Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HTC Hero

Einar Eriksen

Design og brukervennlighet

Hero har en grei design, og en stor og god skjerm på fremsiden. (Alle foto: Einar Eriksen) - Klikk for større bilder.

HTC Hero er den andre Android-mobilen som kommer ut på det norske markedet. Skallet er laget av HTC, operativsystemet i bunnen er Googles ganske ferske men velkjente Android-system, og HTC har i tillegg et helt nytt brukergrensesnitt på toppen av det hele. Med det er HTC Hero noe helt utenom det vanlige, og alt ligger til rette for at dette kan bli en av årets mest spennende mobiler. Vi har testet nykommeren.

Hero er ganske lik en hvilken som helst trykkskjermmobil. Den har en stor skjerm, og ikke noe form for tastatur. Og på baksiden sitter det selvsagt et kamera.

Grei størrelse

Hero er litt bredere enn Nokia 5800 Xpressmusic, men smalere enn Apple Iphone 3GS. Videre er den lengre enn førstnevnte telefon og like lang som Iphone. Telefonen er ganske tynn i forhold til Nokia 5800 Xpressmusic, men er litt såvidt litt tykkere enn Iphone.

Hero plasserer seg dermed ganske anonymt midt oppi dagens trykkskjermmobiler.

Knekken nederst gir telefonen et særpreg.

Men hva med underleppa?

Nederst på Hero er det en slags underleppe som går utover. Det gjør at telefonen føles bedre å holde i, og den ikke føles så "firkantet". 

I motsetning til det vi trodde på forhånd, merket ikke undertegnede noe til underleppa når telefonen lå i lomma, uansett om den lå med skjermen inn mot låret eller utover. Men så har ikke undertegnede trange bukser heller. 

På "knekken" finner du et rullehjul som fungerer bra.

Da vi lot kvinnen i redaksjonen prøve å ha telefonen i lomma, ble tilbakemeldingen imidlertid en litt annen. Det var ikke behagelig å ha underleppa innover, og det så veldig merkelig ut å ha den utover. De som på død og liv skal ha Hero i trange bukselommer må altså revurdere bæremåten, klesstilen eller mobilvalget.

Skjermen er 3,2 tommer stor, noe som overflatemessig er lik Nokia 5800 Xpressmusic. Dette er en grei størrelse som ikke føles for trang med det første. Oppløsningen er på 320 x 480 piksler, og skjermteknologien er TFT i stedet for det nyeste som er OLED eller AMOLED for større skjermer. Dette ville gjort at skjermen kunne vist bedre farger samtidig som den bruker lite strøm, men foreløpig er det hovedsaklig Samsung som har satset på den skjermtypen i for eksempel Omnia HD.

Når det gjelder touch-teknologien snakker vi om en kapasitiv trykkskjerm, som reagerer ved hjelp av kapasitansen i fingeren din. Her bruker du fingrene på skjermen, og ikke noen pekepenn. Erfaringsmessig gir denne skjermtypen bedre respons slik at telefonen føles raskere. Dette fungerer like strålende på Hero som i de fleste andre nyere trykkskjermmobiler med samme teknologi. Den reagerer lynkjapt på trykk, og du trenger aldri trykke flere ganger for å få respons.

Ikonene på skjermen er aldri så små at du savner en pekepenn. For å navigere opp og ned drar du bare fingeren over skjermen, så du slipper å forholde deg til en knøttliten navigasjonslinje på høyresiden slik du ofte finner i Windows-telefoner.

Taster og rullehjul

Under skjermen sitter det litt flere taster enn hva som er normalt i trykkskjermmobiler. Det er taster for å motta anrop eller legge på, en egen hjem-tast, en egen menytast, en egen søketast, en egen tilbaketast og et rullehjul som skal erstatte navigasjonstaster. Rullehjulet lyser forøvrig når du har noen varslinger om SMS eller e-post.

