På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Møt mektige GTX 1080 Ti
Byr på høyere ytelse enn det dobbelt så dyre Titan XP.
Innhold
Introduksjon og oppsummering »
Etter at Nvidia i fjor sommer lanserte sin Pascal-arkitektur, med GTX 1080 i spissen, har selskapet totaldominert entusiastmarkedet for grafikkort.
Mens vi lot oss heftig begeistre over hvilken råskap som hadde fått hus i GTX 1080, visste vi at det på et tidspunkt ville komme et enda kraftigere kort. Ryktene om at en Ti-versjon nærmet seg begynte for alvor å versere på senhøsten i fjor, men når det ble kjent at konkurrenten AMD hadde null og niks å slå tilbake med selv mot GTX 1080, var det slett ikke nødvendig for Nvidia-leiren å slippe sitt monsterkort riktig enda.
Hopp til ytelsestest »
De sopet jo allerede godt inn på å ha markedets råeste grafikkort.
– 35 prosent raskere enn GTX 1080
For omtrent én uke siden, 1. mars, ble imidlertid Nvidia lei av å vente på konkurrenten og på et arrangement i San Francisco annonserte de endelig det ryktede GTX 1080 Ti. Dette er altså et kort som ifølge dem selv yter inntil 35 prosent bedre enn GTX 1080, og som til og med skal kunne måle seg med det som så langt har vært verdens kraftigste grafikkort, Titan XP.
Om dette stemmer er noe vi tar sikte på å finne ut i dagens test, men selv om det ikke skulle klare å knekke titanen – bare komme veldig nær – er det likefullt svært imponerende. I skrivende stund koster nemlig Titan XP 13 000 kroner. Ikke at det er tilgjengelig for kjøp noen steder, men prisen er uansett nesten dobbelt så høy som GTX 1080 Ti, som på sin side har fått en overraskende «lav» utsalgspris på 7600 kroner for Nvidias «Founders Edition».
Den observante leser husker at dette er samme anbefalte prislapp Nvidia satte på sitt GTX 1080 FE da det kom tilbake i mai 2016. Samtidig med Ti-annonseringen fortalte imidlertid Nvidia at de droppet prisen med 100 dollar, noe som ser ut til å ha fått «dobbel» effekt i norske nettbutikker ettersom vi nå finner GTX 1080-kort ned mot 5500 kroner.
Tilbake i mai var det nemlig nettopp prislappen som stod i veien for en toppscore fra oss, og om vi nå skulle se inntil 40 prosent høyere ytelse for samme prisen kan vi kanskje hente frem en av de aller gjeveste karakterene våre.
Vi tar ingen ting på forskudd, men med tanke på at vi kunne bruke vårt GTX 1080 til å spille med høye innstillinger og 4K-oppløsning i 60 FPS er det nok ikke så risikofylt å anslå at GTX 1080 Ti kan bli det ultimate grafikkortet for deg med en 4K-monitor.
Nøyaktig hvor god ytelse GTX 1080 Ti byr på tar vi for oss over de neste to sidene. Først ser vi på syntetisk ytelse, og deretter på ytelsen i våre fem testspill. Få også med deg målingene som viser hvor mye støy og varme kortet leverer, og hvorvidt du bør oppgradere strømforsyningen din eller ei.
Som vi ser av tabellen vår har Nvidia i alle fall ikke vært gniene på kortets tekniske spesialiteter. GTX 1080 Ti er basert på den største Pascal-brikken GP102, som også ligger til grunn for det 13 000 kroner dyre Titan XP. Brikken er selvsagt noe modifisert for GTX 1080 Ti, og vi ser blant annet at det har fått noe færre rasterenheter samt en noe mindre minnebuss enn Titan XP. For å kompensere for dette har Nvidia økt klokkefrekvensen til grafikkjernen, og ikke minst har de klokket opp minnet til hele 11 GHz i GTX 1080 Ti.
I forhold til GTX 1080s GP104-brikke gir den fysisk større GP102-brikken i GTX 1080 Ti plass til hele 66 prosent flere transistorer. Videre er antall streamprosessorer, teksturenheter og rasterenheter økt med omlag 40 prosent.
