Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNvidia GTX 1080 SLI

Supermedisin for din raske 1440p- eller 4K-skjerm

Et ekstra GTX 1080 øker snittytelsen med 71 prosent i 4K-oppløsning.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Introduksjon og oppsummering »

Vi har lenge ønsket å teste Nvidias revolusjonerende GTX 1080 i SLI-oppsett, og nå som vi har fått tak i både det nødvendige ekstra GTX 1080 FE-kortet, samt en SLI-HB-bro for å knytte de to sammen, er det endelig klart for å se hva tospannet får til på vår testbenk.

Når vi snakker om grafikkort vet vi allerede at to er bedre enn ett når det kommer til ytelse. Men, nøyaktig hvor mye mer kraft er det mulig å hente ved å koble sammen to villhingster som GTX 1080? Vil de dra i samme retning, eller går mye av potensialet vekk i mer varme og kommunikasjonsproblemer?

Gå til ytelsestest »

Hvem er egentlig GTX 1080 i SLI for, og lønner det seg å kjøpe to GTX 1080 fremfor et Titan X?

Dette gir de detaljerte målingene våre svaret på over de neste tre sidene, men du kan allerede nedenfor se vår sammenfattede tabell som forteller deg hvor mye verdi for pengene SLI-oppsettet gir deg, samt lese vår oppsummering.

Husk også å få med deg vår ferske test av SLI-broer. Med GTX 10-serien lanserte Nvidia en ny SLI-bro kalt «SLI HB», for «High Bandwidth». Denne skal ifølge Nvidia gi optimal ytelse ved sammenkobling av to kraftige GTX 10-baserte grafikkort ved å doble den teoretiske båndbredden i forhold til tidligere SLI-broer. Den koster imidlertid en del hundrelapper ekstra, og som vår test viser vil mange gjøre lurt i å ikke kaste sine eksisterende SLI-broer ut vinduet riktig enda.

Se hvilken gevinst den dyre SLI HB-broen gir deg her »

Oppsummering

Det første som slår oss er hvor mye bedre to GTX 1080 i SLI yter over et enkelt Titan X (Pascal)-kort. For begge disse oppsettene må du ut med nøyaktig samme pris, og nettopp derfor er det artig å se at førstnevnte oppsett gir deg 19 prosent høyere snittytelse i 1440p-oppløsning og hele 31 prosent bedre snittytelse i 4K-oppløsning. Du kan selv se sammenligningen per spill og for flere grafikkort på side 3.

Vi knyttet våre to GTX 1080 FE sammen med en av de nye SLI HB-broene. Stor takk til Digital Impuls Oslo for lånet!
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når det kommer til kraften to GTX 1080 sammen gir deg, mot bare ett alene, viser våre målinger at ytelsen øker med 55,5 prosent i 1440p-oppløsning og med 73 prosent i 4K-oppløsning. Dette er en betydelig forbedring som får oss til å undre oss over hva en enda kraftigere prosessor enn vår i7-6700K kunne bidratt med. I alle fall for 1440p-oppløsningen.

Det er også tydelig at to GTX 1080 blir å smøre vel tykt på for dere med Full HD-skjermer, med ytelse mellom 110 og 180 FPS. Dette oppsettet er heller myntet på kravstore 1440p-spillere som ønsker å utnytte 120- eller 144Hz-skjermene sine, samt dere som prioriterer oppløsning men fortsatt ønsker å legge seg godt over den magiske 60 FPS-grensen selv ved 4K-oppløsning.

Ofte står grafikkortene tett sammen i et SLI-oppsett. Dermed kan en kjøleløsning som blåser overskuddsvarmen ut i bakkant, slik som Nvidias Founders Edition, være å foretrekke.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er intet mindre enn imponerende å se hvilken bildeflyt to GTX 1080 leverer sammen, med i snitt henholdsvis 122 FPS for 1440p-oppløsning og 90 FPS i 4K-oppløsning.

Når det kommer til ytelse per krone kommer det ikke som noen overraskelse at et enkelt GTX 1080 gir flere FPS per krone, men med nevnte ytelsesøkning ser vi helt klart at enkelte vil falle for fristelsen til å unne seg et ekstra kort. Spiller du i 4K-oppløsning med et SLI-oppsett betaler du 144,7 kroner per FPS, noe som bare er omtrent 15 prosent mer enn for et enkelt GTX 1080-oppsett og dets 125,2 kroner per FPS.

Vi måler noe høyere temperatur, og følgelig et relativt høyt samlet energiforbruk ved SLI-kjøring mot et oppsett med et enkelt GTX 1080. Likefullt trekker ikke to GTX 1080 veldig mye mer strøm enn et enkelt R9 390X fra AMD, noe som forteller hvor langt fremme Nvidia og deres Pascal-arkitektur er på den fronten. Et SLI-oppsett bør videre være fullt oppnåelig med en 600-watt strømforsyning, noe som ikke er verst med tanke på at vi har å gjøre med to toppmodeller i GTX 10-serien.

