Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

NorthQ Siberian Tiger II

Introduksjon

Produkter fra NorthQ har vi stiftet stor bekjentskap med opp igjennom tidene. Kabinetter, kjølere og strømforsyninger har alle gått igjennom våre testbenker, og resultatene har vært både gode og dårlige.

Teknologien i dette ferdigmonterte vannkjølingssettet vi nå skal se på er det ikke NorthQ selv som har utviklet. Det er Asetek som står for jobben, men de selger det ikke direkte til forbrukere. LCLC er det originale navnet, et sett du også får med på enkelte av HP og Acers ferdigmaskiner.

Siberian Tiger II er en videreutvikling av settet vi tidligere har testet, Siberian Tiger. Begge bygger på den samme pumpe/kjøleblokkenheten, men, forskjellen er radiatoren som i dette settet er dobbelt så stor. La oss se hva denne endringen betyr i forhold til ytelsen!

Takk til NorthQ som sendte settet til test.

Spesifikasjoner

 • Sertifiseringer: UL, CE, TÜV
 • MTBF: 50.000 timer
 • Støynivå: 20 db
 • Drivspenning, pumpe: 12 V
 • Pumpeytelse: 60 l/timen
 • Sokkel: LGA775, 754, 939, 940, AM2, 478
 • Radiator: 2 x 120 mm (Delta Black)
 • Slanger: 35 mm plastbelagt stål
 • Vifter: 2x NorthQ Extreme silent 120mm, blå LED
 • Vekt, kjølehode: 300 g

Siberian Tiger II er som nevnt utviklet av ingen andre ringere enn Asetek, en produsent som er sett på som en pioner når det kommer til kjøling for entusiasten. Settet kommer så ferdigmontert som det overhode lar seg gjøre, med radiator, pumpe, tank og kjøleblokk i en og samme enhet. Settet kjøler kun prosessoren din, og det er ingen mulighet for utvidelse.

I likhet med sin forgjenger, kan settet kun monteres i bakkant og toppen av kabinettet. Dette betyr at du er avhengig av å ha to ledige 120 mm vifteplasser i bakkant av kabinettet. Prøver du å montere settet på en annen måte, blir slangene rett og slett for korte.

Når alle delene er ferdigmontert, er det en glede og se at NorthQ har dratt tråden helt ut når det gjelder ferdigmontering. Det følger med en egen festebrakete for hver sokkel settet er kompatibelt med, og det er bare å klikke de på plass. Vi kommer mer inn på akkurat dette senere.

I pakken

 • Prosessorkjøler m/pumpe/tank og radiator
 • 2 x 120x120 mm vifte, m/blå dioder
 • Viftekontroller for 3 vifter, brakettmontert
 • Viftekontroller for 1 vifte, med RPM-alarm.
 • Diverse skruer
 • Bakplate for sokkel 939, 949, 754
 • Bakplate for sokkel 478
 • Festeanordning for sokkel 939, 949, 754
 • Festeanordning for sokkel 478
 • Festeanordning for sokkel LGA 775
 • Festeanordning for sokkel AM2
 • Manual

I tillegg til festeutstyr, følger det også med to viftekontrollere. Den ene lar det styre tre vifter via kontrollere i bakkant av kabinettet. Den andre kontrolleren må du la ligge inne i kabinettet, og justere ved behov. Om turtallet av en eller annen grunn skulle synke, vil den begynne å pipe. Sistnevnte kan derfor egne seg godt og montere på pumpens RPM-utgang i tilfelle den skulle stoppe.

Komponenter

Settet er hermetisk forseglet med kjøling kun for prosessor, så det skal store kunnskaper til for å utvide settet. Settet er riktig nok beregnet for brukere uten mye erfaring med vannkjøling, men til syvende og sist så er dette en ulempe.

Prosessorkjøler

Prosessorkjøleren har både tank og pumpe integrert. I følge produsenten skal den ikke støye med mer enn 20 dB. Ut fra enheten kommer det to kabler, en for drivspenning og en for turtallsavlesning.

Konseptet med integrering av pumpen i en enhet som sitter på prosessoren er litt omdiskutert. I teorien vil det alltid befinne seg vibrasjoner, og at disse forplanter seg rett på prosessoren er ikke veldig ideelt. Når vi testet forløperen til Siberian Tiger II, som benytter seg av samme pumpe/kjøleenhet opplevde vi ingen utvendige vibrasjoner. Derimot, vil det i teorien også kunne oppstå vibrasjoner på luftkjølere hvor viften er montert uten gummiforinger.

Kjølehodet kommer ferdig med påført termisk pasta. Når vi fjerner denne, ser vi tydelige spor i overflaten etter sirkulær sliping av overflaten. Vi kjenner tydelig merkene når vi drar fingeren langs overflaten. En annen liten ulempe er at kjølehodet på flere steder vil komme utenfor prosessoren.

