Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HTC Tattoo

Design og brukervennlighet

Android-mobiler er stort for mange mobilinteresserte. Nå begynner operativsystemet Android å bli stadig mer vanlig, og HTC Tattoo koster under 3000 kroner. Vi har testet den hittil billigste Android-mobilen. 

Noe for "folk flest"?

HTC Tattoo er altså et av få forsøk fra HTC på å lage en telefon folk flest kan kjøpe. De 2500 kronene du må ut med er kanskje ikke lite, men du får ikke mange andre trykkskjermmobiler til en så beskjeden pris.

Android handler i stor grad om brukergenerert innhold. Det er derfor lett å utvikle programvare, og det er svært lett å laste ned ny programvare. Tattoo er kanskje ingen stor nyhet i seg selv, men at prisen på en Android-telefon er så lav er av betydning. Det betyr at tredjepartsutviklerne kan få en langt større brukergruppe å utvikle til.

Operativsystemet er som nevnt Android, og du kan bruke de samme programmene man kan bruke på Android-telefoner. Men HTC har selvsagt spart penger på andre måter.

Skjerm av lav kvalitet

Skjermen er den største grunnen til å bla opp en ekstra tusenlapp for å kjøpe en HTC Hero. Den måler bare 2,8 tommer, noe som er lite sammenlignet med de aller fleste andre trykkskjermmobiler. Det gjør at du ikke får den samme gode oversikten som i for eksempel Hero.

Og det er ikke nok med at den er liten. Skjermen har uskarpe farger, og gir ikke det samme gode inntrykket som Hero, og ligger milevis unna den lyssterke og sylskarpe skjermen i Samsung Galaxy. 

Skjermen er liten og resistiv.

Resistiv skjerm

Den viktigste årsaken til dette er trolig at trykkskjermen er en billig resistiv sak, og berøringsflaten på toppen av skjermen reduserer bildekvaliteten. Tattoo den første Android-telefonen med en resistiv skjerm.

I en resistiv skjerm trykker du fysisk inn skjermoverflaten for å få den til å reagere, noe som også fører til litt dårligere respons. Andre Android-telefoner har kapasitive skjermer, som gir bedre respons ettersom du bare trenger å hvile fingeren på skjermen for å få telefonen til å reagere. 

Det kan også nevnes at vi har prøvd langt bedre resistive trykkskjermer. I Tattoo synes vi frigangen mellom å holde fingeren mot skjermen og å trykke så hardt at telefonen faktisk reagerer er altfor langt.

Greit, Tattoo koster bare rundt 3000 kroner. Og er du ikke vant med dagens trykkskjermer fra før, kommer du neppe til å reagere på at skjermen i Tattoo er av billigste sort. Men når kompisen din viser frem sin dyrere trykkskjermmobil, kan du risikere å bli misunnelig. 

Resistive skjermer blir dessuten ofte ripete veldig lett. Vi trengte ikke veldig skarpe gjenstander og kraft for å lage noen saftige riper i skjermen til Tattoo, og en binders var nok til å lage en lang og saftig en. Vi tipper skjermen i en Tattoo blir ganske ripete etter et års bruk med mindre du er svært forsiktig med den.

Liten og praktisk

Det er stort behov for noe mer positivt i denne testen nå, for det er virkelig mange positive sider med Tattoo. Blant annet er det den minste Android-telefonen vi har testet. 

Tattoo smetter lett ned i lomma med sine avrundede former, og ligger behagelig med sin vekt på 113 gram. Samtidig ligger den godt i hånda, og fordelen med liten skjerm er at tommelen kan nå alle hjørner uten at du trenger å flytte mobilen opp og ned i håndflaten. 

Det meste av telefonen er plast, men oveflaten har en fin metallaktig lakk, og vi liker den sjarmerende Android-bot-en som pryder bakdekselet. 