Støymessig finner vi også lite å klage på under vår SLI-testing. Mens tredjepartskort fra Asus, MSI, Gigabyte og lignende støyer mindre enn Nvidias Founders Edition, som vi har testet, kan FE-kortene være å foretrekke i et SLI-oppsett. Disse sender nemlig overskuddsvarmen effektivt rett ut bakveien fra kabinettet, mens tredjepartskort oftest har vifter som blåser denne videre inn i kabinettet og dermed fører problemet videre til de øvrige viftene. Med to grafikkort stående tett inntil hverandre kan dette tenkes å gå ut over temperatur, og på sikt ytelsen til samtlige komponenter i maskinen din om ikke ventilasjonen her er tilfredsstillende.

Alt i alt koster et SLI-oppsett dobbelt så mye, men du vinner potensielt inntil 73 prosent høyere ytelse med en 15 prosent merkostnad per FPS på investeringen din. Med et akseptabelt støynivå, forsvarlig energiforbruk og en temperatur som er «innafor» mener vi et GTX 1080 SLI-oppsett enkelt kan forsvares hos den som allerede har en kapabel skjerm til å vise de ekstra bildene de to kraftkarene sammen vil levere.

3DMark og VRMark »

Før vi går løs på spillmålingene tar vi en titt på ytelsen i Futuremarks syntetiske 3DMark og VRMark.

3DMarks Time Spy-måling viser til 62 prosent høyere ytelse når to GTX 1080 arbeider sammen, versus når et jobber alene. Om vi kikker på Titan X, et grafikkort som koster det samme som to GTX 1080 til sammen, viser GTX 1080 i SLI seg som et overlegent valg, med hele 34 prosent høyere ytelse i samme test.

Når det kommer til VR, eller virtuell virkelighet, støttes ikke SLI-oppsett – eller CFX-oppsett, for den del. Dermed kaster du, som vi kan se av VRMarks-grafen under, virkelig penger ut vinduet om du kjøper et ekstra grafikkort med tanke på bedre bildeflyt med din Oculus- eller Vive-brille. Enn så lenge vil derfor et Titan X være å foretrekke over to GTX 1080 i SLI for VR-spill.

Spillytelse »

Når vi nå er over på målingene av faktisk ytelse i spill ser vi som nevnt i konklusjonen hvor mye bedre to GTX 1080 i SLI yter over et enkelt Titan X (Pascal)-kort. For begge disse oppsettene må du ut med nøyaktig samme pris, og nettopp derfor er det artig å se at førstnevnte oppsett gir deg 19 prosent høyere snittytelse i 1440p-oppløsning og hele 31 prosent bedre snittytelse i 4K-oppløsning.

Når det kommer til kraften to GTX 1080 sammen gir deg, mot bare ett alene, viser våre målinger at ytelsen øker med 55,5 prosent i 1440p-oppløsning og med 73 prosent i 4K-oppløsning. Dette er en betydelig forbedring som får oss til å undre oss over hva en enda kraftigere prosessor enn vår i7-6700K kunne bidratt med. I alle fall for 1440p-oppløsningen.

Det som også er klart, men neppe spesielt viktig for målgruppen, er at GTX 1080 i SLI er totalt bortkastet for 1080p-oppløsning. Av grafene ser vi en bildeflyt på inntil 180 FPS her, noe som er mer enn de raskeste 144 Hz-skjermene klarer å vise, og i tre av våre testspill hentes dessuten ikke potensialet fra SLI-konfigurasjonen ut overhodet.

GTX 1080 SLI er heller for dere med en 1440p-skjerm, som får utnyttet denne helt opp til 120 Hz i snitt. Også ved 4K-oppløsning kan du se frem til mellom 100- og 130 FPS.

Strømbruk, temperatur og støy »

Det er ikke bare ytelsen som endres når to GTX 1080 FE går sammen. Også egenskaper som temperatur, støy og energibruk forandres, skal vi se.

Det første vi måler er økt temperatur under spilling, fra omtrent 80 celsius når kortet står alene, til 84 celsius i tospann. Økningen er relativt beskjeden, men likevel litt overraskende tatt i betraktning at vi testet på en åpen benk med grafikkort som den varme luften ut i bakkant.

