Tek.no

Test Shuttle XH97V

Valgfrihet i en liten og kjekk pakke

Shuttles beskjedne barebone gir deg kontroll på hva som puttes i PC-en din.

Vegar Jansen, Tek.no
15 Apr 2015 17:00

Shuttle XH97V

Det er en god stund siden vi har testet en vaskeekte barebone. Riktignok kan det meste vi tester av små «stasjonære» ofte oppgraderes med mer minne eller en større harddisk, men rundt valget av prosessor står du sjelden fritt – da har du vanligvis kun noen få forhåndsvalgte modeller å velge mellom.

Men på en skikkelig barebone er poenget at du også skal kunne plukke prosessor etter behov og lommebok – i det minste så lenge prosessoren er kompatibel med hovedkortet og ikke avgir mer varme enn kjøleløsningen kan hanskes med.

Shuttle er veteraner når det kommer til denne typen datamaskineri, og med modellen XH97V er poenget at du selv skal kunne sette sammen en kraftig småtass i en liten pakke.

Rett ut av esken veier Shuttle XH97V 1,92 kilogram på vår vekt. Selve kabinettet består av metall, der sideveggene har meget god lufting. To tommelskruer i bakkant er alt du trenger å løsne for å fjerne topplaten slik at du kommer til innsiden.

Fronten kan vippes ned for å gi rask tilgang til USB-kontakter og minijacker for lyd. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Men vi snakker ikke om spesielt tykke metallplater på denne tassen, og plastfronten gjør at vi ikke snakker om et produkt som gir kvalitetfølelse på samme måte som eksempelvis Apple Mac mini.

Kabinettets dimensjoner er på 24 x 20 x 7,2 centimeter, og volumet er oppgitt til 3,5 liter.

«Fritt» valg av oppsett

Som vi allerede har vært inne på er Shuttle XH97V en grunnpakke og ikke en fiks ferdig datamaskin. Tenk på den som et lite kabinett med strømforsyning og hovedkort ferdig montert – så legger du altså til prosessor, minne og disk etter ønske og behov.

Shuttles plattform setter likevel sine begrensninger. For å få ned størrelsen på kabinettet og unngå en del viftestøy, er XH97V utstyrt med en vanlig ekstern 90-watts strømforsyning (PSU), noe som betyr at spesielt strømsultne komponenter må unngås. Videre har Shuttle valgt en semipassiv prosessorkjøleløsning der rør leder varmen til en kjøleribbe som sitter nesten inntil de to små kabinettviftene.

Av disse to grunnene støtter ikke dagens testobjekt prosessorer med thermal design power (TDP) – et tall som sier noe om hvor mye varme datamaskinen må klare å kvitte seg med – over 65 watt.

Tilkoblinger bak: HDMI, 2 x DisplayPort, gigabit LAN, 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, eSATA, lydkontakter og en RS-232 COM-port. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Hovedkortet er av typen Mini-ITX, som da måler 17 centimeter i bredde og lengde, og er utstyrt med to plasser for DDR3 SO-DIMM – altså den typen minne vi vanligvis finner i bærbare og små datamaskiner – fremfor de større minnemodulene som er i vanlige stasjonære PC-er. Maksimum minnemengde er 16 GB.

Varmen fra prosessoren ledes via varmerør til en kjøleribbe som luftes av kabinettviftene. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Som navnet hinter til er det brikkesettet Intel H97 Express som sitter i Shuttle XH97V, noe som betyr at det du kan putte i denne boksen er prosessorer fra Intels «Haswell»-familie med LGA 1150-sokkel. Det er prosessortypen som sitter i vanlige stasjonære datamaskiner. Men med begrensningene som ligger i strømforbruk og varmeutvikling, utgår faktisk populære prosessorer som eksempelvis Intel Core i7-4790 og Intel Core i5-4690.

Likevel er det slik at selv om de heftigste Haswell-prosessorene ikke kan brukes i sin vanlige form, har du mulighet til å bruke «low power»-utgavene, som kjennetegnes med en S eller T bak betegnelsen. Disse har stort sett de samme egenskapene som standardutgavene, men strømforbruket og klokkefrekvensen er skrudd ned et par hakk.

Etter alt å dømme vil du også kunne bruke de to kommende Broadwell-prosessorene med LGA 1150-sokkel.

Klarer du deg med to prosessorkjerner, kan du dessuten velge en vanlig Core i3- eller Pentium-prosessor, som har TDP på drøye femti watt. Shuttle har for øvrig en full kompatibilitetsliste på sine hjemmesider.

