Til hovedinnhold
TestWindows 8.1

Slik er nye Windows i bruk

Vi har brukt Windows 8.1, og her er vår dom.

Varg Aamo, Hardware.no

Startknapp og skrivebord

Mot slutten av forrige uke ble Microsoft Windows 8.1 lansert, og med det startet Microsoft på en helt ny epoke i hvordan de gir ut sine operativsystemer. Frem til nå har det nemlig gått et par år mellom hvert helt nye system, riktig nok med feilrettingspakker spedd på innimellom.

Windows 8.1 markerer dermed en helt ny start, hvor langt større oppgraderinger enn tidligere slippes for å bedre brukeropplevelsen betydelig – kanskje litt inspirert av hvordan Apple har brukt å gjøre ting, med den vesentlige forskjellen at Windows-oppgraderingen er gratis.

Viktige småting

En skikkelig ansiktløftet startskjerm, og en App-skjerm som går an å finne, er bare noen av mange små endringer i Windows 8.1.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I likhet med Apple sine oppgraderinger er det meste nemlig ganske likt på overflaten, men med noen små, men betydelige endringer i brukeropplevelsen – med stort fokus på at du skal kunne tilpasse datamaskinen til din bruk. Under panseret har det også kommet noen forbedringer, som at integrering mot Microsofts nettskytjeneste er langt mer innarbeidet i selve operativsystemet.

Dersom du har en konto her, vil det blant annet gå langt glattere å søke både på den lokale maskinen og i din personlige nettsky samtidig. Den tettere integreringen skal dessuten gjøre det enklere å få synkronisert innstillinger og innhold mellom datamaskinene dine enn før.

Selv om Windows 8.1 altså er rykende ferskt i sin ferdige drakt, har forhåndsvisningen vært tilgjengelig i flere måneder. Denne har vi nå brukt daglig siden den kom ut, og dermed har vi hatt god tid på oss til å teste ut den nyeste versjonen av Microsofts operativsystem.

Mye godt å starte med

For eksisterende Windows 8-brukere kan vi bare si det med en gang: Dette er en oppgradering du bare bør gå inn i Windows Store og laste ned med en gang. Det har blitt gjort en rekke små, positive endringer, og brukeropplevelsen er langt bedre.

Hvis du derimot har sittet på Windows 7 frem til i dag, og ikke sett annet enn ulemper ved å skulle oppgradere, kan det faktisk være at denne nylanseringen gir deg en grunn til å endelig bevege deg videre. Det er det for øvrig flere grunner til: I tillegg til at Windows 8 i seg selv gir bærbare litt bedre batteritid (Ekstra), har vi sett at Windows 8 er det raskeste operativsystemet (Ekstra) også.

Mangelen på startknapp har imidlertid skremt mange fra å ta steget over, og dette er den aller første, mest åpenbare endringen vi ser at Microsoft har gjort i Windows 8.1.

Startknappen er endelig tilbake, og ved å høyreklikke på den får du opp flere nye alternativer.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Startknappen er nemlig tilbake, og selv om den som standard bare frakter deg over til startskjermen – eller til Apps-skjermen, med en liten justering – er det godt å ha den på plass.

Ved å høyreklikke på knappen får du dessuten opp en rekke nye valg i forhold til hva «gamle» Windows 8 hadde å by på – slik som muligheten til å slå av maskinen fra skrivebordet, uten å holde på med tastatursnarveier eller utlogging først. Du kan også få direkte tilgang til nettverkstilkoblingene dine på denne måten, uten først å måtte gå via det lite tilpasningsvennlige nettverks- og delingssenteret.

Startknappen er altså tilbake i skrivebordsvisningen, og for de mange som trives best med denne visningen er det flere nyheter på lur. Frem til nå har det nemlig vært vanskelig å starte opp direkte til skrivebordet uten å bruke tredjepartsprogrammer, men Microsoft har lært – og åpner nå for mer tilpasning.

Langt mer personlig

Ved hjelp av innstillingene under de fire fanene kan du tilpasse Windows 8.1 mye mer til din smak, blant annet ved å starte opp rett på skrivebordet.

Ved å høyreklikke på startlinja mens du er ute på skrivebordet, kan du nemlig åpne en boks ved navn «Egenskaper». Her er det kommet til en ny fane kalt «Navigasjon», som lar deg gjøre en rekke justeringer i hvordan Windows skal oppføre seg.

På bildet til høyre ser du hvordan du kan gå frem for å starte direkte til skrivebordet, og her har vi dessuten valgt at startknappen skal sende oss rett til Apps-skjermen – som om vi hadde trykt på Windows 7 sin startknapp, og deretter valgt «alle programmer».

Dersom de forskjellige gestene Windows 8 har introdusert ikke faller i smak kan du også deaktivere disse, og om ønskelig kan du velge å alltid få listet opp vanlige skrivebordsprogrammer før apper.

På det rent estetiske plan får du også lov til å bruke samme bakgrunnsbilde på startskjermen og App-skjermen som på skrivebordet – en annen tilsynelatende mikroskopisk detalj, men ved å gli mellom to identiske bakgrunner virker det ikke lenger som du hopper mellom helt forskjellige datamaskiner. Istedet får du én maskin, med en fullt brukbar startmeny, som nå bare tilfeldigvis tar opp hele skjermen.

