Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Thermalright True Copper

Introduksjon

Thermalright er verdisatt av mange entusiaster. De kom tidlig inn på markedet med kobber som en hovedfaktor i kjølerne deres, noe forbrukerne likte. For ikke lenge siden ble det lansert en rekke nye modeller som bygger på navnet True.

True Copper er Thermalrights flaggskip, toppmodell, gullgris eller hvilken som helst metafor du vil bruke for det aller beste produktet de kan tilby. Kjøleren består ene og alene av kobber, og ikke overraskende blir vekten da høy – nesten hele 2 kg!

Vi har store forventninger til denne kjøleren, de fleste reglene som er satt opp for å få den mest effektive kjøleren er fulgt. Mange kjøleribber, mange gode varmerør, en solid kjøleblokk og på toppen av det hele kommer alt i kobber. La oss finne ut hva den er god for!

Takk til Thermalright som sendte monsteret til test

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 63 x 132 x 160 mm
 • Sokler: LGA775, AM2
 • Materiale: Kobber
 • Vifte: Ingen
 • Passende viftestørrelse: 120 x 25 mm
 • Vekte: 1900 g
 • Varmerør: 6 stk gjennomgående (12)

Seks massive varmerør går igjennom prosessorblokken og stiger opp som to solide ryggrader langs kjølerens kropp. Kjøleren er ikke bare fysisk stor, men når den i tillegg er konstruert av kobber veier den naturlig nok mye. Faktisk så mye som 1900 gram.

True Copper blir ikke levert med noen form for vifte. At denne kan kjøres som en passiv enhet har vi tro på, selv om produsenten ikke lover dette. Du kan montere de fleste vifter som er 12 cm brede og 25 mm tykke. Som om kobbermaterialet ikke skulle hjelpe nok på kjøling har du også muligheten til å feste på to slike vifter.

Samtlige av kjølefinnene er vinklet i hjørnene, som om kjøleren skulle spinne optimalt rundt på toppen av prosessoren. De to-tre øverste finnene er trolig ikke like effektive som resten fordi varmerørene er klypet igjen et stykke lenger ned.

I pakken

Da vi fikk pakken på døren fra transportselskapet ble underskrevne en smule glad av det jeg så. Endelig er det en produsent som har skjønt at glorete og fancy produktesker ikke nødvendigvis er veien å gå. True Copper blir levert i en helt nøytral eske og hvit eske hvor produktnavnet er hevet ut fra pappen. På innsiden ligger kjøleren godt beskyttet i skumplast.

I pakken finner vi følgende:

 • Manualer
 • Kjøleren
 • Klistremerke
 • Festemidler
 • Vifteklips

Kjøleren

Konstruksjonsmessig er kjøleren dønn lik True Black, som vi testet for kort tid siden, foruten konstruksjonsmaterialet. Enheten er bygget opp av totalt 52 kjølefinner, finner som utgjør et totalt overflateareal på 6700 cm2.

Overflaten som kommer i kontakt med prosessoren er ikke behandlet på noen unik måte, bortsett fra eventuell polering. Thermalright har gjort en god jobb med planslipingen, vi ser kun minimale spor etter produksjonen. Så langt virker det som om produsenten har gjort veldig mye teoretisk riktig når de produserte kjøleren.

Montering

Montering av nesten to kilogram kobber på hovedkortet er ikke småsaker. Det er snakk om enorme belastninger for et PCB-kort, og selv om festene er aldri så gode anbefaler vi sterkt at du benytter kjølere i et liggende kabinett. Om det å ha nesten to kg på hovedkortet, bør ha solide fester. Thermalright har lagt ved meget gode fester som holder kjøleren godt på plass, og de fjærbelastede skruene hjelper til med å ta i mot eventuelle støt som oppstår når du flytter på kabinettet hvor kjøleren vil være montert.

Når du monterer kjøleren må hovedkortet ut av kabinettet, slik at du får festet bakplatene. Dette gjelder for montering på både AMD og Intel. Bakplatene er stive og gode, og vil nok hjelpe hovedkortet ditt med å holde de store kreftene på plass.

Kjøleren står høyt over hovedkortet. Den vil trolig ikke komme i konflikt med hovedkortets kjøleløsninger, selv om vårt testhovedkort har en relativt høy nordbrikkekjøler, var ikke dette et problem. Selv med to vifter montert skal du ha godt med klaring. Det eneste problemet vi kan se er at massive minnebrikker kan komme litt i veien, slik som med Corsair Dominator.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren. Fra og med denne testen benytter vi vår nye og oppdaterte testmetodikk.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 30 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C. Denne gangen kjørte vi ikke støytesten enkelt og greit fordi enheten ikke blir levert med vifte.

Temperatur

True Copper skiller seg solekart ut som den virkelig store høvdingen. Med god margin plasserer den seg god under alle de andre kjølerne vi har i vår statistikk. Det er ikke tvil om at denne enheten er den nye kongen på haugen. Man kan nesten bare drømme om hva denne kjøleren vil prestere med en hissigere vifte påmontert, eller to for den saks skyld.

Når vi presser 90 Watt varme på kjøleren, ser vi en kjernetemperatur på bare litt over 50 grader etter kort tid. Når vi kjører enheten under den største belastningen, stiger temperaturen 10 grader, noe som forbedrer forspranget betydelig.

Konklusjon

Det er med stolthet at underskrevne endelig kan sette stempelet "editor's choice" på en kjøler, og dette gjøres uten noen form for tvil. Thermalright True Copper er et lite kjølevidunder, men det koster virkelig å være kar. Med en prislapp på godt over 1000-lappen er dette helt klart den dyreste kjøleren på markedet.

Kjøleren viser et solid forsprang under begge temperaturtestene, satt opp mot konkurrerende produkter. Etter første test er ikke prosessorkjernen varmere enn 50 grader, før temperaturen stiger til litt over 60 grader under maksimal belastning. Slenger du på en litt kvassere vifter, eller dobler, vil du klare å presse temperaturen ned enda et hakk.

Kjøleren sitter knallgodt på hovedkortet, men den enorme vekten av rent kobber vil alltid sette stort press på hovedkortet. Vi anbefaler deg et liggende hovedkort når du benytter kjøleren, men er du forsiktig vil det nok gå bra med en vertikal montering. Prosessoren passer kun til en sokkel fra hver av de to store prosessorgigantene, så brukområdet er noe begrenset.

Naturlig nok er ikke True Copper en billige affære. Du må ut med utrolige 1200 kroner på dagens marked, noe som definitivt gjør den til den dyreste luftkjøleren der ute. Om du ikke ønsker å legge så mye penger i en ny kjøler så er lillebroren True Black er verdig alternativ.

+ Laget kun av kobber!
+ Solid montering
+ Herlig ytelse!
+ Tillater god overklokking på luft


- Pris
- Passer til få sokler

annonse