Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Scythe Kabuto

Introduksjon

Scythe er ikke så alt for kjent for mannen på gata her til lands, men de fleste entusiaster har en eller annen god kobling til det japanske selskapet. I 2002 kom de først til Norge, og kjøleren "Kamakaze" slo godt igjennom.

Scyhte har alltid markert seg som en kvalitetsprodusent man kan stole på. Produktene er ikke alltid testvinnere, men som mange andre produsenter er produktene deres mer enn gode nok for de fleste.

Kabuto er hentet rett ut fra produksjonslinjen til Scythe. I tråd med resten av deres produkter, er kjøleren oppkalt etter verdier i Japans kultur. Denne gangen er det samuraienes hjelmer som har blitt valgt ut, og kjøleren kombinerer både den nye varmerør-teknologien og den gode gamle kjøleribben som er i direkte kontakt med prosessoren. Dette høres kanskje ut som en god ting, la finne ut!

Takk til Multicom som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 124 x 133 x 132 mm
 • Sokler: 478, LGA1366, LGA775, 754, 939, 940, AM2, AM3
 • Materiale: Kobber, aluminium
 • Tilkobling: 4-pin
 • Støynivå: 0 - 26,5 db
 • Vekt: 730 g
 • Varmerør: 6 stk

Kabuto er en temmelig stor kjøler, med tanke på at viften er toppmontert. Nederst på kjøleren er det laget en liten kjøleribbe som kommer i direkte kontakt med prosessoren. Ut fra denne stikker det seks varmerør opp til en rekke med store kjølefinner.

Den 12 cm brede viften dekker alle kjølefinnene med god margin, men viften er ikke det bredeste komponentet på kjøleren. Varmerørene stikker noe lenger ut, men om dette kan skape praktiske problemer vil vi finne ut av senere.

Viften er produsert av Scythe selv, og modellnummeret er SY1225SL12LM-P. Enheten skal kunne flytte 74,25 kubikkfot med luft, mens den avgir et støynivå på 26,5 dBA. Sett sammen er dette helt greie tall, og ytelsen på viften kan lett sammenlignes tett mot andre kjølere av denne typen slik som Asus Triton 85.

I pakken

Kjøleren blir levert i en relativt solid pappeske, hvor det meste av relevant informasjon er påtrykket. Det er også vedlagt en manual som forteller deg hvordan enheten skal installeres på de forskjellige soklene som den passer til. Monteringsmaterialet for sistnevnte finner vi i en egen eske.

I pakken finner vi følgende:

 • Kjøleren
 • Manual
 • Fester for alle sokkler
 • Skruer
 • Termisk pasta

Kjøleren

Hvis vi ser bort i fra kjøleblokken som vil stå nærmest prosessoren, er Kabuto bygget opp av 54 kjøleribber som er delt i tre. Sammenlagt utgjør disse et overflateareal på oppimot 6000 cm2. Kjøleblokken er veldig solid, men alene ville nok ikke størrelsen klart å kjøle ned stort mer enn en mellomstor transistor.

Kjøleblokken er ikke en solid enhet som er i direkte kontakt med prosessoren, den er delt. Den øverste delen, som holder på kjøleribbene, er frest ut av et helt stykke aluminium. Delen som kommer i kontakt med prosessoren er en egen liten blokk av kobber, som er limt og presset på kjølefinneblokken. I mellom ligger varmerørene, og her er det flere store gap hvor luft har godt med rom for å samle seg. Vi tror derfor at kjølerens termiske egenskaper kan bli svekket på bakgrunn av nettopp dette, men resultatene får ha det siste ordet.

Flaten som kommer i kontakt med prosessoren er så blankpolert som du får den. Overflaten er farget i nikkel, trolig via platering. Renere overflate uten fresespor får du ikke, og grunnen er nettopp poleringen og plateringen. Eventuelle ujevnheter har derfor blitt dekket til, men i dag er de fleste kjølere freset så godt at ujevnheter ikke er et reelt problem.

Montering

Kabuto passer til de fleste soklene på markedet, inkludert den nye LGA1366-sokkelen for Core I7. Moteringen er relativt enkel, og innebærer kun at du skrur fast en egen mekanisme til kjøleren avhengig av hvilken sokkel du skal montere den til.

Med fire skruer på plass, er det bare å klipse kjøleren til sokkelrammen eller hullene i hovedkortet.

Kjøleren gjør seg godt synlig på hovedkortet, og dekker til det meste mellom strømforsyningen og skjermkortet. Samtidig, hvis du monterer den riktig vei, skaper den ikke plassproblemer mot noen av komponentene i vårt testoppsett. På kjølerens pappeske står det at kjøleren har en veldig unik fireveis montering(?), men samtidig fraråder de deg fra å montere kjøleren slik at varmerørene peker nedover. Hvorvidt varmerør fungerer dårligere når de henger opp ned er en mye omdiskutert myte, men teorien tilsier at dette ikke skulle ha noen innvirkning på kjøleegenskapene.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24° +/- 0,5°. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,8 dBA.

Temperatur

NB: Oppdatert statistikk for luftkjølere

De kjølerne som rager høyest på vår teststatistikk, er i de fleste tilfellene kjølere hvor viften er montert på siden. Kabuto har som kjent viften montert på toppen i forhold til hovedkortet. Vi forventet dermed ikke noen rekordresultater, men spådommene våre under testing har slått feil tidligere.

Med kjøleren kjørt godt inn på vår testbenk, blir vi ikke direkte imponert når vi ser resultatene komme ut. Kabuto havner faktisk nederst på listen, slått av flere mindre modeller fra blant annet Asetek. Med en last på 90 W ender temperaturen på 60,7°, og når belastningen økes til 120 W stiger temperaturen til 75,9°. Med andre ord kommer kjøleren mer enn 10 grader dårligere ut enn testvinneren, som forøvrig har regjert i flere år så langt.

Støynivå

Under støytesten ser vi heldigvis noen litt bedre resultater. Her plasserer Kabuto seg i sjiktet blant de mest stillegående enhetene vi har testet, med en måling på 32,3 dBA. Plasseringen blir midt på listen, men forskjellene lenger opp er meget små, og med bakgrunnsstøyet tatt med i ligningen stiller Kabuto seg enda bedre.

Konklusjon

Scythe imponerte mange brukere når de startet salget av sine produkter i Norge, men i dag har vi ikke fått et godt inntrykk. Kabuto er en funksjonell og fin kjøler, men temperaturmessig har den fortsatt en god del konkurrenter å bekjempe.

Under belastningstestene våre havner faktisk kjøleren helt i bunn av våre grafer. Ved den største belastningen, 120 Watt, ender temperaturen opp på 75,9°. Sammenlignet med alle de kjølerne vi har testet tidligere, er disse resultatene så absolutt ikke imponerende.

I støyskapet vårt går ting heldigvis litt bedre. Under våre målinger, som er noe annerledes enn hva standarden sier, måler vi 32,3 dBA. Tar man med bakgrunnsstøyet i betraktning, blir dette en av de mer stillegående enhetene vi har testet.

Billigste pris på Scythe Kabuto er i dag 323 kroner. Ser vi på prisen alene, skal vi ikke klage. Men, ser vi prisen opp mot resultatene må du ta et valg. For drøye 300 kroner får du en stillegående kjøler som vil holde prosessoren til på en helt grei temperatur, men ønsker du deg lavere temperatur bør du velge noe annet.

+ Lavt støynivå
+ Kompatibilitet
+ Pris

- Lav ytelse

annonse