Radiator

Radiatoren er den samme som benyttes i Aseteks egne vannkjølingssett, Waterchill. I tidligere tester har radiatoren vist seg og være meget god, noe som definitivt er et positivt aspekt ved dette settet.

De to viftene som følger med er gjennomsiktige, og har blå belysning. Om du ikke er personen som liker glorete kabinetter, kan du enkelt slå av disse via den påmonterte bryteren.

Montering

Så lenge du har et kabinett som er kompatibelt med settet, tar det ikke lange tiden å montere det. Så lenge eventuelle bakplater fortsatt sitter på hovedkortet, trenger du ikke å ta sistnevnte ut av kabinettet.

Vi hadde dessverre ingen kabinetter med to 120 mm-vifteplasser tilgjengelig under testperioden. Vi fikk derfor ikke montert radiatoren, men monteringsmetodikken er nøyaktig den samme som monteringen av det første settet i Siberian Tiger-settet.

Hva du velger og montere først er helt opp til deg, men vi anbefaler at du tar radiatoren først. Fest viftene til radiatoren, og skru så radiatoren fast i kabinettet. Pass på at du velger riktig lengde på skruene, så du ikke ødelegger lamellene i radiatoren.

Det neste du gjør er å velge den riktige festebraketten for din sokkel. Fest denne på prosessorblokken, og fest så rammen til hovedkortet. For sokkel 478, 940, 754 og 939 må du bruke en skrutrekker. For de resterende soklene, trykker du bare rammen på plass. Bildet viser monteringen på sokkel LGA 775.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere vil vi fra nå benytte vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvem som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Testresultater

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 27° +/- 0,5°. Under støytesten ble viften matet +12 V, og bakgrunnsstøyet lå på 26,1 dBA

Settet ble kjørt i en halvtime ved begge belastningene. Med 90 W varme pressende på kjøleren, ender temperaturen opp 4 grader under lillebroren med enkel radiator. Når vi øker belastningen med 30 W, stiger temperaturen til 64,8 grader.

Totalt sett er tallene gode, med det er ikke rare overgangen fra settet med en enkel radiator. NorthQ må også se seg så vidt slått av MIST. Ved den største belastningen er forskjellen mellom konkurrentene så marginal at vi kan si at ytelsen er den samme.

Støy

Ved hjelp av de medfølgende viftekontrollerne kan støynivået lett reguleres. Under vår test ble vifte kjørt på full guffe, og lydnivået ligger da på så mye som 39,9 dBA. Dette er omtrent 5 dBA mer enn hva settet ville gitt fra seg med en enkel vifte. Om du ikke belaster kjølesettet spesielt mye, kan du justere ned hastigheten på viften og fjerne en tredjedel av støyen.

Konklusjon

Det å montere vannkjøling er definitivt ikke hva det engang var. Det var noe nostalgisk over det å koble plastslanger på blokker av kobber, før du helte vann i det hele. Med Siberian Tiger er så godt som alt det nostalgiske borte, vannkjøling har rett og slett blitt meget enkelt.

Ytelsen har vi ikke mye å si på. Ved vår hardeste belastningstest ender temperaturen opp på 64,8°. Dette er ikke mindre enn 4 grader lavere enn det samme settet med mindre radiator, så forskjellen i ytelse er ikke veldig stor.

Så lenge kabinettet er bygget for at settet skal passe, er monteringsprosessen meget enkel. Det er derimot meget få kabinetter hvor du har mulighet til å montere dette settet. Kravet er to ledige 120 mm vifteplasser i enten toppen eller bakkant av kabinettet.

Støynivået er ikke akkurat noe som skaper stuefred, men de medfølgende viftekontrollerne lar deg regulere dette. Vi føler ikke at pumpen forplanter noen vibrasjoner over til prosessoren, og det lille den måtte lage av lyd blir lett overdøvet av viftene.

Vannkjølingssettet er ikke beregnet for entusiasten som har kunnskaper nok til å sette sammen en vannkjøling selv. Vi vil anbefale settet til den normale mannen på gata som ønsker seg en litt mer spennende form for kjøling, så lenge han har et kabinett som tillater det.

Siberian Tiger II er priset til 1150 kroner i norske butikkhyller. For et vannkjølingssett med dobbel radiator og prosessorkjøling er dette en meget fin pris, men husk at når settet er kjøpt så kan du aldri utvide det.

+ Enkel installasjon
+ God kjøling
+ Pris

- Dårlig kompatibilitet med kabinetter
- Kjøler kun prosessor
- Ingen mulighet for utvidelse

annonse