Dette gjør at flere av valgene flytter seg ut av skjermområdet, og det blir mer plass til andre ting på skjermen. Vi synes også det er greit å forholde seg til fysiske taster for de mest grunnleggende funksjonene, og tastene har både baklys, lettforklarende ikoner og er enkelt plassert.

Rullehjulet fungerer også bra. Vi synes rullehjulet ser bedre ut enn vanlige navigasjonstaster, og fungerer bedre enn piltaster på skjermen blant annet når du skal gå tilbake i teksten du holder på å skrive for å endre noe. Med rullehjulet er det enkelt å bla seg til nøyaktig rett sted, for eksempel når du skal redigere tekst.

Ellers er kvalitetsfølelsen i Hero svært god. En ramme av metall gjør seg, men også plastikken har fått et lag på toppen som gjør at det ikke kjennes billig ut og at det ikke så lett blir riper. 

Altså en veldig anonym størrelse, helt vanlig skjermstørrelse med den tradisjonelle TFT-teknologien, god kvalitetsfølelse og god tasteløsning. På tide å ta for oss det som virkelig er nytt og spennende med denne telefonen.

Tekstmeldings-widgeten gjør det enkelt å bla gjennom innkommende tekstmeldinger.

Fantastiske menyer

Menyene er den viktigste nyheten i Hero. På toppen av Android har HTC lagt et nytt grensesnitt som de kaller HTC Sense. Her er det fleksibilitet og personlighet som er stikkordene i HTCs mange reklamer for mobilen. 

På standard-startskjermen finner du først klokkeslettet, været for én by og noen snarveisikoner. Ikonene likner ganske mye på det du finner i HTCs Touch Flo 3D-menysystem i Windows Mobile-telefoner, men her stopper egentlig likhetene. 

En egen Twitter-widget gjør det lett å sjekke Twitter-meldingene.

Det som først og fremst er nytt med Hero (eller egentlig Sense-grensesnittet) er at du får hele syv forskjellige skrivebordsområder, og du kan enkelt velge hva du vil ha på de forskjellige og hvor det skal være plassert.

Flyttbare widgets

For å flytte ikoner eller såkalte "widgets" (småprogrammer) holder du bare fingeren over i noen sekunder og deretter drar fingeren dit du vil ha ikonet. Så lenge ikonet har en grønn ramme rundt seg er det plass til det, og er det ikke plass blir ikonet rødt. Vil du flytte de til et annet skrivebord er det bare å holde ikonet på siden av skjermen slik at telefonen blar til neste skrivebordsområde automatisk, eller bla manuelt med piler øverst på skjermen, og for å slette ikonet slipper du det nederst på skjermen mens det lyser rødt.

Det er kanskje litt vanskelig å forstå ut ifra løse luften, men det hele er såpass selvforklarende at selv mor kunne klart det. På videoen øverst ser du bedre hvordan dette foregår.

Med dette kan du altså skreddersy alle de syv skrivebordsområdene dine. Dette høres bra ut i markedsføringen, men er faktisk også veldig nyttig. Vil du ha en twitter-applikasjon lett tilgjengelig, så dundrer du den inn i hoved-skrivebordsområdet ditt eller et rett i nærheten. Det hele fungerer helt utmerket. 

Når du skal legge til flere disse ikonene kan du velge mellom vanlige snarveisikoner til programmer eller mapper, HTCs widgeter eller Android-widgeter.

Under Android finner du analog klokke, kalender, musikk, bilder og en søkefunksjon. HTC har selv lagt til bokmerker, kalender, klokke, "footprints", e-post, tekstmeldinger, musikk, kontakter, fotoalbum, fotoramme, søk, innstillinger, aksjer, Twitter og vær (enten kun været akkurat nå, eller også de fem neste dagene). 

Den av disse som krever nærmere foklaring er kanskje footprints. Denne gir deg muligheten til å bla i bilder med geomerking. Trykker du på et av bildene ser du hvor det er tatt på et kart. 