SMS på liten skjerm

Store fingre og liten skjerm er utfordringen når det kommer til SMS-skrivng på Tattoo. Men det funger langt bedre enn fryktet.

Du kan som vanlig i Android velge mellom fulltastatur og vanlig mobiltastatur-oppsett i vertikal modus. 

Her synes vi fulltastaturet fungerer svært dårlig, ettersom det er mange taster i bredden på en smal skjerm. Det er vanskelig å treffe riktig, men den gode ordboken gjør det likevel mulig å skrive uten å ta frem et pekeredskap. Dersom du bommer på en tast og treffer en tast i nærheten er det ordet du prøvde å skrive som oftest ett av valgene. Det har også blitt lettere å legge til ord i forhold til den første programvareversjonen i HTC Hero.

Mobiltastaturet fungerer helt fint, og vi hadde ingen problemer med å skrive med tommelen. Som i Hero er det imidlertid litt problematisk med særnorske bokstaver om du ikke bruker ordbok. Du må trykke veldig mange ganger på 2-tallet eller 6-tallet for å få opp æ, ø eller å. 

Legger du mobilen vannrett kan du bruke fulltastaturet, og selv med store tomler er det enkelt å treffe rett tast. Ordboken hjelper også til om du bommer litt.

Dersom du derimot foretrekker å skrive uten ordbok, har du problemer. Det er vanskelig å skrive tekstmeldinger helt feilfritt, og vi så oss nødt til å bruke ordboken for å slippe å rette opp i feiltrykking i ett kjør.

Alt i alt går det rimelig kjapt å skrive SMS på Tattoo til tross for at skjermen er liten. 

Ellers fungerer SMS-funksjonen bra med god oversikt over samtalene du har hatt med hver kontakt. Det eneste vi reagerer på er at det ikke står klokkeslett på alle meldinger. Det står klokkeslett på alle du har mottatt på samme dag som du er inne i, men om meldingen ble sendt til deg dagen før (eller rett før midnatt) ser du ikke når den ble sendt.

Det er vel bare å gå inn på meldingsdetaljer sier du? Nei, der står det heller ikke klokkeslettet - det står bare dato. Slik er det også i andre Android-telefoner, og vi håper dette blir rettet opp i snart.

Kanonbra menysystem

Vi ga HTC Hero mye skryt for menyene. I og med at menyene er de samme i Tattoo gjør vi det samme her. På toppen av Android har HTC lagt et nytt grensesnitt som de kaller HTC Sense. 

På standard-startskjermen finner du først klokkeslettet, været for én by og noen snarveisikoner. Ikonene ligner ganske mye på det du finner i HTCs Touch Flo 3D-menysystem i Windows Mobile-telefoner, men her stopper egentlig likhetene. 

I HTC Sense får du hele syv forskjellige skrivebordsområder, og du kan enkelt velge hva du vil ha på de forskjellige og hvor det skal være plassert. 

For å flytte ikoner eller såkalte "widgets" (småprogrammer) holder du bare fingeren over i noen sekunder og deretter drar fingeren dit du vil ha ikonet. Så lenge ikonet har en grønn ramme rundt seg er det plass til det, og er det ikke plass blir ikonet rødt. Vil du flytte de til et annet skrivebord er det bare å holde ikonet på siden av skjermen slik at telefonen blar til neste skrivebordsområde automatisk, eller bla manuelt med piler øverst på skjermen, og for å slette ikonet slipper du det nederst på skjermen mens det lyser rødt. For å legge til nye Widgets holder du bare fingeren mot skjermen noen sekunder. 

Du kan velge mellom vanlige snarveisikoner til programmer eller mapper, HTCs widgeter eller Android-widgeter.

Spesielt HTC-widgetene er en fryd for øyet. Alt ser pent ut og mange av de fleste av widgetene har den samme stilen slik at de passer til hverandre. 

Alt er ikke gull og grønne skoger

Åpner man hovedmenyen dukker alle programmene opp i et alfabetisk sortert kaos. Vi etterlyser fortsatt muligheten til å sortere programmene våre i hovedmenyen. 

