Test

Google Nexus One

Design og brukervennlighet

Takk til Epartner for lånet av Nexus One.

Man har snakket om Google Phone siden 2007. I stedet lanserte selskapet et operativsystem som i stor grad består av åpen kildekode. Den femte dagen i det nye året ble også en ny telefon fra Google lansert, nemlig Nexus One. Telefonen lages av HTC, men Google står bak både programvaren og salgsapparatet. Nå har vi fått telefonen på testbenken.

Overraskende tynn

Det første som slår oss når vi plukker opp Nexus One fra salgspakken, er at den er tynnere enn vi har forventet. Den er for eksempel betydelig tynnere enn HTC Tattoo. Den er naturligvis høyere og bredere, som jo er prisen for en større skjerm.

På undersiden finner du en standard Micro-USB-port.

Designen er stilren i svart og to forskjellige gråtoner. Av/på-tasten er på toppen, volumtasten er på venstre side og nederst finner du et rullehjul av samme type som i HTC Hero og Magic

Rullehjulet fungerer strålende, og er nyttig når du for eksempel skal flytte markøren for å redigere tekst. 

Les også test av Android-mobilene:

I tillegg finner du fire berøringsfølsomme taster - en tilbaketast, en tast som gir deg flere valg, en hjem-tast og en snarvei til å søke.

Vi savner imidlertid en kameratast. Mangelen gjør at du blant annet mister friheten til å fokusere der du vil når du tar bilder. Mer om det på side 3. 

Mange kommer nok også å savne egne taster for å svare, avvise og legge på anrop. Dette opplevde vi som en tilvenningssak.

Innsynsvinkelen er svært god.

Kanonbra skjerm

Skjermen utnytter mesteparten av telefonens fremside, og måler 3,7 tommer. Det må regnes som en stor skjerm, men likevel er den ikke så stor at vi måtte bytte grep i mobilen når du skal trykke i andre enden av skjermen. 

Skjermteknologien er AMOLED. Det betyr at hvert punkt lyser opp i seg selv, i stedet for at hele skjermen er belyst. Det gir bedre kontraster i mørke toner og skarpere farger. Skjermen er omtrent like lyssterk som Samsung Galaxy, noe som er imponerende. Med gode kontraster og farger på toppen av det, er skjermen en fryd å bruke.

Samtidig er skjermen strømbesparende i forhold til den tradisjonelle TFT-teknologien. Oppløsningen i skjermen til Nexus One er 800 x 480 piksler. Dette er en høy oppløsning, og resultatet er sylskarpe bilder i skjermen. 

Skjermen er også av den kapasitive typen. Det betyr at den føler kapasitansen i fingeren din og krever kun en berøring for å reagere, i stedet for at du må trykke inn den ytterste flaten slik du gjør i resistive skjermer. 

Dette fører til at du ikke bruker pekepenn og skjermen kan være noe mer unøyaktig enn resistive skjermer, men til gjengjeld er den mer responsiv enn resistive skjermer. Det er også en fordel at skjermoverflatene er hard, slik at den motstår riper langt bedre enn resistive skjermer. 

Jo rettere de diagonale linjene er (tegnes sakte med fingeren), jo mer presis er skjermen. Nexus One er svært presis i kantene, men ellers litt mindre presis enn Iphone.

Presis

Kapasitive skjermer er ofte litt mer upresise enn resistive skjermer, og det er litt unøyaktigheter også i Nexus One. Skjermen er likevel en av de bedre.

Unøyaktighetene kan enklest måles ved å tegne diagonale linjer over skjermen i sakte tempo i et tegneprogram. Unøyaktigheter fremstår som ujevnheter i form av gjentakende svingninger på linjen du tegner. I Nexus One er det noe svingninger, men ikke nok til at skjermen føles upresis eller at det har noe å si under vanlig bruk. 

I kantene er Nexus One imponerende presis. Her tar strekene ofte en sving selv om vi fører fingeren rett ut forbi kanten av skjermen. I Nexus One er skjermen presis helt ut til kantene, og linjen svinger ikke i det hele tatt.

Android 2.1

I Nexus One er det Android 2.1 (Eclair) vi finner under panseret. Vi har tidligere testet telefoner med Android 1.5 og 1.6, men Nexus One er den første telefonen vi får inn på testbenken med Android 2.1. 

Umiddelbart legger vi merke til det rent visuelle i den nye Android-versjonen. Låseskjermen har fått en overhaling, og nå kan du velge mellom å låse opp telefonen eller slå av og på lyden ved å dra i to forskjellige Apple-inspirerte skyveklosser horisontalt på skjermen. 

Standardbakgrunnen er basert på firkanter som lyses opp i et mønster basert på Google-fargene. Om du trykker et sted på bakgrunnen trigger du at lyset farer ut av punktet du trykket på. Dette har jo ingen nytteverdi, men kan gjerne være med på å forbedre inntrykket mange får av telefonen. 

I hvilemodus har du hele fem skjermer du kan skreddersy etter eget behov med valgfrie widgeter (småprogrammer) som viser værmelding gjøremål og lignende, eller snarveisikoner som gir deg en rask passasje til de programmene du bruker mest. Dette gjør du enkelt ved å holde fingeren på et punkt i noen sekunder, og deretter kan du flytte ikoner ved å gjøre det samme og deretter dra de dit du vil. Vil du slette ikonet, kan du dra det ned i søppelbøtta som dukker opp nedrerst på skjermen. 

Når vi åpner menyen, ser vi at de visuelle oppgraderingene går dypere. Ikonene farer inn fra kantene og gir et bra førsteinntrykk. Menyen er et rutenett på 4 x 4 ikoner, og resten av programmene dine finner du ved å bla nedover.