Sammen med en langt bredere minnebuss bør dette gjøre opp for den lavere klokkede kjerne- og minnefrekvensen. De to sistnevnte skal vi for øvrig forsøke å gi noen puff i riktig retning ved hjelp av MSIs overklokkingsverktøy, AfterBurner.
Selvsagt er Ti-varianten mer energikrevende enn GTX 1080, noe som slår ut i at kortet har en anbefalt TDP på 250 watt og krever strøm fra 8 + 6 strømpinner heller enn en TDP på 180 watt og en enkelt åttepinners strømkabel.
Nyheter i GTX 1080 Ti
Etter å ha høstet erfaringer fra GTX 1080 har Nvidia gjort justeringer på sin GTX 1080 Ti Founders Edition-design for å oppnå kjøligere operasjon og mindre støy under last. Alt annet likt rapporterer Nvidia at GTX 1080 Ti skal holde seg omtrent fem grader celsius kjøligere, eller 2,5 dBA stillere, enn GTX 1080.
Dette skal de ha fått til ved å videreutvikle kjøleløsningen fra lillebror GTX 1080. Dampkammerteknologien og den massive kjøleren av aluminium er fortsatt på plass, men Nvidia har nå gitt luften som skal strømme fra viften, gjennom kortet og ut avtrekket i enden dobbelt så mye boltreplass som tidigere. Selve avtrekket i enden av kortet er da også utvidet, og som en konsekvens er DVI-D-porten vi kjenner fra denne plassen hos GTX 1080 og Titan XP slengt på dynga. Tre DisplayPort 1.4- og en HDMI 2.0b-port er likevel på plass, og vi vil tro personer i målgruppen for dette kortet har monitorer med passende innganger uansett.
Oppsummering og konklusjon
– Jepp, this kicks ass.
Da vi testet GTX 1080 for 9 måneder siden hadde vi aldri i verden trodd Ti-versjonen ville by på nær 35 prosent høyere ytelse. For samme pris.
Men, det er jo akkurat det GTX 1080 Ti leverer.
Det gjør oss faktisk direkte opprømte å se ytelsen til den nye sjefen i GTX 10-serien. Det er kanskje ikke noe nytt at vi i Tek liker kraftig maskinvare, men altfor ofte – om vi lar oss rive med – henter en stiv prislapp oss raskt nok tilbake til realiteten:
Med GTX 1080 Ti er imidlertid situasjonen den at vi har fått et steike rått grafikkort som vi også kan anbefale deg å kjøpe uten at du løper noen risiko for å føle en viss uro i sjelen etterpå.
Det har seg nemlig slik at GTX 1080 Ti ikke bare sparker langt hardere enn GTX 1080, det gir deg også nesten like høy ytelse per krone – selv etter det nylige prisskredet.
GTX 1080 Ti utmerker seg som det soleklare valget for deg med en 4K-skjerm, der det i snitt leverer 70 FPS i denne oppløsningen. For 1440p-oppløsning leverer GTX 1080 Ti i snitt 105 FPS, noe som for øvrig er 33,4 prosent mer enn GTX 1080. Ved overklokking kan du også tjene mellom 5 og 15 FPS, litt avhengig av spill og oppløsning.
Med unntak av noe «Coil Whine» i 3DMark-målingene våre, og etter vår smak alt for høye temperatur- og støymålinger ved overklokking, finner vi lite å plukke på.
Nvidias GTX 1080 Ti, eller verdens ubestridt kraftigste grafikkort, får dermed vår varmeste anbefaling.
PS: Når Nvidia nå har vist frem sitt GTX 1080 Ti har de gjort det uten at de klarte å syne AMD først. Sistnevnte selskap er ventet å komme på banen med sin Vega RX-serie mot sommeren. Vi tolker ikke prissenkningen av GTX 1080, eller lanseringen av GTX 1080 Ti som et tegn på at vi nå har å gjøre med et Nvidia som er usikker på fremtidig konkurranse, men det er nok ikke mange ukene igjen før de første håndfaste detaljene om Vega RX-serien dukker opp. Da vil det vise seg om Nvidia får fortsette å regjere uforstyrret i entusiastmarkedet eller ei.
