Til hovedinnhold

– Lot Android og iPhone drepe webOS

HP hadde tilsynelatende ingen plan da de kjøpte Palm.

En tidlig Palm Pilot-PDA fra tiden da Palm ble eid av US Robotics. (Foto: Channel R / Wikipedia)
En Palm M100. Dette var en av folkemodellene fra Palm, og del av en lavprisserie som fikk stor utbredelse.
Palm Treo 700w var Palms første PDA/telefon med Windows Mobile. Alle tidligere enheter hadde Palms eget operativsystem.
Palm Pre var sammen med Pixi en av de første telefonene med Palms webOS i 2009.

I siste halvdel av nittitallet var navnet Palm ensbetydende med en relativt ny type dingser. De små digitale hjelperne ble for mange en erstatning for almanakken eller Filofaxen, der penn og papir ble utilstrekkelig.

Siden de første Palm Pilot-enhetene har Palm vært en kasteball mellom ulike eierskap, og underveis har de mistet forspranget de har hatt til konkurrenter. Først til Nokias avanserte Symbian- og Communicator-enheter, og siden til Googles Android og Apples iOS.

Bakgrunn:

HP forlater mobil- og nettbrettmarkedet

Les mer om hva du går glipp av her:

Palm gled inn i glemselen

Forspranget Palm hadde var basert på til dels ganske billige modeller som enkelt løste problemer som den tradisjonelle almanakken ikke kunne. De rimeligste modellene ga folk synkronisering av kontakter, e-post og avtaler mellom lommen og PC-en for rett under tusenlappen, ikke mye dyrere enn en litt påkostet Filofax.

Så kom smarttelefonene ...

Etter at oppmerksomheten rundt Palm dalte noe fra rundt tusenårsskiftet, slapp selskapet i 2005 sin første PDA med Windows Mobile. Samtidig med overgangen fra sitt eget Palm OS til Microsoft Windows Mobile gled Palm for mange enda lenger inn i glemselens dal.

De siste årene har selskapet fått gjentatte pengeinnsprøytninger fra rike onkler. Blant annet har U2s Bono vært delaktig, da han sammen med de andre fire eierne av kapitalselskapet Elevation spyttet inn hele 323 millioner dollar i Palm i 2007.

Skulle kverke iPhone

Først i 2009 dukket det opp et slags lys i enden av tunnelen for Palm. Da hadde Palms gamle operativsystem eksistert ved siden av Windows Mobile frem til rundt 2007. Lyset fikk navnet webOS, og det ble Palms første egne operativsystem som ikke hadde røtter tilbake til midten av nittitallet.

En av uttalelsene som neppe blir glemt fra rett før lanseringen av webOS tilhører en annen av sjefene i Elevation, Roger McNamee.

- Du vet, det som er vakkert: [i dag] 29. juni, 2009, er toårsjubilieet for den første forsendelsen av iPhone. Ikke én av de folkene [som kjøpte telefonen] kommer fortsatt til å bruke iPhone om en måned.

Man kan vel si at McNamee bommet litt på spådommen, men det betød ikke at webOS var eller er et dårlig system.

Tvert i mot fikk operativsystemet en god mottakelse blant de fleste anmelderne da det kom. Dessverre ble ikke maskinvaren like godt mottatt, og Palm Pre og Pixi fikk raskt rykte på seg for sviktende byggekvalitet.

Økonomien til selskapet bedret seg aldri nevneverdig, og selskapets PDA-er og telefoner kom heller ikke tilbake til Norge etter at webOS var sluppet.

Planløst oppkjøp

webOS har mange svorne tilhengere blant de som har sett det i aksjon, men Palm hadde ikke muskler til å sørge for et godt utvalg maskinvare tilpasset ulike brukere, og de hadde heller ikke en posisjon som lot dem erobre nye markeder - eller gjenerobre gamle.

I fjor ble Palm kjøpt opp av HP, og nye produkter ble lansert i forkant av Mobile World Congress i år. De nye telefonene Pre3 og Veer er likevel ikke rene HP-produkter, og bærer et tydelig slektskap tilbake til modellene fra før oppkjøpet.

Det var nok mange som forventet, og muligens håpte på, at HP hadde en plan om verdensherredømme da det ble annonsert at de ville ta over den aldrende PDA-giganten.

HP er blant de største PC- og skriverprodusentene i verden. Derfor har også elektronikkgiganten innpass i så godt som alle markeder og kunne relativt lett solgt en webOS-basert telefon i det markedet de bestemte seg for.

Det er mulig HP hadde en plan da de kjøpte opp Palm, men det ble raskt tydelig at den må ha forsvunnet underveis. De fleste rynket på pannen da HP lanserte idéen om webOS i skrivere, i stedet for å snakke om nye mobile produkter.