Vi etterlyser også en skikkelig oversikt over hvilke programmer som er åpne, og en enklere måte å lukke programmer på (som ikke innebærer tvungen avslutning fra innstillingsmenyen). Det siste punktet er egentlig ikke så viktig, ettersom programmene ikke bruker prosessorkraft i bakgrunnen, men vi liker likevel å bestemme hvilke programmer som skal og ikke skal oppta hurtigminne.

I salgspakken finner du:

  • Tattoo med batteri
  • Micro-SD-minnekort, 2 GB
  • Brukerveiledning
  • Lader/USB-kabel
  • Øreplugger, 3,5 mm minijack

Teknologi og funksjoner

HTC Tattoo er en Android-telefon, og det er derfor enkelt å laste ned nye funksjoner for å utnytte den teknologien telefonen byr på. Du kan laste ned nye musikkprogrammer som Last FM og Spotify, så vel som nyttige kontorprogrammmer, navigasjonsprogrammer og veldig mye annet. 

Vi setter selvsagt pris på muligheten til å installere flere programmer, men tester likevel telefonen slik den blir levert. Det meste er likevel på topp.

God nettleser

Googles nettleser er ment å konkurrere mot Opera Mobile, Apple Safari til Iphone og andre nettlesere i toppsjiktet. Nettleseren har blant annet god støtte for javascript med høy score i Acid3-testen. 

Alle nettsidene vi har surfet på vises på en god måte, men i Tattoo er skjermen langt mindre enn i de fleste andre moderne trykkskjermmobiler. Oversikten er derfor ikke like god i Tattoo som i andre trykkskjermmobiler.

Fullt hus på e-post

I likhet med Hero har også Tattoo en god e-postleser. Den støtter selvfølgelig både POP3 og IMAP4, i tillegg til at du kan synkronisere e-post, kontaktliste og kalenderoppføringer med Exchange eller Googles egne tjenester (Gcal, Gmail og Gcal). 

I e-postleseren kan du velge maksstørrelser på meldinger, hvor gamle meldinger som skal lastes ned og du kan legge til signaturer. 

Når du leser e-post kan du få opp hver person som en egen gren der du kan se all e-post som er vekslet med vedkommende. En søkefunksjon er også på plass. Denne søker i emnefeltet og e-postadresser, og ikke i meldingskroppen. 

Quickoffice er på plass, men kun i en enkel versjon som kan lese Word-, Excel- og Powerpoint-dokumenter uten å redigere de. PDF-leser er også på plass. 

Kalenderen er oversiktlig fungerer bra, og har mulighet for påminnelser og de fleste andre funksjoner du har bruk for. En taleopptaker er på plass, og denne er også velfungerende uten for mye bakgrunnssstøy. En egen widget for aksjekurser sørger for at du kan holde deg oppdatert på aksjene dine. 

Det vi savner er en filbehandler og omregner for valuta og måleenheter. Tattoo er en smarttelefon, og vi forventer å finne skikkelige filbehandlere i smarttelefoner.

Teknologirik

Tattoo er en liten telefon, men HTC har likevel fått plass det meste av teknologi. Mot mobilnettet kan du bruke super-3G eller Edge for internettoppkobling, slik at du alltid får god hastighet uansett hvor du befinner deg. For førstnevnte teknologi finnes det også støtte for 900 MHz-båndet, som trolig kommer til å benyttes i det norske mobilnettet ikke altfor langt i fremtiden for å gi bedre super-3G-dekning. 

Wi-fi er på plass, og sørger for at du kan surfe og laste ned programmer over bredbåndslinja om du har trådløst nettverk. Bluetooth 2.0 med EDR sørger for raske filoverføringer, og A2DP-støtte gjør at du også kan overføre lyd i stereo. Når det gjelder filoverføring støttes forøvrig ikke filsending av den vanlige sorten - du kan kun sette Tattoo opp mot en PC for å hente filer på Tattoo selv.

