Til hovedinnhold

Oppdatert testmetodikk for luftkjølere

Testing av kjølere er et av de produktsegmentene hvor vi lenge har hatt en meget standardisert testmetodikk. Denne metoden lar oss lett sammenligne kjølerne på markedet. Nå har det derimot blitt på tide med en overhaling av rutinene.

Sommeren 2003 ble en Innovatek Kühlertester KT-3 kjøpt inn. Originalt var denne en KT-2, men den ble raskt ombygget til storebroren. Denne ombyggingen bestod kun i at vi flyttet temperatursensoren nærmere prosessorkjernen for mer nøyaktige målinger.

Testbenken simulerer ganske enkelt et hovedkort med en påmontert prosessor. En aluminiumsplate sørger for at hvert enkelt sokkelfeste sitter like solid, om ikke bedre, enn hva de gjør på et helt vanlig hovedkort. En kobberkjerne som er tilnærmet like stor en prosessorkjerne blir varmet opp, og i mellom kobberkjernen og kjølerens som testes legger vi en varmespreder. Dette sørger for at vi skaper et reelt forhold hvor en prosessorkjøler vanligvis vil bli brukt. La oss gå litt mer i detalj.

Litt spesifikasjoner

  • 3 temperatursensorer, en for kjerne og to eksterne som også kan senkes i vann.
  • RPM-måler
  • Vifteregulering i steg på 0,5 V fra 5 til 14 V
  • Avgir 90 og 120 W varme
  • Logging av måledata
  • Utskiftbare festepaneler

Når vi tester en kjøler, monteres den først på testbenken med en standard kjølepasta i mellom benken og varmesprederen, samt mellom varmesprederen og kjøleren. Testbenken kobles så til en datamaskin via den gode gamle RS-232-porten. Via et eget program kan vi da følge med på det meste av interessante verdier. Vi kan videre velge å belaste kjøleren med både 90 og 120 Watt. Dette betyr at vi får kjørt kjøleren under noen av de største belastningene den vil oppleve i praksis.

Testbenken er ikke alt

Slik vi har beskrevet testbenken over, har den vært veldig lenge. Problemet vi i nyere tid har oppdaget ligger ikke på testbenken, men alt rundt. Selv om vi nå har en veldig standardisert metode som sørger for at alle kjølere blir likestilt, hadde vi ikke kontroll på klimaet rundt. Det er nå seks år siden testbenken ble kjøpt inn, og den har blitt brukt i fire forskjellige testrom. Selv om vi alltid har prøvd å holde streng kontroll på romtemperaturen, er det en realitet at dette ikke alltid lar seg gjøre når ikke de samme hendene er tilstede.

For å kompensere for dette har kjøleren nå blitt flyttet til hardware.nos hovedkontor i Oslo. Her har den blitt plassert på vårt egne, lukkede, testrom som har et uavhengig klimasystem fra resten av bygningen. Vi får nå dermed mulighet til å kontrollere temperaturen og andre faktorer i luften meget nøyaktig og stabilt.

To runder

Nytt fra og med nå er også at vi nå vil teste kjølerne på to måter. I den ene testen kjører vi kjølerne slik de er ut av boksen, og i testnummer to bruker vi en egen vifte som vil gå igjen på alle tester.

Den første testen forutsetter at kjøleren er beregnet som en passiv enhet, eller at den blir levert med vifte. Vi benytter da produsentenes festebrakketter, så momenttrykket gjør vi ikke noe med. Under den andre testen bruker vi også produsentens festemetoder, med vi bytter ut en eventuell vifte med vår egen – Noctua NF-P12. Denne viften brukes på kjølere som krever en 12 cm bred vifte, mens vi for mindre kjølere benytter oss av henholdsvis NF-B9 og NF-R8 fra samme produsent.

Vi vil alltid prøve å holde oss på topp når det kommer til testene våre. Kom gjerne med innspill i forumtråden nedenfor!

Les også
Cooler Master Hyper N520
Les også
Corsair H50
Les også
Noctua NH-U12P SE1366
Les også
Cogage True Spirit
Les også
Thermalright True Black 120
Les også
Cooler Master lanserer kombikjøler
Les også
Scythe Kabuto
Les også
Markedets beste er kåret
annonse