Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSynology DiskStation DS414slim

Søtere NAS er det vanskelig å finne

Med DS414slim får du full pakke i et ekstra lite format.

Hovedside

Det er sjelden vi ser en så liten NAS som Synology DiskStation DS414slim. Den kan nemlig kun ta 2,5-tommers harddisker eller SSD-er, mens det jo er slik at 3,5-tommers disker gir langt mer lagringsplass for pengene.

Likevel er det jo noen klare fordeler med de mindre harddiskene, som lavere strømforbruk, mindre støy og at de faktisk er mindre og således tillater en mindre NAS. Men siden de fleste NAS-er som tar 3,5-tommere også kan brukes med 2,5-tommers disker, er det jo egentlig ikke nødvendig med en egen «2,5-tommersNAS».

Og dette er nok også litt av grunnen til at det gikk hele tre år fra forgjengeren DS411slim ble erstattet av dagens testprodukt DS414slim.

Et testproblem

At NAS-en kun er dimensjonert for 2,5-tommere gjør den også vanskelig å teste – vanligvis ville vi jo brukt 3,5-tommers NAS-disker fra Western Digital på en slik boks. Tilsvarende i 2,5-tommersklassen hadde vi da ikke liggende. Men heldigvis kunne WD låne oss et par 2,5-tommers Red-disker på 1TB, og etter en kjapp kronerulling fikk vi hanket inn to til.

En firebrønns NAS skal jo i våre øyne testes med RAID 5, og det er ikke mulig med kun to harddisker.

Selv om det i skrivende stund ikke finnes større 2,5-tommers «NAS-disker» å oppdrive, trenger du dog ikke begrense deg til disse. Blant de kompatible harddiskene finner vi en Seagate Samsung Spinpoint M9T på 2 TB, noe som betyr at den lille NAS-en kan fylles opp med åtte terabyte totalt – hvis du da ikke tenker på redundansen.

Likevel er ikke dette så mye å skryte av – de største 3,5-tommers diskene får du straks i opp mot åtte terabyte kapasitet, og større skal det bli.

Det betyr at en tobrønns NAS med 3,5-tommers disker for øyeblikket vil kunne by på mer lagringsplass enn en firebrønner fylt opp med 2,5-tommere.

En liten tass

Synology DS414slim sett bakfra. Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Det følger også med et lite «plastbrett» NAS-en kan plasseres på. Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Vifta i bunnen av kabinettet kan enkelt løsnes og eventuelt byttes ut. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Det første som slår oss er hvor liten, lett og nett en firebrønns NAS faktisk kan være. Vant som vi er med lagringsbokser beregnet på 3,5-tommere, ser DS414slim nærmest ut som en miniatyr- eller lekeutgave av en «ordentlig» NAS. Målene er på 12 x 10,5 x 14,2 centimeter og vekten er på beskjedne 660 gram.

Selv fylt opp med harddisker er den ikke tung – med de fire diskene i vårt testoppsett kom ikke den totale vekten på mer enn 1,1 kilogram. Vanlige 3,5-tommers disker ligger typisk på over halvkiloen per stykk.

Det er likevel ingenting som er halvveis med denne modellen – bare mindre. Ved siden av de fire harddiskrammene på baksiden finner vi to gigabit LAN-kontakter – disse kan for øvrig kjøres i tandem for redundans eller bedre nettverksytelse – og en USB 3.0-port. En tilsvarende USB-port sitter på fronten av boksen, hvor vi ellers finner dugelig med statuslys og av/på-knappen.

Det er for øvrig ingen måter å låse eller skru fast harddiskrammene på – de skyves ganske enkelt inn på plass og kan trekkes rett ut igjen. Vi hadde foretrukket å kunne feste dem bedre, slik at ikke unger og andre klåfingra folk uforvarende kan ødelegge moroa.

På innsiden av det grå plastkarosseriet sitter 512 MB RAM og en passivt kjølt ARM-prosessor av typen Marvell Armada 370 på 1,2 GHz. Dette er den samme CPU-en som sitter i Synologys langt rimeligere tobrønner DS214se, men på 1,2 GHz er den som sitter i DS414slim klokket 400 MHz raskere enn i se-modellen.