Holder du fingeren over et ikon i overkant av et sekund, dukker skrivebordet ditt opp og du kan plassere en snarvei til ikonet her.

Som vanlig i Android blir du bare presentert for de mest vanlige valgene i alle programmer og menyer som er å finne i telefonen. Vil du ha flere valg trykker du på den berøringsfølsomme valgtasten. Dette gjør at telefonen er brukervennlig uten at det går utover funksjonaliteten. 

Telefonen har også støtte for flertrykk, slik som Iphone. Dette har kanskje begrenset nytteverdi i vanlige programmer i og med at du må bruke begge hender for å zoome med to fingre om gangen, men teknologien kan være kjekt å ha til spill og underholdningsprogrammer av forskjellige slag.

Car Home

Car Home gir deg enkel tilgang til stemmesøk (på engelsk), navigasjon (men ikke skikkelig turn-by-turn), søk og kontaktliste. Når du har fortalt mobilen din hvor du skal, kan du velge om du skal kjøre, ta kollektivtransport eller gå.

Stemmestyringen lar deg ringe til kontakter, eller søke etter det du sier på Google. Dette kan være nyttig om du søker etter engelske ord, men siden det ikke er støtte for norsk i stemmestyringen kan du ikke stemmesøke etter kleppmelk og forvente å få opp noen fornuftige resultater (vi fikk da opp ordet phlegmatic). 

Kun fulltastatur

I Nexus One finner du ikke noe mobiltastatur-oppsett når du skal skrive inn tekst. Her må du klare deg med fulltastaturet. Vi synes det går raskt å skrive på fulltastaturet, men skulle ønske det fantes et tastatur med vanlig telefonoppsett slik at det er enklere å skrive med én hånd. Dette må du eventuelt laste ned fra Android Market.

Autofullføringen og ordforslagene fungerer svært bra, og har til vane å gjøre det mulig å skrive mye raskere enn uten hjelpemidler. Men i skrivende stund har Nexus One bare engelsk språk forhåndsinstallert, og foreslår altså ikke norske ord. 

Heldigvis er løsningen her også enkel. På Android Market finner du både norsk tastatur og ordbok laget av Trygve Aaberge. Med disse to installert kommer æ, ø og å opp i tastaturoppsettet. 

Med en responsiv og presis kapasitiv skjerm går skrivingen helt utmerket å skrive tekstmeldinger raskt på fulltastaturet. Legger du mobilen ned får du et større tastatur i bredskjerm, og det er enda lettere å treffe tastene. 

Apropos tekstmeldinger setter vi også stor pris på at det i den nye Android-versjonen også er mulig å få vite klokkeslettet da du mottok tekstmeldinger. Dette har ikke vært mulig i 1.5 og 1.6 dersom du mottok tekstmeldingen dagen før, og i stedet får du vite at du mottok meldingen i går. Nå går du inn på meldingsdetaljer for å se klokkeslettet.

Nexus One er definitivt hendigere enn fulltastaturmobiler som HTC Touch Pro og Sony Ericsson Xperia X1.
Nexus One er også tynnere enn Beat DJ fra Samsung.

Lynrask

Det er ikke ofte vi ser telefoner som er så rask som Nexus One. Ingen programmer eller funksjoner henger, og telefonen responderer umiddelbart på alt du gjør. 

For å få god respons i en telefon trenger man både velfungerende programvare og maskinvare. I Nexus One er det en 1 GHz prosessor av typen Qualcomm QSD 8250 som kjører på Snapdragon-plattformen. Dette er nøyaktig den samme prosessoren som brukes i Windows Mobile-telefonen HTC HD2

Les også testen av HD2 »

Av hurtigminne er det 512 MB, og det virker som om Nexus One bruker hurtigminnet på en god måte slik at den responderer kjapt uansett hvor mye vi prøver å kjøre samtidig og hvor mange programmer vi stabler i bakgrunnen som hver opptar litt hurtigminne.

God i samtaler

Når telefonen ringer drar du en svar-boks mot høyre for å svare, eller du gjør det samme med en avvis-boks for å avvise samtalen. Dette fungerer bra ettersom du ikke så lett svarer eller legger på idet du tar telefonen opp av lomma. 

Under samtaler kan du enkelt ta frem tastaturet. Telefonen har nemlig en lyssensor som gjør at skjermen er avslått når du holder den mot øret og aktiveres umiddelbart idet du løfter telefonen bort fra øret for å for eksempel skal gjøre et tastevalg eller aktivere høyttaleren. 

Lydkvaliteten under samtaler er helt upåklagelig, og vi er spesielt imponert over støykanselleringen. Selv når vi snakker i telefonen med høy musikk på stereoanlegget, hører ikke motparten noe som helst av bakgrunnsstøyen samtidig som stemmen din er klar og tydelig. Dette er imponerende. 

Hemmeligheten er at Nexus One har en egen mikrofon på baksiden som fanger opp støy i omgivelsene. Den lyden som fanges opp her, inverteres i lyden som sendes under samtale slik at bakgrunnsstøyen forsvinner. 

Samme løsning har vi sett i en rekke håndfrier. Les for eksempel testene av: 

Du kan også stille lydstyrken i din egen ende høyt nok, og vi kan holde telefonen litt vekk fra øret og fortsatt høre samtalepartneren godt. Håndfri-høyttaleren fungerer også godt når du har telefonen liggende på bordet.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • USB-kabel
  • Lader (230V~)
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg med fjernkontroll (fungerer også som håndfri)
  • Minnekort (Micro-SD, 4 GB)
  • Bæreveske skreddersydd for Nexus One