Test

HTC Hero

Design og brukervennlighet

Hero har en grei design, og en stor og god skjerm på fremsiden. (Alle foto: Einar Eriksen) - Klikk for større bilder.

HTC Hero er den andre Android-mobilen som kommer ut på det norske markedet. Skallet er laget av HTC, operativsystemet i bunnen er Googles ganske ferske men velkjente Android-system, og HTC har i tillegg et helt nytt brukergrensesnitt på toppen av det hele. Med det er HTC Hero noe helt utenom det vanlige, og alt ligger til rette for at dette kan bli en av årets mest spennende mobiler. Vi har testet nykommeren.

Hero er ganske lik en hvilken som helst trykkskjermmobil. Den har en stor skjerm, og ikke noe form for tastatur. Og på baksiden sitter det selvsagt et kamera.

Grei størrelse

Hero er litt bredere enn Nokia 5800 Xpressmusic, men smalere enn Apple Iphone 3GS. Videre er den lengre enn førstnevnte telefon og like lang som Iphone. Telefonen er ganske tynn i forhold til Nokia 5800 Xpressmusic, men er litt såvidt litt tykkere enn Iphone.

Hero plasserer seg dermed ganske anonymt midt oppi dagens trykkskjermmobiler.

Knekken nederst gir telefonen et særpreg.

Men hva med underleppa?

Nederst på Hero er det en slags underleppe som går utover. Det gjør at telefonen føles bedre å holde i, og den ikke føles så "firkantet". 

I motsetning til det vi trodde på forhånd, merket ikke undertegnede noe til underleppa når telefonen lå i lomma, uansett om den lå med skjermen inn mot låret eller utover. Men så har ikke undertegnede trange bukser heller. 

På "knekken" finner du et rullehjul som fungerer bra.

Da vi lot kvinnen i redaksjonen prøve å ha telefonen i lomma, ble tilbakemeldingen imidlertid en litt annen. Det var ikke behagelig å ha underleppa innover, og det så veldig merkelig ut å ha den utover. De som på død og liv skal ha Hero i trange bukselommer må altså revurdere bæremåten, klesstilen eller mobilvalget.

Skjermen er 3,2 tommer stor, noe som overflatemessig er lik Nokia 5800 Xpressmusic. Dette er en grei størrelse som ikke føles for trang med det første. Oppløsningen er på 320 x 480 piksler, og skjermteknologien er TFT i stedet for det nyeste som er OLED eller AMOLED for større skjermer. Dette ville gjort at skjermen kunne vist bedre farger samtidig som den bruker lite strøm, men foreløpig er det hovedsaklig Samsung som har satset på den skjermtypen i for eksempel Omnia HD.

Når det gjelder touch-teknologien snakker vi om en kapasitiv trykkskjerm, som reagerer ved hjelp av kapasitansen i fingeren din. Her bruker du fingrene på skjermen, og ikke noen pekepenn. Erfaringsmessig gir denne skjermtypen bedre respons slik at telefonen føles raskere. Dette fungerer like strålende på Hero som i de fleste andre nyere trykkskjermmobiler med samme teknologi. Den reagerer lynkjapt på trykk, og du trenger aldri trykke flere ganger for å få respons.

Ikonene på skjermen er aldri så små at du savner en pekepenn. For å navigere opp og ned drar du bare fingeren over skjermen, så du slipper å forholde deg til en knøttliten navigasjonslinje på høyresiden slik du ofte finner i Windows-telefoner.

Taster og rullehjul

Under skjermen sitter det litt flere taster enn hva som er normalt i trykkskjermmobiler. Det er taster for å motta anrop eller legge på, en egen hjem-tast, en egen menytast, en egen søketast, en egen tilbaketast og et rullehjul som skal erstatte navigasjonstaster. Rullehjulet lyser forøvrig når du har noen varslinger om SMS eller e-post.

Dette gjør at flere av valgene flytter seg ut av skjermområdet, og det blir mer plass til andre ting på skjermen. Vi synes også det er greit å forholde seg til fysiske taster for de mest grunnleggende funksjonene, og tastene har både baklys, lettforklarende ikoner og er enkelt plassert.

Rullehjulet fungerer også bra. Vi synes rullehjulet ser bedre ut enn vanlige navigasjonstaster, og fungerer bedre enn piltaster på skjermen blant annet når du skal gå tilbake i teksten du holder på å skrive for å endre noe. Med rullehjulet er det enkelt å bla seg til nøyaktig rett sted, for eksempel når du skal redigere tekst.

Ellers er kvalitetsfølelsen i Hero svært god. En ramme av metall gjør seg, men også plastikken har fått et lag på toppen som gjør at det ikke kjennes billig ut og at det ikke så lett blir riper. 

Altså en veldig anonym størrelse, helt vanlig skjermstørrelse med den tradisjonelle TFT-teknologien, god kvalitetsfølelse og god tasteløsning. På tide å ta for oss det som virkelig er nytt og spennende med denne telefonen.

Tekstmeldings-widgeten gjør det enkelt å bla gjennom innkommende tekstmeldinger.

