Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHP Pavilion Mini Desktop 300-020NO

En stasjonær PC for deg med små behov

HPs nye bolle-PC viser gode takter.

HP Pavilion Mini Desktop

Ingen vil ha store datamaskiner lenger – vel i hvert fall nesten ingen – nå skal det gjerne være lite og nett. For det er jo også slik at de fleste vil klare seg fint med kraften som bor i en mindre datamaskin av typen Asus VivoPC eller Apple Mac mini.

Og nå har godeste Hewlett-Packard sluppet en enda mindre modell: HP Pavilion Mini Desktop, som vi litt fleipete kalte for en liten plastbolle da vi først fikk se bildene av den.

HP var likevel nådige og sendte oss et eksemplar til test. Modellen vi har fått er den svakeste av de tre som kommer hit til landet, nemlig HP Pavilion Mini Desktop (300-020NO) med Intel Pentium-prosessor, 4 GB minne og 500 GB harddisk.

En godmodig tass

For å starte med det opplagte: Pavilion Mini Desktop er en liten datamaskin. Den er ikke den minste PC-en vi har vært borti, men det er ikke så langt unna heller. Den måler omtrent femten centimeter tvers over, litt avhengig av hvordan du vinkler datamaskinen – den er nemlig ikke helt rund.

Sett mot den kjente Mac mini er Pavilion Mini Desktop nesten to centimeter høyere, mens Apples lillegutt breier seg mer på bordplaten.

Under den flate toppen, som rager 5,3 centimeter i høyden, finner vi runde og myke former. Materialet er plast – helt greit for en datamaskin av denne størrelsen, og vekten på 660 gram føles akkurat passe.

Datamaskinens underside er perforert for å slippe inn luft, og har en gummiert matte som gjør at den står godt og ikke glir. Matta kan fjernes og gir tilgang til tre skruer, som kan løsnes for å fjerne hele plastdekselet.

Tre «etasjer» med maskinvare. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Bedfridd fra karosseriet ser vi at Pavilion Mini Desktop er bygd over tre etasjer. Øverst sitter kjøleløsningen med vifte og ribbe, dernest kommer selve hovedkortet mens harddisken sitter nederst. Vi konstaterer at datamaskinen enkelt kan oppgraderes med mer RAM – vårt eksemplar med 4 GB minne har plass til en SO-DIMM-minnebrikke til – og det er i tillegg grei skuring å komme til harddisken.

Vårt eksemplar var utstyrt med en 2,5-tommers disk av typen Western Digital Black. Et litt merkelig valg synes vi, som enten ville gått for en SSD eller hakket mer stillegående modell. Men HP har vel tenkt som så at Blacks rotasjonshastighet på 7200 RPM er et greit kompromiss sett mot en dyrere SSD med mindre lagringskapasitet.

Men om ønskelig er det altså mulig å bytte ut denne selv.

Anstendig utstyrt

En datamaskin er selvsagt mer enn kun minne, prosessor og lagringsplass – i vår moderne tid må også nettverksegenskapene være på plass. Pavilion Mini Desktop er derfor utstyrt med både Bluetooth 4.0 og dual band 802.11n trådløst nettverk. Skulle du heller foretrekke kabel, er det også en LAN-kontakt for gigabit Ethernet.

Det er også verd å få med seg at prosessoren i vårt testeksemplar – en Intel Pentium 3558U – støtter Intel Wireless Display, som betyr at også selve bildet kan sendes over lufta (Ekstra).

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Men foretrekker du den gode, gamle kabelen, gir HP deg valget mellom å bruke HDMI eller DisplayPort. Vel, egentlig trenger du ikke å velge heller – du kan gjerne bruke begge i et oppsett med to skjermer.

Av andre kontakter må vi nevne de to USB 2.0-variantene på baksiden – veldig kjekke til mus og tastatur dersom du ikke går for en eller annen trådløs variant. Bak finner du også minijackkontakt for lyd ut, og på siden av den lille boksen sitter en minnekortleser.

HP har plassert de to siste USB-kontaktene, som er av typen USB 3.0, i fronten av Pavilion Mini Desktop. Det er kanskje ikke det mest estetiske, men det er knapt med ledig plass bak og ikke minst mer praktisk å ha de foran – det gjør det veldig enkelt å eksempelvis midlertidig plugge inn en USB-minnepinne eller harddisk for å overføre filer.

Datamaskinen kommer for øvrig også fiks ferdig med operativsystemet Windows 8.1 installert.

Støy og strøm

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Datamaskinens prosessor har en TDP – et tall som sier noe om hvor mye varme datamaskinen må klare å kvitte seg med – på ikke mer enn femten watt. Det betyr at den ikke utvikler så altfor mye varme under bruk, slik at den har et berhersket viftesus under lavere belastninger.

Ifølge HP har Pavilion Mini et strømforbruk på 60 watt, men det høres egentlig litt mye ut – så vi regner med at dette er en øvre grense med god sikkerhetsmargin innkalkulert. Våre uhøytidlige målinger sier at den lille datamaskinen mer typisk trekker mellom femten og tretti watt, avhengig av aktivitetsnivå.

Lavt strømforbruk til tross kan vi ikke akkurat kalle HP Pavilion Mini Desktop for lydløs. Men det er faktisk harddisken som får ta brorparten av skylden for det. Totalt sett snakker vi om et jevnt og lavt sus fra den lille boksen, men det er samtidig et stykke unna nivået på en Apple Mac mini, som knapt kan høres.

En Pavilion Mini Desktop på pulten i kontorlandskapet vil nok uansett ikke forstyrre, men folk med alvorlig kronisk støyallergi vil utvilsomt legge merke til suset fra WD Black-harddisken i stille omgivelser. Heldigvis vil det hjelpe godt dersom du bytter den ut med en SSD eller mer stillegående snurredisk.

HP Pavilion Mini Desktop (300-020NO)
7
Bra

HP Pavilion Mini Desktop (300-020NO)

sitat"En kjekk liten PC for enkle til normale dataoppgaver."

Fordeler

 • Krysse av
  Liten og plasseringsvennlig
 • Krysse av
  Anstendig utstyrt
 • Krysse av
  Minne og disk kan oppgraderes i ettertid

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt laber prosessorytelse