Vi ser likevel ikke bort fra at det øverste kortet i oppsettet vårt, takket være posisjonen og ellers stillestående luft på vår rigg, gir noe varmere luft videre til kort nummer to enn det selv trekker inn. I et kabinett kan en oppleve at temperaturen stiger, men også at den synker alt ettersom hvordan kjøleløsningen din er satt opp. Sørg for god ventilasjon, for eksempel ved hjelp av en frontmontert vifte som rettes mot rommet mellom kortene for å redusere den temperaturmessige belastningen et SLI-oppsett fører med seg.

Merk av vi har oppgitt den høyeste temperaturen registrert for den varmeste GPU-en. Se også hvordan to GTX 1080 i SLI ikke gir høyere temperatur enn et enkelt Titan X-kort.

Med høyere temperaturer kommer også mer støy, skulle en i alle fall tro. Dette klarer imidlertid ikke vi påvise i våre målinger, hvor to GTX 1080 kommer bedre ut enn vår originale måling av GTX 1080. Her skal vi imidlertid bemerke at støymålingene våre kan variere med inntil tre desibel for samme kort, for målinger tatt opp like etter hverandre. SLI-konfigurasjonen vår er dermed vel innenfor feilmarginen av et oppsett med et enkelt GTX 1080.

Regn med å få en noe høyere strømregning etter at du smetter et ekstra GTX 1080 ned i hovedkortet ditt. Vårt testsystem rapporterte om en totalbelastning på 490 watt under vårt vante testløp, Rise of The Tomb Raider i 1440p. For 4K-oppløsning og ditto krevende spill kunne vi for opplysnings skyld plusse på ytterligere 20 watt. Dette er selvsagt maksimumsverdier, og ifølge vår wattmåler ligger kortene normalt langt under disse «peak»-nivåene med omtrent 350 watt.

De to GTX 1080-kortene kan fint drives av en 600-watt strømforsyning, men vi ville nok anbefalt en på 650 watt for å gjøre livet dens noe lettere og hindre at den stadig må operere nær maksgrensen.

Med et trekk på kun 100 watt mer enn Titan X synes vi Nvidias SLI-system virker å skalere godt med tanke på energieffektivitet.

Testoppsett »

Testoppsett

Vår nye 2016-testbenk.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er nærmere beskrevet i en egen sak om grafikkort-testriggen vår. Her følger likevel en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

  • Hovedkort: MSI Xpower Gaming Titanium Edition
  • Prosessor: Intel Core i7 6700K
  • Minne: Corsair Vengeance 16 GB @ 2400 MHz
  • Strømforsyning: Corsair AX 1200W
  • Lagring: OCX Vertex 460A SSD

Vi tester alltid nye grafikkort med nyeste stabile driver fra AMD eller Nvidia.

Dagens GTX 1080-kort er testet med GeForce Driver 376.33.

Grafikkort lansert før mai 2016, da vi ettertestet flere av dem på vår nye grafikkort-testbenk, bruker følgende drivere:

  • AMD-kort: Radeon Software Crimson Edition 16.4.1
  • Nvidia-kort: GeForce Game Ready Driver 364.72

Last ned nyeste driver for:

Syntetisk ytelse måles med Futurmarks 3DMark DX12-test «Time Spy» og DX11-test «Fire Strike». I tillegg tester vi grafikkortenes VR-ytelse ved hjelp av VRMark fra samme selskap.

Spillytelse måles i Dragon Age: Inquisition (DX11), Grand Theft Auto V (DX11), The Witcher 3: Wild Hunt (DX11), Rise of the Tomb Raider (DX12) og Deus Ex: Mankind Divided (DX12).

Vi tester i tre oppløsninger: 1920x1080, 2560x1440 og 3840x2160, dog, for budsjettkort utelater vi sistnevnte oppløsning av opplagte grunner. Bildeflyten måles med innebygde måleverktøy hvor tilgjengelig, eller i The Witchers tilfelle, med Fraps. Samtlige spilltester kjøres minimum to ganger i hver oppløsning for å sikre at vi har stabile og representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under ytelsesmålingen av Rise of the Tomb Raider i 2560x1440-oppløsning, som for øvrig er omtrent 40 minutter inn i testingen vår. Grafikkortene skal dermed ha rukket å «bli varme i trøya». Effektmålinger, altså hvor mange watt hele testsystemet vårt drar under last, overvåker vi og leser av ved stikkontakten i løpet av samme test.

På dette stadiet i testen gjennomfører vi også en støymåling, hvor vi måler desibeltrykket 20 cm fra grafikkortet på vår åpne testbenk. Målingen skjer så tett på fordi vi ellers ikke ville fått noe utslag på de mest støysvake grafikkortene.

Overklokking utføres på entusiastkort til omtrent 4000 kroner og oppover ved hjelp av MSI AfterBurner eller tilsvarende programvare.

Les mer om hvordan vi tester grafikkort her »

annonse