Inn med sakene

Under topplaten sitter brakettene for 2,5-tommersdisker eller optisk drev. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Vi gikk for å bruke en prosessor vi har testet før, nemlig Intel Core i3-4340. Her får du altså to prosessorkjerner på 3,6 GHz og grafikkløsningen HD Graphics 4600. TDP ligger på 54 watt – godt under grensa på 65 watt.

Etter å ha skrudd ut braketten for 2,5-tommers disk og optisk drev, som er festet med to skruer hver, er det god tilgang til hovedkortet for installasjonen. Å få på plass prosessoren og montere kjøleløsningen er uproblematisk. Hele sulamitten er i ett stykke, og festeanordningen er den samme som Intel bruker på sine standardkjølere.

Shuttle har vært forutseende nok til å legge ved en liten tube med termisk pasta, som da skal påføres i et tynt og jevnt lag på prosessorens varmespreder før kjøleløsningen festes.

Med kjøleren vel på plass satte vi også inn to minnemoduler à 2 GB, altså 4 GB totalt, og siden Shuttle er utstyrt med et Mini-PCIe-spor som også takler mSATA-standarden, ble det en 120 GB stor mSATA SSD fra Kingston som fikk jobben som systemdisk.

Prosessor, minne og en liten SSD er alt du trenger for å få liv i Shuttle XH97V. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Å bruke mSATA er ikke noe must på Shuttle XH97V, den har også plass til et par 2,5-tommere – eller tre, dersom du ikke føler behovet for å utstyre boksen med et optisk drev i tillegg – men mSATA er jo et svært så plassbesparende format. Dessuten kan du med et sånt oppsett kombinere den lille SSD-en med en 2,5-tommers harddisk med god kapasitet, altså det beste fra to verdener.

Det er også mulig å kjøpe en brakett der du kan montere en 3,5-tommers harddisk i stedet for noe annet.

Shuttle XH97V er en luftig sak. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

I motsetning til de fleste fabrikkferdige små PC-er kommer ikke Shuttle XH97V med trådløse nettverksmuligheter, men det har plass til et slikt nettverkskort i halvstørrelse Mini-PCIe-format. I tillegg har hovedkortet et x1 PCIe-spor som kan tas i bruk – men på grunn av kabinettets størrelse er det også grenser for hva du kan benytte det til.

Med prosessor, RAM og den lille SSD-en på plass har vi plutselig en fullt fungerende datamaskin. Men noe operativsystem følger ikke med, så det må du fikse selv. Vi installerte Windows 8.1 fra en ekstern DVD-stasjon koblet til USB, en prosess som gikk smertefritt – drivere følger også med på DVD. Andre kompatible operativsystemer er ifølge Shuttle Windows 7 og Linux.

Kan være stille av seg

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Vi er sjelden begeistret for små vifter, men Shuttle har gjort en grei jobb når de plukket ut de de to viftene på seks centimeter som sitter i XH97V. Ved å bruke en SSD fremfor vanlig snurredisk er disse de eneste som surrer under bruk, og ved lavere prosessorbelastninger er det svært lite å høre fra den lille datamaskinen. Helt lydløs er den ikke, men på testlaben kan vi ikke ha øret mange centimeterne unna før det suset som er forsvinner i bakgrunnsstøyen.

Også når datamaskinen jobber relativt hardt synes vi støynivået holder seg på et anstendig nivå. Problemet under kontinuerlig tung last er snarere at lyden får en litt annen karakter, med et hint av litt ujevn «uling», som jo gjerne skjer under kraftig turbulens.

Men når det kommer til mer hverdagslig last, altså under medieavspilling eller kjøring av kontorapplikasjoner, snakker vi om en ganske støysvak datamaskin. Helt på nivå med Apple Mac mini er den dog ikke.

Shuttle XH97V
8
Meget bra
Anbefalt

Shuttle XH97V

sitat"Kjekk liten barebone med bred komponentstøtte."
 • Krysse av
  Ganske bred prosessorstøtte
 • Krysse av
  Fritt valg av 2,5-tommers disk(er)
 • Krysse av
  Plass til mSATA SSD og trådløst nettverkskort
 • Krysse av
  Nokså stillegående ved lav til middels belastning
 • Krysse av
  Takler 4K-oppløsning ved 60 Hz med god nok prosessor
 • Bytt
  Ujevn støy ved langvarig hard belastning
 • Bytt
  Mangler enkel digital lydutgang
 • Bytt
  Ganske traust utseende

Les også