Test

Markedets beste er kåret

Innledning

Selv om overflaten på både prosessoren og kjøleenheten din ser ut til å være både flat og fin, er ikke det realiteten. Merker etter produksjonen er alltid tilstedeværende, i form av mikroskopiske spor i overflaten. Disse sporene gjør at det blir skapt små lommer med luft, noe som ikke er ideelt for varmeoverføringen. Solid masse, slik som kobber eller aluminium, leder varme betydelig bedre enn hva luft gjør.

For å unngå dette problemet, legger man en tyktflytende masse mellom prosessoren og kjøleenheten. Denne massen har flere navn, slik som termisk pasta, goop og varmeledende pasta. Noen bruker også ordet "kjølepasta", men det er feil, enkelt og greit fordi denne pastaen ikke har noen evne til å kjøle for seg selv, den flytter bare varmen videre. I denne testen omtaler vi dette som varmeledende pasta, og det er vanlig å bruke denne mellom alle harde overflater som skal lede varme. For de fleste er det da i hovedsak snakk om påføring mellom prosessoren og kjøleløsningen i datamaskinen din.

Det finnes mange varianter for varmeledende pasta, men fellesnevneren er at alle inneholder diverse stoffer som gjør den egnet til å lede varme. De billige variantene som ofte følger med kjølere, inneholder silisium. De mer "eksklusive" merkene bruker aluminium, kobber, sølv eller keramikk i forstøvet tilstand.

Vi har nå samlet de syv ledende produktene på det norske markedet. Hver enkelt skal til pers, så vi får kåret Norges beste varmeledende pasta.

Takk til Microplex og Komplett som sendte produktene til test.