Fantastiske menyer

Menyene er den viktigste nyheten i Hero. På toppen av Android har HTC lagt et nytt grensesnitt som de kaller HTC Sense. Her er det fleksibilitet og personlighet som er stikkordene i HTCs mange reklamer for mobilen. 

På standard-startskjermen finner du først klokkeslettet, været for én by og noen snarveisikoner. Ikonene likner ganske mye på det du finner i HTCs Touch Flo 3D-menysystem i Windows Mobile-telefoner, men her stopper egentlig likhetene. 

En egen Twitter-widget gjør det lett å sjekke Twitter-meldingene.

Det som først og fremst er nytt med Hero (eller egentlig Sense-grensesnittet) er at du får hele syv forskjellige skrivebordsområder, og du kan enkelt velge hva du vil ha på de forskjellige og hvor det skal være plassert.

Flyttbare widgets

For å flytte ikoner eller såkalte "widgets" (småprogrammer) holder du bare fingeren over i noen sekunder og deretter drar fingeren dit du vil ha ikonet. Så lenge ikonet har en grønn ramme rundt seg er det plass til det, og er det ikke plass blir ikonet rødt. Vil du flytte de til et annet skrivebord er det bare å holde ikonet på siden av skjermen slik at telefonen blar til neste skrivebordsområde automatisk, eller bla manuelt med piler øverst på skjermen, og for å slette ikonet slipper du det nederst på skjermen mens det lyser rødt.

Det er kanskje litt vanskelig å forstå ut ifra løse luften, men det hele er såpass selvforklarende at selv mor kunne klart det. På videoen øverst ser du bedre hvordan dette foregår.

Med dette kan du altså skreddersy alle de syv skrivebordsområdene dine. Dette høres bra ut i markedsføringen, men er faktisk også veldig nyttig. Vil du ha en twitter-applikasjon lett tilgjengelig, så dundrer du den inn i hoved-skrivebordsområdet ditt eller et rett i nærheten. Det hele fungerer helt utmerket. 

Når du skal legge til flere disse ikonene kan du velge mellom vanlige snarveisikoner til programmer eller mapper, HTCs widgeter eller Android-widgeter.

Under Android finner du analog klokke, kalender, musikk, bilder og en søkefunksjon. HTC har selv lagt til bokmerker, kalender, klokke, "footprints", e-post, tekstmeldinger, musikk, kontakter, fotoalbum, fotoramme, søk, innstillinger, aksjer, Twitter og vær (enten kun været akkurat nå, eller også de fem neste dagene). 

Den av disse som krever nærmere foklaring er kanskje footprints. Denne gir deg muligheten til å bla i bilder med geomerking. Trykker du på et av bildene ser du hvor det er tatt på et kart. 

En egen varslings-oversikt kan du dra ned fra toppen, slik som i andre Android-mobiler.

En fryd for øyet

Ellers må det nevnes at alt i menyene ser veldig pene ut. Alle widgetene er sylskarpe, og HTC har gjort alt i et tema, slik at alt passer sammen virtuelt sett. Du har også mange valgmuligheter. For eksempel finnes det 12 forskjellige klokker i HTC-utvalget og en av analogt utseende i Android-utvalget. Av bakgrunnsbilder finner du 22 forskjellige som er forhåndsinstallert, og kan enkelt laste ned flere. I tillegg er er det mye som er animert, uten at animasjonene er overdrevne.

Du kan også velge bakgrunn på lås-skjermen. Når mobilen er låst drar du ned en klokke, og hele bakgrunnsbildet dras ned i samme slengen og forsvinner. Dette er en stilfull måte å låse opp mobilen på.

Hovedmenyen er lik som i tidligere Android-mobiler.

Går du inn i hovedmenyen, innstillingene eller annet, er det Googles Android som gjenkjennes. Vi setter spesielt stor pris på Android Market i dette operativsystemet. Her kan du enkelt trykke på programmer du vil ha, og de lastes ned og installeres helt uten noen utfordringer for brukeren. Det er også et imponerende utvalg i denne programvarebutikken, og Google aksepterer langt flere forskjellige programmer enn Apple i sin App Store. 

Android-menyene fremstår som svært brukervennlig.

Når du åpner telefonfunksjonen, for eksempel ved å trykke på ringe-tasten, kommer det opp en liste med anrop slik at du enkelt kan ringe tilbake. Skal du ringe noen som ikke er i listen, kan søke ved å trykke nummer. Skal du ringe "Alex" trykker du 2 (ABC) - 5 (JKL) - 3 (DEF) - 9 (WXYZ), og telefonen kommer fortløpende med alternativer som passer til det du trykker.

Widgetene gjør også telefonen langt mer brukervennlig. Her kan du ha snarvei til kontakter, snarveier til å slå av og på Wi-fi og en lang rekke andre ting som er hendig å ha lett tilgjengelig. Aldri før har vi fått tilgang til så mange forskjellige valg så enkelt i en mobiltelefon.

Men likevel er det noen små ting å sette fingeren på.