En egen varslings-oversikt kan du dra ned fra toppen, slik som i andre Android-mobiler.

En fryd for øyet

Ellers må det nevnes at alt i menyene ser veldig pene ut. Alle widgetene er sylskarpe, og HTC har gjort alt i et tema, slik at alt passer sammen virtuelt sett. Du har også mange valgmuligheter. For eksempel finnes det 12 forskjellige klokker i HTC-utvalget og en av analogt utseende i Android-utvalget. Av bakgrunnsbilder finner du 22 forskjellige som er forhåndsinstallert, og kan enkelt laste ned flere. I tillegg er er det mye som er animert, uten at animasjonene er overdrevne.

Du kan også velge bakgrunn på lås-skjermen. Når mobilen er låst drar du ned en klokke, og hele bakgrunnsbildet dras ned i samme slengen og forsvinner. Dette er en stilfull måte å låse opp mobilen på.

Hovedmenyen er lik som i tidligere Android-mobiler.

Går du inn i hovedmenyen, innstillingene eller annet, er det Googles Android som gjenkjennes. Vi setter spesielt stor pris på Android Market i dette operativsystemet. Her kan du enkelt trykke på programmer du vil ha, og de lastes ned og installeres helt uten noen utfordringer for brukeren. Det er også et imponerende utvalg i denne programvarebutikken, og Google aksepterer langt flere forskjellige programmer enn Apple i sin App Store. 

Android-menyene fremstår som svært brukervennlig.

Når du åpner telefonfunksjonen, for eksempel ved å trykke på ringe-tasten, kommer det opp en liste med anrop slik at du enkelt kan ringe tilbake. Skal du ringe noen som ikke er i listen, kan søke ved å trykke nummer. Skal du ringe "Alex" trykker du 2 (ABC) - 5 (JKL) - 3 (DEF) - 9 (WXYZ), og telefonen kommer fortløpende med alternativer som passer til det du trykker.

Widgetene gjør også telefonen langt mer brukervennlig. Her kan du ha snarvei til kontakter, snarveier til å slå av og på Wi-fi og en lang rekke andre ting som er hendig å ha lett tilgjengelig. Aldri før har vi fått tilgang til så mange forskjellige valg så enkelt i en mobiltelefon.

Men likevel er det noen små ting å sette fingeren på.

Nummertastaturet fungerer bra, men æ, ø og å er for langt bak i systemet.

Ikke perfekt inn-data

Når du skriver kan du velge mellom fulltastatur, kompakt qwery-tastatur eller vanlig qwerty-tastatur. Vi synes fulltastaturene blir litt for trange når du holder mobilen vertikalt, men dette løses enkelt ved å legge mobilen horisontalt slik at tastaturet utnytter bredden av skjermen i bredskjermformatet. Dette fungerer når du skriver tekstmeldinger eller e-post, men dessverre går det ikke an å få horisontal skjermvisning mange steder der du taster inn innloggingsinformasjon og annet.

Fulltastaturet i vertikal modus er litt i minste laget.
I bredskjerm fungerer fulltastaturet bra. For å finne æ, ø og å holder du bare inne a eller o og drar fingeren til rett bokstav.

Vi reagerer også på at tastaturet av og til er i veien for bekreft-taster som skjuler seg bak. Da må du trykke på skjermtasten for å dra ned tastaturet for å kunne bekrefte valget, ettersom return-tasten ikke fungerer til dette alltid.

Dersom du skal skrive med én hånd uten å se så mye på skjermen, er det telefontastaturet som gjelder. Dette fungerer svært bra, bortsett fra at du må trykke 12 ganger på 6-tallet for å få frem bokstaven Ø, 9 ganger på 2 for å få frem Å og 10 ganger for å få frem Æ. De særnorske bokstavene ligger med andre ord altfor langt bak i rekken, til tross for at vi har valgt norsk språk. Hero har forøvrig autofullføring når du skriver uten ordbok.