Husk også at markedet innen få uker, april etter hva vi erfarer, vil oversvømmes av GTX 1080 Ti-modeller fra tredjepartsprodusenter som Asus, MSI, Gigabyte, Zotac, EVGA med flere. Disse vil nok bli noen hundre kroner dyrere, men for deg som har noen ekstra lapper å brenne for mer lydløs kjøling og det som gjerne er enda mer forseggjorte kretskort, strømstyringskretser og annet, kan det være verdt tiden på gjerdet.
3DMark og VRMark »
Før vi går løs på spillmålingene tar vi en titt på ytelsen i Futuremarks syntetiske 3DMark og VRMark.
Her får vi straks bekreftet at vi har å gjøre med et svært kraftig kort, som faktisk tetter det store gapet mellom GTX 1080 og GTX 1080 SLI. Noen 35 prosents økning er det imidlertid ikke snakk om, der vi måler vårt GTX 1080 Ti til henholdsvis 25 og 16 prosent høyere ytelse enn GTX 1080 i Time Spy og Fire Strike-testene. Mye av kortets ære hviler dermed på spilltestene, som vi viser på neste side.
SLI, Super SLI eller HB-SLI?
Vi tester om de dyre SLI-broene er bedre enn de billige »
Når det kommer til VR, eller virtuell virkelighet, passerer selvsagt GTX 1080 Ti minimumskravene i «Orange Room» med enkelhet. Kortet legger seg med omtrent 2,5 prosent forsprang likevel ikke veldig mye foran GTX 1080. Hva dette skyldes aner vi ikke, og mens vi klart kan gå gode for at GTX 1080 Ti vil gi deg solid ytelse i alt som per dags dato finnes av VR-opplevelser er det andre kort som utmerker seg som bedre kjøp. For eksempel GTX 1070 eller GTX 1080.
Den hardeste VR-målingen, kalt «Blue Room», feiler vår testkandidat, i likhet med alle andre grafikkort vi har målt til nå, på ønsket bildeflyt. Det er likevel ikke særlig overraskende. Ifølge Futuremark, skaperen av VR Mark, finnes det nemlig ennå ikke en eneste maskin eid av en privatperson som har berget seg igjennom.
Spillytelse »
Når vi nå er over på målingene av faktisk ytelse i spill ser vi straks at GTX 1080 Ti kommer til sin rett, etter en litt svak start i våre syntetiske målinger.
PS: Vi har unnlatt å måle GTX 1080 Ti i Full HD-oppløsning da vi ikke ser det som særlig sannsynlig at mange parer et så kraftig grafikkort med en lavoppløst skjerm. I stedet har vi prioritert overklokking av kortet, hvis resultater er uthevet med rødt i grafene nedenfor.
Det er tydelig at GTX 1080 Ti er kortet for deg med en skikkelig kvass monitor også. Gjerne en med et raskt 1440p-panel på 120 eller 144 Hz. Som vi ser av grafene våre leverer GTX 1080 Ti mellom 100 og 120 FPS i fire av våre fem testspill. Bare Deus Ex, vårt nyeste testspill fra høsten 2016, tvinger bildeflyten ned mot 80 FPS.
Interessant er det å se hvordan vår 4K-skjerm på 60Hz-panel lar seg sjarmere av GTX 1080 Tis krefter. Vi måler mellom 65 og 104 FPS i fire av våre testspill, hvor også minimum-FPS-en holder god stand. Deus Ex viser seg likevel nok en gang som en hard nøtt å knekke, der Adam Jensen og år 2029 gir verdens kraftigste grafikkort en forsmak på hvilke krav fremtidens spill vil stille. Selv et GTX 1080 Ti kan dermed ikke sies å være kraftig nok til å forsvare investeringen i en 4K-skjerm med et raskere panel enn 60Hz. For mens du kan oppnå høyere bildeflyt enn dette i mange spill per dags dato gir ikke kortet deg nok kraftoverskudd for å hanskes med fremtidens spill i opp mot 100 FPS.
