Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Xigmatek Thors Hammer

Introduksjon

Xigmatek har pløyd seg raskt vei i markedet for luftkjølere, i løpet av bare fire år har de skapt stor merkekjennskap. Det er ikke bare privatkunder som nyter deres produkter, men store produsenter slik som OCZ har fått de til å lage kjølere med deres logo påtrykket. Det er faktisk Xigmatek som har patent på teknologien der varmerørene er i direkte kontakt med prosessoren.

Bedriften har en helt egen greie for å oppkalle produktene deres etter karakterer og steder fra diverse mytologier, slik som Midgar og Achilles. Denne gangen er det selveste Tor med hammeren som har fått navnet sitt på ett av deres produkter. Tor var en av de mektigste gudene, og med et sving hadde han kontroll over værfenomener. Thor var mektig, men betyr det at kjøleren er det samme? La oss ta en nærmere titt!

Takk til Xigmatek som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 120 x 90 x 160 mm
 • Sokler: LGA775, 1366, K8, 754, 939, 940, AM2
 • Materiale: Kobber, aluminium
 • Vifte: Ingen
 • Passende viftestørrelse: 120 x 25 mm
 • Vekt: 800 g
 • Varmerør: 7 stk gjennomgående(4 x 8 mm og 3 x 6 mm)

Kjøleren benytter to sett med varmerør for å flytte varmen vekk fra prosessoren. Det innerste settet består av tre 6 mm rør som går tvers igjennom kjøleblokken. De fire resterende varmerørene, på 8 mm, er i direkte kontakt med prosessoren. Problemet med sistnevnte har vi omtalt tidligere, senest i testen av Xigmatek Achilles. Når varmerørene presses slik de er gjort, oppstår det små gap mellom rørene, noe som igjen er et rom hvor luft samles opp. Vi tror derimot, basert på vår teststatistikk, at denne ulempen blir mer enn nok oppveiet av fordelen med den raske flyttingen av varme.

Hammeren til Tor blir ikke levert med vifte, men det betyr ikke at den kan brukes som en passiv enhet. Du må også gå til innkjøp av en 12 cm bred vifte, men det er ikke alle typer som passer. Viften du kjøper må ikke ha gjennomgående monteringshull i hjørnene, men være av den typen hvor monteringshullene er separert. Viftens festes med plugger av gummi, noe som skulle sørge for at eventuelle vibrasjoner blir dempet eller isolert.

Xigmatek leverer kjøleren med festemekanismer for mange sokler, absolutt alle de som i dag er aktive på markedet. Enheten støtter samtlige prosessorer som monteres i en sokkel 775, eller den nye 1366 for den saks skyld. AMD-støtten er også bred, alt fra sokkel 754 til AM2. Noen støtte for AM3 er ikke nevnt, men de nevner prosessorer slik som Phenom X4 som også kommer i AM3-format.

I pakken

Xigmatek har nok hatt det veldig gøy da de designet produktesken. Ut fra utseendet skulle man nesten tro esken inneholdt en middelmådig actionleke for unger. Glorete hologrameffekter og pålimte rammer som lett faller av gir ikke innholdet et spesielt seriøst preg. På innsiden ligger kjøleren beskyttet av stiv plast, mens alt av festemateriell ligger i en egen pose.

I pakken finner vi følgende:

 • Kjøleren
 • Festemateriell for samtlige sokler
 • Viftefeste
 • Verktøy
 • Termisk pasta
 • Manual

Kjøleren

Selve kjøleren har et ganske så innviklet design. Det er ikke nøyaktig den samme kjølefinnen som går igjen hele veien, men i all hovedsak to typer. Den ene er en relativt grei tikant, mens de andre kjølefinnene er to separerte seil som står mot hverandre. Man blir nesten svimmel av å studere den nøye. Totalt er det snakk om 49 lag med finner, som utgjør ca 5200 cm2 i overflate.

Som vi nevnte på forrige side, er det varmerørene som kommer i direkte kontakt med prosessoren og at det da oppstår små kløfter i overflaten. Overflaten i seg selv er nikkelplatert, men vi ser fortsatt meget tydelige spor etter forsøket på plansliping.

Montering

Kjøleren støtter de fleste sokler, og monteringen kan skildres som meget solid. Kjøleren har en relativt høy egenvekt, og vi setter derfor stor pris på at det ikke er benyttet festemekanismer som tillater at kjøleren rører på seg. Du må dra skrutrekkeren frem fra skuffen for alle Intel-sokler, men montering på AMD foregår skrueløst.

Med kjøleren montert i vårt testkabinett ser vi at det fortsatt er godt med plass. Høyden mellom prosessorsokkelen og kjølefinnene er såpass stor at den vil komme klar av eventuelle kjøleløsninger som sitter på hovedkortet. Selv om du skulle montere dobbelt opp med vifter på kjøleren, vil du fortsatt ha nok plass.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren. Fra og med denne testen benytter vi vår nye og oppdaterte testmetodikk.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 30 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C. Denne gangen kjørte vi ikke støytesten enkelt og greit fordi enheten ikke blir levert med vifte.

Temperatur

Thors Hammer kommer ikke unikt godt ut på våre grafer. Legg merke til at dette er den første kjøleren hvor vi publiserer de nye grafene for testing med vår egne vifte. Kjøleren blir ikke levert med vifte, og kjølerne den blir sammenlignet med er alle testet under de samme forholdene.

Med en kjernetemperatur på 58,8 grader ved 90 W belastning blir vi ikke direkte imponert, men den slår fortsatt enkelte gamle slagere fra Scythe. Vi øker belastningen til 120 W, og tallene som viser seg gjør at Xigmatek beholder den samme plassen på listen som tidligere. 71 grader holder til en foreløpig 4. plass.

Konklusjon

Xigmatek Thors Hammer er nok dessverre ikke like mektig som navnebror. Enheten sitter riktig nok knallgodt på hovedkortet, men ytelsen imponerer oss ikke. Du kan riktig nok feste to vifter på enheten, noe som trolig vil forbedre ytelsen et hakk over hva den har prestert på våre tester.

Temperaturtesten var en liten nedtur for oss. Med en vifte montert ender temperaturen ved 90 W opp på 58,8 grader. Med 30 W mer trykkende på steg temperaturen til 71 grader, noen som plasserte enheten i den nedre delen av vår statistikk. Imponert er vi ikke, men monterer du på en ekstra vifte, eller en kraftigere for den saks skyld, vil du nok få temperaturen ned noen ekstra grader.

Kjøleren har et spennende design som består av kjøleribber som er vridd i forhold til hverandre. Varmerørene som kommer i direkte kontakt med prosessoren er trolig en fordel. Xigmatek har lagt ved gode festeanordninger. For AMD-soklene er det snakk om den gode gamle klipsen som fortsatt fungerer godt. Har du en Intel-prosessor må du frem med skrutrekkeren og ut med hovedkortet for montering.

Thors Hammer er i dag priset til rundt 500 kroner, noe som plasserer den blant de dyrere modellene. Du får billigere alternativer som er like gode, men vi er litt redde for at Xigmatek tar seg godt betalt for faktorer som ikke har noe med ytelsen å gjøre. I tillegg må du beregne noen kroner på en vifte.

+ Gode fester
+ Leveres uten vifte?


- Pris
- Lav ytelse
- Leveres uten vifte?

annonse