De fleste bruker nok imidlertid ordbok. Dette fungerer bra, og du kan enkelt velge et ord ved å trykke på skjermen. Dersom du derimot skal legge til et ord må du viske ut det du prøvde å skrive, slå av ordboken på hurtigtasten, skrive ordet på nytt og trykke på +-tegnet som kommer opp ved siden av. Dette er litt for tungvint. 

I tillegg er det litt irriterende at autofullføringsruten av og til ikke forsvinner av seg selv. Siden både den og tastaturet er framme begynner det da å bli ganske liten plass på skjermen der du må navigere nedover for å finne noe annet å trykke på. Først da forsvinner autofullføringen.

En annen ting som bør bemerkes, er at du ikke finner noen god oversikt over hvilke programmer som er åpne. Ettersom de fleste programmer ikke bruker noe prosessorkraft når det ikke er i bruk, men kun bittelitt minne, er ikke dette noen stor ulempe. Men dersom ett eller annet program skulle kreve konstant tilgang til for eksempel kameraet, ville det tappet telefonen for strøm. Vi synes det er greit å vite hva som er åpent i bakgrunnen, noe som du foreløpig ikke har hatt mulighet til i Android-mobiler.

Vi synes også hovedmenyen fort blir litt rotete. Etterhvert som du installerer nye programmer legger de seg nemlig her, uten at du har noen mulighet til å sortere de eller legge de i mapper.

Disse småtingene skulle vi gjerne sett bli forbedret i en senere Anroid- eller HTC Sense-utgave. Dette er imidlertid bare småpirk, og totalopplevelsen er fortsatt svært god.

Du kan enkelt linke en kontakt til Facebook-profilen.

Twitter og Facebook sentralt

I HTCs nye menyer er Twitter og Facebook sentralt. HTC har lagt til en egen Twitter-widget, som gjør at du enkelt kan se de siste Twitter-meldingene. Det er kanskje praktisk for de som bruker Twitter mye. Øverst på en egen menylinje kommer det også opp meldinger om du får beskjeder på Twitter, i likhet med e-post og SMS.

Facebook-løsningene er imidlertid enda mer genialt. Her kan du koble kontaktene til hver kontakts Facebook-profil, og du får se bilde og status i kontaktlisten, og detaljer om "events" og datoen for bursdagen til vedkommende under hvert navn.

Laderen lar deg lade både via USB og fra strømnettet.

Du må imidlertid gjøre dette for hver eneste kontakt i kontaktlisten din. Dermed må du sette deg ned i godstolen og koble opp hver eneste kontakt dersom du vil ha denne informasjon for alle sammen. Heldigvis er dette ganske enkel, med god søkefunksjon som sorterer navnene etter de som ligner mest på det du søker etter.

Alt i alt er designen god, og menyene er svært innovative og nyskapende. I menyene er det mye som er nytt og spennende, og som bør få enhver med interesse til å bruke reklamepausene til å trykke på mobilen i lang tid fremover. Det at du kan laste ned en haug med nye programmer og spill gjennom Android Market gjør Hero enda morsommere å bruke. 

I tillegg har telefonen mye teknologi, og en håndfull med kjekke proffunksjoner. Les mer om det på neste side

Salgspakken inneholder alt du trenger.

I salgspakken finner du:

  • Hero med batteri
  • Micro-SD-minnekort, 2 GB
  • Brukerveiledning
  • Lader/USB-kabel
  • Øreplugger, 3,5 mm minijack

Teknologi og funksjoner

Når det gjelder funksjoner, har Android-telefoner en fordel. Det er nemlig lekende lett å legge til nye ved å laste ned programmer fra Android Market. For eksempel kan du enkelt laste ned musikktjenesten Last FM, og det ryktes også at spotify er på vei. Videre kan du laste ned nye nettlesere som Opera Mini, og ifølge ryktene også Opera Mobile 9.7 i fremtiden.