GPS er også på plass, men det eneste navigasjonsprogrammet du finner forhåndsinstallert på Tattoo er Google Maps. Dette fungerer dårlig bak rattet i nåværende versjon. Du kan anskaffe andre alternativer som i de fleste tilfeller koster penger, eller du kan vente og håpe på at HTC oppdaterer Android-versjonen i Tattoo til 2.0 eller nyere, der du finner nyeste Google Maps med steg-for-steg-navigasjon. 

En G-sensor er på plass, slik at du kan spille spill som bruker denne. I mange programmer snur også skjermbildet seg når du vender telefonen, som for eksempel nettleseren. 

Telefonen drives av samme brikkesett som HTC Hero, av typen Qualcomm MSM7225. Prosessoren har en klokkehastighet på 528 MHz. Tattoo har en innebygget minnekapasitet på 256 MB (RAM) i tillegg til det medfølgende minnekortet på 2 GB. Minnekortet er den eneste lagringsenheten du kan bruke når du tar bilder eller video. Har du glemt å sette inn minnekortet, kan du bare glemme å ta bilder. 

Batteriet rommer 1100 mAh, noe som gir en god batterilevetid på 5,7 oppgitte timer i tale (3G) eller 22 døgn hviletid. Vi målte batterilevetiden til å absolutt holde mål:

Alt i alt er Tattoo teknologirik i forhold til den beskjedne størrelsen. Vi synes ikke den er for seig i menyene, og alt går raskt og problemfritt unna, samtidig som batterikapasiteten er god. 

Multimedia

Android-telefoner har som vane å by på mye underholdning, men det må sies at HTC aldri har lansert noen god og komplett underholdningsmobil. 

En god musikkspiller?

Har du et godt hodesett uten for mye motstand, er lydkvaliteten i Tattoo helt grei, men vi synes den sliter litt for mye med å drive både ørepluggene og hodesettet vi prøvde den med. Når det er god avstand mellom de forskjellige lydene, som bass og mellomtone, er det enkelt å skille instrumentene fra hverandre. Men mye annet flyter inn i hverandre, og det burde vært mer luft mellom instrumentene. 

Det virker også som om Tattoo sliter med å kontrollere hodesett som krever litt mer. Resultatet blir upresist og lite detaljert.

Om du bare skal høre på musikk mens du sitter på busstoppet og har hodesett eller øreplugger som ikke krever for mye, fungerer imidlertid Tattoo helt greit. 

Vi setter også pris på at Tattoo har en standard hodesettutgang av typen 3,5 millimeters minijack, slik at du kan koble favoritthodesettet ditt rett i mobilen. 

En mobil videospiller?

En egen Youtube-funksjon sørger for at du kan se på video fra denne tjenesten, med et vell av sorteringsfunksjoner. Programvaren for videoavspilling er godt gjemt under "album", og støtter litt få filformater. Skjermen er dessuten så liten at Tattoo ikke egner seg til å se særlig lange filmer på. 

Av spill er ingenting forhånsinstallert, men du kan enkelt laste ned en rekke gode gratisspill fra Andorid Market. Med enkel tilgjengelighet til store mengder spill kan Tattoo by på mye underholdning. 

Kamera til utendørsbruk

Å ta bilder innendørs i vanlig belysning med Tattoo fungerer skikkelig dårlig. Bildene blir svært mørke med mye bildestøy, og telefonen har ikke noe fotolys. Å ta bilder med Tattoo på fest er bare å glemme. 

Utendørs ser bildene helt svært bra ut i første øyekast. Gransker vi de litt nærmere ser vi at fargemetningen er skrudd opp til himmels for å få skarpe farger, en form for unsharp mask gjør bildene kunstig skarpe og rundt alle kontraster danner det seg unaturlige farger for å øke inntrykket av at bildene er skarpe. I tillegg er kontrasten skrudd opp, slik at for eksempel en hvit husvegg mister alle sine detaljer.

