Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

HTC Tattoo

Design og brukervennlighet

Android-mobiler er stort for mange mobilinteresserte. Nå begynner operativsystemet Android å bli stadig mer vanlig, og HTC Tattoo koster under 3000 kroner. Vi har testet den hittil billigste Android-mobilen. 

Noe for "folk flest"?

HTC Tattoo er altså et av få forsøk fra HTC på å lage en telefon folk flest kan kjøpe. De 2500 kronene du må ut med er kanskje ikke lite, men du får ikke mange andre trykkskjermmobiler til en så beskjeden pris.

Android handler i stor grad om brukergenerert innhold. Det er derfor lett å utvikle programvare, og det er svært lett å laste ned ny programvare. Tattoo er kanskje ingen stor nyhet i seg selv, men at prisen på en Android-telefon er så lav er av betydning. Det betyr at tredjepartsutviklerne kan få en langt større brukergruppe å utvikle til.

Operativsystemet er som nevnt Android, og du kan bruke de samme programmene man kan bruke på Android-telefoner. Men HTC har selvsagt spart penger på andre måter.

Skjerm av lav kvalitet

Skjermen er den største grunnen til å bla opp en ekstra tusenlapp for å kjøpe en HTC Hero. Den måler bare 2,8 tommer, noe som er lite sammenlignet med de aller fleste andre trykkskjermmobiler. Det gjør at du ikke får den samme gode oversikten som i for eksempel Hero.

Og det er ikke nok med at den er liten. Skjermen har uskarpe farger, og gir ikke det samme gode inntrykket som Hero, og ligger milevis unna den lyssterke og sylskarpe skjermen i Samsung Galaxy. 

Skjermen er liten og resistiv.

Resistiv skjerm

Den viktigste årsaken til dette er trolig at trykkskjermen er en billig resistiv sak, og berøringsflaten på toppen av skjermen reduserer bildekvaliteten. Tattoo den første Android-telefonen med en resistiv skjerm.

I en resistiv skjerm trykker du fysisk inn skjermoverflaten for å få den til å reagere, noe som også fører til litt dårligere respons. Andre Android-telefoner har kapasitive skjermer, som gir bedre respons ettersom du bare trenger å hvile fingeren på skjermen for å få telefonen til å reagere. 

Det kan også nevnes at vi har prøvd langt bedre resistive trykkskjermer. I Tattoo synes vi frigangen mellom å holde fingeren mot skjermen og å trykke så hardt at telefonen faktisk reagerer er altfor langt.

Greit, Tattoo koster bare rundt 3000 kroner. Og er du ikke vant med dagens trykkskjermer fra før, kommer du neppe til å reagere på at skjermen i Tattoo er av billigste sort. Men når kompisen din viser frem sin dyrere trykkskjermmobil, kan du risikere å bli misunnelig. 

Resistive skjermer blir dessuten ofte ripete veldig lett. Vi trengte ikke veldig skarpe gjenstander og kraft for å lage noen saftige riper i skjermen til Tattoo, og en binders var nok til å lage en lang og saftig en. Vi tipper skjermen i en Tattoo blir ganske ripete etter et års bruk med mindre du er svært forsiktig med den.

Liten og praktisk

Det er stort behov for noe mer positivt i denne testen nå, for det er virkelig mange positive sider med Tattoo. Blant annet er det den minste Android-telefonen vi har testet. 

Tattoo smetter lett ned i lomma med sine avrundede former, og ligger behagelig med sin vekt på 113 gram. Samtidig ligger den godt i hånda, og fordelen med liten skjerm er at tommelen kan nå alle hjørner uten at du trenger å flytte mobilen opp og ned i håndflaten. 

Det meste av telefonen er plast, men oveflaten har en fin metallaktig lakk, og vi liker den sjarmerende Android-bot-en som pryder bakdekselet. 

SMS på liten skjerm

Store fingre og liten skjerm er utfordringen når det kommer til SMS-skrivng på Tattoo. Men det funger langt bedre enn fryktet.

Du kan som vanlig i Android velge mellom fulltastatur og vanlig mobiltastatur-oppsett i vertikal modus. 

