Til hovedinnhold

Slik blir TV-ene i 2012

Vink, snakk og lek med din nye stuekamerat.

Niklas Plikk

Teknologimessen CES er godt i gang, og et sted det virkelig skjer en rivende utvikling er hos TV-produsentene. Hele bransjen har samlet seg for å vise frem sine aller lekreste 2012-produkter, og vi har allerede fått sett alt fra stemmestyrte TV-er til TV-er med Googles Android-operativsystem installert.

Her er de viktigste nyhetene vi vil få se i årets nye TV-er.

Applikasjoner og hjemmeskjermer er ord vi vanligvis hører når man snakker om mobiler. I 2012 vil dette bli TV-ord i tillegg.

TV-en skal være «smart»

Det holder ikke lenger at en TV kan vise bilder i både to og tre dimensjoner eller spille av Blu-ray-filmer fra en tilkoblet enhet. I 2012 blir fokuset enda sterkere på såkalte smarte TV-er. Samtlige TV-produsenter har vist frem TV-er på CES-messen som fokuserer på ting som innebygd trådløs internett og applikasjoner som kan brukes direkte på TV-en. For å få til det har TV-ene har fått bedre menyer, raskere prosessorer og spesielle fjernkontrollere som gjør det lettere å navigere.

Bare forestill deg å spille Angry Birds med fjernkontrollen til TV-en, eller kanskje spørre TV-en om hvilke programmer som vises på kvelden. Med teknologien som har blitt vist frem på CES-messen kan dette, og mye, mye mer bli en realitet i 2012.

Selskapet som virkelig har tatt det helt ut på app-fronten er Lenovo, som har laget en 55-tommers TV som bruker Android 4.0, det samme operativsystemet som brukes i mobiltelefoner. Operativsystemet er svært skalerbart, og kan tilpasses til både mobiler, nettbrett og nå også TV-er.

Det åpner for at du kan laste ned applikasjoner til TV-en fra Googles gigantiske nettbutikk, Android Market.

Samsungs nye smart-TV-er har innebygde mikrofoner og ansiktsgjenkjennende kamera. Dette skal gjøre det lettere å styre TV-en.

Nye måter å styre på

Med applikasjoner direkte på TV-en og kamerasensorer som følger bevegelsene dine, kan du snart spille spill med hele kroppen, uten en eneste dedikert spillkonsoll.

Akkurat som at TV-er skal gjøre mer enn å vise bilder, skal vi også kunne styre den på helt nye måter. Vekk med de kjipe, firkantede knappeboksene, og inn med stavformede, bevegelsesfølsomme kontrollere. Eller hva med å kvitte seg helt med fjernkontrollen, og styre alt med ansiktet, kroppen og hendene? Mange TV-er kan allerede i dag styres med mobiltelefonen eller nettbrettet ditt, ved å laste ned en egen applikasjon. Dette er likevel ikke godt nok, ifølge TV-produsentene, som heller mener vi bør vifte, rope og peke foran TV-en for det beste resultatet.

Det er ikke helt enighet blant TV-produsentene om hvordan man bør styre TV-en, selv om det er helt enige hvordan man ikke skal styre TV-en. Og det er selvfølgelig på den "gamle" måten" med fjernkontroll.

Helt siden i høst har ryktene om en Apple-produsert TV vært hett stoff, og analytikere og eksperter har spådd at Apple vil bevege seg inn på TV-markedet i 2012. Ettersom talegjenkjennelsestjensten Siri nettopp ble sluppet til mobiltelefonen iPhone 4S, er det kanskje naturlig å tro at de vil bruke denne teknologien i et kommende TV-prosjekt.

Les også: – Apples første TV er rett rundt hjørnet

84-tommeren til LG har en oppløsning på hele 3840×2160 - fire ganger så mye som dagens HD-skjermer.

Større skjermer

Da flatskjermer først ble allemannseie var 40 tommer mer enn stort nok for de fleste. Hva som er "stort" ser imidlertid ut til å bare bli større og større, og i løpet av andre halvdel av 2012 vil LG slippe en gigantisk TV på hele 84 tommer ut på markedet.

Og med økt størrelse kommer også økt oppløsning. Skjermen vil ha såkalt Ultra Definition, en oppløsning på 3840×2160 - fire ganger så mye som dagens HD-skjermer. Så høye oppløsninger finner du i dag bare i digitale kinoer, men nå er altså teknologien på vei inn i stua di. Sony var første selskap som lanserte projektorer med 4K-oppløsning, men i løpet av 2012 kan vi vente teknologien i vanlige flatskjermer.

En slik TV vil selvfølgelig ikke bli billig, og selv om LG-beistet på 84 tommer blir vist frem på en forbrukermesse, er den ikke ment for den gjennomsnittlige stuen. Har du imidlertid veldig dype lommer og en snillt hi-fi-budsjett, vil dette være en skjerm som gir de fleste hakeslipp.

Rammen på LGs nye TV er så tynn at skjermen nesten kan kalles rammeløs.

Tynnere rammer

Rammene rundt TV-en blir stadig tynnere. På mange av de nye TV-ene kan man såvidt skimte rammene rundt de store skjermene, da rammene nå har kommet helt ned til én milimeter i bredde. Sitter du godt tilbakelent i sofaen vil det oppleves som at bildet går helt fra kant til kant, og fokuset blir utelukkende rettet mot innholdet på skjermen, fremfor TV-en i seg selv.

I dag er det Samsung som leder på dette feltet, med sin nåværende 7- og 8000-serie. Her er rammen i underkant av én centimeter bred, noe som gjør den til en svært lekker skjerm å ha hengende på veggen. Likevel kan det nesten ikke sammenlignes med LGs tilnærmet rammeløse skjerm som ble vist frem på CES, hvor rammen er høvlet ned til bare én milimeter.

Les vår test av Samsung designperle, UE55D8005

OLED-skjermene er både tynnere og bedre enn dagens LED-teknologi takler, men foreløpig er det dyrt å være best.

Ny skjermteknologi

I tillegg til å forbedre skjermteknologien som brukes av de fleste nye TV-er i dag, LED, har flere selskaper også begynt for alvor å tenke på hvilken teknologi som være den «neste». Både Samsung og LG viste frem hver sin 55-tommers OLED-skjerm, kort for organisk lysdiode. Fordelen med OLED er en slik teknologi vil kunne levere høyere pikseltetthet og bedre fargedybde enn dagens skjermer. I tillegg vil de etterhvert være lettere å masseprodusere, og skjermene kan også bli både tynnere enn dagens skjermer.

Teknologien har vært i bruk i TV-skjermer en god stund nå, og i 2007 viste Sony fram sin første OLED-TV, XEL-1. Problemet var at skjermen bare var på ynkelige 11 tommer, og kostet omtrent 40 000 kroner da den kom til Norge.

Nå har imidlertid teknologien fått litt tid til å modne. Skjermstørrelsene har økt, prisen har gått ned og utvalget har blitt bedre. Det betyr imidlertid ikke at det blir et stort utvalg, eller at det vil ta over for LED-skjermene i dag, men vi vil i hvert fall endelig få OLED-skjermer på størrelse med dagens toppmodeller, med langt bedre bildekvalitet og energieffektivitet.

Lyst til å finne ut hva mer som blir vist frem på CES?
Her finner du alle CES-sakene våre

annonse