Tek.no

Test Asus VivoPC VM62N

Denne mini-PC-en er så stilig og enkel som den kan bli

Asus VivoPC tar ikke over stua.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Hovedside

Selv om mini-PC-er ikke kan skryte av den aller beste ytelsen, egner de seg fortsatt svært godt til enklere kontor- og multimediaoppgaver. Det er også her Asus' nye VivoPC VM62N sikter seg inn på å briljere, så om du liker tanken på å koble datamaskinen din rett til TV-en, eller om det frister å kaste ut den svære tårn-PC-en, da bør du fortsette å lese.

Glir naturlig inn hvor det skulle være

Asus VivoPC VM62N er skikkelig lekker, og designet minner sterkt om selskapets egne bærbare Zenbooker, med det lett gjenkjennelige spunnede metall-topplokket. Materialvalget er også det samme, hvor aluminum går igjen over hele linjen i en anodisert mørkegrå drakt som skjuler fingermerker og urenheter godt – i alle fall på sidene. VivoPC-en byr på svært få distraksjoner, der samtlige tilkoblinger samt startknappen finnes på baksiden. Forsiden har to indikatorlys, hvor det ene viser diskaktivitet, mens det siste – som går langs toppen av fremsiden – lyser opp ulikt utifra om maskinen er på eller i dvalemodus.

Liten.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Maskinen hviler ellers på fire enkle gummiføtter, som sørger for å dempe vibrasjoner i tillegg til å sørge for bedre grep mot underlaget så den ikke sklir om du kommer borti den.

Utseendet er altså ingen grunn til å gjemme bort maskinen, men det kan imidlertid plassmangel være. Om du skulle få problemer med å få plass til VivoPC-en i TV-benken eller på skrivebordet, er det uansett supert at Asus har inkludert et VESA-feste så du kan feste den til baksiden av TV- eller PC-skjermen din.

Det finnes langt mindre mini-PC-er der ute enn Asus' VivoPC, men disse går selvsagt enda mer på kompromiss med ytelse og funksjoner. Vi synes uansett ikke høyden, som er på knappe fire DVD-cover, er noe å skamme seg over.

Porter og oppgradering

Nå er det kanskje ikke alltid så praktisk å måtte strekke seg bak maskinen for å koble til minnepinner, mus og tastatur, eller minnekort, men pent design har sin pris. Når du først får fomlet deg frem til baksiden møtes du dessuten av alle portene du har bruk for. Asus har spandert på fire USB 3.0-porter og to av den eldre 2.0-standarden, og skjermer kan du koble til både via HDMI- eller DisplayPort-en. Minnekortleseren takler SDXC, så vel som MMC-kort, og selv om VivoPC-en kommer med et internt 802.11ac-kort som gir deg lynrask trådløs Internettilgang, kan du også koble til med kabel.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Om du har et musikkanlegg vil du nok sette pris på at en optisk utgang er på plass, og det samme er innganger for hodetelefoner og mikrofon.

Asus VivoPC-en ikke er en såkalt «barebone», som lar deg selv velge mye av innmaten i maskinen, men den gir deg derimot muligheten til å skifte ut harddisken eller minnet som kommer som standard om du får behov for det i ettertid.

Det er lett å komme til harddisken og minnebrikkene om du vil oppgradere.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er også såre enkelt å bytte ut lagringsdisken med for eksempel en SSD, som gir deg lynrask oppstartstid og lasting av filer, eller en hybriddisk, som gir deg både god kapasitet og god ytelse. Alt som skal til for å bytte lagringsdisken er å skyve opp den lille bryteren bak på maskinen og skyve topplokket til siden. Harddisken tar du enkelt ut ved å trekke den mot deg.

Under harddiskplassen skjuler det seg en liten luke som kan åpnes med en vanlig stjernetrekker. Like under finner du minnebrikkene. De åtte gigabytene som kommer med maskinen vil nok holde i mange år for de fleste, men det er jo greit å vite at du kan putte inn opptil det dobbelte om behovet skulle melde seg.

Oversolgt lyd

Asus er modige når de selv hevder på sine nettsider at du kan skippe å kjøpe eksterne høyttalere til maskinen deres, da de interne høyttalerne visstnok skal ha ekstremt god lyd.

Vi ser selvsagt hvor selskapet vil med en slik påstand, men vi er nå ikke helt enige. Lyden er rett og slett som på en god bærbar, og du får aldeles ikke det portable Sonos-anlegget som Asus forespeiler deg.

Diskanten er likefullt helt grei og høyttalerne spiller høyt. Dermed er de absolutt gode nok for å nyte noen YouTube-klipp og til en film nå og da.

Ikke noe arbeidsjern

Den mørke aluminiumen skjuler en Intel Haswell-prosessor av typen i3 som kjører med en frekvens på 1,9 GHz. I HandBrake, som er en av våre testapplikasjoner for å måle prosessorytelse, viser den svært åpenlyst at den ikke egner seg for de helt tunge oppgavene. Prosessoren bruker nemlig hele 39 minutter på å kode om og komprimere en filmfil for oss, noe som er mye lenger tid enn i5-prosessoren som sitter i eksempelvis Zotac Zbox. Av ytelsesgrafen ser vi at Apples Mac Mini er den som kommer klart best ut av mini-PC-ene vi har testet, men så koster også denne nær det dobbelte med en i7-prosessor.