Ellers er det den samme prosessoren, som vil si én prosessorkjerne og én prosesstråd. Altså er det ikke her hastigheten som sitter i førersetet, men snarere effektforbruk – og at den naturligvis ikke koster all verden.

Strømforbruket er for øvrig oppgitt til ikke mer enn 15,5 watt fylt opp med harddisker – og 11 watt med diskene i dvalemodus.

I bunnen av NAS-en finner vi en liten 60 millimeters vifte som sørger for å holde systemet avkjølt. Denne er det usedvanlig enkelt å komme til, ettersom Synology har lagd en liten luke som kjapt kan åpnes, og det helt uten verktøy.

Vifta er ikke spesielt bråkete, men vi ser for oss at støyallergikere som av en eller annen grunn ønsker å ha Synology DS414slim stående på pulten eller noe i den duren vil se om de ikke kan få tak i en enda mer stillegående variant. Da gjør denne løsningen det langt enklere å bytte den ut – eller for den saks skyld rengjøre den dersom behovet skulle melde seg.

Enkel installasjon

Å komme i gang med NAS-en er ganske enkelt – etter å ha skrudd de små diskene fast i harddiskrammene, er det bare å skyve de på plass, plugge i strøm og nettverkskabelen og trykke inn av/på-knappen. Så kjører vi ganske enkelt programmet «Synology Assistant» på en datamaskin på det samme nettverket. Da blir det enkelt å finne NAS-en og installere operativsystemet DSM (DiskStation Manager) som må gjøres før den kan tas i bruk.

Synology DS414slim kan altså brukes med SSD-er eller vanlige harddisker. Vi har som nevnt testet NAS-en med det siste, da dette gir mest lagringsplass for pengene.

Boksen kan settes opp slik at all tilgjengelig plass benyttes, eller med redundans i et RAID. Med fire interne diskbrønner vil RAID 5 være et naturlig valg, men også RAID 1, 6, 10 og Synologys egen «Hybrid RAID» er tilgjengelig. RAID 5 gir fordelen av at selv om én av harddiskene skulle ryke, vil alt innholdet fremdeles være tilgjengelig. Det er dog ingen erstatning for skikkelig sikkerhetskopiering.

Gjennomarbeidet operativsystem

Oppsettet og styringen av NAS-en gjøres som alltid fra nettleseren på en annen datamaskin på samme nettverk. Webgrensesnittet er relativt oversiktlig, estetisk og gir faktisk litt hjelp i hjelpeteksten.

Solid operativsystem: DiskStation Manager.

Som hos alle Synology-modeller har DS414slim god basisfunksjonalitet, og nedlastbare moduler sørger for at det er mulig å legge til en rekke ekstrafunksjoner. Eksempelvis kan du installere modulen Surveillance Station dersom du ønsker å bruke NAS-en til å holde et øye med kåken eller omgivelsene. Surveillance Station kommer nå for øvrig med to kameralisenser inkludert, mot én tidligere.

Takket være konkurranse fra blant annet Western Digitals My Cloud-boks har også Synologys NAS-er blitt enklere å bruke som personlig nettsky. Operativsystemet DSM, som i skrivende stund er i versjon 5.1, fikk nemlig på plass en bedre QuickConnect i versjon 5 – nå er det langt enklere å få tilgang til NAS-en eksternt uten å måtte surre med slikt som NAT, ruting, portvideresending og DDNS.

Det funksjonsrike operativsystemet gjør at DS414slim ikke kan bedømmes etter størrelsen – denne boksen står ikke tilbake for det andre hjemmeNAS-er klarer. Mer om egenskaper og spesifikasjoner finner du for øvrig på produktets hjemmesider.

Våre testdata viser at leseytelsen er relativt god, men at NAS-ens skriveytelse ikke helt kan måle seg med sine kraftigere artsfrender Synology DiskStation DS414 og DS414j.