Mye for pengene
Før vi kommer til de individuelle spillmålingene våre tar vi en titt på grafene under, som gir oss et godt sammenfattet bilde over konkurransesituasjonen for grafikkortene i den øvre ytelsesklassen.
Det første vi legger merke til er hvordan GTX 1080 tetter ytelsesgapet mellom GTX 1080 og GTX 1080 i SLI. Igjen ser vi at Nvidias påstander om at GTX 1080 Ti ikke bare matcher, men faktisk yter bedre enn Titan XP, stemmer. Vi får også tydeliggjort at GTX 1080 Ti er en super match for en rask 1440p-skjerm, eller en 4K-skjerm med et 60 Hz-panel.
Nvidia selv hevdet inntil 35 prosent ytelsesforbedring fra GTX 1080 til GTX 1080 Ti, og snakk om å være «spot on»:
I snitt viser våre målinger at GTX 1080 Ti FE i 1440p-oppløsning er 2,3 prosent kraftigere enn Titan X til vanvittige 13 000 kroner, og 33,4 prosent kraftigere enn GTX 1080 FE til omtrent 5500 kroner. Tilsvarende ytelsesforbedringer i 4K-oppløsning er henholdsvis 2,2 og 34,9 prosent.
Vi skal selvsagt titte litt på økonomien i det hele også. Der det av og til er lett, men ikke så økonomisk smart å la seg rive med av heftige grafikkort – som gjerne ikke gir fullt så mye «bang for the buck» som svakere kort – er grafen vi har satt sammen like over veldig interessant.
Den viser nemlig at det som allerede er slått fast å være verdens kraftigste grafikkort gir svært god ytelse for pengene! Selv den siste og kraftige prisjusteringen til GTX 1080 tatt i betraktning er det kraftigere og dyrere GTX 1080 Ti et nesten like smart kjøp om du tenker å benytte deg av alle det ekstra FPS-ene.
Det er ganske utrolig at verdens kraftigste grafikkort er et (nesten) like «økonomisk smart» valg som GTX 1080 og GTX 1070, og om ikke noe skjærer seg når vi straks går videre til eksterne egenskaper som måling av temperatur, støy og strømforbruk skal det godt gjøres at vi ikke henter frem vår varmeste anbefaling av GTX 1080 Ti.
Overklokking
Når det kommer til overklokking gjør kortet det omtrent som andre Pascal-baserte toppkort. Vi nådde toppen rundt 1,92 GHz for grafikkjernen og 11,4 GHz for minnet etter 20 minutter 3DMark Fire Strike-testing. Etter dette ble vi avbrutt av ustabil driver eller program som krasjet. Oversatt til FPS betyr dette at du kan spe på med mellom 5 og 15 FPS, litt avhengig av spill og oppløsning, uten at det går ut over stabiliteten til systemet ditt. Når det kommer til varme og støy slipper du imidlertid ikke unna, som vi ser på neste side.
Slik overklokket vi
Vi benyttet MSIs AfterBurner til overklokkingen vår. Her hevet vi «Power Target» og «Temp Target» til henholdsvis 120 prosent og 90 celsius, noe som burde gi oss maksimalt spillerom for å leke med frekvensene til grafikkjernen og minnet.
OBS! Spenningsregulatoren ble først låst opp på lanseringsdagen, så all vår overklokking er gjort med standard spenning. Vi regner med at en liten økning her kunne låst opp et noe større potensiale og latt oss heve frekvensene noen hakk til. Ved interesse kan vi komme tilbake til overklokking av GTX 1080 Ti med spenningskontroll senere.
Strømbruk, temperatur og støy »
Nvidia hevdet GTX 1080 Ti, alt annet likt, ville holde seg 2,5 dBA stillere eller fem celsius kjøligere enn GTX 1080.
Våre målinger viser at dette ikke stemmer helt. Under last ligger vårt GTX 1080 Ti på 84 grader celsius, noe som er fire grader på feil side av GTX 1080. Under overklokking stiger også temperaturen voldsomt, til hele 88 grader celsius. Mens vi kan leve fint med 84 grader celsius, ser vi ikke med like rolige øyne på overklokkingstemperaturen.