På prosessorbrikken sitter det en integrert grafikkløsning som tar seg av tegningen av skjermbildet mens du ikke bruker tunge 3D-applikasjoner. Om du gjør det, tar nemlig den dedikerte grafikkbrikken ved navn GT 820M fra Nvidia over.

Den dedikerte grafikkløsningen takler 3D-grafikk og spill bedre enn den integrerte løsningen, og bedre enn mange konkurrenter i samme størrelsesklasse. Likevel burde du absolutt ikke finne på å kjøpe VivoPC-en for å spille på.

GT 820M yter nemlig ikke spesielt godt til å være en dedikert skjermbrikke. Dermed skal du ha en forkjærlighet for eldre spill og lav oppløsning om du likevel gir den et forsøk. Som vi kan se av vår Far Cry 2-måling får du jevn bildeflyt på 1366 x 768, men her har vi målt med beskjedne grafikkinstillinger.

Størsteparten av tiden hører du ikke et pip fra den lille karen, verken under tekstbehandling eller nettsurfing. Når du kjører i gang en mer krevende oppgaver, som spill eller konvertering av video, da kan du imidlertid både høre og kjenne at maskinen må lufte. Selv om maskinen ikke er like stille som en Mac mini, har vi likevel ikke med en bråkmaker å gjøre, og støyen er godt innenfor det vi kan tolerere.

Tynnere enn fire DVD-cover.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

God til sitt bruk

En maskin med så kompakt form som Asus' VivoPC kjøper du ikke for å beregne tunge mattestykker eller spille de nyeste spillene. Den er heller interessant fordi den er så lett å plassere akkurat der du ønsker å få gjort de helt hverdagslige oppgavene. Dette kan for eksempel være seg å sende e-post eller skrive brev, men vi skal selvsagt heller ikke glemme maskinens multimediaegenskaper.

Størrelsen er perfekt til TV-benken, og med trådløst nettverk er det en enkel sak å strømme filmer fra Netflix til TV-skjermen eller låter fra Spotify ut på anlegget via den optiske utgangen. Maskinen kan dessvere ikke spille Blu-ray- eller DVD-filmene dine da den ikke har noe diskdrev. Om du er av typen som har filmsamlingen liggende digitalt på harddisken er det likevel mulighet til å overføre noen av dem til VivoPC-en, da den kan romme hele én terabyte av den.

Selv om maskinen ikke kommer med en SSD, synes vi både Windows og programmer starter ganske raskt.

Maskinens åtte gigabyte med arbeidsminne lar deg videre ha flere programmer og nettleservinduer oppe samtidig uten at det begynner å gå tregt. Om du liker å bruke mye tid på nettet, eller strømme høyoppløst film, er det også greit å vite at Asus' mini-PC har fått den raskeste trådløse nettverkskommunikasjonen som finnes. Dermed vil du få avbruddsfri filmstrømming og god respons på nettsider, i alle fall hvis du også har en forholdsvis moderne trådløs ruter.

Konklusjon

Det lekre designet og den kompakte formfaktoren gjør seg svært bra både i TV-benken og på kontoret. Byggkvaliteten er også god.

Mange «konkurrenter» krever at du kjøper deler og setter dem inn i mini-PC-en din selv, men valget Asus har gjort om å gi deg alt i én pakke tror vi mange vil sette pris på. Du får riktig nok mindre valgfrihet, men det er også utrolig lett å oppgradere både lagring og minne om du skulle ha behov for dette i fremtiden.

Asus' VivoPC er ingen kraftpakke, men det trenger deg heller sletter ikke å være. Den skal passe fin inn i stua så vel som på kontoret, og den skal gjøre unna enkle oppgaver uten for mye hikke. Og nettopp dette gjør den.

Det finnes mindre PC-er, maskiner som bråker mindre, og også kraftige saker, men for de som vil ha en maskin som er enkel å komme i gang med er VivoPC-en et ganske bra kjøp.

Prosessoren og grafikkbrikken lar deg snurre film i ultrahøy oppløsning, du kan koble til omtrent hva det skulle være, maskinen kommuniserer lynraskt med omverdenen via det trådløse nettverkskortet, og du har nok minne og lagring i all overskuelig fremtid.

Det finnes ikke så altfor mange direkte konkurrenter til Asus' VivoPC, og med unntak av Apples relativt utdaterte Mac Mini må du dermed se mot selvbygde mini-PC-er uten operativsystem, som Intels NUC-enheter, eller Brix Gaming-maskinen.

Alternativene er som nevnt ikke særlig mange, og selv om dagens testresultater sikrer Asus VivoPC VM62N en god anbefaling fra oss, skal det nevnes at Apple kan finne på å oppdatere sin Mac Mini nå i midten av oktober. Ny maskinvare kan gjøre deres minste stasjonære maskin til en farlig konkurrent for Asus-en.

Les også