Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Thermalright True Black 120

Introduksjon

Thermalright har i lengre tid vært kjent som en produsent av kvalitetskjølere beregnet for entusiasten. De var en av de første produsentene som virkelig tok i bruk kobber den gangen kjøleribber direkte på prosessoren var veien å gå.

Den Taiwanske produsenten har nå lansert en rekke nye kjølere for blant annet den nye 1366-sokkelen. Kjølerne kommer også i versjoner for tidligere AMD- og Intel-sokler, og det er en av disse kjølerne vi i dag skal se på.

True Black 120 er en massiv kjøler på mange måter. De solide finnene sitter tettpakket blant hele 12 varmerør. Varmen bør med andre ord flytte seg raskt vekk fra prosessoren, la oss se hva kjøleren er god for!

Takk til Thermalright som sendte kjøleren til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 63 x 132 x 160 mm
 • Sokler: LGA775, AM2
 • Materiale: Kobber, aluminium
 • Vifte: Ingen
 • Passende viftestørrelse: 120 x 25 mm
 • Vekte: 790 g
 • Varmerør: 6 stk gjennomgående (12)

True Black er virkelig en massiv kjøler. 12 varmerør av kobber går tvers igjennom et tettpakket lag av kjølefinner. Hele enheten klokker inn på 790 gram, og da er ingen vifte tatt med i beregningene.

Thermalright leverer ofte kjølere hvor det ikk følger med noen vifte. Personlig mener underskrevne at dette er en fordel slik at du kan tilpasse kjøleren til ditt bruk, men for mange kan det nok skape hodebry. Viften du da må kjøpe må ha en diameter på 12 cm, og være 25 mm tykk for at de medfølgende festeanordningene skal passe. Du må også passe på at du kjøper en vifte hvor hullene i hvert hjørne er separert.

En liten ulempe med kjøleren er at den støtter relativt få sokler. Det er kun snakk om det nyeste fra både AMD og Intel. Det du bør passe på er at det finnes to versjoner av denne kjøleren, hvor en av de støtter den nye Core i7-sokkelen.

I pakken

Kjøleren blir levert til deg i en helt nøytral eske, helt sort med minimalt av påskrifter. I esken ligger kjøleren trygt lagret i skumgummi, mens tilbehøret ligger i en egen pappeske. Vi finner også en liten monteringsveiledning, sammen med et Thermalright-klistremerke.

I pakken finner vi følgende:

 • Manualer
 • Kjøleren
 • Klistremerke
 • Festemiddler
 • Vifteklips

Kjøleren

De 12 varmerørene er loddet fast til prosessorblokken, en metode som skaper betydelig bedre varmeoverføring fremfor ren pressing. De totalt 52 kjøleribbene er nikkelplatert og hjørnene er vinklet et lite hakk både nedover og oppover. Disse finnene utgjør et totalt overflateareal på 6700 cm2, noe som skulle by på nok overflaten som varmen skal spre seg utover.

I likhet med absolutt hele kjøleren, er også flaten som kommer i kontakt med prosessoren også nikkelplatert. Overflaten ser flat og fin ut, men dette er umulig å bedømme når overflaten er behandlet på denne måte. Tidligere tester har vist at det er ubetydelige skiller mellom kjølere som har denne behandlingen fremfor de hvor metallet kommer i direkte kontakt med prosessoren. Nikkelplatering kan i enkelte tilfeller være bedre for kjøleevnen fordi nikkelet kan fylle eventuelle småhull hvor luft kan samle seg.

Montering

Enheten er veldig tung, nesten 800 gram hengende på hovedkortet er ingen lett belastning. Thermalright har heldigvis lagt ved en solid festeanordning med fjærbelastede skruer for begge soklene kjøleren passer til. Festemetoder, slik som de nye dytte-klipsene for sokkel LGA775 er ikke like gode til å holde en så tung kjøler godt fast.

Monteringsprosessen er meget enkel og grei for alle sokler, bildene over viser LGA 775. Selv om kjøleren er stor, er det god plass til et dobbelt vifteoppsett, så sant du ikke har noen enorme minnebrikker. Under monteringen fant vi ut at de medfølgende vifteklipsene kun virker på vifter hvor hjørnehullene er åpne, ikke gjennomgående. Siden vi ikke hadde noen slike vifter inne på det aktuelle tidspunktet, måtte vi slå opp i MacGyvers håndbok og ty til strips.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Siden denne kjøleren ikke kommer med en vifte fra produsenten, har vi valgt vår egen vifte for bruk under testing. Viften er produsert av Yate Loon, og modellnummeret er D12SL-12. Viften flytter 47 CFM luft med et støynivå på 28 db.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24° +/- 0,5°. Viften får matet +12 V under alle tester.

Temperatur

Så langt ligger det 18 kjølere i vår statistikk, og True Black plasserer seg fort oppe blant de bedre enhetene. Det er ikke mange gradene som skiller de forskjellige kjølerne fra hverandre, men Noctua står fortsatt bunnsolide på topplasseringen.

Under vår første test presser vi 90 Watt med varme på kjøleren. Etter en god halvtime stabiliserer temperaturen seg solid på 56,3 grader. Vi kjører på med mer varme, og etter like lang tid ender temperaturen opp på 66,9°. Dette er gode resultater, men vi hadde forventet litt mer med tanke på kjølerens konstruksjon. Disse resultatene må du derimot ta med en liten klype salt, fordi du må velge vifte selv. Viften vi valgte til vår test har en ytelse som ligger nærme "normalen" for andre kjølere i samme klasse.

Konklusjon

Thermalright True Black er et godt produkt som vil holde de fleste prosessorer på et akseptabelt temperaturnivå, men noen ny entusiastmodell er den ikke. Kjøleren blir levert uten vifte, om dette er en fordel eller ikke blir en personlig sak man må avgjøre selv.

Ved våre temperaturtester klatrer kjøleren godt oppover vår statistikk, men den når ikke til topps. Med en belastning på 90 Watt stabiliserer temperaturen seg på 56,3 grader. Med litt mer guffe på testbenken, 120 Watt, ender temperaturen på 66,9°.

Kjøleren er av den tyngre sorten, så det er godt at produsenten har laget en god festemetode. Kjøleren støtter kun nyere sokler. De fleste forbrukerne har nok gått over til de støttede prosessortypene fra AMD og Intel nå, men det er nok fortsatt folk som benytter seg av eldre prosessorer. Om du er en av disse, får du ikke festet kjøleren.

Kjøleren har i dag en prisslapp på rett oppunder 600 kroner, noe som gjør den til en relativt dyr modell. Det du må tenke på når du kjøper kjøleren er at du må inkludere kostnadene for en vifte, om du ikke har en liggende i skuffen hjemme.

+ Gode festeanordninger
+ Greie temperaturytelser
+ Leveres uten vifte?

- Noe ukompatibel viftemontering
- Leveres uten vifte?
- Støtter få sokler

annonse