Synologys rimeligste NAS, nemlig DiskStation DS214se, henger egentlig litt etter på alle områder. Den har dog bedre skrivehastighet til tross for en svakere prosessor, noe som i stor grad kan forklares med at den kjører RAID 1, ikke RAID 5.

Vi minner også om at alle NAS-ene unntatt slim-modellen altså er testet med 3,5-tommers harddisker.

Grafer og testdata for ytelse finner du på side to »

Oppskriftsmessig diskkrasj

Enkel tilgang til harddiskene. Kanskje litt for enkel. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Den lille Synology-boksen måtte selvsagt også gjennom vår vante krasjtest. Da napper vi ganske enkelt ut den ene harddisken i RAID-et under skriving og ser hva som skjer. Her oppførte DS414slim seg helt som den skulle – etter et par sekunders betenkningstid fortsatte kopieringen til akkompagnement fra blinkende statuslys og taktfaste nødpip.

En NAS med RAID 5 fungerer som nevnt helt fint med én harddisk nede for telling, men er ekstra sårbar i en slik degradert tilstand. Det du da vil, er å snarest mulig bytte ut den dårlige disken med en ny og bygge opp RAID-et på nytt.

Vi gjorde dette med våre små disker på 1 TB, og klokket oppbyggingstiden til knappe ti timer. Dette ligger nesten tre timer bak hva den større DS414 gjør dette på, men samtidig er det overraskende nok drøye tre timer kjappere enn «juniormodellen» DS414j.

For DiskStation DS214se med sitt RAID 1 er saken en annen – her er ikke prosessormuskler en stor faktor, noe som gjør at den er ferdig på under tre timer.

DS414slim ble for øvrig testet med fastvareversjon 5.1-5022.

Konklusjon

Størrelsen og stilen til Synology DiskStation DS414slim gjør den utvilsomt til den søteste NAS-en vi har vært borti. Begrenset til 2,5-tommers harddisker eller SSD-er holdes strømforbruket og lydnivået til et minimum, og gjør boksen både portabel og plasseringsvennlig.

Synologys solide operativsystem DSM – nå i versjon 5.1 – sørger for mer enn nok funksjonalitet i forhold til hva som vanligvis behøves på et hjemmenettverk eller i et lite kontorlandskap.

Skriveytelsen henger litt etter de andre sammenlignbare firebrønnerne fra Synology, men leseytelsen er nesten på samme nivå.

Synology DS414slim oppå en konvensjonell 4-brønns NAS fra Qnap. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

DS414slim er i skrivende stund priset til noen hundrelapper under 3000 kroner. For omtrent den samme summen får du også en Synology DS414j, som stort sett har bedre ytelse og kan utstyres med 3,5-tommers harddisker – langt mer kapasitet for pengene.

Et annet alternativ kan være Synology DS214se som ligger på halve prisen. Den vil ofte være «god nok» til den samme bruken, og som tobrønner er den heller ikke så veldig mye større enn slim-modellen.

Er økonomien en prioritet, er altså ikke DS414slim umiddelbart noe klart kjøp.

Det betyr dog ikke at den faktisk kan være et bedre alternativ i noen tilfeller. DS214se har eksempelvis kun USB 2.0, og dersom DS414slim utstyres med de «riktige» diskene for å få seks terabyte kapasitet i RAID 5, koster det i skrivende stund mer å utstyre en tobrønner med to harddisker à 6 TB for RAID 1.

De to alternative modellene kan heller ikke gi den samme redundansen som DS414slim med sine to nettverksporter – da må du eksempelvis se til DS414, og det betyr også opp i pris.

De vil naturligvis heller aldri kunne være like små og søte som DS414slim – for sjarmfaktoren er høy på denne lille modellen. Men samtidig blir den litt for sær og uøkonomisk til at vi ønsker å gi en generell anbefaling.

Skulle du dog av en eller annen grunn være ute etter en spesielt liten, strømgjerrig og portabel NAS, er DS414slim et veldig godt valg.