Teknologier som super-3G, Edge, Wi-fi og GPS er alle på plass. Brikkesettet er av typen Qualcomm MSM7200A med 528 MHz prosessor, som HTC har brukt lenge i sine dyrere telefoner. Vi ser ingen grunn til å bytte ennå, for dette fungerer bra. Telefonen er rask, og tåler alle animasjoner i Android og alle de programmene vi prøvde uten at det blir for mye ventetid. 

Av minnekapasitet har telefonen 288 MB tilgjengelig for brukeren. Det er ikke mye, men i tillegg får du med et minnekort på 2 GB av typen Micro-SD, som kan byttes ut med et større. 

Hero er også kompatibelt med SD 2.0, som er av den lynraske minnekorttypen (200 x) - som du neppe trenger i en mobil.

Så, teknologien er stort sett på plass. Laster du inn flere programmer, får du flere muligheter. Vi tester imidlertid telefonen slik den blir levert, men likevel er det meste på topp.

Nettleseren laget av Google er god. Den er ment å konkurrere med nettlesere helt i toppsjiktet, som Safari til Iphone, Opera Mobile og kommende Internet Explorer 6 til Windows-mobiler.

Nettleseren er brukervennlig, rask og viser nettsider på en god måte.

Her gjør den en god jobb. I Acid3-testen scorer telefonen 93 av 100 poeng, noe som betyr at den har god støtte for standarder spesielt innenfor Java.

Og nettleseren viser virkelig alle nettsidene vi har surfet på på en svært god måte. Og det er mange. I tillegg er den raskere enn de fleste, helt på høyde med Iphones Safari-nettleser.

Den sterkeste "konkurrenten" til denne nettleseren ser ut til å bli Opera Mobile 9.7. Denne har nemlig en funksjon kalt "Turbo" som gjør at nettsidene først komprimeres på Operas servere, slik at du trenger å laste ned mindre data når du surfer. Det går altså raskere og koster mindre enn med andre nettlesere.

E-postleseren gir god oversikt, og en egen Gmail-leser holder telefonen din synkronisert til enhver tid.

E-postleseren er også god. Den støtter POP3 og IMAP4, og du kan egendefinere det aller meste som intervall på automottak, maksstørrelser på e-post som skal lastes ned, og hvor gamle e-post du vil at mobilen skal laste ned, i tillegg til signaturer og mye annet nyttig.

Du kan videre velge sortering på hvem du har mottatt e-post fra, der all e-posten plasserer seg på en egen gren, noe som gir god oversikt over e-postutvekslingene. En søkefunksjon er også på plass, men denne søker ikke i meldingskroppen men kun emnefeltet og avsender.

En egen Gmail-leser sørger for at du kan bruke push-mail slik at e-postene tikker inn i samme øyeblikk som de blir sendt ut. Denne løsningen ser ut til å bruke veldig lite strøm, og batteriet lades ikke ut særlig mye fortere når du aktiverer dette.

Quickoffice er på plass, men kun i en enkel versjon som kan lese Word-, Excel- og Powerpoint-dokumenter uten å redigere de. PDF-leser er også på plass. 

Kalenderen fungerer helt utmerket, med mulighet til å enkelt aktivere påminner. Det vi savner er å enkelt kunne sende ut beskjed på e-post om avtaler du oppretter i kalenderen. Iallfall om vi skal vurdere Hero som en skikkelig profftelefon.

Som skikkelig profftelefon burde Hero også hatt flere synkroniseringsmuligheter "rett fra esken".

Ellers er det på plass en taleopptaker som er nyttig og fungerer godt selv med mye bakgrunnsstøy i rommet. En aksjekursoversikt er også på plass, der du selv kan plassere de aksjene du ønsker på hoved-skjermen.