Nummertastaturet fungerer bra, men æ, ø og å er for langt bak i systemet.

Ikke perfekt inn-data

Når du skriver kan du velge mellom fulltastatur, kompakt qwery-tastatur eller vanlig qwerty-tastatur. Vi synes fulltastaturene blir litt for trange når du holder mobilen vertikalt, men dette løses enkelt ved å legge mobilen horisontalt slik at tastaturet utnytter bredden av skjermen i bredskjermformatet. Dette fungerer når du skriver tekstmeldinger eller e-post, men dessverre går det ikke an å få horisontal skjermvisning mange steder der du taster inn innloggingsinformasjon og annet.

Fulltastaturet i vertikal modus er litt i minste laget.
I bredskjerm fungerer fulltastaturet bra. For å finne æ, ø og å holder du bare inne a eller o og drar fingeren til rett bokstav.

Vi reagerer også på at tastaturet av og til er i veien for bekreft-taster som skjuler seg bak. Da må du trykke på skjermtasten for å dra ned tastaturet for å kunne bekrefte valget, ettersom return-tasten ikke fungerer til dette alltid.

Dersom du skal skrive med én hånd uten å se så mye på skjermen, er det telefontastaturet som gjelder. Dette fungerer svært bra, bortsett fra at du må trykke 12 ganger på 6-tallet for å få frem bokstaven Ø, 9 ganger på 2 for å få frem Å og 10 ganger for å få frem Æ. De særnorske bokstavene ligger med andre ord altfor langt bak i rekken, til tross for at vi har valgt norsk språk. Hero har forøvrig autofullføring når du skriver uten ordbok.

De fleste bruker nok imidlertid ordbok. Dette fungerer bra, og du kan enkelt velge et ord ved å trykke på skjermen. Dersom du derimot skal legge til et ord må du viske ut det du prøvde å skrive, slå av ordboken på hurtigtasten, skrive ordet på nytt og trykke på +-tegnet som kommer opp ved siden av. Dette er litt for tungvint. 

I tillegg er det litt irriterende at autofullføringsruten av og til ikke forsvinner av seg selv. Siden både den og tastaturet er framme begynner det da å bli ganske liten plass på skjermen der du må navigere nedover for å finne noe annet å trykke på. Først da forsvinner autofullføringen.

En annen ting som bør bemerkes, er at du ikke finner noen god oversikt over hvilke programmer som er åpne. Ettersom de fleste programmer ikke bruker noe prosessorkraft når det ikke er i bruk, men kun bittelitt minne, er ikke dette noen stor ulempe. Men dersom ett eller annet program skulle kreve konstant tilgang til for eksempel kameraet, ville det tappet telefonen for strøm. Vi synes det er greit å vite hva som er åpent i bakgrunnen, noe som du foreløpig ikke har hatt mulighet til i Android-mobiler.

Vi synes også hovedmenyen fort blir litt rotete. Etterhvert som du installerer nye programmer legger de seg nemlig her, uten at du har noen mulighet til å sortere de eller legge de i mapper.

Disse småtingene skulle vi gjerne sett bli forbedret i en senere Anroid- eller HTC Sense-utgave. Dette er imidlertid bare småpirk, og totalopplevelsen er fortsatt svært god.

Du kan enkelt linke en kontakt til Facebook-profilen.

Twitter og Facebook sentralt

I HTCs nye menyer er Twitter og Facebook sentralt. HTC har lagt til en egen Twitter-widget, som gjør at du enkelt kan se de siste Twitter-meldingene. Det er kanskje praktisk for de som bruker Twitter mye. Øverst på en egen menylinje kommer det også opp meldinger om du får beskjeder på Twitter, i likhet med e-post og SMS.

Facebook-løsningene er imidlertid enda mer genialt. Her kan du koble kontaktene til hver kontakts Facebook-profil, og du får se bilde og status i kontaktlisten, og detaljer om "events" og datoen for bursdagen til vedkommende under hvert navn.

Laderen lar deg lade både via USB og fra strømnettet.

Du må imidlertid gjøre dette for hver eneste kontakt i kontaktlisten din. Dermed må du sette deg ned i godstolen og koble opp hver eneste kontakt dersom du vil ha denne informasjon for alle sammen. Heldigvis er dette ganske enkel, med god søkefunksjon som sorterer navnene etter de som ligner mest på det du søker etter.

Alt i alt er designen god, og menyene er svært innovative og nyskapende. I menyene er det mye som er nytt og spennende, og som bør få enhver med interesse til å bruke reklamepausene til å trykke på mobilen i lang tid fremover. Det at du kan laste ned en haug med nye programmer og spill gjennom Android Market gjør Hero enda morsommere å bruke. 

I tillegg har telefonen mye teknologi, og en håndfull med kjekke proffunksjoner. Les mer om det på neste side

Salgspakken inneholder alt du trenger.

I salgspakken finner du:

  • Hero med batteri
  • Micro-SD-minnekort, 2 GB
  • Brukerveiledning
  • Lader/USB-kabel
  • Øreplugger, 3,5 mm minijack