På mobilmessen Mobile World Congress var det betydelig større fokus på skrivere enn på telefoner ved HPs stand - det til tross for at Pre3 og Veer var nylanserte.
På mobilmessen fikk vi omsider tak i HPs produktsjef for webOS-enheter, Mike Akamine. Her viser han HP Pre3.
Apple iPhone viste seg å holde stand mot webOS.
HTC Hero var den første folkemobilen med Android.
Nokia N9 blir sannsynligvis den første og siste MeeGo-mobilen i vanlig salg, etter at Nokia i februar annonserte at de går over til Microsofts Windows Phone 7.
Nokias Stephen Elop forteller om overgangen til Windows Phone 7 på Mobile World Congress i februar.

Skrivere, skrivere, skrivere ...

Videre virket det svært tydelig hvor gigantens fokus lå under Mobile World Congress i år.

På HPs stand under verdens største mobilmesse var det nemlig skriverne som var i fokus. Den enkleste måten å få sett en webOS-telefon på var ved å be om demonstrasjon av skriver-appen de hadde laget for å skrive ut ting fra webOS-telefonene. Dette hadde HP nemlig mange personer som kunne demonstrere, samt en perlerad av skrivere på mange disker i rad og rekke.

Til å demonstrere selve telefonene og nettbrettet hadde de to små disker som det var en permanent og evig lang kø foran. Ved spørsmål om vi kunne få se litt på selve menyene i telefonene som var satt av til skriverdemonstrasjonen fikk vi beskjed om at vi heller måtte vente i kø foran diskene.

Hva gjorde konkurrentene?

Palm klarte altså aldri å ta rotta på iPhone, slik planen var. I mellomtiden hadde også Google fått med seg en liten mobilprodusent til å selge produkter basert på et så godt som ukjent operativsystem.

Til tross for at HTC ikke var blant de største mobilprodusentene da den grønne roboten først dukket opp, var de likevel representert i de fleste markeder. Det fantes allerede HTC-telefoner med Microsofts Windows Mobile-system i mobilhyllene, enten du befant deg i Kirkenes eller i New York.

HTC Magic var den første Android-baserte telefonen som for alvor var tilgjengelig for massemarkedet, og den gjorde den lille grønne roboten kjent for de av oss som er mest opptatt av mobiltelefoner. For folk flest kom muligens introduksjonen med HTC Hero, som vant en drøss utmerkelser og fikk gode resultater i de fleste mobiltester.

Siden har flere partnere kommet til og i dag trenger ikke lenger Android noen introduksjon. Menysystemet selges av fire av de største navnene i mobilverdenen i dag, Samsung, LG, Sony Ericsson og, selvsagt, HTC.

Fabelaktige operativsystem på skraphaugen

I kjølvannet av Apple og Googles eventyrlige suksess på mobilmarkedet har flere aktører måttet pakke sammen, også noen av de mest lovende.

webOS rakk aldri å få noen stor markedsandel før det i går kveld ble det kjent at HP avslutter alt salg av webOS-baserte enheter. Igjen står et knakende godt operativsystem, og det eneste håpet for å få se en webOS-enhet i Norge er at en annen mobilprodusent lisensierer det.

Tidligere i år ble det kjent at Nokia og Intels MeeGo ville lide akkurat samme skjebne, til fordel for Microsofts Windows Phone 7 - også det etter alle solemerker et svært godt operativsystem.

Til tross for at Windows Phone mer eller mindre avlivet MeeGo som mobil-OS, er også Microsofts nye operativsystem et forholdsvis uskrevet blad på markedet. Markedsandelen har ikke steget like fort som Microsoft har håpet, og Windows Phone-modellene fra Nokia lar foreløpig vente på seg.

- HP har sovet i timen

I våre øyne er webOS et av de beste operativsystemene på markedet, og vi skulle gjerne sett webOS-telefoner i norske mobilhyller.

For at det skulle kunne skje måtte likevel Palm, og nå HP, hatt en plan. I stedet har de virket nesten passive.

Å spare penger på byggekvaliteten i telefoner for proffbrukere var neppe et godt valg. Som det gamle jungelordet vil ha det til; evig eies kun et dårlig rykte. Det var nok mange proffbrukere som kviet seg for å komme tilbake til telefoner som falt fra hverandre under bruk.

Dessuten måtte Palm og HP fokusert mer på enheter for vanlige forbrukere. Store skyvetastatur lyser e-post og proffbruker, spesielt når også prisen er forholdsvis høy. For mannen i gata er det lett å se seg blind på skillet mellom store trykkskjermer og store fulltastatur.

Å spre webOS utenfor kjernemarkedet i USA ved hjelp av skrivere fremstod også som en tullete løsning, for et selskap som allerede hadde to ferdige telefoner og et salgsapparat til å ta i mot dem i hele verden.

Kort sagt - dersom webOS skulle blitt en suksess måtte HP hatt en plan. I stedet har de brukt snart et og et halvt år på å sove i timen.

Finn Jarle Kvalheim,
Journalist, Amobil.no

Mer om
annonse