Nedtelling og stoppeklokke er skjult inne i klokke-funksjonen, men du kan enkelt trykke på klokken på hvileskjermen (så lenge du har en klokke der) for å få enkel tilgang.

Det vi først og fremst savner, er en egen filbehandler. Slik telefonen blir levert kan du for eksempel ikke se hva du har på minnekortet ditt på en enkel måte.

Omregner for måleenheter og valuta er noe vi også savner. Dette er imidlertid enkelt å laste ned gjennom Android Market, og det finnes flere gratisløsninger. Hero støtter Exchange i teorien, men flere har gitt tilbakemelding om at det ikke fungerer. Sannsynligvis vil en oppdatering rette dette.

Google Maps er på plass, og kan være nyttig når du roter deg bort i storbyen. Noen egen navigasjonsløsning til bilkjøring er ikke på plass.

Batteriet er på 1350 mAh.

God batterilevetid

Batteriet i Hero rommer 1350 mAh, noe som er veldig bra. Det gir en taletid i 3G-nettet på 7 timer, noe som også er veldig bra. Hviletiden er oppgitt til 31,25 døgn, som er ganske heftig. I praksis opplevde vi også svært god batterilevetid, og til tross for svært mye tung bruk trengte vi bare lade mobilen et par ganger i uken.

Talekvaliteten er også god, og du kan stille lyden høy nok til at du kan høre hva motparten sier til tross for all støy og ulyder fra busser og trikker som raser rundt i byen. Motpartens stemme er klar og naturtro, og vi kunne sitte i lange samtaler uten å merke noen ulumskheter i lydkvaliteten. 

På baksiden av Hero er det en høyttaler som kan brukes dersom hendene dine har bedre ting å gjøre enn å holde telefonen. Høyttaleren gir klar og høy lyd, og det er ingen problem å føre samtaler med denne håndfrifunksjonen aktivert.

Alt i alt leverer Hero sterkt på teknologi og funksjoner.

Og til tross for de fleste helproffe telefoner, er Hero også god på multimedia. Les mer om det på neste side.

Multimedia

En egen musikkspiller-widget gjør det enkelt å styre musikkspilleren.

HTC Hero er ikke så proff som skikkelige profftelefoner, selv om det ikke er langt unna. Men profftelefoner er ofte, og nesten alltid, dårlig på multimedia. Det er ikke Hero.

For det første har telefonen innebygget 3,5 millimeters Minijack-utgang på toppen. Med andre ord kan du plugge til hvilket hodesett du måtte ønske rett i telefonen når du vil høre på musikk. Det er en stor fordel når du bruker mobilen som musikkspiller.

Det er lite støy å spore når du hører på musikk. I tillegg kan volumet stilles høyt nok i selv tungdrevne øreplugger som Bose In-Ear. Har du et større og mer krevende hodesett, kan volumet bli for lavt. Vi anbefaler derfor at du holder deg til øreplugger, eller et hodesett som ikke krever for kraftig forsterker.

Vi satte på musikk fra Canadian Brass, og ble møtt av blåseinstrumenter med naturtro klang. Tubaen gir en god og dyp klang, og andre bassinstrumenter i andre musikksjangre som bassgitar og kontrabass har også god dybde og høres naturlig ut. 

Lydbildet er bredt, og det er enkelt å skille instrumentene fra hverandre. Selv skjærende trompeter i forgrunnen ødelegger ikke lydbildet. Metall er ofte en mer krevende musikksjanger når det gjelder å få fram hele lydbildet, men også her yter Hero godt. 

Hero mangler radio. Med andre ord må du laste ned Last.FM eller tilsvarende programmer for å høre på musikk du ikke har på minnekortet. Det ryktes som nevnt også at Spotify kommer til Android. Uansett bruker dette datatrafikk, og det er litt synd at HTC ikke har funnet rom for tradisjonell radio i Hero.

