Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Cogage True Spirit

Introduksjon

Det er ikke mange ukene siden vi testet Thermalright True Black, en kjøler av den kvassere typen. Det er faktisk enda kortere tid siden vi testet vår soleklare vinner True Copper fra samme produsent, og ikke uventet er det allerede tilsvarende produkter fra andre produsenter på markedet.

Cogage True Spirit er en av disse produktene. Ikke bare er navnet temmelig likt de kjølerne vi nettopp omtalte, men konstruksjonen er tilnærmet den samme. Det er faktisk Thermalright som har produsert akkurat denne kjøleren for Cogage, med et par endringer fra det originale designet.

True Spirit er beregnet som en middelklassekjøler, den skal ikke være den råeste enheten på markedet. La oss se om denne kjøleren klarer å holde vår testbenk på et akseptabelt nivå.

Takk til Microplex som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 133 x 156 x 38 mm
 • Sokler: 1366
 • Materiale: Aluminium
 • Vifte: 12 cm, 1800 rpm, 37,4 dBA, 66,5 CFM
 • Passende viftestørrelse: 120 x 25 mm
 • Vekt: 670 g
 • Varmerør: 4 stk gjennomgående

Det er slående likheter mellom Thermalright True Black og Cogage True Spirit. Spirit er derimot betydelig mindre, spinklere og generelt sett virker kjøleren mye "billigere" i konstruksjonen. Det er benyttet aluminium av lavere kvalitet, det er færre varmerør og kjølefinnene er hakket mindre.

Den medfølgende viften er det Cogage selv som står for, men det fort kan hende at Thermalright har hatt en finger med i spillet også her. Viften består av plast i to farger som egentlig ser temmelig forferdelig ut, selv om de står i relativ stil til hverandre. Spesifikasjonene for viften i seg selv skulle tyde på at den vil gi fra seg litt lyd, men denne påstanden skal vi holde åpen til testingen er gjennomført.

Kjøleren kommer med fester for kun en sokkel, men måten festeklipsene monteres på kjøleren er akkurat den samme som for alle True-kjølerne. Om du har noen av de tidligere klipsene liggende har du mulighet til å bruke Spirit på flere andre sokler. Det feste som følger med er av typen du dytter på plass i hull i hovedkortet, vi kommer mer tilbake til dette senere.

I pakken

Produktesken er av den spinklere formen for papp. Kjøleren er pakket inn i en temmelig innviklet eske på innsiden, men etter litt grubling skjønner du fort hvordan det hele skal åpnes. Alt av tilbehør ligger i et eget rom, mens viften ligger løst under kjøleren.

I pakken finner vi følgende

 • Kjøleren
 • Vifte
 • Manual
 • Klistremerke
 • Vibrasjonshemmere
 • Vifteklips
 • Festemekanisme for sokkel 1366

Kjøleren

Viften er bygget opp av 48 aluminiumsfinner, som er hvilket i hjørnene for å forbedre luftflyten. Cogage selv påstår at viften er stor nok til å dekke alle finnene, men her må de nok ta en nærmere kikk. Viften er nemlig litt over en centimeter for stor både over og under, noe som gjør at mye av den luften med størst hastighet ikke blir utnyttet. Luftstrømmene som oppstår på undersiden er derimot nyttige, for de kjøler ned andre komponenter rundt prosessoren.

Prosessorblokken består av to solide deler av aluminium, hvor varmerørene er klemt inn i mellom. Overflaten er kuttet pent, og planslipingen som er gjort i ettertid er utført godt. Ved å dra neglen over kan man kjenne fresesporene i overflaten, men det er ikke snakk om betydelige saker.

Montering

Kjøleren veier 670 gram, noe som betyr at den ikke er unikt tung. Festeanordningen som følger med er av den typen som presses ned i hovedkortet via hull rundt sokkelen. Dette er ikke den sikreste festemetoden for å bære mye vekt, men for denne kjøleren holder det. Metallet som festeanordningen er laget av er heldigvis veldig stivt, og kjøleren sitter godt på hovedkortet.

Med kjøleren festet på hovedkortet, ser vi uten noen spesiell overraskelse at det er ingen plassproblemer. Ingen komponenter på hovedkortet kommer i veien, og siden enheten er mindre enn for eksempel True Copper som vi har testet tidligere, kommer den ikke i konflikt med andre komponenter i kabinettet ditt.

Testresultater.

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C. Bakgrunnsstøyet ble målet til 26,7 dBA.

Temperatur

True Spirit kommer middels ut på våre grafer. Kjølerens konstruksjon er veldig lik den som benyttes i både Vendetta 2 og True Black, men begge disse to enhetene hever seg et lite hakk over True Spirit. Det er ikke snakk om store forskjellene, ved 90 W holder kjøleren vår kjernetemperatur på 58,6 grader. Ved 120 W holder temperaturen seg stabilt på 69,4 grader.

Da er det på tide å ta en titt på våre relativt nye grafer. Her har vi montert vår egne vifte på kjøleren, slik at vi får sett på kjøleren sin ytelse alene. Vi ser her at kjøleren beholder den samme posisjonen mellom sine konkurrenter som den hadde da vi testet med den medfølgende viften. Med andre ord så står kjøleren alene for mye av jobben, det er ikke en unormalt kraftig vifte som er påmontert for å hjelpe til med kjølingen.

Støy

Under vår støytest ser vi klart at enheten ikke kan konkurrere like godt. Viften gir fra seg mye lyd, og Cogage må ta seg til takke med en plassering godt ned på skalaen. 36,1 dBA er mer enn begge stockkjølerne vi har vi vår statistikk. Kjøleren har heldigvis tilkobling for PWM-kontroll, så i virkeligheten vil nok støynivået holdes et lite hakk lavere.

Konklusjon

Cogage True Spirit er ikke beregnet som en ny kjøler som skal banke alt annet på markedet, men som en enhet som skal holde til helt vanlig bruk. Temperaturmessig klarer Cogage dette godt, men støynivået burde vært lavere.

Kjøleren er hakket dårligere til å kjøle ned vår testbenk sammenlignet med enheter av tilsvarende konstruksjon. Under en belastning på 90 W ender temperaturen opp på 58,6 grader. Med litt større belastning trykkende på, stabiliserer kjernetemperaturen seg på litt over 69 grader. Når vi testet kjøleren med vår egen vifte, beholdt True Spirit den samme plasseringen blant sine konkurrenter.

Støynivået er noe vi derimot ikke ble spesielt glade over. Viften gir fra seg en over middels mengde lyd, noe som mange vil oppfatte som negativt under bruk. Heldigvis opplever vi bare behagelig og konstant støy, altså ingen skrikende lyder.

True Spirit har mange likhetstrekk i konstruksjonen sammenlignet med Thermalrights True-kjølere, alt fra de vridde aluminiumsfinnene til formen og kjøleblokken. Enheten passer riktig nok kun på Core i7-sokkelen, men monteringen her er god. Kjøleren er betydelig mindre enn lignende enheter, så plassproblemer vil du neppe oppleve.

Cogage True Spirit er priset til 350 kroner, noe som slettes ikke er ikke er ille for en slik kjøler. Flere enheter av denne typen leveres uten vifte, men det gjelder ikke denne kjøleren.

+ Pris
+ Grei ytelse


- Støynivå
- Lav sokkelstøtte

annonse