Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Markedets beste er kåret

Innledning

Selv om overflaten på både prosessoren og kjøleenheten din ser ut til å være både flat og fin, er ikke det realiteten. Merker etter produksjonen er alltid tilstedeværende, i form av mikroskopiske spor i overflaten. Disse sporene gjør at det blir skapt små lommer med luft, noe som ikke er ideelt for varmeoverføringen. Solid masse, slik som kobber eller aluminium, leder varme betydelig bedre enn hva luft gjør.

For å unngå dette problemet, legger man en tyktflytende masse mellom prosessoren og kjøleenheten. Denne massen har flere navn, slik som termisk pasta, goop og varmeledende pasta. Noen bruker også ordet "kjølepasta", men det er feil, enkelt og greit fordi denne pastaen ikke har noen evne til å kjøle for seg selv, den flytter bare varmen videre. I denne testen omtaler vi dette som varmeledende pasta, og det er vanlig å bruke denne mellom alle harde overflater som skal lede varme. For de fleste er det da i hovedsak snakk om påføring mellom prosessoren og kjøleløsningen i datamaskinen din.

Det finnes mange varianter for varmeledende pasta, men fellesnevneren er at alle inneholder diverse stoffer som gjør den egnet til å lede varme. De billige variantene som ofte følger med kjølere, inneholder silisium. De mer "eksklusive" merkene bruker aluminium, kobber, sølv eller keramikk i forstøvet tilstand.

Vi har nå samlet de syv ledende produktene på det norske markedet. Hver enkelt skal til pers, så vi får kåret Norges beste varmeledende pasta.

Takk til Microplex og Komplett som sendte produktene til test.

Rengjøring / Montering

Rengjøring

Før vi viser dere hvilket produkt som er best, vil vi vise dere hvordan man påfører pastaen korrekt. Rent bortsett fra overklokkerne, så skjer ikke en slik påføring ofte. Når du først gjør en slik påføring, kan den like gjerne gjøres grundig og ikke minst riktig. Uriktig påføring vil sørge for at temperaturen i verste fall faktisk stiger.

Selv om prosessoren kommer rett fra leverandøren, er den aldri helt ren. Har du allerede gammel pasta på prosessoren din, skraper du av det meste du klarer. Det lureste er her å bruke et bankkort, som du igjen tørker av med papir. Det er ikke lurt å bruke papir rett på prosessoren eller kjølere, fordi det alltid vil ligge igjen små fiber. Når det er gjort, går vi litt finere til verks.

Det beste er nå å bruke isopropanol for rensing. Dette legger ikke igjen noen form for fettlag, og det renser godt. Ren isopropanol er vanskelig å få tak i, men en helt vanlig kondensfjerner du kan kjøpe på bensinstasjonen inneholder så godt som kun isopropanol. Igjen bør du unngå papir, det beste alternativet er Q-tips. Dypp de i isopropanol, pass på at det ikke er for mye på, skur godt og skift Q-tips når de begynner å bli skitne. Når Q-tipsene ikke lenger blir skitne, er prosessoren og kjøleren din ren. La isopropanolen tørke av seg selv, noe som ikke tar mer enn et par sekunder.

Påføring

Nå som alt er rent, skal ny pasta påføres. Her er mengde viktig. For lite gjør at du fortsatt vil ha hulrom mellom prosessoren og kjøleren, mens for mye gjør at varmen vil samle seg i pastaen før den overføres til kjøleenheten. Du trenger sjeldent mer enn et par dråper på en vanlig prosessor, og enda mindre om det er snakk om en åpen kjerne.

Påfør en liten mengde pasta, det er bedre å ta for lite enn for mye. Fyll senere på om det viser seg å være for lite. Nå skal pastaen smøres helt jevnt utover flaten. Her bør du bruke noe stivt, slik som kanten på et bankkort. Det er viktig å fordele massen jevnt utover i et meget tynt lag.

Fest kjøleblokken skikkelig, og vips så du er ferdig! Hele denne prosessen burde ikke ta mer enn et par minutter.

Bidragene

Arctic Silver Ceramique

Arctic Silver har lenge vært sett på som markedslederen når det kommer til varmeledende pasta. Ceramique består av, som navnet tilsier, keramiske materialer. Det er snakk om fem forskjellige former av aluminium oksid, boron nitritt og sink oksid. Dette er en pasta som er beregnet for bruk over lang tid, så det tar derfor et sted mellom 100 og 300 timer før den når sin endelige "form", i motsetning til andre pastaer som ofte bruker en tidel av tiden. Tuben inneholder 2,5 gram.

Arctic Silver 5

Arctic Silver 5 er produsentens flaggskip. Den inneholder nesten like mye sølv som bestemors bestikk, hele 99,9 %. Det resterende innholdet er forskjellige oksider, i likhet med Ceramique. Sølv er det beste valget med tanke på termiske egenskaper, ikke gull slik som mange tror. Det koster kanskje litt ekstra, men bedre materialer får du ikke fra naturen. Tuben inneholder 3,5 gram.