Her synes vi fulltastaturet fungerer svært dårlig, ettersom det er mange taster i bredden på en smal skjerm. Det er vanskelig å treffe riktig, men den gode ordboken gjør det likevel mulig å skrive uten å ta frem et pekeredskap. Dersom du bommer på en tast og treffer en tast i nærheten er det ordet du prøvde å skrive som oftest ett av valgene. Det har også blitt lettere å legge til ord i forhold til den første programvareversjonen i HTC Hero.

Mobiltastaturet fungerer helt fint, og vi hadde ingen problemer med å skrive med tommelen. Som i Hero er det imidlertid litt problematisk med særnorske bokstaver om du ikke bruker ordbok. Du må trykke veldig mange ganger på 2-tallet eller 6-tallet for å få opp æ, ø eller å. 

Legger du mobilen vannrett kan du bruke fulltastaturet, og selv med store tomler er det enkelt å treffe rett tast. Ordboken hjelper også til om du bommer litt.

Dersom du derimot foretrekker å skrive uten ordbok, har du problemer. Det er vanskelig å skrive tekstmeldinger helt feilfritt, og vi så oss nødt til å bruke ordboken for å slippe å rette opp i feiltrykking i ett kjør.

Alt i alt går det rimelig kjapt å skrive SMS på Tattoo til tross for at skjermen er liten. 

Ellers fungerer SMS-funksjonen bra med god oversikt over samtalene du har hatt med hver kontakt. Det eneste vi reagerer på er at det ikke står klokkeslett på alle meldinger. Det står klokkeslett på alle du har mottatt på samme dag som du er inne i, men om meldingen ble sendt til deg dagen før (eller rett før midnatt) ser du ikke når den ble sendt.

Det er vel bare å gå inn på meldingsdetaljer sier du? Nei, der står det heller ikke klokkeslettet - det står bare dato. Slik er det også i andre Android-telefoner, og vi håper dette blir rettet opp i snart.

Kanonbra menysystem

Vi ga HTC Hero mye skryt for menyene. I og med at menyene er de samme i Tattoo gjør vi det samme her. På toppen av Android har HTC lagt et nytt grensesnitt som de kaller HTC Sense. 

På standard-startskjermen finner du først klokkeslettet, været for én by og noen snarveisikoner. Ikonene ligner ganske mye på det du finner i HTCs Touch Flo 3D-menysystem i Windows Mobile-telefoner, men her stopper egentlig likhetene. 

I HTC Sense får du hele syv forskjellige skrivebordsområder, og du kan enkelt velge hva du vil ha på de forskjellige og hvor det skal være plassert. 

For å flytte ikoner eller såkalte "widgets" (småprogrammer) holder du bare fingeren over i noen sekunder og deretter drar fingeren dit du vil ha ikonet. Så lenge ikonet har en grønn ramme rundt seg er det plass til det, og er det ikke plass blir ikonet rødt. Vil du flytte de til et annet skrivebord er det bare å holde ikonet på siden av skjermen slik at telefonen blar til neste skrivebordsområde automatisk, eller bla manuelt med piler øverst på skjermen, og for å slette ikonet slipper du det nederst på skjermen mens det lyser rødt. For å legge til nye Widgets holder du bare fingeren mot skjermen noen sekunder. 

Du kan velge mellom vanlige snarveisikoner til programmer eller mapper, HTCs widgeter eller Android-widgeter.

Spesielt HTC-widgetene er en fryd for øyet. Alt ser pent ut og mange av de fleste av widgetene har den samme stilen slik at de passer til hverandre. 

Alt er ikke gull og grønne skoger

Åpner man hovedmenyen dukker alle programmene opp i et alfabetisk sortert kaos. Vi etterlyser fortsatt muligheten til å sortere programmene våre i hovedmenyen. 

Vi etterlyser også en skikkelig oversikt over hvilke programmer som er åpne, og en enklere måte å lukke programmer på (som ikke innebærer tvungen avslutning fra innstillingsmenyen). Det siste punktet er egentlig ikke så viktig, ettersom programmene ikke bruker prosessorkraft i bakgrunnen, men vi liker likevel å bestemme hvilke programmer som skal og ikke skal oppta hurtigminne.

I salgspakken finner du:

  • Tattoo med batteri
  • Micro-SD-minnekort, 2 GB
  • Brukerveiledning
  • Lader/USB-kabel
  • Øreplugger, 3,5 mm minijack