Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Noctua NH-U12P SE1366

Introduksjon

Noctua er opprinnelig et samarbeidsprosjekt mellom selskapene Rascom Computerdistribution Ges.m.b.H, Kolink International Corporation og det østeriske instituttet for Heat Transmission and Fan Technology. Sammen har de et mål om å heve standarden i dagens kjølermarked, både når det kommer til kvalitet, ytelse og brukervennlighet. Deres første kjølere etter fusjonen ble toppmodellene NH-U9 og NH-U12, to kjølere som viste seg å prestere meget godt.

I dag er det NH-U12P som står på vår testbenk. Kjøleren minner på mange måter veldig mye om NH-U12, men forskjellen ligger i at den nye kjøleren passer til nyere sokler samt at det nå følger med vifter. Konstruksjonsmessig er det minimale forskjeller.

Vi har gledet oss lenge til å ta en titt på denne kjøleren, godordene har vært mange verden over og det har nå blitt tid for at vi selv skal få muligheten til å ta en nærmere titt!

Takk til Noctua som sendte produktet til test

Spesifikasjoner

  • Dimensjoner: 158 x 126 x 120 mm
  • Sokler: 1366
  • Materiale: Aluminium/kobber
  • Vifte: 2 stk Noctua NF-P12. 12 cm, 1300 rpm, 19,8 dBA, 92,3 CFM
  • Passende viftestørrelse: 120 x 25 mm
  • Vekt: 940 g
  • Varmerør: 4 stk gjennomgående
  • Garanti: 6 år
  • NH-U12P er en massiv kjøler, et tårn av kjøleribber rager betydelig høyt over prosessoren. Tvers igjennom alle ribbene går det fire gjennomgående varmerør. Konstruksjonen viser så mange likhetstrekk med NH-U12 at vi nesten vil påstå at dette er den samme kjøleren. Kjøleren har mulighet for påmontering av to 12 cm brede vifter. Disse festes med egne metallbøyler som Noctua har lagt ved. Om du vil, kan du bare montere en av disse, noe som vil spare støynivået en liten del. Denne kjøleren, NH-U12P kommer i to versjoner. Den ene har suffikset "SE1366#, det er den kjøleren vi i dag tar en liten titt på. Forskjellen på kjøleren med og uten dette suffikset er sokkelstøtten. SE1366 betyr enkelt og greit at kjøleren har støtte for sokkel 1366, noe den andre kjøleren ikke har. Kjøleren i seg selv er den samme, det er kun sokkelfestene som utgjør forskjellen. I pakken Kjøleren leveres i en enkel og fin produkteske, fylt med de karakteristiske Noctua-fargene og mye god informasjon. Kjøleren ligger godt beskyttet i et lag med papp, mens en av viftene samt alt tilbehøret ligger i en egen pappeske. Vi vil også påpeke at den medfølgende manualen er meget god og brukervennlig, du skal ikke lure mye på hvordan du monterer kjøleren når du har en kjapp titt i denne. I pakken finner vi følgende:
  • Kjøleren To vifter Vifteklips Skrutrekker Sokkelfester Manual Statiske spenningsregulatorer NT-H1 Termisk pasta Vibrasjonsisolatorer

Kjøleren

Kjøleren har et stivt og solid design. Vi har ofte støtt på kjølere som finnene er så tynne at de lett lar seg bøye, men aluminiumet som Noctua har benyttet er veldig stivt. Kroppen består av totalt 37 kjølefinner som utgjør et overflateareal på omtrent 5700 cm2. Det er med andre ord ikke snakk om en unik mengde med overflate som varmen kan spre seg utover. Men, det burde holde mer enn nok til å holde selv de varmeste prosessorene nede på en akseptabel temperatur.

Selve prosessoroverflaten blir vi noe overrasket over. Denne er ikke blankpolert og gjennomført flat slik man kanskje hadde forventet. Vi finner tydelige fresespor fra den gangen når blokken ble frigjort fra et større stykke aluminium. Sporene kan tydelig kjennes når man stryket fingerneglen over blokken. I teorien vil dette ha en negativ virkning på temperaturen, men vi får la testingen avgjøre om Noctua har en mening med dette eller ikke.

