Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSharp Aquos LC-80LE646S

Et monster av en TV

Du skal ha svær stue før du trenger Sharps nye 80-tommer.

Plasma har lenge vært kongen på haugen når du skal ha store TV-er, men nå har Sharp tatt på seg boksehanskene, og lanserer et 80 tommers monster av en LED-LCD. Her snakker vi altså om et panel på vanvittige 80 tommer, det vil si at det måler hele 203 centimeter diagonalt. Du trenger fire 40 tommere for å få samme skjermflaten som denne har. Prisen er satt til i underkant av førti tusen kroner.

Den svære LED TV-en fra Sharp har modellbetegnelsen Aquos LC-80LE646S. TV-en vil være rettet mot filmentusiasten som ønsker å ha noe som er mer lyssterkt enn projektor og lerret, samt for sportsentusiastene som vil oppleve fotball i stort format.

Størrelse foran design

Rammen til TV-en
Foten til TV-en.

Designen på TV-en er temmelig lik tidligere modeller fra Sharp, så her er det ikke gjort noen radikale forandringer. Her er det størrelsen som er i fokus, ikke designen.

Tykkelsen av rammen og vekten på TV-en gir deg et bra kvalitetsinntrykk. Du merker at det er en solid konstruksjon. Foten består av et stort rektangel i samme finish som rammen på TV-en.

Fjernkontrollen sitter godt i hånden, og de viktigste knappene er sentralt plassert. Ved å trykke på «Home» knappen, så dukker en fin stor oversiktlig meny opp på skjermen. I «hjem»-menyen finner du internettløsningen til TV-en, TV-innstillingene og en knapp for å bytte mellom kildene som er tilkoblet til TV-en.

Færre funksjoner

I forhold til funksjoner som ligger i nettløsningen på TV-en, så inneholder den ikke så mange funksjoner. Ser man for eksempel på Samsungs nye modell UE55ES8005, så ser man at Sharp ligger etter i forhold til «Smart-TV» funksjonene. Vi skulle gjerne ha sett at utvalget på applikasjoner var større, og at de hadde fått med tjenester som Viaplay og SF Anytime i forhold til filmleie.

«Funspot» i Aquos NET-menyen

Trenger kalibrering

Rett ut av esken, så er ikke TV-en helt optimalt stilt inn. TV-en står i standardmodus når man slår den på, og ved å bytte til filmmodus, så er det litt bedre. Fargene er akseptable, men bildet er alt for mørkt og gråskalaen er ikke så veldig bra fra fabrikken.

Ved å kjøre en kalibrering på TV-en ble bildet kraftig forbedret. Fargestyringen som Sharp har fungerte ikke helt som den skulle, og derfor fikk vi litt problemer med spesielt den røde fargen. Sortnivået ble bra, og gammakurven ble mye bedre med litt justeringer i menyen. Ved å teste med forskjellige videoklipp, fikk vi se at detaljene i mørke partier kom mye bedre fram. I det store og hele synes vi bildet ble bra etter kalibreringen, men hudtoner var fremdeles litt for varme og rødlige. Det eneste minuset er med den mindre samabeidsvillige fargestyringen. Den røde fargen er best å justere ved å pause et bilde med mennesker, og deretter justere til at du ser at hudfargene ser korrekte ut.

Hakker litt

Man opplever tegn til hakking i bildet dersom man slår av funksjonen for bevegelseskompensasjon. Ulempen med at man slår på denne funksjonen, er at bildet blir litt mer slørete, så funksjonen skaper faktisk et litt dårligere bilde. Her må man veie hva som er viktigst, bildekvaliteten eller bevegelsen. Vi vil anbefale å kun bruke denne funksjonen om du ser mange sportssendinger hvor kameraet beveger seg mye, eller hvis du plages veldig av den lille hakkingen av bildet som er der.

Innsynsvinkelen på TV-en er ikke den aller beste. Du skal ikke langt til siden, før du merker at bildet blir en del «blassere» enn når man sitter rett foran TV-en. Sortnivået blir dårligere og alle fargene mister det «sparket» de har.

Lydkvaliteten til Sharp Aquos LC-80LE646S er en liten skuffelse. I forhold til størrelsen på TV-en forventer man at det er litt kraft i lyden. Lyden er imidlertid flat og kjedelig som ved de fleste andre konkurrenter, så her anbefales det å koble til en ekstern lydløsning for å få lyden til å matche størrelsen på bildet.

Er den verd prisen?

Førti tusen er selvsagt mye penger for de fleste, og en 55 tommer led som for eksempel Samsung UE55ES6535 koster jo omtrent bare en tredjedel. Det høres kanskje mye ut at man må betale nesten tre ganger mer for en TV «bare» er tjuefem tommer større. Men de tjuefem tommene gjør at 80-tommeren faktisk har over dobbelt så stor bildeflate som 55-tommeren.

Bildemessig, så vil man også med mange av konkurrentenes rimeligere 55 tommers LED TV-er være like god eller bedre, så bildekvaliteten kan nok ikke forsvares i forhold til prisen.

Her er det størrelsen og filmopplevelsen i kjempeformat, som kan forsvares til prisen. Du får den største LED TV-en ment for vanlige forbrukerne, til en pris få kan matche. En plasma-TV i rundt samme størrelse koster gjerne mange ganger prisen til Sharp sin 80 tommer.

Alt i alt, så er dette en TV for filmentusiasten eller for de som elsker å se fotball i stort format. For de som ikke har plass til projektor og lerret, eller har et for lyst rom for en projektorløsning, så er Sharp LC-80LE846S en TV som absolutt bør vurderes.

+ Størrelsen
+ Byggekvalitet
+ Bra på skarphet med tanke på størrelsen


- Stiv pris
- Dårlig innsynsvinkel
- Fargestyring som ikke fungerer som den skal

Vil du vite mer?
Les hele anmeldelsen av Sharp Aquos LC-80LE646S på Hardware.no »

Alternativer

Syns man at Sharp Aquos LC-80LE646S blir for stor, så får du også litt mindre størrelser fra Sharp. Man for eksempel hoppe ned på 70-tommeren Sharp Aquos LC-70LE741S, eller videre ned til den lille 60 tommeren Sharp Aquos LC-60LE741S.

Hvis du vil ha en stor TV med bedre bildekvalitet, burde Panasonic TX-P65VT50Y være verd å ta en titt på, men denne er altså «bare» 65 tommer. Denne plasma TV-en fra Panasonic har vi riktig nok ikke fått testet enda, men om vi ser på forgjengeren Panasonic TX-P65VT30Y, så har vi forventninger om at denne vil være i toppklassen.

annonse