Arctic Silver Arctic Alumina

Lillebroren til Arctic Silver 5, er Arctic Alumina. Navnet her taler både for og i mot seg selv. Pastaen inneholder Aluminium, men "silver" er kun en del av produsentnavnet. Arctic Alumina er på mange måter den samme pastaen som Ceramique vi omtalte tidligere, men med en liten annen kjemisk sammensetning. Denne pastaen er også beregnet for langtidsbruk, og det vil derfor ta 50 til 200 timer før den oppnår sin permanente form. Tuben inneholder 1,75 gram.

OCZ Freeze Extreme

Freeze Extreme er OCZs bidrag til denne testen. Produsenten selv påstår at den kjemiske sammensetningen skal slå den varmeledende evnen til sølv. Denne kjemiske sammensetningen holder de tett for seg selv, men de skryter høylytt om at deres pasta vil senke temperaturen din med så mye som 10 %. Dette er utrolig ambisiøst, på kanten av hovmod, men om dette i så fall er tilfellet så ser vi frem til testresultatene. Tuben inneholder 3 gram.

IC Diamond 7 Carat

Diamanter er damenes beste venn lyder et kjent utrykk, men om denne varmeledende pastaen hjelper deg akkurat på dette feltet tviler vi på. IC Diamond inneholder 92 % rene diamanter i forstøvet tilstand. Pastaen er utviklet av overklokkere selv, og forventningene til dette produktet har vært store. Tuben vekt oppgis til å være 7,6 karat, noe som tilsvarer ca 1,5 gram.

Noctua NT-H1

Noctua er kjent for deres prisbelønte NH-U12-luftkjøler. Den samme kjøleren står fortsatt ubeseiret på toppen av vår teststatistikk. Det er derfor ikke overraskende at de kommer med sin egen pasta, en hybrid-pasta som består av forskjellige partikler Noctua ikke vil sette navn på. Tuben inneholder 1,4 ml.

Zalman Super Thermal Grease

Zalman Super Thermal Grease er testens eneste produkt som ikke kommer i form av en sprøytetube. Pastaen, om vi kan kalle det, kommer i en glassbeholder sammen med en liten pensel så du lett kan påføre massen. Hva massen inneholder går ikke Zalman ut med, så vi får la resultatene tale. Beholderen inneholder 3,5 gram.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av pastaene benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Testebenken ble satt til 90 W, og hver pasta fikk godgjøre seg i 24 timer. Som kjøler benyttet vi oss av Tuniq Tower 120. Den eneste variabelen vi har latt være åpen under testingen, er den varmeledende pastaen. Med andre ord er forholdene for alle testene nøyaktig like. Testene ble gjennomført to ganger, hvor siste runde ble gjennomført kun for verifisering. Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24° +/- 0,5°. Grafene viser grader over romtemperatur.

Temperatur

For å vise deg at varmeledende pasta faktisk er viktig, gjorde vi også en test der vi ikke brukte noen form for pasta. Uten pasta endte temperaturen 40,5 grader over romtemperatur. Som vi ser er det snakk om betydelige skiller med og uten pasta, og i lengden påvirker dette prosessorens levetid. Du kan altså hente nesten hele 10 grader ved å benytte deg av varmeledende pasta.

Som vi ser ut av grafen så vinner Noctua en knepen seier over Innovative Cooling. Det er ikke snakk om mer enn 2 tideler, men Noctua er vinneren. Tett etterfulgt kommer Arctic Silver 5 – pastaen som frem til nå har vært ledende på markedet. På bunn av grafen finner vi Zalmans Super Thermal Grease.

Det er ikke store forskjellen i gradene, faktisk ikke mer enn 2,3 grader fra testens vinner til taper. Vi ønsker derfor å ta en rask titt på hva pastaene koster (laveste pris i vår prisguide, 25.02.2009). Vi tar ikke høyde for mengden du får. Det vi ser er at testens vinner samtidig er den absolutt dyreste typen. Den billigste i forhold til pris blir da IC Diamond, tett etterfulgt av Arctic Silver 5.

Konklusjon

Etter å ha sett igjennom de ledende produktene som selges på det norske markedet, har vi nå kommet frem til den beste varmeledende pastaen som er å oppdrive. Det er ikke snakk om store marginer mellom konkurrentene, men vinneren er nå klar.

Det er den anerkjente produsenten Noctua som har satt sammen den beste varmeledende pastaen du får tak i her i Norge. Under våre tester vinner den en knipen seier foran Innovation Cooling med deres Diamond 7 Carat. Marginen mellom de to er meget liten, og vi kan med trygghet anbefale begge.

Alle produktene har en pris som ligger et sted mellom 40 og 60 kroner, foruten Noctua NT-H1. Sistnevnte koster rett i underkant av en rød Kirsten Flagstad, og den er med andre ord ingen billig affære. Men, hvis vi setter det litt i perspektiv, er ingenting mellom 40 og 100 kroner rare greiene om du først kjøper deg en prosessor til flere tusen i kombinasjon med et nytt hovedkort og en ny kjøler. Slike pastaer varer gjerne i flere år, så det er ikke snakk om en investering du må gjøre ofte.

annonse