Tattoo kan nok ta helt greie bilder mens du er på skitur med familien. Men vi vil nok anbefale å heller ta med kompaktkameraet for å få bilder med bedre detaljgjengivelse som ikke er så overprosesserte. Og når det kommer til innendørsbilder er Tattoo nærmest ubrukelig.

Video kan tas opp i H.264- eller MPEG4-koding. Maksoppløsningen er på 352 x 288 piksler, noe som gjør videosnuttene svært små og udetaljerte. Om du bare skal sende videoen i en MMS-melding er kvaliteten helt grei, men overfører du videoene til PC-en blir du nok skuffet. 

Alt i alt scorer ikke Tattoo godt innen multimedia, men kan likevel være underholdende takket være det gode utvalget av spill og en dugbar MP3-spiller. Om du bryr deg om kamera eller vil se på video på mobilen, er det bare å styre unna.

Konklusjon

HTC Tattoo er ikke ny og spennende i seg selv, men det er den billigste Android-telefonen som er å få kjøpt. Det gjør at Googles operativsystem for mobiltelefoner kan nå et helt nytt marked. Og Android vil for de fleste oppleves som nytt og spennende.

Med Android under panseret kan du svært enkelt laste ned nye spill og programmer, og med HTC Sense kan du i stor grad stye hvordan startskjermen skal se ut. Den Android-telefonen du kjøpte er ikke den samme som du sitter med to måneder senere. Den er mer personlig.

Dårlig skjerm

Tattoo er den billigste Android-telefonen vi har testet, og den har også den dårligste skjermen. Samsung Galaxy stiller med en sylskarp AMOLED-skjerm, HTC Hero stiller med en høyoppløst TFT-skjerm og begge har kapasitive skjermer, der responsiviteten er på topp fordi du kun trenger å berøre skjermoverflaten for å få reaksjon. 

Tattoo har en resistiv skjerm, og vi synes skjermbildet blir gråblekt med dårlig fargegjengivelse. I tillegg må du trykke skjermoverflaten ned for å få telefonen til å reagere, noe du ikke trenger i kapasitive skjermer. 

Kameraet i Tattoo er heller ikke noe å rope hurra for. Bildene du tar innendørs blir helt ubrukelige, mens bilder tatt utendørs er overoppskarpet med altfor høy kontrast og en ekstrem fargemetning. 

Også mye positivt

Tattoo har imidlertid positive sider. MP3-spilleren er oversiktlig og god, og telefonen gir grei lydkvalitet ut av hodesettutgangen som er en standard 3,5 millimeter minijack-inngang. 

Med gode muligheter for å laste ned ekstra programvare kan også Tattoo by på mye annen underholdning, og vi anbefaler å prøve spill som Robo Defense og Farmfrenzy.

Lydkvaliteten i samtaler er også god, så vel som at batterilevetiden er godt over gjennomsnittet. Men den lille skjermen er litt vanskeligere å skrive tekstmeldinger på enn andre trykkskjermmobiler. Vi synes skrivingen går greit med ordboken aktivert, men om vi deaktiverer ordboken blir det mye tastefeil. 

Alt i alt er Tattoo en spennende trykkskjermmobil til en lav pris. Men med labert kamera og skjerm synes vi HTC Hero er vel verdt en tusenlapp ekstra. 

Vil du ikke opp i pris, kan Android-telefonen HTC Magic stille med bedre skjerm og kamera til omtrent samme pris, men denne har ikke standard lyduttak av typen 3,5 millimeters minijack. S60-telefonen Nokia 5800 Xpressmusic kan være et godt alternativ om du vil ha god musikkspiller og kamera. For rundt 3000 kroner får du også en Windows-telefon av typen HTC Touch Diamond 2.

annonse