Montering

NH-U12P SE1366 passer som nevnt på forrige side kun til sokkel 1366, men det finnes også en versjon som støtter andre sokler. For å få montert kjøleren må du benytte deg av Noctuas egne "Secufirm2"-festemetode. Dette er ikke en enkel festemetode, den innebærer hele 17 deler. Hovedkortet må forøvrig ut av kabinettet, om du ikke har et hovedkortbrett med hull for denne typen montering.

Det er riktig nok mye jobb med monteringen, men når kjøleren først sitter så sitter den virkelig godt. De fjærbelastede skruene beskytter også prosessoren noe mot den store vekten som fort kan trykke galt om kjøleren skulle vibrere ved støt eller lignende. Selv med to vifter påmontert opplevde vi ingen problemer med plassen rundt kjøleren, men det er klart at om du har et lavt kabinett så kan det bli trangt.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24° +/- 0,5°. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,8 dBA.

Temperatur

I grafene over er NH-U12P testet slik den kommer rett ut av boksen. Her sklir kjøleren rett til topps uten problemer. Den plasserer seg mer enn 2 solide grader foran kjøleren som frem til nå lå med topplasseringen ved 90 W belastning. Når vi skur opp belastningen til 120 W beholder Noctua fortsatt det tydelige forspranget i testen.

De to grafene over dette avsnittet er bedre for generell sammenligning av kjøleevnen til kjøleren. I dette tilfelle har vi kun benyttet vår standardiserte vifte som vil gå igjen på alle kjølertester, en vifte som forøvrig er av den samme typen som Noctua har lagt ved til den aktuelle kjøleren.

Her ser vi at Noctua fortsatt beholder den samme plasseringen i grafene, to grader over Scythes kjøler med en annen konstruksjonsform. De må derimot se seg slått med nesten like mange grader av den massive kobberklumpen Thermalright True Copper. Ved 120 W belastning ser vi at Noctua taper litt av forspranget til begge konkurrentene, men de holder seg fortsatt på en solid andreplass.

Støynivå

Når det kommer til støymålingene ender kjøleren dessverre opp på den motsatte siden av skalaen. To vifter spinnende på full guffe blir nok for mye for en sart sjel. Om du skulle kjøpe denne kjøleren bør du derimot vurdere å benytte et par av de medfølgende spenningsregulatorene, alternativt bare montere en av de to viftene. Du må dermed ofre litt ytelse for å sitte igjen med et lavere støynivå.

Konklusjon

Noctua har med deres NH-U12P SE1366 nok en gang konstruert en soleklar testvinner. Ytelsen er eksepsjonell, kjøleren sitter meget godt på hovedkortet og det følger med mye nyttig tilbehør. Den store ulempen er derimot at all denne kraften kommer med et tilhørende høyt støynivå.

Med kjøleren tatt rett ut av boksen sklir den rett til toppen på våre teststatistikker. Ved både en belastning på 90 og 120 W ligger den to solide grader foran den tidligere lederen. Når vi kjører kjøleren på vårt standardiserte testoppsett for alle kjølere må NH-U12P se seg slått av én eneste kjøler, Thermalrights massive kobberenhet True Copper.

Under støytestene går det nok ikke like bra, kjøleren ender opp på den motsatte enden av skalaen. Med 40,5 dBA ved våre støymålinger ser vi oss ikke helt fornøyd. Du kan derimot lett justere ned dette nivået betraktelig ved å bruke en av de medfølgende spenningsregulatorene, eller rett og slett droppe en av de to viftene.

Noctua NH-U12P SE1366 koster i dag ganske nøyaktig 500 kroner, noe som betyr at du får veldig mye ytelse for pengene. Summen er riktig nok ikke spesielt lav, men sammenlignet med andre kjølere i samme prisklasse vil du definitivt få mye for pengene fra Noctua. Kjøleren har allerede god tilgjengelighet i norske butikkhyller.

+ Meget god ytelse!
+ Solid montering
+ Tilbehør
+ Garanti på 6 år

- Støynivå

annonse