Stress med NAS? Prøv skyen:
Velg rett skytjeneste >>>

Synology DiskStation DS414slim
7
Bra

Synology DiskStation DS414slim

sitatLagringsboksen for deg som vil ha minst mulig NAS for pengene.

Fordeler

 • +
  Liten og lett
 • +
  Støysvak, utskiftbar vifte
 • +
  Velprøvd og funksjonsrikt OS
 • +
  Tvinger frem lavt strømforbruk

Ting å tenke på

 • Diskbrønnene kan ikke låses
 • Begrenset til 2,5" disker

Testdata og grafer

Ytelse

Synology DiskStation DS414slim er altså utstyrt med helt andre harddisker enn vi vanligvis tester NAS-er med. Joda, det er fremdeles «NAS-disken» Western Digital Red, men nå i 2,5-tommers størrelse, mot de sedvanlige på 3,5 tommer.

Med andre harddisker blir naturligvis ikke sammenligningen mot andre modeller helt rettferdig, men det er om ikke annet ganske realistisk.

Vi har da valgt å kjøre DS414slim mot noen av Synologys andre modeller fra samme «årgang». Den beste vi har testet av disse er DiskStation DS414, som nesten koster en tusenlapp mer enn slim-modellen. En bedre match i pris får vi med DS414j, som ble testet sommeren som var.

Vi har også tatt med Synologys rimeligste NAS: DiskStation DS214se, som riktignok er en tobrønner, men som koster halvparten av DS414slim. Siden den tar 3,5-tommers harddisker, kan den også matche slim i kapasitet – selv med diskspeiling (RAID 1).

Konfigurasjon -
Klient-
HovedkortGigabyte GA-P55M-UD4
ProsessorIntel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
NettverkskortIntel Pro/1000CT PCIe
HarddiskSanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
ProgramvareMicrosoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit Intel NAS Performance Toolkit 1.71 NAS performance tester 1.4 ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS-
Harddisker4 x Western Digital Red 1 TB 2,5" (WD10JFCX), 16 MB cache
Filsystemext4
FastvareDSM 5.1-022

For enkle NAS-er er det i våre øyne lesehastigheten som er den aller viktigste. Vi ser jo for oss at mange slike bokser til hjemmebruk i hovedsak vil fylles opp med data – som musikk, film og bilder – én gang, som da blir liggende for å leses veldig mange ganger.

Intel NAS Performance Toolkit

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Som vi ser gjør Synology DS414slim en god figur når det kommer til skriveoperasjoner, mens den tydeligvis ikke er like kjapp når det kommer til skriving – der er storebror DS414 soleklart best.

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. Her ser vi klart at det skriveytelsen det står på med denne modellen. Når det kommer til lesing er det dog lite å klage på.

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og når det kommer til disse mindre filene ser vi det samme som ved forrige test – leseytelsen er helt på høyde med de beste.

I denne testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer. Igjen noterer vi hastigheten for lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 gigabyte.

Også her ser vi det samme som tidligere. Over USB 3.0 kommer leseytelsen på over 100 megabyte i sekundet, mens skrivingen fremdeles ligger noe bak de to større firebrønnerne. Synology DS214se har kun USB 2.0-porter, og havner derfor naturlig nok sist.

Vi avslutter med å se på skrive- og leseytelsen mot en kryptert mappe. I de fleste tilfeller vil det jo ikke være nødvendig å kryptere innholdet på din vanlige hjemmeNAS, men det kan jo være aktuelt dersom du har liggende noen spesielt ømtåelige data.

Også her klarer slim-modellen å holde ytelsen på et anstendig nivå – og kan dessuten skilte med bedre skriveytelse enn både DS214se og DS414j.

Synology DiskStation DS414slim
7
Bra

Synology DiskStation DS414slim

sitatLagringsboksen for deg som vil ha minst mulig NAS for pengene.

Fordeler

 • +
  Liten og lett
 • +
  Støysvak, utskiftbar vifte
 • +
  Velprøvd og funksjonsrikt OS
 • +
  Tvinger frem lavt strømforbruk

Ting å tenke på

 • Diskbrønnene kan ikke låses
 • Begrenset til 2,5" disker
annonse