du bare mobilen bort fra hodet og skjermen skrur seg på. 

På andre siden av høyttaleren, er det en lysdiode som viser om du har noen nye meldinger, tapte anrop eller om du har lite energi igjen på batteriet. Lengst til høyre finner du et VGA-kamera for videosamtaler. 

På bunnen er det en Mini-USB-port som brukes til lading, dataoverføring og hodesett. I tillegg kan du bruke porten som TV-utgang. Kjøper du en kabel for dette kan du altså koble telefonen rett til TV-en for å se på video eller annet. 

På høyre side i hjørnet finner du pekepennen. Festemekanismen holder pekepennen godt på plass, og det virker som om den ikke kommer til å bli slarkete med det aller første. Tar du ut pekepennen, slår skjermen seg på. Tar du den ut under samtale, får du frem notisfunksjonen, noe som kan være veldig praktisk.

Nå får du Touch Flo 3D-menyene i fullversjon også i bredskjermmodus.

Endringer i menyene

Operativsystemet i Touch Pro 2 er Windows Mobile. Når du blar i menyene er det imidlertid ikke ofte du ser de velkjente Windows-menyene. HTC har som vanlig lagt på Touch Flo 3D, et grensesnitt som sørger for at du ikke trenger å bruke pekepennen så ofte. 

Du sveiper fingeren over menylinjen for å bla enklest mulig.

Her kan du styre det meste med tomlene. I hvilemodus finner du en rekke faner som gir enkel tilgang til samtalelogg, kontaktliste, tekstmeldinger, e-post, kalender, nettleseren, aksjekurser, kameraet, musikkavspilleren, værvarsel og innstillinger.

Kalenderen og aksjekurs-oversikten i Touch Flo 3D er nytt i den nyeste versjonen, og var ikke å finne i forgjengeren HTC Touch Pro. Spesielt kalenderen var etterlengtet, og den nye kalenderoversikten gjør at du uten pekepenn kan bla i kalenderen og få oversikt over avtalene dine. Når du oppretter en ny avtale kommer du imidlertid inn i det velkjente Windows-systemet for dette. 

Når du stiller inn alarmer får også opp et nytt brukergrensesnitt av den fingervennlige typen, slik at du slipper å knote med negler og pekepenn for å få til dette. I tillegg kan du sette opp ringelyd, koble til Bluetooth-enheter og gjøre en rekke andre innstillinger i nye og fingervennlige grensesnitt. 

Startmenyen har blitt forenklet til dette. For å se alle programmene trykker du på "Alle".

Ny startmeny

Den tradisjonelle startmenyen er helt borte. I stedet får du opp store ikoner for de programmene du bruker mest, og her kan du legge til og fjerne programmer selv. Innstillingsmenyen finner du under innstillinger i Touch Flo 3D-systemet når du trykker "avansert". Alle programmene finner du ved å trykke "start" og "alle". Her er det listevisning i alfabetisk rekkefølge.

Med det første savnet vi den vanlige startmenyen, men dette er en tilvenningssak og for en ny bruker av Windows Mobile er nok dette en enklere løsning. 

I fullversjonen av startmenyen er alle programmene alfabetisk sortert.

Som vanlig får du en oversikt over programmer som kjører i bakgrunnen ved å klikke på ikonet øverst til høyre når du ikke er inne i et program, og her ser du også hvor mye av telefonens minnekapasitet som er i bruk. I tillegg er det en snarvei for å lukke alle programmer. 

Nå har Touch Flo vært ute på markedet siden HTC Touch kom i juni 2007. Og det er ingen tvil om at fingervennligheten har blitt stadig bedre siden den tiden. Windows Mobile regnes ofte som et avansert og vanskelig operativsystem, men Touch Flo 3D gjør at Touch Pro 2 kan regnes som en brukervennlig telefon til daglig bruk. 

I tillegg er Touch Pro 2 rimelig rask i menyene, og det er minimalt med ventetid når du starter programmer eller gjør andre ting som krever mye av maskinvaren. Telefonen har en prosessor med klokkehastighet på 528 MHz, i likhet med de fleste Windows Mobile-telefoner nå for tiden. 

De eneste plagsomme treghetene vi la merke til, er at nettleseren ofte nektet å starte på en skikkelig måte, og vi måtte trykke frem noe annet på skjermen og trykke "start nettleser" på nytt for å få den frem på skjermen. Dette er en åpenbar programvarefeil, som vi antar vil bli rettet i en programvareoppdatering veldig snart. 

Under kan du se en visuell gjennomgang av de nye menyene på video.

Les også