En siste detalj som angår skrivebordet angår deg som har det med å snakke mye med noen som befinner seg i andre tidssoner. Du vil sette stor pris på den nye muligheten innebygd i Windows 8.1 til å kunne kjøre verdensur nederst i hjørnet. Slik får du enkelt vite hva klokka er i for eksempel både Singapore og San Francisco, så vel som her hjemme i Norge.

Skrivebordet er dog ikke alt – og på neste side ser vi på flere nyheter »

Startskjerm og konklusjon

Som nevnt er det altså gjort en rekke små, men i sum ganske betydelige forbedringer på skrivebordet i Windows 8.1. Det var imidlertid den etter hvert ganske beryktede startskjermen som vakte størst oppstandelse da Windows 8 kom ut, og denne er selvfølgelig også oppgradert i nylanseringen.

I tillegg til muligheten til å samkjøre utseendet på skrivebordet og startskjermen, og at du nå kan velge å hoppe rett over på Apps-skjermen ved å trykke på startknappen, har nemlig flisene blitt langt mer tilpasningsvennlige.

Flytt, krymp og justér

I tillegg til mer tilpasningsvennlige fliser har startskjermen også fått en pil nedover, som åpner Apps-skjermen.

Dette kan høres ut som en liten bagatell, men det nye oppsettet er faktisk rent påfallende mye bedre å bruke enn de monstersvære flisene vi måtte forholde oss til i «gamle» Windows 8.

Vi har gått fra å nesten kun benytte skrivebordsikoner for å starte programmene våre til å ha kontroll på det aller meste fra startskjermen. Dette skyldes nesten utelukkende at flisene nå kan krympes og flyttes mer rundt på.

Med plass til flere programmer på skjermen er det nesten som å ha et ekstra skrivebord, noe vi setter stor pris på i normal bruk – den fungerer mer som en startmeny «skal» fungere. Det er dog ikke alt. En liten, unnselig nedoverpil inne på startskjermen lar deg nemlig få langt enklere tilgang til innholdet på Apps-skjermen din, som vi tidligere nevnte fungerer som en ren programoversikt.

Fisefin programvisning

Apps-skjermen har blitt lettere å finne, og enklere å navigere i. Alt i alt fungerer den litt som den gamle startknappen, da du trykte på «Alle programmer» – bare med langt bedre sorteringsmuligheter.

Med langt bedre sorteringsmuligheter enn du noen gang hadde i Windows 7, er App-skjermen i Windows 8.1 en fryd for å navigere i programmene dine, og nå er den altså faktisk mulig å finne frem til. Her kan du sortere programmer etter både navn, installasjonsdato og hvor hyppig du bruker dem, så vel som etter programkategori – noe som for øyeblikket riktig nok fungerer best med de nye Windows 8-appene.

Kombinert med at du kan sprette rett til Apps-skjermen ved hjelp av startknappen, eller Windows-tasten på tastaturet, gjør dette det svært enkelt å raskt finne frem til nyttprogrammer og spill man benytter ofte.

Microsoft sine egne apper virker også langt mer responsive i Windows 8.1, og vi finner det ikke så dumt å dra apps, som for eksempel den for å åpne PDF-filer, fra en skjerm til en annen – og vi lurer på om ikke dette nye oppsettet kanskje kan ha livets rett likevel.

Ikke perfekt, men svært mye bedre

For ordens skyld skal det påpekes at mens vi har testet den tidlige versjonen av Windows 8.1, installert på en blank partisjon, har vi støtt på enkelte småfeil. Vi har tidvis merket store problemer med rendering av selv vanlige nettsider, hvor nettleservinduet blankes ut jevnt og trutt, og i Photoshop har vi sett tendenser til det samme.

Akkurat dette er likevel det eneste vi har merket noe til av rene feil vi kan sette fingeren på, og kan like gjerne skyldes maskinvarekonfigurasjonen vi har brukt. En annen ting vi vil fremheve, som et lite irritasjonsmoment, er at det fortsatt tar litt tid å få startet opp Windows-apper.

Slike småting betyr at Windows 8.1 ikke kan kalles det perfekte operativsystem, men sammenliknet med Windows 8 fremstår det som et langt mer finpusset produkt. Det føles også raskere i bruk enn forgjengeren, og at alle som eier Windows 8 fra før dessuten får oppgraderingen kostnadsfritt bidrar også til et kraftig pluss i margen.

Windows Store er en annen av funksjonene som har fått seg et lite løft på brukervennligheten.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Kort oppsummert tror vi at endringene Microsoft har innført i denne solide oppgraderingen vil glede både proffbrukere og hvermannsen, og kan bli den endelige grunnen til at flere vil gå videre fra Windows 7.

Vi vil i alle fall klart anbefale Windows 8.1, både som en stor forbedring av et allerede ganske bra operativsystem, og som et fullverdig alternativ til sin svært populære forgjenger fra 2009.

Dagens oppgradering er ellers ganske lik originalen:
Vi har stortestet Windows 8, og liker det vi ser »

+ Langt mer tilpasningsvennlig enn før
+ Det nye grensesnittet har begynt å modnes
+ En rekke nye, fine funksjoner


- Fortsatt litt klønete å bruke Windows-apper

annonse