Manglende video-programvare

Programvare for å vise video fra for eksempel minnekortet mangler i Hero. Det gjør vel ikke så mye når det uansett finnes en rekke alternativer i Android Market, men mangelen må likevel poengteres. Hvorfor ikke verken Google eller HTC har valgt å ha med et slikt program er ikke godt å si. Det eneste programmet som er der fra før, kan kun vise videoer som ligger i albumet ditt.

En egen Youtube-funksjon sørger for at du kan se på video fra denne tjenesten, med et vell av sorteringsfunksjoner.

Skjermen er dugelig til video, selv om den gjerne kunne vært større til dette formålet om du skal se helaftens spillefilmer. 

Av spill finner du kun Teeter, som er HTCs eget labyrintspill der du vipper en kule til mål og må unngå hullene. Her brukes bevegelsessensoren, og spillet er underholdende så lenge du ikke er pasasjer i en bil, buss eller noe annet som beveger seg. Da blir det nemlig vanskelig å styre, ettersom bevegelsessensoren er et gyrometer som også registrerer svingene i veien. 

I Android Market finner du imidlertid et vell av andre spill som er gratis, så om du bruker programvarebutikken har du timesvis med underholdning tilgjengelig.

På toppen finner du en egen utgang for 3,5 mm minijack.

Ingen kameratast

Hero har ingen dedikert kameratast. For å ta bilder trykker du inn rullehjulet. Ulempen med dette er at rullehjulet ikke har to nivåer, slik at mobilen fokuserer akkurat rett før bildet tas. Det er heller ikke noen skjermfokusering, der du trykker på skjermen for å velge fokuspunkt, slik som i en rekke andre trykkskjermmobiler.

Resultatet er at du ikke får bestemt helt nøyaktig når bildet skal tas, og du får ikke uten videre fokusere der du vil fokusere. Det blir derfor vanskelig å ta gode bilder i mange tilfeller. 

Hero er heller ikke altfor god på å håndtere lys. I enkelte tilfeller blir fargene utvisket når det er for mye lys, og du får sjelden den fargeskarpheten du vil ha. Det skal også nevnes at bildene ofte blir gulaktige i innendørslys, og det kan være greit å sette hvitbalansen til lysstoffrør eller lignende for å knipse innendørs.

Om du ikke har for mye motlys og om du får fokusert på rett plass og tatt bildet til rett tid, er resultatet helt greit. Skarpheten er god, og bildene blir ikke for kornete. Vi kunne absolutt ha ønsket oss bedre kamerakvaliteter på en telefon som ellers er god på multimediafronten, men som kamera til nød duger Hero helt greit.

I denne testen presenterer vi en mer nøyaktig måte å måle kameraenes ytelse på. Vi tar bilder av et hovedkort og et sinekart. Bildene tas med nøyaktig samme lys i et rom uten vinduer, og det blir enkelt å sammenligne detaljgjengivelse i forhold til andre mobiler.

Hovedkortet viser kameraets evne til å vise detaljer, og ved å vise bildet i full størrelse kan man se hvor mye detaljer kameraet klarer å presentere. Det er viktig å se forbi kunstig oppskarping, så enkelte ganger kan bildet se skarpere og mer detaljert ut, uten at det faktisk er det. Et triks er å se hva slags tekst på hovedkortet som er leselig.

Sinekartet er en plansje som blant annet viser en rekke fine og til dels hårfine horisontale og vertikale linjer. Bilder av sinekartet kan fortelle mye om et kameras evne til å skille mellom og gjengi fine detaljer. Det er også avslørende hva kvaliteten på konvertering av rådataene fra sensoren angår.

Fra sinekartet ser vi at HTC Hero har en skarphet på 14 000 linjer per bildehøyde. Vi skal ganske langt bak i tid for å finne tilsvarende lave verdier på kompaktkameraer, men etterhvert som vi benytter sinekartet i fremtidlige tester vil vi ha et sammenligningsgrunnlag på mobilfronten.