Den relativt høye temperaturen betyr kanskje at viften ikke jobber særlig mye? Vel, som vi ser av vår støygraf har denne mer enn nok å gjøre. Ikke bare støyer GTX 1080 Ti FE hakket mer enn GTX 1080 FE ved spilling uten overklokking, men når vi kobler inn turboen stiger temperaturen kraftig. GTX 1080 Ti viser seg å være en skikkelig bråkebøtte ved overklokkede frekvenser, og om du har planer om å overklokke ditt Ti-kort vil vi faktisk fraråde deg å kjøpe Nvidias Founders Edition. Som kjent kommer snart en haug partnerprodusenter på markedet med sine gjerne bedre kjølte og mindre høylytte modeller.
GTX 1080 Ti har en oppgitt TDP på 250 watt, det samme som Titan XP. Vår strømmåler viser imidlertid at førstnevnte trekker noe mer energi. Alle våre strømmålinger er omtrentlige verdier, dog, så ikke les alt for mye inn i denne grafen. Det viktige å ta med seg er at kortet trekker merkbart mer energi enn GTX 1070 og GTX 1080.
Testoppsett »
Testoppsett
Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er nærmere beskrevet i en egen sak om grafikkort-testriggen vår. Her følger likevel en kort oppsummering av de viktigste komponentene:
- Hovedkort: MSI Xpower Gaming Titanium Edition
- Prosessor: Intel Core i7 6700K
- Minne: Corsair Vengeance 16GB @ 2400 MHz
- Strømforsyning: Corsair AX 1200W
- Lagring: OCX Vertex 460A SSD
Vi tester alltid nye grafikkort med nyeste stabile driver fra AMD eller Nvidia.
Dagens GTX 1080 Ti er testet med Nvidias GeForce Game Ready Driver 378.78.
Grafikkort lansert før mai 2016, da vi ettertestet flere av dem på vår nye testbenk, bruker følgende drivere:
- AMD-kort: Radeon Software Crimson Edition 16.4.1
- Nvidia-kort: GeForce Game Ready Driver 364.72
Last ned nyeste driver for:
Syntetisk ytelse måles med Futuremarks 3DMark DX12-test «Time Spy» og DX11-test «Fire Strike». I tillegg tester vi grafikkortenes VR-ytelse ved hjelp av VRMark fra samme selskap.
Spillytelse måles i Dragon Age: Inquisition (DX11), Grand Theft Auto V (DX11), The Witcher 3: Wild Hunt (DX11), Rise of the Tomb Raider (DX12) og Deus Ex: Mankind Divided (DX12).
Vi tester i tre oppløsninger: 1920x1080, 2560x1440 og 3840x2160, dog, for budsjettkort utelater vi sistnevnte oppløsning av opplagte grunner. Bildeflyten måles med innebygde måleverktøy hvor tilgjengelig, eller i The Witchers tilfelle, ved hjelp av «Fraps». Samtlige spilltester kjøres minimum to ganger i hver oppløsning for å sikre at vi har stabile og representative resultater.
Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under ytelsesmålingen av Rise of the Tomb Raider i 2560x1440-oppløsning, som for øvrig er omtrent 40 minutter inn i testingen vår. Grafikkortene skal dermed ha rukket å «bli varme i trøya». Effektmålinger, altså hvor mange watt hele testsystemet vårt drar under last, overvåker vi og leser av ved stikkontakten i løpet av samme test.
På dette stadiet i testen gjennomfører vi også en støymåling, hvor vi måler desibeltrykket 20 cm fra grafikkortet på vår åpne testbenk. Målingen skjer så tett på fordi vi ellers ikke ville fått noe utslag på de mest støysvake grafikkortene.
Overklokking utføres på entusiastkort til omtrent 4000 kroner og oppover ved hjelp av MSI AfterBurner eller tilsvarende programvare.
Les mer om hvordan vi tester grafikkort her »