Det er tydelig at fargene kunne vært skarpere og klarere.

Du kan også ta opp video med Hero. Maksoppløsningen er 352 x 288 piksler. Videoene hakker ikke, men oppløsningen kunne gjerne vært større, for eksempel 640 x 480 piksler. Fargene kunne også gjerne blitt skarpere. 

Helt generelt leverer Hero bra på multimediafronten, selv om det er litt synd at du må laste ned ekstraprogram for å se video. Vi kunne også ønsket oss et litt bedre kamera. 

Konklusjon

HTCs nye Hero er et tilskudd av noe helt nytt i mobilmarkedet. Telefonen har det nye operativsystemet Android fra Google, og har i tillegg fått et brukergrensesnitt fra HTC på toppen - HTC Sense. 

Resultatet er et svært brukervennlig produkt, med menyer som fryder øyet og som du enkelt kan skreddersy til ditt eget bruk.

Se video av menyene

Widgets på syv skjermer

I hvilemodus kan du dra fingeren mot høyre eller venstre for å velge blant hele syv skrivebordsområder. Her kan du sette opp hvert skjermbilde akkurat slik du vil ha de.

Du kan legge til vanlige snarveier eller såkalte widgets fra et stort utvalg fra både Google og HTC. Widgets er småprogrammer som gjør det rekordenkelt å for eksempel sjekke e-post, tekstmeldingene, Twitter-meldingene og værmeldinga uten å åpne noen programmer.

Alt dette ser veldig bra, fint og flott ut, og telefonen i seg selv ser heller ikke så fryktinngytende ut. I tillegg har den en skarp og god skjerm som reagerer svært godt når du trykker.

Mye teknologi

Hero er også proff nok til at den har alt av teknologi, inkludert GPS, de raskeste internetthastighetene over mobilnettet og Wi-fi for trådløse hjemmenettverk.

Om du bruker Google-tjenester som Gmail og Gcal får du også synkronisert e-posten, kalenderen og kontaktlisten din til enhver tid helt sømløst, og uten at det krever altfor mye strøm fra batteriet. 

Telefonen kan også lese Office-dokumenter laget i Word, Excel eller Powerpoint, i tillegg til PDF-filer. 

Telefonen kan også hente informasjon om kontaktene dine fra Facebook. For hver kontakt kan den laste inn profilbildet, statusbeskjeden og informasjon om bursdag og "events". Det eneste du trenger å gjøre er å koble hver kontakt til rett person på Facebook, noe som gjøre med noen tastetrykk.

Super musikkspiller

Hero er altså en grei profftelefon, men i motsetning til andre profftelefonen er den også god på multimedia. Musikkspilleren leverer god lyd, og telefonen har en 3,5 millimeters minijack-utgang slik at du kan koble til vanlige hodesett uten å behøve å bære rundt på en ekstra overgang. 

Kameraet kunne imidlertid gjerne vært bedre. Du kan ikke velge fokuspunkt, og telefonen mangler en totrinns kameratast. Dermed fokuserer telefonen kun i midten og akkurat i øyeblikket før du tar bilde.

Likevel duger kameraet fint til enkelt bruk, som hobbyfotografering når du ikke har noe annet kamera i nærheten. Bildene blir nemlig skarpe og klare, selv om fargene kunne vært kraftigere.

Dersom du vil ha en god kameramobil, bør du heller se på Nokia N86 8MP eller Sony Ericsson W995. Vil du ha noe mer avansert kan du se på HTC Touch Pro 2 eller HTC Touch Diamond 2

Om du er ute etter en mobil som er nesten helt fullstendig overlegen på de aller fleste områder, er Samsung Omnia HD noe for deg. Denne koster imidlertid et par tusenlapper mer enn Hero.

Oppdatering: Vi har kåret HTC Hero til Årets innovasjon. Les mer her >>

annonse